X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πολωνία "κλέβει" ποδοσφαιριστές που παίζουν στην Ελλάδα

ACTION IMAGES

Ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα συνεχίζουν την καριέρα τους στην Πολωνία. Μόνο σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο έχουν πάει τρεις. Τι λέει στο Sport24.gr ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ.

Μέσα Ιουνίου και ήδη τρεις ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στη Super League αποφάσισαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Πολωνία. Την αρχή έκανε ο Μιχάλης Μανιάς, ακολούθησε ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, (αμφότεροι προερχόμενοι από τον Αστέρα υπέγραψαν στην Πογκόν Σέτσιν), και τη συνέχεια έδωσε ο Αζέρ Μπουσουλάτζιτς από τον Ατρόμητο (Άρκα Γκντίνια).

Τα τελευταία χρόνια, όμως, είναι κι άλλοι Έλληνες παίκτες που αφήνουν την Ελλάδα για τα γήπεδα στην Πολωνία, όπως ο Γιώργος Μύγας (Zagłębie Sosnowiec), ο Γιάννης Μυστακίδης (Górnik Zabrze), ο Δημήτρης Γούτας (Λεχ Πόζναν), ο Μαυρουδής Μπουγαΐδης παίζει από τον Ιανουάριο του 2018 στην Podbeskidzie, ομάδα δεύτερης κατηγορίας, ενώ τον Πορτογάλο μπακ Λουίς Ρότσα που έπαιζε στον Παναιτωλικό τον αγόρασε η Λέγκια Βαρσοβίας.

Μπορούμε να καταγράψουμε κι άλλα παραδείγματα, όπως τον Ιγκόρ Ανγκούλο και τον Τετέ που έπαιζαν στον Πλατανιά, αλλά και τον Πορτογάλο χαφ Αντρέ Μαρτίνς, ο οποίος από τον Ολυμπιακό υπέγραψε στη Λέγκια Βαρσοβίας.

ΝΕΑ ΓΗΠΕΔΑ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Από το τότε που διεξήχθη το Euro 2012 στην Πολωνία, το ποδόσφαιρο της χώρας έχει πάρει τα πάνω του. Τα γήπεδα που χτίστηκαν είναι εξαιρετικά και τα περισσότερα από αυτά μαζεύουν πολύ κόσμο. Ακόμα και οι εγκαταστάσεις, τα προπονητικά κέντρα των ομάδων για παράδειγμα, είναι αξιοζήλευτα, ιδίως αν τα συγκρίνουμε με αυτά στην Ελλάδα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν καν.

Fans of Warsaw's soccer team Legia Warszawa burn flares as they celebrate their club's victory of the Polish soccer championship in Warsaw, Poland, Monday, May 21, 2018.(AP Photo/Czarek Sokolowski) AP

Τα συμβόλαια που δίνουν οι ομάδες της Πολωνίας στους ποδοσφαιριστές είναι πλέον μεγαλύτερα από αυτά που προσφέρουν οι ελληνικές ομάδες, αν εξαιρεθούν ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ίσως και ο Άρης που φέτος φαίνεται να δίνει ετήσιο συμβόλαιο που ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Για να καταλάβετε, ακόμα και η... τελευταία πολωνική ομάδα της πρώτης κατηγορίας είναι σε θέση να δώσει το λιγότερο 120.000€. Οι Έλληνες παίκτες, για παράδειγμα, υπέγραψαν με περισσότερα από 150.000-160.000 ευρώ ετησίως, ενώ ομάδες όπως η Λέγκια Γκντανσκ μπορεί να δώσει πάνω από 400.000 ευρώ.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ, ΜΠΟΝΟΥΣ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ

Αυτά τα χρήματα οι περισσότερες από τις ομάδες της Ελλάδας δύσκολα τα προσφέρουν. Δεν είναι μόνο αυτό. Βάσει νόμου, οι σύλλογοι της Πολωνίας προσφέρουν και μπόνους στους παίκτες ξέχωρα από τα συμβόλαια. Η νίκη, δηλαδή, μπορεί να πληρωθεί από 800 μέχρι 1500 ευρώ. Μπόνους προβλέπεται και για την ισοπαλία, ανάλογα με τη συμφωνία που γίνεται σε κάθε deal, όπως μπόνους και για τις συμμετοχές που κάνει ο εκάστοτε ποδοσφαιριστής.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, συν τοις άλλοις, έχουν αυξηθεί, την ίδια ώρα που η φορολογία είναι λιγότερη σε σχέση με την Ελλάδα. Εδώ το λιγότερο 42%-43%, ενώ στην Πολωνία περίπου 32%. Σε αρκετές ομάδες της Πολωνίας τα χρήματα βάζουν οι δήμοι, ενώ βρίσκονται εύκολα χορηγίες στις φανέλες. Επίσης, τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα έχει γίνει ανταγωνιστικό. Από το 2010, πέντε διαφορετικές ομάδες έχουν φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου στην Ekstraklasa. Με όλα αυτά, δεν θέλουμε να κάνουμε αναφορά για έναν κόσμο... αγγελικά πλασμένο, αλλά θέλουμε να καταδείξουμε μερικούς από τους λόγους που η Πολωνία έχει γίνει πλέον προορισμός για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να παίξουν εκτός των συνόρων και να φύγουν από το δικό μας πρωτάθλημα, που διαρκώς διανύει καθοδική πορεία.

ΖΕΒΛΑΚΟΦ: "ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ"

Ο παλαίμαχος παίκτης του Ολυμπιακού και, πρώην αθλητικός διευθυντής της Λέγκια Βαρσοβίας και νυν αθλητικός διευθυντής της Zaglebie Lubin δήλωσε στο Sport24.gr: " Οι παίκτες που έρχονται στην Πολωνία από την Ελλάδα προέρχονται από μικρομεσαίες ομάδες ή ομάδες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο πρωταθλήματα είναι οι εξής: Εδώ έχουμε καλύτερα γήπεδα και οικονομική σταθερότητα. Ίσως να μην δίνουμε πολλά, αλλά οι παίκτες πληρώνονται στην ώρα τους. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο είναι πιο τεχνικό, στην Πολωνία δίνεται έμφαση στη δύναμη.

Πολλοί παίκτες στην Ελλάδα μπορεί να μην μπορούν να πετύχουν, αλλά εδώ να συμβεί το αντίθετο. Παλαιότερα δεν έρχονταν στην Πολωνία Έλληνες παίκτες, τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Οι μεγάλες ομάδες της Πολωνίας έχουν δυναμώσει και δίνουν πολύ καλά συμβόλαια. Πλέον το ποδόσφαιρο της χώρας μου παρακολουθείται πολύ στενά από κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αν είσαι καλός, τότε μπορείς να πετύχεις και να πάρεις μεταγραφή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Στην Πογκόν Σέτσιν για τα επόμενα δυο χρόνια ο Τριανταφυλλόπουλος
Επίσημο: Ανακοινώθηκε από την Πογκόν Σέτσιν ο Μανιάς
Στην Πολωνία και ο Μπουσουλάτζιτς
TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ