ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η πρώτη παράσταση του Ινιέστα στο "Καμπ Νόου"

Η πρώτη παράσταση του Ινιέστα στο "Καμπ Νόου"

Σαν σήμερα ο Αντρές Ινιέστα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο "Καμπ Νόου" και το Sport24.gr σας παραθέτει 10 από τις σημαντικότερες στιγμές του με τη φανέλα των "μπλαουγκράνα" (pics & vid).

Είναι πλέον ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, έχει σαρώσει τους τίτλους με την Μπαρτσελόνα και την εθνική Ισπανίας και χαίρει της εκτίμησης όλων.

Ωστόσο, πριν ακριβώς 10 χρόνια ο νεαρός τότε Αντρές Ινιέστα ήταν ένας ακόμη παίκτης που έβγαινε από τη Μασία, την ακαδημία της Μπαρτσελόνα, και έπαιρνε την πρώτη του ευκαιρία σε αγώνα πρωταθλήματος με την πρώτη ομάδα.

Κάποιους μήνες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 29 Οκτωβρίου του 2002, ο Ινιέστα είχε κάνει το ντεμπούτο του στο νικηφόρο για τους "μπλαουγκράνα" 1-0 επί της Μπριζ εκτός έδρας. Έκτοτε περίμενε την επόμενη ευκαιρία που θα του έδινε ο Λουίς φαν Χάαλ, η οποία ήρθε στις 5 Ιανουαρίου του 2003, στο παρθενικό του παιχνίδι στο "Καμπ Νόου".

"Η ομάδα είχε αλλάξει πολλά και η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Είχα το ίδιο συναίσθημα με αυτό στη Μπριζ. Μεγάλωσα στον σύλλογο και το να μπορώ να παίξω στο "Καμπ Νόου" ήταν κάτι ξεχωριστό. Ήταν ένα παιχνίδι κόντρα στην Ρέκρε και νικήσαμε εύκολα (3-0)" δήλωσε αρκετά χρόνια αργότερα ο Ισπανός μέσος στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου.

Η πρώτη παράσταση του Ινιέστα στο "Καμπ Νόου"

Με αυτή την αφορμή το Sport24.gr σας παραθέτει 10 από τις σημαντικότερες στιγμές του 28χρονου με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, από τότε που τη φόρεσε για πρώτη φορά στο "Καμπ Νόου" σε επίσημο αγώνα.

Το πρώτο του γκολ

Αναμφίβολα το πρώτο γκολ κάθε ποδοσφαιριστή είναι σημείο αναφοράς. Ο Ινιέστα το πέτυχε τον Απρίλιο του 2004 σε παιχνίδι με τη Βαγιαδολίδ, στο οποίο νίκησε η Μπαρτσελόνα. Κάποιοι ίσως θυμούνται ακόμα τον πανηγυρισμό του με τον Βίκτορ Βαλντές λόγω του ξεσπάσματος του Ισπανού τερματοφύλακα.

"Είναι μία περίεργη εικόνα. Έχω μία πολύ ισχυρή φιλία με τον Βίκτορ, είναι ο καλύτερός μου φίλος. Ήταν τόσο χαρούμενος που έτρεξε σε όλο το γήπεδο για να πανηγυρίσει μαζί μου το γκολ. Φαίνεται σα να ήθελε να με σκοτώσει, αλλά η φωτογραφία δείχνει πως ήταν απλώς έντονα φορτισμένος" σχολιάζει ο Ινιέστα.

Η πρώτη παράσταση του Ινιέστα στο "Καμπ Νόου"
MIGUEL RUIZ FCBARCELONA

Το πρώτο πρωτάθλημα

Ο πρώτος του τίτλος με την Μπάρτσα είναι το πρωτάθλημα του 2005. Ο Ινιέστα ακόμα δεν είχε γίνει βασικός, αλλά είχε καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα των Καταλανών, όπως δείχνουν και οι 37 εμφανίσεις σε 38 αγώνες. Ωστόσο, στις 25 εξ αυτών είχε περάσει ως αλλαγή. Επιπλέον, είχε βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα δύο φορές.

Ο τελικός του Champions League στο Παρίσι

Έναν χρόνο μετά ο Ισπανός φαίνεται πιο έτοιμος. Παίρνει περισσότερα παιχνίδια ως βασικός και σε αυτό βοηθάει και ο τραυματισμός του Τσάβι. Η Μπαρτσελόνα πηγαίνει ως τον τελικό του Champions League και ο Ινιέστα μπαίνει ως αλλαγή στο ημίχρονο, προκειμένου να ανατραπεί η υπάρχουσα κατάσταση. Τελικά οι "μπλαουγκράνα" γυρίζουν το παιχνίδι και ο Ινιέστα κατακτά το παρθενικό του Champions League.

Η πρώτη παράσταση του Ινιέστα στο "Καμπ Νόου"

Το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης

Στις 19 Ιουλίου του 2007 η "Marca" γράφει πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι έτοιμη να δώσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας του και να τον κάνει δικό της. Ο ίδιος απαντάει αμέσως στο δημοσίευμα "Με ενημέρωσαν επ' αυτού και έχω εκπλαγεί. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτό, αλλά επιμένω πως θέλω να παραμείνω εδώ. Όταν λέω πως θέλω να τελειώσω την καριέρα μου στην Μπάρτσα το εννοώ".

Η πρώτη παράσταση του Ινιέστα στο "Καμπ Νόου"
Πρωτοσέλιδο "Marca" για Ινιέστα

Το γκολ με την Τσέλσι

Το μεγάλο παράπονο που είχε από τον εαυτό του ο Αντρές Ινιέστα ήταν πως δε σκόραρε συχνά. Αυτό είχε εκμυστηρευτεί στον Πεπ Γουαρδιόλα. Ωστόσο, έδωσε ο ίδιος την απάντηση στον εαυτό του, αφού από τότε που το είπε έχει σημειώσει κάποια άκρως καθοριστικά γκολ.

Για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα το σημαντικότερο γκολ που πιθανότατα έχει πετύχει είναι εκείνο στον ημιτελικό με την Τσέλσι το 2009, το οποίο έστειλε την ομάδα του στον τελικό του Champions League, στον οποίο επιβλήθηκε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0.

Μέλος της κορυφαίας ενδεκάδας

Τα κατορθώματά του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας είναι τέτοια που το 2009 μπαίνει για πρώτη φορά στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς σύμφωνα με τη FIFPro (Διεθνή Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών). Έκτοτε δεν έχει βγει από αυτή όντας πάντα ο ένας εκ των τριών μέσων και έχοντας μαζί του τον Τσάβι.

Αγγίζει τη Χρυσή Μπάλα

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2010 ανακοινώνονται οι τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο της Χρυσής Μπάλας. Λιονέλ Μέσι, Τσάβι και Αντρές Ινιέστα ήταν τα τρία ονόματα, με τον τελευταίο να μπαίνει για πρώτη φορά στη λίστα και να δηλώνει αργότερα:

"Ήταν η μέρα που ανακοινώθηκε πως ήμασταν οι τρεις φιναλίστ για τη Χρυσή Μπάλα. Δεν ξέρω αν αυτό θα ξαναγίνει. Ήταν μοναδικό, όχι μόνο για τους παίκτες, αλλά για όλους όσους αντιπροσωπεύουν την Μπάρτσα και για όσα σημαίνει η Μπάρτσα για μας".

10 Jan 2011, Switzerland --- epa02523256 (from left) Spain's Andres Iniesta, Argentina's Lionel Messi and Spain's Xavi Hernandez during a news conference for the FIFA Ballon d'Or awarding ceremony in Zurich, Switzerland, 10 January 2011. All three players of FC Barcelona are nominated for the World Player of the Year award.  EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA --- Image by © ALESSANDRO DELLA BELLA/epa/Corbis
10 Jan 2011, Switzerland --- epa02523256 (from left) Spain's Andres Iniesta, Argentina's Lionel Messi and Spain's Xavi Hernandez during a news conference for the FIFA Ballon d'Or awarding ceremony in Zurich, Switzerland, 10 January 2011. All three players of FC Barcelona are nominated for the World Player of the Year award. EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA --- Image by © ALESSANDRO DELLA BELLA/epa/Corbis © ALESSANDRO DELLA BELLA/EPA/CORBIS

Η ξεχωριστή αφιέρωση

Ακριβώς τέσσερις μήνες μετά ο Ινιέστα σκοράρει σε βάρος της Σαχτάρ, στον δρόμο για το τρίτο του Champions League. Το γκολ αυτό είναι ιδιαίτερο για τον ίδιο καθώς δύο μέρες νωρίτερα είχε γίνει πατέρας.

"Ήταν παιχνίδι για το Champions League με τη Σαχτάρ και σκόραρα στο πρώτο λεπτό. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί δύο μέρες μετά τη γέννηση της Βαλέρια. Είναι ένας άνθρωπος που μου έχει αλλάξει τη ζωή, με έκανε χαρούμενο και με βοήθησε να δω τα πράγματα διαφορετικά. Ελπίζω να μπορέσω να της αφιερώσω περισσότερες στιγμές όπως αυτή σε εκείνη" το σχόλιο του Ινιέστα.

Η πρώτη παράσταση του Ινιέστα στο "Καμπ Νόου"
ALEX CAPARROS

Το παρθενικό του γκολ σε clasico

Έχει πραγματοποιήσει μερικές από τις καλύτερές του εμφανίσεις στα ντέρμπι με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο, δυσκολεύεται πολύ να σκοράρει κόντρα στους Μαδριλένους. Το μοναδικό του ως τώρα γκολ επιτεύχθηκε στο Σούπερ Καπ Ισπανίας του 2011 στο "Καμπ Νόου", όταν η Μπαρτσελόνα νίκησε με 3-2, σκορ αρκετό για να της δώσει το τρόπαια.

Το βραβείο της UEFA

Μπορεί ως τώρα να μην έχει καταφέρει να πάρει τη Χρυσή Μπάλα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά στην τριάδα, αλλά τον Αύγουστο πήρε ένα άλλο βραβείο, αυτό του καλύτερου παίκτη που αγωνίστηκε στα ευρωπαϊκά γήπεδα για το 2012.

"Δεν παίζω για να παίρνω ατομικά βραβεία. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του ποδοσφαίρου. Το να είσαι εδώ μαζί με τους Κριστιάνο και Λέο είναι είναι από μόνο του ένα ξεχωριστό βραβείο" ήταν τα λόγια του μετά τη βράβευσή του.

Η πρώτη παράσταση του Ινιέστα στο "Καμπ Νόου"
© MIGUEL RUIZ/FCBARCELONA
TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ