X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Η σφραγίδα του Λίνεν

Λίνεν, Πανιώνιος

Με...γερμανική σφραγίδα ο Πανιώνιος πλέον μπήκε σε νέα εποχή. Τα έργα και οι ημέρες του Έβαλντ Λίνεν

Ο νέος ιδιοκτήτης των "κυανέρυθρων" από τις προγραμματικές του δηλώσεις είχε φανερώσει μία νέα αντίληψη, επισημαίνοντας ότι το βάρος θα έπεφτε στην υπόθεση του νέου τεχνικού ο οποίος στη συνέχεια θα αναλάμβανε με ένα μακροχρόνιο σχέδιο να "χτίσει" μία ομάδα που θα βασιζόταν σε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και θα καθιερωνόταν στην πρώτη πεντάδα.
Δύο χρόνια μετά ο Έβαλντ Λίνεν έχει ήδη γίνει ο αγαπημένος της πλατείας και με την παρουσία του έχει κατορθώσει να κάνει τους "κυανέρυθρους" φιλάθλους να αισθάνονται υπερήφανοι για την ομάδα τους αλλά και να πίνουν νερό στο όνομα του.

Τα δείγματα της δουλειάς του βέβαια φάνηκαν πολύ νωρίτερα από τη στιγμή μάλιστα που ο Πανιώνιος στην πρώτη κιόλας σεζόν μίας νέας προσπάθειας που ξεκίνησε,κατόρθωσε να κατακτήσει μία θέση στο Κύπελλο UEFA. Από τη 12η θέση στην οποία βρισκόταν στο ξεκίνημα, με ένα εκπληκτικό δεύτερο γύρο, τερμάτισε στην πέμπτη με συνολικό απολογισμό 45 βαθμούς και 12 νίκες, 9 ισοπαλίες και 9 ήττες.

Το πιο δύσκολο όμως λέγεται ότι δεν είναι να ανέβεις ψηλά αλλά να διατηρηθείς εκεί και ο Έβαλντ Λίνεν σε μία δεύτερη σεζόν που είχε πολλές δυσκολίες και αυξημένες υποχρεώσεις,κατάφερε να διατηρήσει τους Νεοσμυρνιώτες στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και μάλιστα με τους ίδιους βαθμούς(13 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες).Από νωρίς ήταν στις προνομιούχες και έστω και την τελευταία αγωνιστική πέτυχαν τον στόχο τους μπαίνοντας στα πλέι οφ.

Οι "κυανέρυθροι" πήραν παράλληλα το εισιτήριο για τους ομίλους του Κυπέλλου UEFA κόντρα στη Σοσό που ήταν και ο άμεσος τους στόχος ενώ παράλληλα άγγιξαν το εισιτήριο για τους "32" της διοργάνωσης όταν και ηττήθηκαν τελικά στο φινάλε από την Μπορντό(2-3) στη Νέα Σμύρνη και ενώ είχαν βρεθεί μπροστά στο σκορ με 2-0.

Η αποδοχή για το έργο αποτυπώθηκε από την μία για το γεγονός πως αναδείχθηκε κορυφαίος τεχνικός την περασμένη περίοδο ενώ από την άλλη η διοίκηση προχώρησε στην επέκταση της συνεργασίας του για δύο ακόμη χρόνια με το νέο του συμβόλαιο να λήγει το καλοκαίρι του 2010.

Και αν προσωρινά φάνηκαν να υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις του με την διοίκηση, γρήγορα αυτά "διαλύθηκαν" με τον Έβαλντ Λίνεν να δηλώνει ότι είναι και θα είναι και στο μέλλον προπονητής του Πανιωνίου.

Ο Γερμανός τεχνικός αποτέλεσε μία προσωπική επιτυχία της νέας διοίκησης της ομάδας που έψαξε για ένα προπονητή που εκτός από το κοουτσάρισμα της ομάδας, θα μπορούσε να αναδείξει και κάποιους ποδοσφαιριστές.

Μία χαρακτηριστική περίπτωση ήταν και ο Ταμαντανί Ενσαλίβα που ήταν μία προσωπική του επιλογή και αναδείχθηκε στην πρώτη χρονιά ως ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς μέσους του πρωταθλήματος και ενώ αγωνιζόταν στο προηγούμενο διάστημα της καριέρας του ως δεξιός μπακ.

Ο Λίνεν φρόνισε άμεσα να μπει στην ελληνική νοοτροπία και δήλωνε ότι σε έξι μήνες δεν θα χρειάζεται μεταφραστή. Μπορεί τα ελληνικά του να μην είναι άπταιστα αλλά όπως έχει αποκαλύψει πολλές φορές και ο ίδιος, καταλαβαίνει πλέον πολλά από τη γλώσσα.

Στο μπλοκάκι του συνεχίζει να κρατά πολλές σημειώσεις αλλά το όνομα του έχει καταγραφεί ήδη σε πολλές επιτυχίες την τελευταία διετία με την κίνηση του μετά τους αγώνες να πηγαίνει στην θύρα των οργανωμένων οπαδών και να ακούει ρυθμικά το όνομα του από την εξέδρα να έχει γίνει...συνήθεια.

Ο Έβαλντ Λίνεν δεν μπορεί παρά να μην πιστωθεί και την εκπληκτική σεζόν που είχαν δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι προηγουμένως είχαν αμφισβητηθεί έντονα για διαφορετικούς λόγους αλλά πλέον κατά γενική ομολογία, αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία επιθετικά δίδυμα στο πρωτάθλημα.

Από την μία ο Ράφικ Τζιμπούρ που πήγε πέρυσι τον Ιανουάριο στη Νέα Σμύρνη ως αντάλλαγμα με τον Αιγύπτιο Μαγκντί από τον Ατρόμητο, όπου είχε έρθει σε ρήξη με τον Γιώργο Παράσχο και από την άλλη ο Λάμπρος Χούτος που αν και αποκτήθηκε ως ρίσκο τον Ιανουάριο του 2008, αναγεννήθηκε στην πλατεία και επέστρεψε δριμύτερος στην Ελλάδα, είναι δύο περιπτώσεις που έχουν άμεση σχέση με τον Γερμανό τεχνικό και τόσο τη μέθοδο της δουλειάς του όσο και τη γενικότερη παρουσία του ως προπονητής της ομάδας στα αποδυτήρια.

Ο Γερμανός τεχνικός τυγχάνει της γενικότερης αναγνώρισης για το έργο του στην Ελλάδα και σίγουρα οι φίλοι του Πανιωνίου μετά το πέρασμα στην δεκαετία του ΄80 του Μπραμς, αισθάνονται ότι η ομάδα τους βρίσκεται σε σίγουρα χέρια.

Ο ίδιος δεν έχει κρύψει πολλές φορές τη δυσαρέσκεια του για συγκεκριμένα πράγματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως τις βουτιές των ποδοσφαιριστών και τα φάουλ που δεν αφήνουν το παιχνίδι να έχει συνεχή ρυθμό.

Η πιο δυσάρεστη στιγμή ήταν στα μέσα της σεζόν όταν κατά την επιστροφή της αποστολής από την Τούμπα και το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, το πούλμαν της ομάδας δέχθηκε επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από μία πέτρα.

Το γεγονός αυτό μάλιστα αρχικά τον είχε βάλει σε σκέψεις αναφορικά με το μέλλον του στην Ελλάδα. Ήδη πάντως ο ίδιος οδεύει για ένα προσωπικό ρεκόρ όσον αφορά στο χρόνικο διάστημα της παρουσίας του σε μία ομάδα, έχοντας βρει τις συνθήκες που επιθυμεί για να εργαστεί στον Πανιώνιο και συνεχίζοντας το μακροχρόνιο σχέδιο που έχει ξεκινήσει με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη στη Νέα Σμύρνη.

Η ανέγερση του προπονητικού κέντρου στο Κορωπί είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ενώ το μεγάλο όνειρο δεν είναι άλλο από την κατασκευή του νέου γηπέδου με τον ίδιο μάλιστα να έχει στηρίξει αυτή την προσπάθεια, όταν ο δήμος Νέας Σμύρνης αρχικά δεν είχε εγκρίνει στο δημοτικό συμβούλιο το σχέδιο και να κάνει λόγο για ένα ζήτημα που έχει να κάνει άμεσα με το μέλλον της ομάδας.

Μία γεμάτη ποδοσφαιρική καριέρα

Ο Έβαλντ Λίνεν είχε πάντως μία έντονη καριέρα ως ποδοσφαιριστής πριν ξεκινήσει την προπονητική. Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1953 ο Έβαλντ Λίνεν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την Αρμίνια Μπίλεφελντ στη δεύτερη κατηγορία το 1974. Ύστερα από τρία χρόνια πήρε μετεγγραφή στη Μπορούσια Μέχενγκλαντμπαχ η οποία τερμάτισε στην πρώτη του χρονιά στη δεύτερη θέση.

Στην Ευρώπη όμως είχε σημαντικές επιτυχίες και πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε και πάλι στον τελικό όπου η ομάδα του ηττήθηκε από Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.

Ύστερα από τρία χρόνια επέστρεψε στην Αρμίνια Μπίλεφελντ που είχε μόλις ανέβει στην πρώτη κατηγορία και παρέμεινε στην κατηγορία για να επιστέψει ξανά την επόμενη χρονιά στην Μπορούσια Μεχενγκλάντμπαχ.

Το καλοκαίρι του 1987 αποχώρησε και μετεγγράφηκε στην Ντούισμπουργκ, ενώ άρχισε να κάνει μαθήματα προπονητικής, παίρνοντας το δίπλωμα το 1989.Η καριέρα του ολοκληρώθηκε τον Μαϊο του 1992 όταν και η ομάδα του υποβιβάστηκε με τον ίδιο να ανακοινώνει την απόφαση του να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.

Η προπονητική καριέρα

Ο Έβαλντ Λίνεν ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής στην Ντούισμπουργκ αναλαμβάνοντας αρχικά τη δεύτερη ομάδα όμως από το καλοκαίρι του 1993 του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να γίνει πρώτος προπονητής.

Στην πρώτη του σεζόν η ομάδα του τερμάτισε την ένατη θέση της βαθμολογίας, χωρίς να εμπλακεί σε περιπέτειες αναφορικά με την παραμονή της. Την επόμενη χρονιά αντίθετα τα πράγματα ήταν διαφορετικά με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία του με τη Ντούισμπουργκ η οποία βρισκόταν σε δύσκολη βαθμολογικά θέση. Στη συνέχεια όμως δέχθηκε πρόταση από τον πρώην προπονητή του στην Μπορούσια Μεχενγκλάντμπαχ, Γιουπ Χάινκες για να εργαστεί ως βοηθός του στην ισπανική Τενερίφη.

Η ομάδα μάλιστα στην πρώτη σεζόν είχε εξαιρετική παρουσία, τερματίζοντας στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας του ισπανικού πρωταθλήματος. Τη δεύτερη χρονιά η Τενερίφη τερμάτισε την 10η θέση. Στην συνέχεια ο Γιουπ Χάινκες αποχώρησε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Λίνεν επίσης έφυγε από την Ισπανία, επιστρέφοντας στη Γερμανία όπου ανέλαβε την Χάνσα Ροστόκ.

Στην πρώτη του σεζόν, η ομάδα πήρε την καλύτερη θέση που είχε ποτέ στην Μπουντεσλίγκα(6η) αλλά στη δεύτερη σεζόν η Χάνσα Ροστόκ βρέθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στη ζώνη του υποβιβασμού με τον ίδιο να αποχωρεί μετά την ήττα τον Μάρτιο του 1999 από την Μπάγερν Μονάχου. Στη συνέχεια ανέλαβε την Κολωνία που ήταν στη δεύτερη κατηγορία και την οδήγησε ως πρωταθλήτρια ξανά στην Μπουντεσλίγκα. Την επόμενη σεζόν μάλιστα τερμάτισε στη 10η θέση αλλά ακολούθησε στην τρίτη σεζόν ο υποβιβασμός με αποτέλεσμα να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο πλευρών.

Την περίοδο 2002-2003 επέστρεψε στην Ισπανία και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τενερίφης αυτή την φορά που ήταν στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Η ομάδα δεν κατόρθωσε να κερδίσει μία από τις θέσεις της ανόδου και έξι μήνες μετά αποχώρησε έτσι από την ομάδα. Γρήγορα όμως ο Έβαλντ Λίνεν βρέθηκε ξανά στους πάγκους στη Γερμανία και την πρώην ομάδα του ως ποδοσφαιριστής, την Μπορούσια Μεχενγκλάντμπαχ.

Η ομάδα βρισκόταν στη ζώνη του υποβιβασμού αλλά στα 11 τελευταία παιχνίδια με τον Λίνεν στο τιμόνι, βρέθηκε στην 12η. Την επόμενη σεζόν στο ξεκίνημα όμως η ομάδα δεν είχε καλό ξεκίνημα και ο Γερμανός απομακρύνθηκε. Έξι μήνες μετά ανέλαβε την τεχνική ηγεσία στο Αννόβερο. Και ενώ ήταν πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, ο Λίνεν αποδείχθηκε ως ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών καθώς τερμάτισε 14η.

Η περίοδος 2004-2005 ήταν η καλύτερη στην ιστορία του συλλόγου όταν και τερμάτισε στη 10η θέση. Την τρίτη σεζόν το Αννόβερο δεν είχε καλό ξεκίνημα με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2005 ο Έβαλντ Λίνεν ύστερα από 12 παιχνίδια να αποχωρεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε στο κίνημα για την ειρήνη στο ξεκίνημα του 1980 και μάλιστα ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 1984. Ακόμη είναι μέλος του "Συμβουλίου του μέλλοντος", ένα συμβούλιο που προσφέρει συμβουλές στη κυβέρνηση στην Βορεία Βεστφαλία για βιώσιμες και εξελίξιμες προοπτικές.




























































TAGS ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ