ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η παράδοση του Λεμονή

Η παράδοση του Λεμονή
Λεμονής

Ο Τάκης Λεμονής έχει να καυχιέται ότι ως προπονητής του Ολυμπιακού δεν έχει χάσει ποτέ από τον "αιώνιο" αντίπαλο

Το ματς της 4ης Μαρτίου με τον Παναθηναϊκό πλησιάζει και ο προπονητής του Ολυμπιακού προετοιμάζει τους παίκτες του, με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Άλλωστε, ο 47χρονος κόουτς απέδειξε στο παρελθόν πως... ζει για αυτά τα παιχνίδια και έχει το "μυστικό" προκειμένου να κρατάει τους ποδοσφαιριστές του σε εγρήγορση.
Στο πρώτο προπονητικό του πέρασμα από την ομάδα του μεγάλου λιμανιού, ο Έλληνας τεχνικός τέθηκε αντιμέτωπος πέντε φορές (σε πρωτάθλημα και κύπελλο) με τον Παναθηναϊκό, δίχως να γνωρίσει την ήττα, γεγονός που κατέχει περίοπτη θέση στο βιογραφικό του.

Δύο νίκες και τρεις ισοπαλίες ο απολογισμός του έμπειρου προπονητή, με το εμφατικό 1-4 της Λεωφόρου για το κύπελλο να ξεχωρίζει δίχως καμία αμφιβολία και να τον καθιερώνει στη συνείδηση όλων των φιλάθλων της πειραϊκής ομάδας. Εκ του αποτελέσματος, πάντως, η ουσία είναι πως ο Ολυμπιακός στα πέντε αυτά παιχνίδια πέτυχε τον στόχο του, έστω και αν δεν κατακτήθηκε σε όλα τα παιχνίδια η νίκη.

Προημιτελικά κυπέλλου Ελλάδας (σεζόν 2000/01)
(7/2/2001) Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-1 (28' πεν. Τζόρτζεβιτς-88' Λυμπερόπουλος)

Μέσα σε ενάμισι μήνα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι τρεις φορές, δύο για το κύπελλο Ελλάδας και μία για το πρωτάθλημα. Ο Τάκης Λεμονής μπορεί να είχε... φάει με το κουτάλι τα ντέρμπι με τον "αιώνιο" αντίπαλο, όμως ως προπονητής έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός.

Πρώτος προημιτελικός για το κύπελλο Ελλάδας, με τους Πειραιώτες να υποδέχονται τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ (τότε έδρα των ερυθρολεύκων). Τελικό αποτέλεσμα 1-1, με τους πράσινους να κερδίζουν τις εντυπώσεις στο δεύτερο ημίχρονο εκείνης της αναμέτρησης, αλλά να βρίσκουν απέναντί τους έναν συγκινητικό Δημήτρη Ελευθερόπουλο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Στο 28', ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα στο σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ύστερα από χέρι του Πέρσι Ολιβάρες μέσα στην περιοχή. Οι γηπεδούχοι έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι, όμως ο τραυματισμός του Γρηγόρη Γεωργάτου στο 39' αποσυντόνισε την πειραϊκή ομάδα. Ο Λεμονής έριξε στον αγώνα τον Περ Ζέτερμπεργκ, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν ευάλωτος στην άμυνα, κάτι που φάνηκε στην επανάληψη.

Ο Παναθηναϊκός έχασε αρκετές ευκαιρίες, όμως ο "Ελέ" ήταν κυριολεκτικά ανίκητος μέχρι το 88ο λεπτό. Σε εκείνο το λεπτό, ο Νίκος Λυμπερόπουλος πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ της καριέρας του με δεξί βολέ, σουτ το οποίο δεν ήταν σε θέση να αποκρούσει ο Έλληνας τερματοφύλακας, που εκτινάχθηκε, αλλά δεν κατάφερε να απομακρύνει την μπάλα. Ο "Λύμπε", μετά την επίτευξη του τέρματος, έδειξε τη φανέλα του στους φιλάθλους του Ολυμπιακού για... πικάρισμα, όμως αν ήξερε τι θα γινόταν στη ρεβάνς, ίσως να μην προχωρούσε στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Το τελικό 1-1 άφηνε ανοικτούς τους λογαριασμούς για την πρόκριση, αν και οι πράσινοι με το εκτός έδρας γκολ βρίσκονταν σε καλύτερη μοίρα. Μέχρι τον επαναληπτικό, όμως, υπήρχε κι ένας αγώνας πρωταθλήματος ανάμεσα στις δύο ομάδες...

Πρωτάθλημα (σεζόν 2000/01)
(4/3/2001) Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 (69' Τζόρτζεβιτς)

Σχεδόν ένα μήνα μετά από τον πρώτο προημιτελικό του κυπέλλου, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό, με το ΟΑΚΑ να φιλοξενεί μία "μάχη αιωνίων" για την Α' Εθνική. Οι Πειραιώτες είχαν σαφές προβάδισμα για τον τίτλο, όμως με νίκη ξέφευγαν για τα καλά στη βαθμολογία.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης, έχασαν πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (το κέρδισε ο ίδιος σε ανατροπή του από τον Ντανιέλ Σάριτς, αλλά ο Αντώνης Νικοπολίδης απέκρουσε το κτύπημα του "Τζόλε"), όμως ο αρχηγός της πειραϊκής ομάδας διόρθωσε το λάθος του στην επανάληψη.

Στο 69ο λεπτό, ο Τζόρτζεβιτς βρέθηκε απέναντι στον Νικοπολίδη, τον οποίο πέρασε και με αριστερό σουτ στην κενή εστία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του τριφυλλιού. Πάντως, το γκολ ήταν... έμπνευση του Ζιοβάνι, ο οποίος σε αντεπίθεση του Ολυμπιακού πέρασε σαν σταματημένο τον Γιάννη Γκούμα και έβγαλε τον καραφλό σε θέση τετ α τετ. Να σημειωθεί πως ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ είχε περάσει ως αλλαγή στην αναμέτρηση στο 67' (στη θέση του Γκαμπριέλ Άλβες)!

Προημιτελικά κυπέλλου Ελλάδας (2000/01)
(21/3/2001) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-4 (43' Λυμπερόπουλος-6' Αλεξανδρής, 9' Λουτσιάνο, 61' πεν. Γεωργάτος, 83' Ζιοβάνι)

Ο αγώνας που κανένας φίλαθλος του Ολυμπιακού δεν πρόκειται να ξεχάσει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Παναθηναϊκό μέσα στην έδρα του με το θριαμβευτικό 4-1 και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας.

Το ερυθρόλευκο έπος μέσα στη Λεωφόρο, στη ρεβάνς του 1-1, έμεινε στην ιστορία. Μία αναμέτρηση που ο Τάκης Λεμονής κέρδισε κατά κράτος τον αντίπαλο προπονητή (τον Στράτο Αποστολάκη που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού), στην κορυφαία στιγμή της έως τώρα προπονητικής του καριέρας, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα, άλλωστε, ο 47χρονος τεχνικός.

Οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν το κενό του απόντα Ρενέ Χένρικσεν στα μετόπισθεν, όμως οι φιλοξενούμενοι, από την πλευρά τους, κατάφεραν και με το παραπάνω να αντικαταστήσουν τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, που δεν είχε δώσει το "παρών" στον επαναληπτικό του "Απόστολος Νικολαΐδης".

Ο αντικαταστάτης του "Τζόλε" στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, ο Λουτσιάνο έκανε τη διαφορά, δίνοντας την ασίστ στον Αλέξη Αλεξανδρή μόλις στο 6ο λεπτό, με τον Έλληνα επιθετικό να πλασάρει εύστοχα τον Αντώνη Νικοπολίδη. Τρία λεπτά αργότερα (9'), ο Λουτσιάνο με ένα φάουλ-φωτοβολίδα από μακρινή απόσταση δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο πορτιέρο και έκανε το 2-0, πριν συμπληρωθούν καν δέκα λεπτά αγώνα.

Οι πράσινοι μείωσαν σε 2-1 με τον Νίκο Λυμπερόπουλο στο 43'... Ο Άγγελος Μπασινάς εκτέλεσε πέναλτι (το κέρδισε ο Κριστόφ Βαζέχα από τον Γιώργο Ανατολάκη), ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος έπεσε στη δεξιά του γωνία και απέκρουσε, όμως στην επαναφορά ο "Λύμπε" από κοντά έστειλε την μπάλα στα ερυθρόλευκα δίχτυα.

Ο Ολυμπιακός έδειξε την ανωτερότητά του (και) στην επανάληψη. Στο 61', ο Τάκης Φύσσας ανέτρεψε τον Χρήστο Πατσατζόγλου και ο Γρηγόρης Γεωργάτος όχι μόνο έγραψε το 3-1, αλλά έδωσε την απάντησή του στον Νίκο Λυμπερόπουλο, για τον πανηγυρισμό του τελευταίου στην πρώτη αναμέτρηση για τους "8" του κυπέλλου Ελλάδας. Ο Γεωργάτος, λοιπόν, κατευθύνθηκε στο κέντρο του γηπέδου, έκανε νεύμα στους συμπαίκτες του να τον ακολουθήσουν και γύρισαν προς την πλευρά των οπαδών τους που βρέθηκαν στη Λεωφόρο, δείχνοντας τις φανέλες τους.

Το κερασάκι στην τούρτα για τον Ολυμπιακό έβαλε ο Ζιοβάνι με αριστερό πλασέ μέσα από την αντίπαλη περιοχή στο 83', ύστερα από κάθετη πάσα του Ανδρέα Νινιάδη. Να σημειωθεί η νέα μεγάλη εμφάνιση του Ελευθερόπουλου, ο οποίος σε καίρια σημεία του αγώνα έδειξε την κλάση του.

Πρωτάθλημα (σεζόν 2001/02)

(1/12/2001) Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-2 (24' Αλεξανδρής, 42' Τζόρτζεβιτς-71', 77' Ολισαντέμπε)

Το παιχνίδι δεν είχε ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς έγινε στην 8η μόλις αγωνιστική της Α' Εθνικής. Πάντως, στο ΟΑΚΑ διεξήχθη ένα ντέρμπι αντάξιο των δύο ομάδων, από τα καλύτερα των τελευταίων ετών, με πολλές συγκινήσεις.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν από ένα ημίχρονο, με τους Πειραιώτες να είναι ανώτεροι στο πρώτο και τους πράσινους στο δεύτερο. Στο 24' ο Αλέξης Αλεξανδρής με σουτ και στο 42' ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με απευθείας εκτέλεση φάουλ (η μπάλα κόντραρε και στο τείχος) οδήγησαν τους γηπεδούχους σε προβάδισμα με 2-0, όμως στην επανάληψη το τριφύλλι αντέδρασε και έφερε το παιχνίδια στα ίσια.

Μέσα σε διάστημα έξι λεπτών (71', 77'), ο Εμμάνουελ Ολισαντέμπε με δύο σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή... πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό, δίνοντάς του ουσιαστικά το βαθμό της ισοπαλίας.

Πρωτάθλημα (σεζόν 2001/02)
(24/3/2002) Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 (76' Ολισαντέμπε-89' πεν. Τζόρτζεβιτς)
Στο τελευταίο του ντέρμπι με τους πράσινους, στην πρώτη του προπονητική θητεία στον Ολυμπιακό, ο Τάκης Λεμονής είδε την ομάδα του να φεύγει αλώβητη από τη Λεωφόρο και να κάνει το πλέον καθοριστικό βήμα για την κατάκτηση του έκτου συνεχόμενου τίτλου στην Α' Εθνική.

Το παιχνίδι δεν είχε φάσεις, όμως διέθετε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπι. Δυνατές μονομαχίες, πάθος, ένταση, αλλά και οπαδούς των δύο ομάδων στο γήπεδο "Απόστολος Νικολαΐδης". Οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα στο σκορ με γκολ του Ολισαντέμπε στο 76ο λεπτό (, όμως οι ερυθρόλευκοι δεν παράτησαν το παιχνίδι.

Ένα λεπτό πριν από τη λήξη της κανονικής διάρκειας της αναμέτρησης, ο Στέλιος Βενετίδης μπήκε στην αντίπαλη περιοχή, ανατράπηκε καθαρά από τον τότε πράσινο Μιχάλη Κωνσταντίνου και ο διαιτητής Μάκης Ευθυμιάδης έδειξε σωστά την άσπρη βούλα.

Σε μία από τις πλέον χαρακτηριστικές εκτελέσεις πέναλτι του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος έπεσε σωστά στην πορεία της, αλλά δεν μπόρεσε να την απομακρύνει. Η τέλεια εκτέλεση από τον "Τζόλε", με τον μετέπειτα ερυθρόλευκο πορτιέρο να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψει το μοιραίο, δίχως να τα καταφέρει.

Πάντως, το συγκεκριμένο ματς στιγματίστηκε από την επίθεση ανθρώπων του Παναθηναϊκού στον Δραμινό ρέφερι, ο οποίος αποχώρησε αιμόφυρτος από τον αγωνιστικό χώρο.





















































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ