Η συνέντευξη Τύπου της Superleague
Επίθεση στον Παναγιώτη Μπιτσαξή, εξαπέλυσε η Superleague μέσω του προέδρου της, Βαγγέλη Μαρινάκη, υπογραμμίζοντας πως το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι κατηχητικό.
Η συνέντευξη Τύπου της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, κράτησε περίπου 1μιση ώρα και δεν προέκυψε κάποια καινούργια είδηση, ούτε από τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη, ούτε απ' αυτές του Μποροβήλου, ούτε και από του Πατρίκ Κομνηνού.
Ο πρόεδρος της Superleague, Βαγγέλης Μαρινάκης, εκπροσωπώντας όλες τις ομάδες, εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην πολιτεία, όσο και στις αστυνομικές αρχές, τονίζοντας πως δεν κάνουν καλά την δουλειά τους και γι' αυτό δεν έχουμε συλλήψεις μετά από επεισόδια.
Φυσικά, οι τρεις ομιλητές έκαναν έναν απολογισμό για τη φετινή σεζόν και τις ενέργειες της διοργανώτριας Αρχής, ενώ δεν έγινε αναφορά στην περιβόητη υπόθεση με τις "κασέτες". Μάλιστα, ένας δημοσιογράφος θέλησε να θέσει ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά εκείνος τον σταμάτησε και δεν τον άφησε να συνεχίσει.
Το χρονικό της συνέντευξης Τύπου:
12:50: Πριν από δέκα λεπτά έφτασε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου.
13:05: Θα καθυστερήσει λίγο η έναρξη της συνέντευξης Τύπου, περίπου ένα τέταρτο.
13:15: "Παρών" είναι και ο Πέτρος Θεοδωρίδης, όπως και οι Γεράσιμος Βεντούρης, Αχιλλέας Μπέος.
13:24: Ο τέταρτος αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Μώραλης, είχε θερμή χειραψία με τους όλους τους παρευρισκόμενους.
13:25: Όλα έτοιμα...
Μαρνάκης: " Σύντομα ολοκληρώνεται μια πενταετία λειτουργίας της SUPER LEAGUE. Πέντε χρόνια πετυχημένης πορείας, xωρίς αυτό να σημαίνει και ότι ήταν χωρίς προβλήματα ή ότι έχουν λυθεί όσα υπάρχουν.
‘Όμως σίγουρα η Λίγκα δεν είναι «ένα καρτέλ ισχυρών από όπου αναδύεται σήψη και διαφθορά», όπως ανέφερε σε τελευταία του συνέντευξη ο κ. Μπιτσαξής. Χαρακτηρισμός ό όποιος είναι τουλάχιστον αστήρικτος, αβάσιμος και συνεπώς συκοφαντικός. Η Λίγκα επίσης δεν φιλοδοξεί να γίνει κάτι αντίστοιχο με το κατηχητικό της ενορίας του κ. Μπιτσαξή, όπως φαίνεται ότι θα ήθελε ο ίδιος και δήλωσε στο ένθετο της “Καθημερινής” το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Σίγουρα, πάντως, ένα πρωτάθλημα που θα διοργάνωνε η ενορία του δεν θα ενδιέφερε κανέναν και πιθανώς ούτε τον ίδιο.
Η προσπάθεια εξορκισμού, των εκατοντάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, με το κυνήγι μαγισσών του κ. Γενικού, ευτυχώς δεν φαίνεται να βρίσκει πολλούς αποδέκτες.
Εμείς πάντως, η Λίγκα, οφείλουμε όχι μόνο να απαντήσουμε αλλά και να ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ τα όσα λέμε. Αντίθετα με τον κ. Γενικό, που μέχρι σήμερα κάνει αόριστες δηλώσεις και καταγγελίες και τα βάζει με τους φανταστικούς εχθρούς του νόμου και της τάξης.
Αντί για φανταστικούς πολέμους, που διεξάγονται μόνο για την ικανοποίηση των ΜΜΕ και του κοινού, ας μιλήσουμε ειλικρινά και με στοιχεία. Όχι χαρακτηρισμοί και επίθετα εντυπωσιασμού. Σήμερα θα παρουσιάσουμε σημαντικά στοιχεία και περιμένουμε το ίδιο να κάνει και ο κ. Γενικός και μάλιστα άμεσα διαφορετικά ή θα πρέπει να ανασκευάσει ή η συμπεριφορά του θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους προϊσταμένους του.
Αν θέλει να πατάξει τη βία στα γήπεδα είμαστε μαζί του. Αλλά θα πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να μασάμε την ίδια καραμέλα. Εδώ και αρκετό καιρό, κατέθεσα πρόταση για εφαρμογή των κανονισμών της UEFA σε συνδυασμό βέβαια με τη σωστή λειτουργία και όλων των άλλων συντελεστών. Δυστυχώς δεν είδα κανέναν να αντιδρά.
Η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες συλλήψεις παραβατών φιλάθλων στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι έχουμε πρόβλημα. Γιατί δεν συλλαμβάνονται όλοι αυτοί που καίνε, που λιθοβολούν, που σπάνε, που μεταφέρουν βεγγαλικά, που επιτίθενται σε αστυνομικούς;
Δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των γηπέδων, τα οποία χειρίζεται αποκλειστικά η ΕΛΑΣ, ας μας πουν πότε χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και την σύλληψη υπευθύνων για παραβατική συμπεριφορά; Πότε παρουσίασε ο κ. Γενικός σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες το έργο τους για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα;
Και επιτέλους τι ακριβώς προτείνει; Εκτός βέβαια από το μόνιμο ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερος ο Πειθαρχικός Κώδικας για τις ομάδες.
Όπως θα σας εξηγήσει αργότερα με στοιχεία και ο κ. Κομνηνός, έχουμε το πλέον αυστηρό πειθαρχικό κώδικα. Κάθε χρόνο προστίθεται και μία καινούργια δικαστική αρχή στο χώρο του ποδοσφαίρου. Κάθε χρόνο αυξάνονται οι ποινές που επιβάλλονται στις ΠΑΕ. Κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα στην Αστυνομία, από κρατήσεις στα τηλεοπτικά έσοδα και στα εισιτήρια. Κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερους φόρους. Γιατί κανένας αστυνομικός διευθυντής δεν ενημερώνει ποτέ για τη μέθοδο και τους τρόπους που χρησιμοποιούν και για την αποτελεσματικότητα τους; Γιατί δεν βλέπουμε ποτέ να καλούνται στην εισαγγελία αυτοί που τα έσπασαν, τα έκαψαν, που επιτέθηκαν; Γιατί δεν βλέπουμε καταδίκες αυτουργών, αυτών που δημιουργούν τη βία, αλλά καλούνται μόνο οι ΠΑΕ στην αθλητική δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη της Ελληνικής Πολιτείας τι κάνει με όλους αυτούς που πετροβολούν, και επιτίθενται κυρίως σε αστυνομικούς;
Οι ΠΑΕ καταδικάζονται, γιατί η αθλητική δικαιοσύνη λειτουργεί, και καταδικάζονται αυστηρότατα. Αυτοί που τα σπάνε όμως, κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτούς.
Ξέρουμε όλοι ότι το πρωτάθλημα που διοργανώνει η Λίγκα μας είναι το μεγαλύτερο θέαμα στη χώρα και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σχεδόν του 80% του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον αριθμό των καθημερινών αθλητικών εφημερίδων, στις χιλιάδες μπλογκ, ιστοσελίδες που το αφορούν και στα εκατομμύρια εισιτήρια που πωλούνται κάθε χρόνο και στα μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης
Ξέρουμε επίσης ότι έχει προβλήματα, άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα, που όλα, λόγω της προσοχής και του ενδιαφέροντος, διογκώνονται και μοιάζουν κολοσσιαία γεγονότα, ακριβώς επειδή αποτελούν κομμάτι του μεγαλύτερου θεάματος στη χώρα. Ειδικά σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τη διαιτησία, από την πρώτη μέρα το δήλωσα και δυστυχώς επαληθεύθηκα, αλλά πιστεύω ότι έχουμε και αξιόλογους διαιτητές και αξιόλογους πρώην διαιτητές για την διαχείριση της ΚΕΔ απλά θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία, και πρέπει να τους στηρίξουμε για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο.
Ξέρουμε επίσης ότι η Λίγκα δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, να δημιουργήσει οικονομικά καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού, να δυναμώσει τις μικρές και τις μεσαίες ομάδες ώστε το θέαμα να είναι καλύτερο, και να παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό.
Σήμερα οι πλειονότητα των ΠΑΕ της Α’ Εθνικής έχει τουλάχιστον τριπλασιάσει τα έσοδα της σε σχέση με το παρελθόν. Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό μέχρι την τελευταία ημέρα. Εφαρμόζουμε το πλέον αυστηρό σύστημα αδειοδότησης.
Και το κράτος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Ούτε καν για τα στάδια που ανήκουν στην Γενική Γραμματεία, τα οποία συντηρούνται και επισκευάζονται, σε σημαντικό βαθμό, με χρήματα των ΠΑΕ. Δείτε τι συμβαίνει σε όσα καταπληκτικά στάδια χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς και δεν παίζει κάποια ποδοσφαιρική ομάδα. Όλα τα έσοδα των ΠΑΕ και της Λίγκας προέρχονται από ανταποδοτικές συμβάσεις, από εμπορικές συνεργασίες προβολής εταιριών. Με αυτά τα χρήματα πληρώνονται οι ομάδες των νέων, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου. Με χρήματα που δεν εισπράττουμε από το κράτος αλλά από την σωστή και νόμιμη εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος. Με αυτά τα χρήματα επίσης πληρώνονται οι ποδοσφαιριστές μας, όλων των ηλικιών που απαρτίζουν τις εθνικές ομάδες και όχι από κρατικά χρήματα. Να θυμηθούμε μόνο ότι η Ελλάδα είναι δέκατη στο κόσμο σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων.
Πως είναι λοιπόν κρατικοδίαιτο το ποδόσφαιρο; Ακόμα και στην περίπτωση της ΕΠΟ , και εκεί η Λίγκα και οι ΠΑΕ καλύπτουν ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Ότι αφορά την ΟΠΑΠ, να θυμίσουμε, ότι η ΟΠΑΠ είναι μία Α.Ε. εισηγμένη στο Χρηματιστήριο και η σχέση της με το ποδόσφαιρο βασίζεται εξολοκλήρου σε εμπορική βάση με παροχές και αντιπαροχές ιδιαίτερα σημαντικές που συμβάλλουν καθοριστικά στην κερδοφορία της, με συμβάσεις που προβλέπουν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές. Δεν κρέμεται από τις αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού αλλά στηρίζεται στους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε κάθε σύμβαση.
Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να κρύψουμε τα προβλήματα, πρώτοι εμείς πήγαμε στην Πολιτεία και ζητήσαμε συνεργασία για να τα αντιμετωπίσουμε, να τα επιλύσουμε. Αλλά η κατάληξη είναι πάντα η ίδια. «Αυξήστε τις ποινές στις ομάδες.»
Τώρα, βέβαια σε αυτά προστέθηκε και το «πηγαίνετε το πρωτάθλημα στην ΕΠΟ» .
Ο πολιτικός σχεδιασμός και η πολιτική βούληση εξαντλείται σε αυτή τη σύντομη πρόταση «Αυξήστε τις ποινές στις ομάδες».
Λυπάμαι αλλά έτσι δεν θέλουμε ποδόσφαιρο αλλά αποδιοπομπαίους τράγους. Να είστε σίγουροι ότι κανένας μας δεν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να ενισχύουμε τις ομάδες και από δικά μας χρήματα.
Στη συνέχεια ο κ. Κομνηνός θα σας παρουσιάσει τα στοιχεία του έργου της Λίγκας, τόσο τον τελευταίο χρόνο όσο και τα πρώτα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της. Όπως είπα και πριν είναι η σειρά της Πολιτείας να κάνει σοβαρή δουλειά, με σοβαρές προτάσεις, με σχεδιασμό και συνεργασία.
Πρέπει κάποια στιγμή κάποιος να συντονίσει την αξιοποίηση των συστημάτων εποπτείας γηπέδων που πλήρωσε ο έλληνας φορολογούμενος εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει επιτέλους κάποιος να συντονίσει το έργο των κυβερνητικών υπηρεσιών (αστυνομία- δικαιοσύνη) και των ποδοσφαιρικών αρχών για την αντιμετώπιση της βίας.
Με την ευκαιρία θέλω να κάνω έκκληση σε όλους όσους ζουν και εργάζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γύρω από αυτό (συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων)να μην πριονίζουν το κλαρί που κάθονται. Μπορεί να έχει προβλήματα, και θα ήταν αφύσικο να μην έχει, δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα χωρίς προβλήματα. Αλλά πρέπει και να στηριχθεί. Το ποδόσφαιρο προσφέρει τόση χαρά και αποτελεί πραγματικά καταφύγιο, ειδικά στην σημερινή δοκιμαζόμενη κοινωνία, για κάθε εργαζόμενο, αποτελεί ιδέα για τα νέα παιδιά και έχει προβάλλει και συνεχίζει να προβάλλει την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Ας μην τα ξεχνάμε τόσο εύκολα όλα αυτά.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι μας,με δημιουργικό διάλογο και εποικοδομητική κριτική, να βελτιώσουμε και άλλο το ελληνικό ποδόσφαιρο".
Μποροβήλος: Δεν είναι απολογία, είναι να απορεί κανείς. Ερχόμαστε σαν λίγκα να αποδείξουμε το αυτονόητο. Είμαστε ανώνυμες εταιρίες και βλέπουμε όλους τους άλλους να κόπτονται για ένα καθαρό ποδόσφαιρο και δεν ενδιαφερόμαστε εμείς; Δεν έχει νόημα. Ο πρώτος που ενδιαφέρεται, είναι οι ομάδες και η λίγκα.
Είναι σαν να έχεις μία βιτρίνα με φρούτα και να βάζεις μπροστά τα σάπια. Είμαστε νέος οργανισμός. Όχι όμως να λένε κάποιοι πως ενδιαφέρονται για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο και να το εκμεταλλεύονται.
Υπάρχει καλός ανταγωνισμός. Το φετινό πρωτάθλημα παίζεται μέχρι το τέλος. Είμαστε αντίπαλοι στα 90 λεπτά και μετά φίλοι. Για τις μετακινήσεις οπαδών, έχω να πω πως το μέτρο αυτό δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Πως θα κρατήσεις χιλιάδες φίλους να μην πάνε στο γήπεδο; Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα. Μόνο επεισόδια γίνονται στους δρόμους έτσι.
Νομίζω γίνονται κάποιες καταγγελίες και κάποιες μπορεί να είναι και έτσι. Το ζήτημα είναι αυτός που μιλάει να μπορεί να τα αποδείξει, γιατί η ζημιά που γίνεται είναι τεράστια. Στην Ελλάδα πάμε στον άλλο δρόμο και στο τέλος καταφέρνουμε να μην βρίσκουμε άκρη. Θα γίνουμε πιο αυστηροί σε αυτό το θέμα, χωρίς αποδείξεις θα εξαφανίζουμε αυτόν που καταγγέλλει!
Κανείς δεν θα κάνει τον δικαστή και τον κριτή. Τι εισπράττει ο κόσμος από όλα αυτά; Μόνο κακό στο ποδόσφαιρο. Το μόνο που μένει στον κόσμο είναι πως όλα είναι σάπια. Δεν έχουμε ούτε χορηγούς μετά, ούτε τίποτα.
Για την βία είπε: Τα πρόστιμα στις ΠΑΕ δεν λύνουν τα προβλήματα. Βία υπάρχει λόγω της κοινωνίας και των προβλημάτων. Δεν λέμε να μην μπαίνουν πρόστιμα, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Τα ποσά που δίνονται από τις ομάδες δεν πάνε εκεί που πρέπει. Η λίγκα είναι ένας οργανισμός που δεν τα κάνει όλα σωστά, αλλά ό,τι στραβό γίνεται δεν πρέπει να φορτώνεται μόνο στην καμπούρα μας. Εμείς είμαστε οι πρώτοι, που θέλουμε το καλύτερο.
Κομνηνός: Θα παρουσιάσουμε τα έργα της λίγκας τα τελευταία πέντε χρόνια. Ας θυμηθούμε τι είναι η λίγκα πρώτα (λέει τις προϋποθέσεις για να πάρει κανείς μέρος στο πρωτάθλημα).
Φέτος έχουμε το πιο αυστηρό πρόγραμμα αδειοδότησης. Για την αναβάθμιση πρωταθλήματος, κάνουμε επιθεωρήσεις στα γήπεδα και στις ΠΑΕ. Κοιτάμε το αγωνιστικό πρόγραμμα και πως μπορεί να γίνει πιο δίκαιο. Προσπαθούμε ο κόσμος να μαθαίνει γρήγορα πότε γίνονται οι ομάδες.
Κάθε πρωί γίνονται συναντήσεις στα γήπεδα για να προετοιμάζονται για τους αγώνες. Διοργανώνουμε δυο πρωταθλήματα για τους νεαρούς. Σε 17 και 19 ετών. Θεωρούμε το πρωτάθλημα υποδομής κορυφαίο μας κέρδος. 1,4 εκ. ευρώ δίνουμε για τις μετακινήσεις των νεαρών ποδοσφαιριστών στα μικρά πρωταθλήματα.
Εισιτήρια: Πλέον, σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν το δικό τους γήπεδο και μπορούμε να πούμε πως έχουμε σχεδόν 2.000.000 θεατές τον χρόνο. Έχουμε αύξηση 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτό δημιουργεί ανταγωνισμό και έσοδα στις ομάδες.
Χορηγίες: Την πρώτη σεζόν είχαμε 10 εκ. ευρώ έσοδα, φέτος έχουμε 70 εκ. ευρώ έσοδα λόγω των συμφωνιών που έχουμε κάνει σε τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα. Αυτός είναι και ο ρόλος της λίγκας να εξασφαλίζουμε έσοδα για τις ομάδες και την ΕΠΟ.
Πολλά πάνε επίσης και στην Ένωση Β&Γ Εθνικής σε συμφωνία που έχουμε. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ στην λίγκα. Είναι ανώνυμη εταιρία. Είναι ανταποδοτική σύμβαση. Εμπορική συμφωνία. Ονομαζόμαστε πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, υπάρχει προβολή του ΟΠΑΠ στα γήπεδα, όπως και των παιχνιδιών που έχει. Το ίδιο ισχύει και για το στοίχημα. Δεν επιτρέπεται σε καμία ομάδα της λίγκας να διαφημίζει εταιρία με στοίχημα στη φανέλα της. Όλα αυτά κοστίζουν γιατί είναι συμφωνίες.
Για το πρωτάθλημα: Είναι ανταγωνιστικό. Όλες οι μικρομεσαίες ομάδες έχουν αυξημένα έσοδα, υπάρχουν πολλές ομάδες από την περιφέρεια (8 από αστικά κέντρα, 8 από την επαρχεία). Οι ομάδες παίρνουν μπόνους ανάλογα με τους βαθμούς που έχουν στο πρωτάθλημα. Κάθε νίκη για μία ομάδα είναι περίπου 60.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε την ανταγωνιστικότητα.
Συμπέρασμα: Εμείς διοργανώνουμε τα παιχνίδια και ως λίγκα έχουμε την ευθύνη της διοργάνωσης και των εσόδων.
Για τη βία: Εμπλέκεται και η Αστυνομία και η πολιτεία και η λίγκα όμως. Η Αστυνομία είναι η απόλυτα υπεύθυνη για την διοργάνωση ενός αγώνα. Φέτος δεν είχαμε ούτε έναν αγώνα που έγιναν επεισόδια μεταξύ οπαδών άλλων ομάδων. Είχαμε μόνο οπαδούς εναντίον της Αστυνομίας.
Συλλήψεις: Δεν υπάρχει άλλο κομμάτι στην κοινωνία που κάποιος να κάνει ένα έγκλημα και να μην τιμωρείται. Σε όλα τα αθλήματα δεν έχουμε πάνω από 400 συλλήψεις τον χρόνο. Στην Δανία μόνο στο ποδόσφαιρο είχαμε 500. Η πολιτεία πρέπει να τιμωρεί αυτούς που συλλαμβάνει. Δεν έχει μπει ποινή φυλάκισης σε αυτούς που συλλαμβάνονται. Μόνο απαγόρευση εισόδου.
Για τις εταιρίες σεκιούριτι. Βάσει νόμου αρμόδια είναι η πολιτεία για την εκπαίδευση τους. Αυτοί τους δίνουν άδειες. Οπότε δεν είναι θέμα της λίγκας. Για τα γήπεδα μόνο 2 από τα 15 ανήκουν στις ΠΑΕ. Όλα τα άλλα ανήκουν στο δημόσιο. Άρα η πολιτεία έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση τους.
Σε όλους τους αρμόδιους έχουμε κάνει προτάσεις. Η απάντηση είναι να κάνουμε πιο αυστηρές ποινές. Χρηματοδοτούμε αποκλειστικά το έργο της Αστυνομίας στην πάταξη της αθλητικής βίας. δίνοντας φέτος 5 εκ. ευρώ.
Για τις ποινές: Ο ΚΑΠ κάθε χρόνο γίνεται και πιο αυστηρός. Στα πέντε χρόνια, οι ΠΑΕ έχουν δώσει 8 εκ. ευρώ σε πρόστιμα. Τέτοια πρόστιμα δεν έχουν δοθεί πουθενά στην Ευρώπη. Πρωταθλητές σε αυτά είναι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Το 60% τα παίρνει η ΕΠΟ. Μέρος παίρνουν οι ομάδες που δεν κάνουν επεισόδια.
Το δικό μας Δίκαιο είναι αυστηρότερο από της UEFA. Παράδειγμα, Σερβία - Ιταλία (επεισόδια πριν και μετά, διακοπή). Το ματς πήγε στην Ιταλία, έφαγε μία αγωνιστική η Σερβία και ένα ποσό τιμωρία.
Όταν οι ποινές της πολιτείας είναι μικρές, τότε είναι και λογικό να μην έχουμε λύσεις στην βία. Εμείς ζητάμε εφαρμογή των νόμων και τίποτε παραπάνω. Από το 2009 περιμένουμε. Ο Έλληνας φορολογούμενος δεν πληρώνει τίποτα για την λίγκα.
Για την Αστυνομία πάλι: Δίνεται το 10% από τα τηλεοπτικά στην Αστυνομία, η λίγκα ζητάει να πάνε στην τσέπη του Αστυνομικού και όχι σε ένα ταμείο. Για να έχουν κίνητρο να πηγαίνουν στο γήπεδο.
Άρνηση Μαρινάκη να απαντήσει σε ερώτηση για τις κασέτες
Ο κ. Μαρινάκης αρνήθηκε να απαντήσει στην πρώτη ερώτηση που είχε να κάνει με τις κασέτες με κάπως άκομψο τρόπο...
Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με την χορηγία του ΟΠΑΠ, όμως έχουν απαντήσει πιο πάνω.
Σε ερώτηση για το αν δεν του άρεσε κάτι, είπε: Θεωρώ πως έχουμε συναρπαστικό πρωτάθλημα, ο κόσμος πάει στο γήπεδο και εμείς πρέπει να στηρίξουμε το πρωτάθλημα. Το να γράφουμε κατά του πρωταθλήματος δεν βοηθάει πουθενά.
Θα έπρεπε να συλληφθούν όσοι μπήκαν στους αγωνιστικούς χώρους: Από τη στιγμή που οι φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο έπρεπε να γίνουν συλλήψεις. Είναι αυτονόητο. Όχι μόνο αυτό, αλλά να εφαρμοστεί και ο νόμος στη συνέχεια.
Για το αν θα εξαντλήσει την θητεία του σαν πρόεδρος: Στο τέλος της σεζόν θα συζητήσουμε.
Οι επόμενες ερωτήσεις έχουν απαντηθεί, οπότε γίνεται μία ανακύκλωση των όσων έχουν ειπωθεί νωρίτερα.
Δείτε εδώ το απολογιστικό σημείωμα που εξέδωσε η Superleague αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον απολογισμό της πρώτης πενταετίας της Superleague.