ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η τακτική ανάλυση της Κολομβίας

Η τακτική ανάλυση της Κολομβίας

Διαβάστε πως παίζει η Κολομβία την οποία θα βρει στον δρόμο της η Ελλάδα, ποιο είναι το σύστημα, οι παίκτες κλειδιά και τα αδύναμα σημεία της.

Μία από τις ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο Μουντιάλ είναι η Κολομβία. Το Sport24.grείναι το ελληνικό μέσο που συμμετέχει στο "Guardian Experts' Network" για το Μουντιάλ 2014 και μέσω αυτού ο Αλεχάντρο Πίνο, ο οποίος μεταδίδει αγώνες για το Καρακόλ, αναλύει τακτικά τους "καφετέρος"

Η Κολομβία ήταν γνωστή τόσα χρόνια για την δυνατή της αμυντική γραμμή και το ασφυκτικό μαρκάρισμα που δεν επέτρεπε στην εστία της, την συχνή παραβίαση. Πάνω σε αυτή την λογική βασίστηκε η ομάδα της χρυσής δεκαετίας του 1990. Αλλά η έλευση του Χοσέ Πέκερμαν, άλλαξε τα πάντα. Είναι ο δεύτερος Αργεντινός τεχνικός που καθοδηγεί την ομάδα των "καφετέρος" μετά τον Κάρλος Μπιλάρδο το 1982.

Η "επανάσταση" του Ματουράνα

Η αποτυχία του τελευταίου να προκριθεί στο Μουντιάλ της Ισπανίας εκείνης της χρονιάς άνοιξε τον δρόμο για την έλευση του Φρανσίσκο Ματουράνα, ο οποίος έφερε την επανάσταση στο ποδόσφαιρο της χώρας. Ο Ματουράνα εμφύσησε την ξεκάθαρη φιλοσοφία του με το "καλημέρα'' στην Εθνική Κολομβίας. Άμυνα ζώνης, συνεχής πίεση και κατοχή μπάλας. Στα τρία συνεχόμενα Μουντιάλ (Ιταλία 1990, Η.Π.Α 1994 και Γαλλία 1998) η Κολομβία διεπόταν από αυτή την αδιαπραγμάτευτη φιλοσοφία. Ο Ματουράνα επέστρεψε στο Κόπα Αμέρικα του 2001, αλλά οι τακτικές που εφαρμόστηκαν με απαράμμιλη επιτυχία στην γενιά του Βαλντέραμα, αυτή την φορά δεν απέδωσαν καρπούς.

Το 4-2-2-2 του Πέκερμαν

Από το 1998, χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια προκειμένου το μεγαλύτερο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό ραντεβού να δει την Κολομβία ξανά. Η προετοιμασία για το Μουντιάλ της Βραζιλίας άρχισε με τον Λεονέλ Αλβάρες, παίκτη της χρυσής δεκαετίας των 90's αλλά η ήττα από την Αργεντινή στην Μπαρανκίγια άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ο Πέκερμαν ανέλαβε την ομάδα και από τότε το 4-2-2-2 έγινε το μόνιμο σύστημα. Η κατοχή μπάλας ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να αναπτυχθεί το ταλέντο παικτών ύψιστου επιπέδου όπως των Φαλκάο, Τεόφιλο Γκουτιέρες, Τζάκσον Μαρτίνες, Κάλος Μπάκα και Αντριάν Ράμος.

Η τακτική ανάλυση της Κολομβίας

Ο Φαλκάο, τα επιθετικά μπακ και το 5άρι λίμπερο

Η ιδέα του Πέκερμαν είναι απλούστατη, και βασίζεται στο ότι υπάρχει ένα αδιαπραγμάτευτο 9άρι, ο Φαλκάο, καθώς και ένας επίσης αδιαπραγμάτευτος δεύτερος επιθετικός πίσω από αυτόν, ο Τεόφιλο Γκουτιέρες, που παίζει σαν πίβοτ και έχει στόχο να δημιουργεί χώρο τόσο στον προωθημένο αυτού όσο και στα πλάγια χαφ που είναι ο Χάμες Ροντρίγκες και ο Χουάν Κουδράδο.

Οι δύο τελευταίοι έχουν την βοήθεια των πλαγίων μπακ που ακούν στο όνομα του Καμίλο Σούνιγκα και του Πάμπλο Αρμέρο και οι οποίοι δεν αρέσκονται μόνο στο να αμύνονται αλλά δίνουν και βοήθειες στα χαφ που βρίσκονται στην πλευρά της.

Τα δύο αμυντικά χαφ έχουν τον σημαντικότερο ρόλο στο παιχνίδι της Κολομβίας, με τον μόνο σίγουρο από τους δύο να είναι ο Εντουίν Βαλένσια της Φλουμινένσε. Αυτός είναι που βρίσκεται πιο κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς σε περίπτωση άμυνας ενώ ο παρτενέρ του στα χαφ και αυτός που θα έχει περισσότερο ρόλο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του παιχνιδιού θα είναι είτε ο Άλντο Ραμίρες είτε ο Αμπέλ Αγκιλάρ.

Κάτω από τα δοκάρια, ο Χοσέ Νέστορ Πέκερμαν δεν φαίνεται να έχει κανέναν ενδοιασμό καθώς ο Νταβίντ Οσπίνα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα φορέσει τα γάντια.

Η απογοήτευση και η έκπληξη

Ο Φαλκάο θα φτάσει στην Βραζιλία πληγωμένος μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Ακόμη και η συμμετοχή του στην προεπιλογή ήταν έκπληξη δεδομένου ότι λόγω του τραυματισμού του δεν είχε παίξει ούτε λεπτό τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο προπονητής επέλεξε να τον πάρει, αλλά εάν τραυματιστεί κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κύπελλου θα είναι ένα πλήγμα για το ηθικό της ομάδας.

Ο στόχος στο Μουντιάλ

Η ομάδα βασίζεται σε νέους παίκτες, καθώς ο μοναδικός που έχει εμπειρία από Μουντιάλ είναι ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Φαρίντ Μοντραγκόν, που έχει την εμπειρία από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. Η Εθνική Κολομβίας θέλει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά με πρώτο στόχο τα προημιτελικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ