Η Ολλανδία "φτιάχνει" τους Έλληνες
Ο Τσιμίκας εκτοξεύτηκε στον Ολυμπιακό με βάσεις στη Βίλεμ. Παυλίδης, Ρότα και Γιακουμάκης έπαιξαν στην Εθνική μέσω ολλανδικών ομάδων. Η Eredivisie "φτιάχνει" τους Έλληνες και ο Σταν Βαλξ εξηγεί το γιατί στο SPORT24.
Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τους Έλληνες και το ποδόσφαιρο στην Ολλανδία είναι άξιο αναφοράς. Η Eredivisie αποδεικνύεται πως αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους παίκτες της χώρας μας και το τελευταίο παράδειγμα είναι ο Γιώργος Γιακουμάκης.
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΧΩΡΙΣ ΓΚΟΛ, ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ
Ο Κρητικός στράικερ πήγε στη Φένλο τον Αύγουστο του 2020 και σε εννέα παιχνίδια έχει σημειώσει ισάριθμο αριθμό τερμάτων. Είναι δεύτερος σκόρερ στο πρωτάθλημα και ο Ολλανδός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Τζον Φαν Σιπ, τον κάλεσε προ ημερών για πρώτη φορά στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στο ντεμπούτο του, την Τετάρτη με την Κύπρο, έβαλε γκολ.
Για να καταλάβει κανείς πόσο τον "έφτιαξε" η παρουσία στην Ολλανδία, όταν τον Μάρτιο του 2020 δόθηκε δανεικός από την ΑΕΚ στην πολωνική Γκόρνικ Ζάμπρζε, έβαλε όλα κι όλα τρία γκολ. Το πρώτο από αυτά σημειώθηκε ένα χρόνο και οκτώ μέρες μετά το τελευταίο της καριέρας του.
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
Ακριβώς πριν από τον Γιακουμάκη είδαμε το παράδειγμα του Βαγγέλη Παυλίδη. Μέχρι και πριν κάνει τη φοβερή σεζόν με τη Βίλεμ το 2019-2020, λίγοι τον ήξεραν. Σε 28 παιχνίδια σημείωσε 13 γκολ, έδωσε τέσσερις ασίστ και έφτασε να πάρει φανέλα βασικού στη γραμμή κρούσης της Εθνικής. Κι αυτός μέσα από την παρουσία του στην Eredivisie.
Και τον Λάζαρο Ρότα ελάχιστοι ήταν αυτοί που γνώριζαν ποιος είναι. Ξαφνικά τον κάλεσε στη "γαλανόλευκη" Φαν Σιπ. Τον Ιανουάριο του 2020 είχε πάρει μεταγραφή στη Φορτούνα Σιτάρντ και ύστερα από 14 συμμετοχές έμαθε ότι κλήθηκε στην Εθνική. Πολλοί μπορεί να πουν ότι δεν υπάρχουν άλλες ποιοτικές λύσεις για τη θέση του δεξιού μπακ και θα το δεχτούμε. Καταγράφεται όμως ως στοιχείο ότι ο Κατερινιώτης ακραίος αμυντικός έχει παίξει δύο φορές με το εθνόσημο προερχόμενος από τη θητεία του στο ολλανδικό πρωτάθλημα.
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΤΣΙΜΙ" ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΤΟΥ ΜΑΧΛΑ
Ο Παντελής Χατζηδιάκος μετρά έξι παρουσίες στην Εθνική Ελλάδας, έχοντας αγωνιστεί στην Άλκμααρ. Ο Κώστας Τσιμίκας "εκτοξεύτηκε" με τον Ολυμπιακό και πήρε μεταγραφή στη Λίβερπουλ, αλλά έβαλε τις βάσεις στην Ολλανδία κι αυτός. Την αγωνιστική περίοδο 2017-2018 έπαιξε δανεικός στη Βίλεμ. Έκανε 37 συμμετοχές, σημείωσε έξι γκολ και έδωσε τέσσερις ασίστ. Και παλαιότερα όμως αν πάμε, θα δούμε ότι κι άλλοι Έλληνες ποδοσφαιριστές πήγαν στην Ολλανδία και πέτυχαν. Ποιος να ξεχάσει τη θητεία του Νίκου Μαχλά στη Φίτεσε, όταν το 1997-1998 με 34 γκολ σε 32 αγώνες ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στην Eredivise και στην Ευρώπη κερδίζοντας το Χρυσό Παπούτσι;
Το 1999-2000 πήρε μεταγραφή στον Άγιαξ αντί περίπου 2,9 δις δραχμών (8,5 εκατομμυρίων ευρώ) και αποτέλεσε εκείνη την εποχή την ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Στην κορυφαία ομάδα της Ολλανδίας έφτασαν να παίξουν ο Άγγελος Χαριστέας (45 συμμετοχές, 15 γκολ) και ο Γιάννης Αναστασίου (38 συμμετοχές, δέκα γκολ).
"ΕΚΕΙ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΜΟΝΟ Η ΝΙΚΗ, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ"
Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν μετά την παράθεση των παραπάνω στοιχείων είναι γιατί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές αναγεννιούνται στην Ολλανδία; Το Sport24.gr συζήτησε με τον 57χρονο Ολλανδό Σταν Βαλξ. Τον τεχνικό διευθυντή της Φένλο που που πήρε τον Γιακουμάκη στην ομάδα του. Η απάντησή του δίνει τροφή για σκέψη.
"Το ποδόσφαιρο στην Eredivisie είναι διαφορετικό από την Ελλάδα. Στη χώρα σας οι ομάδες πρέπει πάντα να νικάνε. Οι χαρακτήρες και η νοοτροπία των Ελλήνων παικτών είναι καλοί έως πολύ καλοί. Έχουν πειθαρχία, ποτέ δεν παραδίνονται, παλεύουν μέχρι το 90'. Η Eredivisie είναι παράδεισος για τους επιθετικούς, τους εξτρέμ και τους πιο νέους παίκτες. Εδώ το λάθος επιτρέπεται. Εδώ το ποδόσφαιρο το απολαμβάνουμε. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η νίκη. Στη Φένλο όλοι οι παίκτες αισθάνονται όλοι πολύ καλά μεταξύ τους, είμαστε μια μικρή οικογένεια.
"Χάσαμε 13-0, αλλά δεν διώξαμε τον προπονητή, δεν πανικοβληθήκαμε"
Τις προάλλες, όπως σίγουρα θα είδες, χάσαμε 13-0 από τον Άγιαξ. Απογοητευτήκαμε σίγουρα, αλλά προσπαθήσαμε να μην πανικοβληθούμε. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να διώξουμε τον προπονητή. Την επομένη το πρωί είχαμε προπόνηση και βρεθήκαμε όλοι για να μιλήσουμε. Είχαμε πράγματι μια νύχτα πολύ άσχημη, αλλά το αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Ήμασταν και τυχεροί γιατί μετά από τρεις μέρες ακολούθησε αγώνας κυπέλλου με ομάδα χαμηλότερης δυναμικότητας, στον οποίο βάλαμε τέσσερα γκολ και αυτό βοήθησε στην ψυχολογία. Εγώ προσωπικά προσπάθησα να αντιμετωπίσω με χιούμορ όλο αυτό που μας συνέβη (σ. είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου: "Θα προσπαθήσουμε άμεσα να σπάσουμε το ρεκόρ του Άγιαξ"). Στα γήπεδα της Ολλανδίας θα δεις στην κερκίδα νέα παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες. Το απολαμβάνουν. Βλέπουν τον αγώνα ως ένα event.
"Σεβόμαστε τους Έλληνες, είναι μαχητές και δεν παραδίνονται"
Μετά το παιχνίδι θα μείνουν στο γήπεδο και θα πιούν τη μπύρα τους. Τους δίνεται εκεί η δυνατότητα, παρακολουθώντας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, να δουν φίλους τους, συναδέλφους τους. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να πω ότι τους σεβόμαστε τους Έλληνες ποδοσφαιριστές γιατί είναι μαχητές και καλοί χαρακτήρες. Στην Ολλανδία το ποδόσφαιρο είναι πιο επιθετικό και πιο τεχνικό από ό,τι στην Ελλάδα και καμιά φορά δεν έχουμε στις ομάδες μας χαρακτήρες όπως αυτοί των Ελλήνων".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: