X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η σημασία των τεσσάρων λέξεων που έγραψε ο Γιάννης Αλαφούζος

Αλαφούζος EUROKINISSI

Τι σημαίνουν οι τέσσερις λέξεις που έγραψε στο twitter ο Γιάννης Αλαφούζος και για ποιον έκανε το σχετικό tweet.

Με ένα tweet και τέσσερις λέξεις ο Γιάννης Αλαφούζος θέλησε να σχολιάσει ξανά μετά από καιρό τα δρώμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δη όσα συνέβησαν πριν την έναρξη του ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό με τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία.

Το tweet του μεγαλομετόχου του Παναθηναϊκού ανέφερε: " Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις" και είχε ως στόχο τον ΠΑΟΚ με αφορμή όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τη διακοπή του περσινού αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο με τον τραυματισμό του Βλάνταν Ίβιτς. Ας δούμε όμως και τη σημαίνει η συγκεκριμένη φράση και πότε χρησιμοποιείται.

Ως βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων, όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του (σωματική, αλλά κυρίως πολιτική, στρατιωτική και οικονομική), συμπεριφερόταν με βίαιο - απρόσεκτο - αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους φυσικούς και ηθικούς κανόνες, τους νόμους του Κράτους και κυρίως στους θεούς -συμπεριφορά η οποία αντανακλούσε πάνω στους άλλους ανθρώπους- θεωρείτο ότι διέπραττε "ύβριν".

Δηλαδή παρουσίαζε συμπεριφορά, με την οποία επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς, με συνέπεια την προσβολή και την οργή τους.

Οι δε αρχαίοι πίστευαν πως μια "ύβρις" συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την "άτην", δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου.

Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη ανοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε τη "νέμεσιν", την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών. Κι όλο αυτό επέφερε εντέλει την "τίσιν", δηλαδή την τιμωρία και τη συντριβή/καταστροφή του.

Κατά το παρελθόν ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος έχει γράψει ξανά την ίδια φράση στο twitter, την έχει χρησιμοποιήσει σε δηλώσεις του, ενώ ανάλογη έκφραση είχε χρησιμοποιηθεί και από τ ην ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε επίσημη ανακοίνωση της.

Αυτό είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2015 όταν είχε απορριφθεί η έφεση του Παναθηναϊκού για την τιμωρία από όσα είχαν γίνει στο επεισοδιακό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2015.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ