X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η πτώση του Ροσέλ

Διαβάστε στο Sport24.gr όλο το χρονικό της υπόθεσης Νεϊμάρ και τις αιτίες που οδήγησαν τον Σάντρο Ροσέλ στην παραίτηση από την προεδρία της Μπαρτσελόνα.

Ο Σάντρο Ροσέλ παραιτήθηκε την περασμένη Πέμπτη από την προεδρία της Μπαρτσελόνα και το Sport24.gr προσπαθεί να βγάλει άκρη μέσα από την άκρως μπερδεμένη υπόθεση της μεταγραφής του Νεϊμάρ.

Η Σάντος, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ, ο Ροσέλ, ο Φλορεντίνο, ο Κάσες, ο Μπαρτομέου, τα ισπανικά δικαστήρια, η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη και πολλά «σκοτεινά» εκατομμύρια ευρώ.

Ο Σάντρο Ροσέλ δεν είναι πλέον πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Τρεισήμισι χρόνια μετά την εκλογή του και δυόμισι πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, ο ισχυρός άνδρας των «μπλαουγκράνα» βρέθηκε ξαφνικά στη δίνη ενός περίπλοκου σκανδάλου και υπό το φως των αποκαλύψεων αλλά και την δικαστική παρέμβαση, επέλεξε να παραιτηθεί και να παραδώσει τη θέση του στον μέχρι προχθές αθλητικό αντιπρόεδρο, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Η μεγαλύτερη ειρωνεία στην όλη υπόθεση, είναι πως η αιτία της παραίτησης του Ροσέλ είναι αυτή που μέχρι πρότινος αποτελούσε την μεγαλύτερη «νίκη» του, όχι μόνο στο μεταγραφικό πεδίο, αλλά και στο επικοινωνιακό της προαιώνιας κόντρας των «μπλαουγκράνα» με τους «μερένγκες». Ο Βραζιλιάνος Νεϊμάρ και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν (ή όχι) για την απόκτησή του είναι το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή όχι μόνο όσους βρέθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο ανακατεμένοι στην αγορά του παίκτη, αλλά πλέον και τη δικαιοσύνη.

Στην επίσημη παρουσίαση του Νεϊμάρ, όταν τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ξεσπούσε λίγους μήνες αργότερα...

Οι αριθμοί είναι τόσο μπερδεμένοι που προς το παρόν τουλάχιστον, κανείς δεν μπορεί να τους ξεμπερδέψει, όντας σίγουρος ότι έχει βρει τι ακριβώς έγινε, πόσα λεφτά δόθηκαν, από ποιους και σε ποιους διατέθηκαν και ποιες κινήσεις ήταν νόμιμες ή όχι. Θα ξεκινήσουμε από την αρχή, εκθέτοντας όσα στοιχεία γνωρίζουμε αλλά και τις φήμες που συνοδεύουν αρκετά από αυτά.

1. Ο ΝΕΪΜΑΡ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Το 2010 γίνεται για πρώτη φορά γνωστό ότι ο Νεϊμάρ βρίσκεται στο στόχαστρο όχι της Μπαρτσελόνα, αλλά της Ρεάλ Μαδρίτης. Μάλιστα, είναι αρκετές οι φορές που η είδηση φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του ισπανικού αθλητικού Τύπου. Οι μαδριλένικες εφημερίδες της εποχής θεωρούν ότι υπάρχει προφορική συμφωνία ανάμεσα στη διοίκηση του Τσαμαρτίν και τον παίκτη και γράφουν πως η υπόθεση θα κλείσει αρκετά σύντομα με την αγορά του Βραζιλιάνου από τους «μερένγκες».

2. Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΡΟΣΕΛ

Με το που ο Σάντρο Ροσέλ αναλαμβάνει το καλοκαίρι του 2010 την προεδρία της Μπαρτσελόνα, αλλάζουν ξαφνικά όλα τα δεδομένα στη υπόθεση της μεταγραφής του Νεϊμάρ. Ο Ροσέλ, έχοντας ζήσει και εργαστεί για αρκετά χρόνια στη Βραζιλία, έχει πολλές γνωριμίες και με τις απαραίτητες κινήσεις δίνει το προβάδισμα για την απόκτηση του παίκτη στη Μπαρτσελόνα. Τελικά, στις 26 Μαΐου του 2013 γίνεται η επίσημη ανακοίνωση της μεταγραφής του Νεϊμάρ στους «μπλαουγκράνα».

3. ΚΟΣΤΟΣ 57 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ δεν έχασε ευκαιρία να ρίξει λάδι στη φωτιά για την υπόθεση Νεϊμάρ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο πρόεδρος της Ρεάλ "ευθύνεται" για τη διαρροή του συμβολαίου του Βραζιλιάνου στην "El Mundo".

Ήδη από την ημέρα της επίσημης παρουσίασης του Νεϊμάρ, η διοίκηση του καταλανικού συλλόγου ανακοινώνει πως η μεταγραφή κόστισε 57.1 εκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, 17.1 εκατομμύρια έχει εισπράξει η Σάντος (ομάδα στην οποία ανήκε ο παίκτης) και 40 εκατομμύρια η εταιρία Ν&Ν (Neymar & Neymar), η οποία ανήκει στον Νεϊμάρ και τον πατέρα του. Εκτός από αυτό το ποσό, γίνεται λόγος και για δυο φιλικά ανάμεσα στην Σάντος και την Μπαρτσελόνα, τα οποία θα κοστίσουν συνολικά 9 εκατομμύρια ευρώ στους Καταλανούς (πιο ακριβά δηλαδή από τα χρήματα που παίρνει για τα δικά της φιλικά η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία!), με την ρήτρα πως αν τελικά δεν διεξαχθούν, οι «μπλαουγκράνα» θα πρέπει να πληρώσουν αποζημίωση 8 εκατομμυρίων ευρώ (4 για κάθε ένα από τα φιλικά).

4. Ο ΠΕΡΕΘ ΡΙΧΝΕΙ ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Λίγες μέρες μετά την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης αντί του ποσού των 91 εκατομμυρίων ευρώ, ο πρόεδρος των «μερένγκες», Φλορεντίνο Πέρεθ, δηλώνει ότι δεν επέμεινε στην μεταγραφή του Νεϊμάρ, αφού το συνολικό κόστος θα ανερχόταν στα 150 εκατομμύρια ευρώ!

5. Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΖΟΡΝΤΙ ΚΑΣΕΣ

Στις 9 Δεκεμβρίου του 2013, ο Τζόρντι Κάσες, μέλος της Μπαρτσελόνα και ενεργά αντιπολιτευόμενος τη διοίκηση των «μπλαουγκράνα», καταθέτει αγωγή στα ισπανικά δικαστήρια με την οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Σάντρο Ροσέλ για «απόκρυψη συγκεκριμένων στοιχείων σχετικά με τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την αγορά του Νεϊμάρ, από τα οποία είναι πιθανό να προκύπτει είτε υπεξαίρεση είτε φοροδιαφυγή». Μέσα στην αγωγή γίνεται λόγος για τα 40 εκατομμύρια ευρώ (από τα συνολικά 57.1) που δόθηκαν για τον Βραζιλιάνο.

Ο Τζόρντι Κάσες, μέλος της Μπαρτσελόνα, που κατέθεσε την αγωγή εναντίον του Σάντρο Ροσέλ.

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα είχε δηλώσει πως τα 17.1 δόθηκαν στη Σάντος, όμως είχε αρνηθεί κάθετα να αναφερθεί στα υπόλοιπα 40 εκατομμύρια, επικαλούμενη συγκεκριμένη ρήτρα εμπιστευτικότητας που βρισκόταν στο συμβόλαιο. Ο δικηγόρος του Κάσες, Φελίπε Ιθκιέρδο, αμέσως μετά την κατάθεση της αγωγής, δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι αυτά τα 40 εκατομμύρια (για τα οποία η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή πληροφορία), είτε υπεξαιρέθηκαν από τον Ροσέλ, είτε δόθηκαν σε τρίτους, είτε υπήρξε σύνθετη υπεξαίρεση στην οποία πήραν μέρος τόσο ο Ροσέλ, όσο και τρίτα πρόσωπα.

6. ΔΙΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Στις 20 Ιανουαρίου του 2014, η ισπανική εφημερίδα «El Mundo» δημοσιεύει όλες τις λεπτομέρειες από το συμβόλαιο του Νεϊμάρ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μεταγραφή κόστισε όχι 57, αλλά 95 εκατομμύρια ευρώ, 38 εκατομμύρια περισσότερα δηλαδή από αυτά που υποστήριξε ο Ροσέλ και η διοίκηση της Μπαρτσελόνα. Η διαρροή προέρχεται απευθείας από το εισαγγελικό γραφείο το οποίο εξετάζει την υπόθεση και έχει αναλυτικά ως εξής: Συνολικά υπάρχουν 7 ξεχωριστά συμβόλαια, κάποια από τα οποία υπογράφηκαν μετά την τελική συμφωνία για την απόκτηση του Νεϊμάρ!

Σε αυτά τα επτά συμβόλαια, εκτός από τους μισθούς του παίκτη, υπάρχουν συμφωνίες για πληρωμή προμηθειών και άλλων μπόνους στην οικογένειά του, ως ανταλλάγματα για διάφορες εργασίες, από τις οποίες όμως δεν είναι απαραίτητο να υπάρξουν αποτελέσματα! Για παράδειγμα, προβλέπεται αμοιβή δυο εκατομμυρίων ευρώ στον πατέρα του Νεϊμάρ για σκάουτινγκ σε πιτσιρικάδες της Σάντος, ανεξάρτητα από το αν ο τελευταίος θα ανακαλύψει νέα ταλέντα ή όχι!

Οι Μπαρτομέου και Φάους έβαλαν τις υπογραφές τους δίπλα σε αυτήν του Ροσέλ στα διάφορα συμβόλαια του Νεϊμάρ.

Άλλα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στην οικογένεια Νεϊμάρ για να διαπραγματευτεί συμβόλαια με βραζιλιάνικες διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να προωθήσουν το brand name της Μπαρτσελόνα. 2.5 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στο ίδρυμα του Νεϊμάρ, το οποίο βοηθάει τα φτωχά παιδιά στις φαβέλες του Σάο Πάολο. Δέκα εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στον Νεϊμάρ ως πριμ μεταγραφής. Και ακολουθούν αρκετά ποσά ακόμα, βασισμένα τα περισσότερα στον απόλυτο παραλογισμό.

Όπως, ας πούμε, η ρήτρα που αναφέρει ότι τα μπόνους που θα έπαιρνε ο παίκτης στην περίπτωση κατάκτησης τίτλων, θα τα εισπράξει έτσι κι αλλιώς, ακόμα και αν η Μπαρτσελόνα δεν κατακτήσει τίποτα! Ή το 5% επί της μίνιμουμ (χωρίς μπόνους) αμοιβής του που προβλέπει το πενταετές του συμβόλαιο (54 εκατομμύρια ευρώ), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Βραζιλιάνος θα κερδίσει 2.7 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, απλά επειδή… υπάρχει! Υπάρχουν ακόμα τα 7.9 εκατομμύρια ευρώ για μια συμφωνία που θα δίνει τον πρώτο λόγο στη Μπαρτσελόνα για την απόκτηση τριών νεαρών παικτών της Σάντος, αλλά και τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν στον Νεϊμάρ, για «ψυχική οδύνη», στην περίπτωση που ο εκάστοτε προπονητής του θελήσει να τον χρησιμοποιήσει σε άλλη θέση από εκείνη στην οποία αγωνίζεται!

7. ΔΕΚΤΗ Η ΑΓΩΓΗ

Λίγες ώρες μετά τη διαρροή του συμβολαίου του Νεϊμάρ στην «El Mundo», ο αρμόδιος δικαστής Πάμπλο Ρουθ, αφού προηγουμένως είχε εξετάσει την υπόθεση, ανακοινώνει ότι γίνεται δεκτή η αγωγή που έχει καταθέσει ο Τζόρντι Κάσες, θεωρώντας πως υπάρχουν ενδείξεις «εικονικών συμβολαίων». Ο Ρουθ ξεκαθαρίζει πως δεν θα προβεί προς το παρόν σε κλήτευση του Σάντρο Ροσέλ, αφού πρώτα θέλει να μελετήσει διεξοδικά τα έγγραφα της FIFA, της Σάντος και της Μπαρτσελόνα.

Ο Ροσέλ, φανερά αμήχανος, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον "σκληρό πυρήνα" της διοίκησης στο σπίτι του, για να τους ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Ρουθ ζητάει από τη Μπαρτσελόνα διάφορα ντοκουμέντα, ανάμεσα στα οποία και το συμβόλαιο των 7.9 εκατομμυρίων ευρώ για τους τρεις νεαρούς παίκτης της Σάντος, καθώς και εκείνο που προβλέπει 9 εκατομμύρια ευρώ για τα δυο φιλικά με τη βραζιλιάνικη ομάδα. Από τη Σάντος ζητάει το συμβόλαιο του Νεϊμάρ όσο ήταν παίκτης της, το συμβόλαιο της πώλησής του στη Μπαρτσελόνα, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο με παραλήπτη ή αποστολέα τη Μπαρτσελόνα που έχει σχέση με την παραχώρηση του παίκτη.

Από τον Νεϊμάρ ζητάει το συμβόλαιο που υπέγραψε με την εταιρία Ν&Ν, παραχωρώντας της όλα τα μελλοντικά οικονομικά του δικαιώματα και τέλος, από τη FIFA ζητάει όλα τα έγγραφα που της έχουν σταλεί από τη Μπαρτσελόνα σχετικά με τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου, ειδικότερα δε όσα αφορούν το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

8. Ο ΡΟΣΕΛ ΕΠΙΜΕΝΕΙ: «57 ΕΚ.»

Την ίδια μέρα το απόγευμα, στη διάρκεια μιας προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου για την ανακατασκευή του «Καμπ Νόου», ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι η μεταγραφή του Νεϊμάρ κόστισε 57 εκατομμύρια ευρώ και ζητάει από τον δικαστή Πάμπλο Ρουθ να τον καλέσει για να καταθέσει και να δώσει διευκρινίσεις για όλες τις πτυχές του θέματος. Πρόκειται για μια συνέντευξη Τύπου γεμάτη ένταση, κατά την οποία ο Ροσέλ αρνείται να απαντήσει στην πλειοψηφία των ερωτήσεων που του υποβάλλουν οι δημοσιογράφοι.

9. Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Ο Ροσέλ ανακοινώνει στη Συνέντευξη Τύπου την παραίτησή του, ενώ δίπλα του ο Μπαρτομέου χειροκροτάει.

Τρεις μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση του δικαστή Πάμπλο Ρουθ ότι η αγωγή του Τζόρντι Κάσες γίνεται δεκτή, ο Σάντρο Ροσέλ υποκύπτει στην αφόρητη πίεση που δέχεται από τον Τύπο και παραιτείται. Το πρωί συναντάει στο σπίτι του τον «σκληρό πυρήνα» της διοίκησης και παίρνει την απόφασή του, την οποία ανακοινώνει το ίδιο βράδυ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Διάδοχός του ορίζεται ο μέχρι τώρα αθλητικός αντιπρόεδρος Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου, του οποίου όμως η υπογραφή φιγουράρει σε όλα σχεδόν τα προαναφερθέντα «αμαρτωλά» συμβόλαια, δίπλα σε εκείνη του Ροσέλ!

10. ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΜΠΑΡΤΟΜΕΟΥ

Αυτό ήταν το χρονικό με τους σημαντικότερους σταθμούς «κλειδιά» στην υπόθεση Νεϊμάρ, που κατέληξε στην παραίτηση του Σάντρο Ροσέλ. Οι εξελίξεις όμως τρέχουν και ήδη είχαμε την πρώτη «αντίδραση» σε στρατηγικό επίπεδο. Μόλις 24 ώρες μετά την αλλαγή φρουράς στην προεδρική καρέκλα της Μπαρτσελόνα, ο Μπαρτομέου έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία θέλησε να «ξεκαθαρίσει» τα συνολικά ποσά που δόθηκαν (και θα δοθούν) για τη μεταγραφή του Νεϊμάρ. Συνοδευόμενος από τον Ραούλ Σανγεΐ, ένα από τα μέλη της διοίκησης που είχε ενεργό ρόλο στη μεταγραφή του Βραζιλιάνου, ο νέος πρόεδρος του καταλανικού συλλόγου προέβη στις εξής «αποκαλύψεις» και διαψεύσεις:

Πρώτον. Η μεταγραφή του Νεϊμάρ κόστισε συνολικά 130.2 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 57.1 εκατομμύρια ήταν το κόστος της μεταγραφής, τα 44 εκατομμύρια ευρώ η αμοιβή του παίκτη για τα πέντε χρόνια του συμβολαίου του (8.8 το χρόνο) και τα 29.1 εκατομμύρια δόθηκαν σε παράλληλες συμφωνίες.

Ο Μπαρτομέου αγκαλιάζει τον Ροσέλ, ο οποίος είναι φανερά επηρεασμένος ψυχολογικά από την παράιτησή του.

Δεύτερον. Από τα 57.1 εκατομμύρια που κόστισε η μεταγραφή, τα 17.1 δόθηκαν στη Σάντος και τα υπόλοιπα 40 ως αποζημίωση στην εταιρία Ν&Ν, η οποία διαχειριζόταν τα δικαιώματα του Νεϊμάρ. Η Ν&Ν είχε απαιτήσει αυτά τα χρήματα για να «κλείσει» τη συμφωνία με τη Μπαρτσελόνα, αν και όπως υποστήριξε ο Μπαρτομέου, στην πορεία εμφανίστηκε άλλος σύλλογος, διατεθειμένος να επιστρέψει τα 40 στους Καταλανούς και να δώσει 60 ακόμα εκατομμύρια στη Σάντος ώστε να κάνει δικό του τον Νεϊμάρ. (σ.σ. προφανώς αναφέρεται στη Ρεάλ Μαδρίτης).

Τρίτον. Παραδέχτηκε τα 10 εκατομμύρια μπόνους στον Νεϊμάρ για τη μεταγραφή του, όπως επίσης και τα 2 εκατομμύρια μπόνους που θα εισπράξει ο Βραζιλιάνος στην περίπτωση που βρεθεί στην τελική τριάδα των υποψηφίων για τη Χρυσή Μπάλα. Είπε ότι δόθηκαν 2.7 εκατομμύρια ευρώ ως προμήθεια στον ατζέντη του παίκτη, δηλαδή τον πατέρα του, 4 εκατομμύρια στο μάρκετινγκ, 2.5 εκατομμύρια για το πρόγραμμα Barca Social, 7.9 εκατομμύρια στη συνεργασία Μπαρτσελόνα και Σάντος και τέλος 2 εκατομμύρια στην Ν&Ν για σκάουτινγκ.

Τέταρτον. Διέψευσε τα 9 εκατομμύρια για τα δυο φιλικά παιχνίδια, λέγοντας ότι το ένα έχει ήδη διεξαχθεί, με τη Μπαρτσελόνα να έχει αποκομίσει οικονομικά κέρδη. Τέλος, πρόσθεσε ότι για την πρώτη χρονιά του παίκτη στην ομάδα, δεν ισχύουν τα μπόνους για την κατάκτηση των διάφορων τίτλων, αφού η συμφωνία προβλέπει ότι ο Νεϊμάρ θα τα πληρωθεί ούτως ή άλλως!

11. ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΡΟΣΕΛ

Ο Μπαρτομέου, νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα.

Ο πρώην πλέον πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, αναλύει τα δεδομένα μαζί με τον δικηγόρο του, Τζουσέπ Ρίμπα, έχοντας να διαλέξει ανάμεσα σε δυο επιλογές. Η πρώτη είναι να δεχτεί να καταθέσει ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Ρουθ στα δικαστήρια της Μαδρίτης και η δεύτερη είναι να ζητήσει η όλη υπόθεση να εξεταστεί από τα δικαστήρια της Βαρκελώνης. Εδώ το θέμα έχει πολιτικές προεκτάσεις, αφού είναι σίγουρο πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Μπαρτσελόνα δεν θα ήθελε να δει έναν πρόεδρο του καταλανικού συλλόγου να δικάζεται στη μητρόπολη Μαδρίτη.

Οι συμβολισμοί, αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι προφανείς, γι’ αυτό και ο Ροσέλ εξετάζει προσεκτικά πώς θα χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, δεν δείχνει να βιάζεται, αφού ο Πάμπλο Ρουθ, όπως δήλωσε πριν μερικές ημέρες, δεν επείγεται να καλέσει τον Ροσέλ για κατάθεση, μιας και πρώτα θέλει να εξετάσει διεξοδικά όλα τα σχετικά με την υπόθεση Νεϊμάρ ντοκουμέντα. Στην περίπτωση που ο Ροσέλ αποφασίσει να επικαλεστεί αναρμοδιότητα του Ρουθ και των δικαστηρίων της Μαδρίτης, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κόντρα, αφού ο Ρουθ έχει ήδη προλάβει, από τη στιγμή που έκανε δεκτή την αγωγή του Κάσες, να δηλώσει στους δημοσιογράφους «αρμόδιος» για να εξετάσει την υπόθεση.

12. ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΚΑΣΕΣ

Και φυσικά ο «μύλος» συνεχίζεται με το τι θα αποφασίσει να κάνει από την πλευρά του και ο Τζόρντι Κάσες! Ο οποίος αρχικά άφησε να εννοηθεί πως θα συμπεριλάβει στην αγωγή του και τους Μπαρτομέου και Φάους, αλλά χθες δήλωσε «πως η υπόθεση τον έχει προσπεράσει και πως θα σκεφτεί το Σαββατοκύριακο τι θα κάνει τελικά». Ο Κάσες θεωρεί ότι τόσο ο Μπαρτομέου, όσο και ο οικονομικός αντιπρόεδρος Χαβιέρ Φάους είναι συνυπεύθυνοι στην υπόθεση Νεϊμάρ, αφού αμφότεροι έχουν συνυπογράψει τα «αμαρτωλά» συμβόλαια.

Ο Μπαρτομέου παρουσιάζει τα νούμερα που ξοδεύτηκαν για την απόκτηση του Νεϊμάρ σε συνέντευξη Τύπου.

Θα μιλήσει με τον δικηγόρο του, Φελίπε Ιθκιέρδο και στη συνέχεια θα πάρει την απόφασή του. «Έχω κουραστεί από αυτή την ιστορία. Υπάρχουν τρεις επιλογές πλέον. Να αφήσω την αγωγή ως έχει, να συμπεριλάβω σε αυτήν τους Μπαρτομέου και Φάους ή να την αποσύρω τελείως. Το σίγουρο είναι ότι και οι τρεις τους λένε ψέματα επί δυο χρόνια. Είμαι culé και δεν πάω εναντίον της Μπαρτσελόνα, αλλά πρέπει όλοι να μάθουν ότι η διοίκηση μάς έλεγε ψέματα τα τελευταία δυο χρόνια», είπε αμέσως μετά την παραίτηση του Ροσέλ στους δημοσιογράφους ο Κάσες. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ιθκιέρδο δήλωνε με νόημα στον Τύπο: «Αν ήμουν στη θέση του Τζόρντι, θα απέσυρα την αγωγή»…

13. ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΜΕΣΙ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργήσει η υπόθεση Νεϊμάρ, είναι φυσικά η αναπροσαρμογή του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Μπαρτομέου, αν τα νούμερα που βγήκαν στη φόρα τις τελευταίες μέρες για τις απολαβές, τακτικές και έκτακτες, του Βραζιλιάνου, θα επηρεάσουν τις συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης και του Χόρχε Μέσι, πατέρα και μάνατζερ του Λέο.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση», απάντησε ο Μπαρτομέου. «Ο Μέσι είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο και θέλουμε να είναι και ο καλύτερα αμειβόμενος παίκτης στον κόσμο. Είναι πολύ απλό. Αυτή τη στιγμή δεν ασχολούμαστε με αυτό, αλλά σύντομα θα φωνάξουμε τον Χόρχε Μέσι και θα του πούμε ότι θέλουμε ο γιος του να γίνει ο παίκτης που θα παίρνει τα περισσότερα χρήματα στον κόσμο». Το σίγουρο είναι ότι και οι δυο πλευρές θέλουν να συμφωνήσουν. Το θέμα είναι βάσει ποιών αριθμών θα θελήσει να διαπραγματευτεί ο πατέρας Μέσι. Βάσει αυτών που αναγνωρίζει η Μπαρτσελόνα για τον Νεϊμάρ, ή βάσει εκείνων που διέρρευσαν;

14. Ο ΡΟΣΕΛ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, να πούμε και δυο λόγια για τον παραιτηθέντα πρόεδρο της Μπαρτσελόνα. Ο Σάντρο Ροσέλ γεννήθηκε το 1964 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε οικονομικά και το 1996 ανέλαβε διευθυντής του αθλητικού μάρκετινγκ της NIKE στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Το 1999 ανέλαβε διευθυντής του αθλητικού μάρκετινγκ της NIKE στη Λατινική Αμερική, υπογράφοντας μεταξύ άλλων τη συμφωνία της χορηγίας της αμερικάνικης πολυεθνικής με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βραζιλίας. Το 2002 επέστρεψε στην Ισπανία και ίδρυσε την Bonus Sports Marketing SL, επίσης εταιρεία αθλητικού μάρκετινγκ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βραζιλία, βρέθηκε ανακατεμένος σε διάφορα σκάνδαλα, κυρίως σε συνεργασία με τον Ricardo Texeira, τότε πρόεδρο της βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Σήμερα η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη τον έχει κατηγορήσει για υπεξαιρέσεις και «μαύρα» συμβόλαια και αντιμετωπίζει ποινές κάθειρξης 8 χρόνων, ενώ φημολογείται ότι του έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα. Το 2003 οργάνωσε την υποψηφιότητα του Τζουάν Λαπόρτα και αμέσως μετά τη νίκη στις εκλογές έγινε αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα, ενώ καταλυτικός ήταν ο ρόλος του στην μεταγραφή του Ροναλντίνιο.

Το 2005 παραιτήθηκε λόγω διαφορών με τον Λαπόρτα και το 2008 υποστήριξε την πρόταση μομφής εναντίον του παλιού του συνεργάτη, δηλώνοντας ότι πρόθεσή του ήταν να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2010, τις οποίες και κέρδισε πανηγυρικά με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία της Μπαρτσελόνα (65.5%), έχοντας ως «σημαία» την οικονομική εξυγίανση του συλλόγου. Στο διάστημα της θητείας του, το χρέος έπεσε από τα 431 εκατομμύρια ευρώ στα 331, με στόχο τα 270 στο τέλος της φετινής περιόδου.

Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από τα χαμόγελα του Μπαρτομέου για να λάμψει η αλήθεια στην υπόθεση Νεϊμάρ...

Στη σεζόν 2011-12 η Μπαρτσελόνα είχε τα μεγαλύτερα κέρδη της ιστορίας της (49 εκατομμύρια ευρώ), ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ο Ροσέλ υπέγραψε μια ιστορική συμφωνία που θα αποφέρει συνολικά 171 εκατομμύρια ευρώ, τοποθετώντας για πρώτη φορά χορηγό στην φανέλα (Qatar Sports Investment). Τα έσοδα από το μάρκετινγκ έφτασαν μέσα στο 2013 το ποσό ρεκόρ των 172 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης ο σύλλογος επανέκτησε τα εδάφη που είχε πουλήσει η διοίκηση Λαπόρτα στο προπονητικό κέντρο «Τζουάν Γκαμπέρ», ολοκλήρωσε την ανέγερση της καινούργιας «Μασία» και κατασκευάστηκε το κτίριο C2 στο προπονητικό κέντρο όπου φιλοξενείται το ιατρικό κέντρο και τα γραφεία του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Σε ότι αφορά τους τίτλους, στην πρώτη σεζόν της θητείας του ο Ροσέλ έζησε την πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου, αφού όλα τα τμήματα μαζί κατέκτησαν 16 τρόπαια, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Στα πλην του βρίσκουμε την χωρίς τακτ αφαίρεση από τον Κρόιφ του τίτλου του επίτιμου προέδρου, την αθέτηση της συμφωνίας του με τον Αμπιντάλ, τις ψυχρές σχέσεις του με τον Γουαρδιόλα και περισσότερο απ’ όλα την έλλειψη διαφάνειας στις συμφωνίες του συλλόγου, πράγμα για το οποίο είχε κατηγορήσει ανοιχτά τον Λαπόρτα όταν αποχώρησε από την τότε διοίκηση.

15. Ο ΣΑΝΤΡΟ ΡΟΣΕΛ ΣΕ 24 ΚΛΙΚ

1. Ροσέλ και Λαπόρτα στις εκλογές του 2003.

2. Ο Ροσέλ ψηφίζει υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον της διοίκησης Λαπόρτα (6/7/2008)

3. Ο Ροσέλ ανακοινώνει την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές της Μπαρτσελόνα (11/5/2010)

4. Ο Ροσέλ παρουσιάζει τις υπογραφές των μελών που χρειάζονται για να πάρει το χρίσμα του υποψήφιου στις εκλογές (1/6/2010)

5. Ο Ροσέλ πανηγυρίζει τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Μπαρτσελόνα (14/6/2010)

6. Ο Λαπόρτα συγχαίρει τον Ροσέλ για τη νίκη του στις εκλογές (14/6/2010)

7. Ο Ροσέλ εκφωνεί τον πρώτο του λόγο ως πρόεδρος της Μπαρτσελόνα στην ιστορική αγροικία της Μασία (Ιούλιος 2010)

8. Ο Ροσέλ πανηγυρίζει το 5-0 της Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο πάλκο του Καμπ Νόου (29/11/2010)

9. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα στην επιστροφή της από την Αγγλία. Πουγιόλ, Ροσέλ, Θούμπι και Γουαρδιόλα (29/5/2011)

10. Επίσημη ανακοίνωση της ανανέωσης του Πεπ Γουαρδιόλα (23/2/2011)

11. Η επίσημη παρουσίαση του Σεσκ Φάμπρεγας (Αύγουστος 2011)

12. Την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και την Qatar Airways (27/8/2013)

13. Στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας της μπουτίκ της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου (2013)

14. Ο Ροσέλ μαζί με την αντιπροσωπεία της Μπαρτσελόνα κατευθύνονται στο άγαλμα του Ραφαέλ Κασανόβα για να καταθέσουν λουλούδια την ημέρα της Diada (11/9/2010)

15. Στα επίσημα εγκαίνια της καινούργιας "Μασία" (20/10/2011)

16. Ο Ροσέλ πανηγυρίζει την κατάκτηση του μπασκετικού Copa del Rey απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (13/2/2011)

17. Η επίσημη παρουσίαση του Τίτο Βιλανόβα. Από αριστερά, Μπαρτομέου, Ροσέλ, Βιλανόβα και Θουμπιθαρέτα (15/6/2012)

18. Ο Ροσέλ ανακοινώνει την υποτροπή του Τίτο Βιλανόβα και την αποχώρησή του από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Ίσως η πιο δύσκολη μέρα της θητείας του ως προέδρου (19/7/2013)

19. Συνέντευξη Τύπου για την αποχώρηση του Ερίκ Αμπιντάλ από τη Μπαρτσελόνα (30/5/2013)

20. Ο Ροσέλ προσφέρει τριαντάφυλλα την ημέρα του Σαν Τζόρντι (21/4/2012)

21. Στην παρουσίαση της καμπάνιας "Ένα Καμπ Νόου χωρίς καπνό" (28/3/2011)

22. Ο Ροσέλ συγχαίρει τον Μέσι για την βράβευσή του με την τέταρτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του (7/1/2013)

23. Στη διάρκεια της απονομής του τροπαίου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2012/13 (19/5/2013)

24. Ο Ροσέλ και ο Αρτούρ Μας παρουσιάζουν την ιστορική φανέλα της Μπαρτσελόνα με τα χρώματα της σενιέρα (8/6/2013)

Πηγές: As, Mundo Deportivo, Marca, 20minutos.es, Estadio Deportivo

TAGS ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ