Η παγίδα της Γεωργίας και ο δαιμόνιος Κβαρατσχέλια
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Γεωργία (9/10, 19:00, COSMOTE SPORT 1 HD, live από το SPORT24) σε ένα κρίσιμο παιχνίδι στα προκριματικά του Μουντιάλ και ο Τσάρλυ γράφει για την "παγίδα" της αναμέτρηση και το τι πρέπει να προσέξει η εθνική μας ομάδα.
Πώς θα μαρκάρουμε τον Κβαρατσχέλια; Επιστρέφουμε στα Προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Στο τελευταίο παιχνίδι του Σεπτεμβρίου, η εθνική μας ομάδα, ανέτρεψε τα δεδομένα. Μετά από την άθλια εμφάνιση και την ισοπαλία στο Κόσσοβο, όλα έδειχναν πως το παιχνίδι με την Σουηδία θα ήταν το τελευταίο με τον Τζον Φαν Σιπ στον πάγκο.
Τον κράτησαν οι διεθνείς
Οι διεθνείς μας όμως είχαν αντίθετη άποψη. Έκαναν το πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι της Εθνικής μας από την ημέρα που επιστρέψαμε από τα γήπεδα της Βραζιλίας. Έβγαλαν, ψυχή, πάθος, επιθετικότητα και πέτυχαν μία πολύ σημαντική νίκη που μας κράτησε στο κόλπο. Αν κερδίσουμε στην Τιφλίδα, θα πάμε την Τρίτη στην Στοκχόλμη απέναντι στη Σουηδία (12/10, 21:45, COSMOTE SPORT 1 HD / OPEN TV και LIVE στο SPORT24) για να δώσουμε τον πρώτο τελικό.
Είναι δεδομένο πως ο Ολλανδός προπονητής έχει καταφέρει και έχει δημιουργήσει ένα σύνολο και έχει κάνει την Εθνική μας ομάδα. Το πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι και το παιχνίδι με την Σουηδία ήταν πως η ομάδα που έχει χτίσει έδειχνε να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Οι ποδοσφαιριστές, γνωρίζοντας πως στο παιχνίδι με τη Σουηδία παίζεται το κεφάλι του ανθρώπου που τους εμπιστεύτηκε, βγήκαν μπροστά και κράτησαν τον προπονητή τους.
Οι διεθνείς μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σ' αυτούς που ανέβηκαν ιεραρχικά με τον Φαν Σιπ και σε αυτούς που τους εμφάνισε ο ίδιος στην Εθνική. Στο οριακό παιχνίδι λοιπόν με την Σουηδία βγήκαν μπροστά και έπαιξαν για τον προπονητή τους. Σύντομα θα γνωρίζουμε αν ήταν απλά η αναλαμπή του πεθαμένου ή μία καινούρια πραγματικότητα που θα μας οδηγήσει σε πρώτη φάση να δώσουμε τη μάχη μας για να περάσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο πρώτος στόχος είναι να μπορέσουμε να πολεμήσουμε και για να συμβεί αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσουμε στην Τιφλίδα.
Αδικείται από τη βαθμολογία η ομάδα του Σανιόλ
Ο αντίπαλος είναι επικίνδυνος. Ο Σανιόλ έχει κάνει καλή δουλειά, αλλά μέχρι τώρα έχει πάρει χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που αξίζει. Στις 25 Μαρτίου στην πρεμιέρα έχασε με 1-0 στη Σουηδία, σε ένα παιχνίδι που η Γεωργία είχε καθαρές ευκαιρίες, χαμένα τετ α τετ και ο Κβαρατσχέλια τούς είχε κάνει άνω κάτω στο πρώτο μέρος. Είχε περάσει 4 φορές τον προσωπικό αντίπαλό του, αλλά βγήκε στο ημίχρονο με ένα πρόβλημα τραυματισμού.
Στο δεύτερο παιχνίδι, που έγινε τρεις ημέρες αργότερα, με την Ισπανία στην Τιφλίδα, προηγήθηκε στο 43ο λεπτό χάρη σε τέρμα του παικταρά Κβαρατσχέλια, ο οποίος έκανε τη ζωή δύσκολη στον Πέδρο Πόρο, που είχε επιλέξει ο Ενρίκε και εν τέλει τον αντικατέστησε με τον Γιορέντε. Ο Γεωργιανός πέτυχε το γκολ, ενώ του καταγράφηκαν 5 επιτυχημένες ντρίπλες και 2 Key Passes. Οι Γεωργιανοί έχασαν στις καθυστερήσεις μέσα από τα χέρια τους τον βαθμό της ισοπαλίας από μία λανθασμένη εκτίμηση του τερματοφύλακά τους Λόρια. Ο Ντάνι Όλμο σήκωσε το κεφάλι του, είδε τον Λόρια εκτός εστίας και τον "κρέμασε".
Το τρίτο παιχνίδι των Γεωργιανών, στις 31 Μαρτίου, ήταν με την Εθνική μας στην Τούμπα. Ήταν ανώτεροι σε ολόκληρο το παιχνίδι. Είχαν περισσότερες τελικές 9 έναντι 6 της Ελλάδας, έμειναν πίσω στο σκορ από ένα ακραίο αυτογκόλ, έπειτα από ένα ακίνδυνο γύρισμα του Λημνιού, κατάφεραν να αξιοποιήσουν την... πλάκα που έκανε ο Κβαρατσχέλια στους Μπακάκη - Μαυρία, του οποίους χρησιμοποιήσαμε στα δεξιά της άμυνάς μας. Ο Κβαρατσχέλια ολοκλήρωσε συνολικά 6 επιτυχημένες ντρίπλες, πέτυχε το τέρμα της ισοφάρισης, πέρασε και μία Key Passes. Η ισοπαλία που απέσπασε η Γεωργία στην Τούμπα ήταν το λιγότερο που άξιζε. Ήταν καλύτερη από την Εθνική μας.
Τον Ιούνιο οι Γεωργιανοί έδωσαν δύο φιλικά, κέρδισαν με 1-2 εκτός έδρας τη Ρουμανία και έχασαν με 3-0 από την Ολλανδία, που προετοιμαζόταν για το Ευρωπαϊκό.
Η παγίδα
Η ατυχία του Σανιόλ, αλλά και η παγίδα για την Εθνική μας ήταν πως στα παιχνίδια του Σεπτεμβρίου δεν είχε τον παικταρά του. Ο εντός έδρας αγώνας με το Κόσοβο ήταν το πιο βατό παιχνίδι που είχε να δώσει η Γεωργία σε αυτήν την προκριματική φάση. Η συνολική εικόνα του ομίλου φώναζε πως η Γεωργία αυτήν την εποχή έχει χτίσει ένα καλύτερο σύνολο από το Κόσοβο.
Μόνο που στο παιχνίδι με το Κόσοβο που χρειαζόταν ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να ανοίγει άμυνες και να περνά τον αντίπαλο του, η απουσία του Κβαρατσχέλια ήταν πολύ σημαντική. Έμειναν στο 18ο λεπτό, πίσω στο σκορ, πήραν 58,5% κατοχή, είχαν τις διπλάσιες τελικές, 14-7, όμως έλλειπε ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Το Κόσοβο έφυγε με διπλό από την Τιφλίδα και αυτόματα, μένοντας η Εθνική Γεωργίας με έναν μόλις βαθμό σε πέντε παιχνίδια, καθώς ακολούθησε και η λογική συντριβή στην Ισπανία, ξεχάστηκαν οι καλές εμφανίσεις. Η βαθμολογία όμως είναι παραπλανητική. Όποιος φέρει στο μυαλό του το παιχνίδι που δώσαμε στις 31 Μαρτίου στην Τούμπα, μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της Εθνικής μας ομάδας.
Απέναντί τους κάναμε το χειρότερο παιχνίδι μας
Το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν μακράν το χειρότερο επί ημερών Φαν Σιπ. Δεν καταφέραμε κανένα από τα ζητούμενα απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Θα πρέπει να αποδειχτεί και ο ίδιος πιο διαβασμένος για να δείξουμε μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με το παιχνίδι στην Τούμπα. Να πάρουμε το διπλό και να πάμε για μάχη στην Στοκχόλμη.
Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να είμαστε δημιουργικοί, ν' ανοίξουμε μία καλά οργανωμένη άμυνα, αλλά και στο αμυντικό κομμάτι να περιορίσουμε τον Κβαρατσχέλια. Δεν είχε διαβάσει καθόλου την Εθνική Γεωργίας στο πρώτο παιχνίδι ο Φαν Σιπ και αυτό φάνηκε από το γεγονός πως δεν είχε θωρακίσει την δεξιά μας πλευρά.
Σε εκείνο το παιχνίδι είχε χρησιμοποιήσει ένα 4-2-3-1, με τους Τζόλη - Φορτούνη στα δύο άκρα. Στην δεξιά πλευρά ο Τζόλης δεν έδινε καμία βοήθεια στον Μπακάκη, αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα στη συνέχεια. Ο Μπακάκης τραυματίστηκε. Επιλογή του Φαν Σιπ για αναπληρωματικό δεξί μπακ ήταν ο Μαυρίας. Τον έριξε πάνω στον Κβαρατσχέλια και του επέτρεψε να οργιάσει.
Δαιμόνιος ντριπλέρ
Είναι ξεκάθαρο πως ο Ανδρούτσος δεν πρέπει να βρεθεί απομονωμένος απέναντι στον δαιμόνιο 20χρονό ντριπλέρ. Η ικανότητα του Κβαρατσχέλια στο "ένας με ένας" είναι μοναδική. Πρόκειται για τον κορυφαίο ντριπλέρ στο ρωσικό πρωτάθλημα. Πέρυσι είχε 4 επιτυχημένες ντρίπλες το 90λεπτό.
Επειδή στην Εθνική Γεωργίας είχε πολύ μεγαλύτερες αρμοδιότητες και η μπάλα ακουμπά με μεγάλη συχνότητα πάνω του τα νούμερα εκτοξεύονται. Στα προκριματικά του Nations League, βάζοντας τα νούμερα του ανά 90λεπτό είχε ένα μέσο όρο 7,2 επιτυχημένες ντρίπλες σε 12,6 προσπάθειες. Στα προκριματικά του Μουντιάλ, 6,3 επιτυχημένες ντρίπλες σε 10,5 προσπάθειες. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς θα μαρκάρουμε τον Κβαρατσχέλια;
Μασούρας με συνταγή Μαρτίνς
Σε περίπτωση που για δεύτερο παιχνίδι δεν καταφέρουμε να δώσουμε απάντηση σε αυτό το ερώτημα και αφήσουμε βαθμούς, τότε η Γεωργία θα είναι η ομάδα που θα μας έχει αφήσει εκτός Μουντιάλ.
Ο Ανδρούτσος μόνος του δεν φθάνει και είναι δεδομένο πως χρειάζεται να επιστρατευτεί ο Μασούρας με συνταγή Μαρτίνς. Δηλαδή, ο ειδικός σε σύνθετους ρόλους Μασούρας να αναλάβει να ξεκινά από χαμηλά το μαρκάρισμα, να καλύπτει τον Ανδρούτσο και φυσικά, σε παιχνίδι χώρου, να κάνει τη διαφορά με την ταχύτητά του.
Αν αντιμετωπίσουμε το αστέρι της Εθνικής Γεωργίας, σε μεγάλο βαθμό θα έχουμε εξασφαλίσει το μηδέν στην άμυνα και με ηρεμία θα μπορέσουμε να βρούμε το γκολ της νίκης που θα μας δώσει το δικαίωμα να πάμε για μάχη το βράδυ της Τρίτης (12/10) στην Στοκχόλμη. Το παιχνίδι είναι πιο δύσκολο και πιο πονηρό από ό,τι δείχνει η βαθμολογία του ομίλου. Την πραγματικότητα τη φωνάζει μόνο η εικόνα στο μεταξύ μας παιχνίδι στην Τούμπα.