UEFA

Η UEFA άναψε το πράσινο φως για τη συμμετοχή των Σίτι και Γιουνάιτεντ στα Κύπελλα Ευρώπης τη νέα σεζόν

Μονομαχία Γουόκερ - Ράσφορντ σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Σίτι και Γιουνάιτεντ | 25 Μαΐου 2024
Μονομαχία Γουόκερ - Ράσφορντ σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Σίτι και Γιουνάιτεντ | 25 Μαΐου 2024 @2024 IAN WALTON/AP IMAGES

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Νις καθώς και η Μάντσεστερ Σίτι με την Ζιρόνα θα μπορέσουν τελικά να συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τη νέα αγωνιστική σεζόν, παρά την ύπαρξη κοινής ιδιοκτησίας στα δύο παραπάνω ζευγάρια.

Ευχάριστα είναι τα νέα που φτάνουν στο Μάντσεστερ από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με την UEFA να παίρνει τελικά την απόφαση να επιτρέψει στις δύο μεγάλες ομάδες του αγγλικού βορρά να αγωνιστούν κανονικά στην Ευρώπη παρά το γεγονός πως οι ιδιοκτήτες τους έχουν ποσοστό μετοχών και σε άλλους συλλόγους που εξασφάλισαν ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, αν δύο σύλλογοι ελέγχονται διοικητικά από ένα κοινό πρόσωπο, τότε δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη συμμετοχή στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε ανησυχία στις δύο ομάδες του Μάντσεστερ από τη στιγμή που ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών εκτός από την Γιουνάιτεντ και στην Νις (βγήκε στο Europa League όπως και οι κόκκινοι διάβολοι), την ώρα που τα αφεντικά της Σίτι έχουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Ζιρόνα, με Άγγλους και Καταλανούς να έχουν αποκτήσει αμφότεροι εισιτήριο για την League Stage του Champions League.

Τελικά, η η UEFA αποφάσισε να πάρει ένα προσωρινό μέτρο και να επιτρέψει και τις τέσσερις συνολικά συμμετοχές, δύο στο Champions League (Μάντσεστερ Σίτι, Ζιρόνα) και δύο στο Europa League (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ζιρόνα), με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ανώτερη ποδοσφαιρική αρχή της Ευρώπης να αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικές αλλαγές που έγιναν στην ιδιοκτησία, τη διακυβέρνηση και την οικονομική υποστήριξη των εμπλεκομένων συλλόγων, περιορίζουν ουσιαστικά την επιρροή και την εξουσία λήψης αποφάσεων των επενδυτών σε περισσότερους από έναν συλλόγους, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωσή τους με τον κανόνα ιδιοκτησίας πολλών συλλόγων κατά τη διάρκεια της σεζόν 2024-25.

Ειδικότερα, οι εμπλεκόμενοι επενδυτές έχουν μεταβιβάσει τις μετοχές τους στην Ζιρόνα και την Νις σε ανεξάρτητους διαχειριστές μέσω μιας δομής τυφλών καταπιστευμάτων που ιδρύθηκε υπό την επίβλεψη του Πρώτου Επιμελητηρίου του Φορέα Οικονομικού Ελέγχου (CFCB).

Αυτό το τυφλό καταπίστευμα έγινε αποδεκτό από το Πρώτο Επιμελητήριο της CFCB για τις διοργανώσεις της UEFA 2024/25".

TAGS UEFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ PREMIER LEAGUE CHAMPIONS LEAGUE EUROPA LEAGUE ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ