Η UEFA "απειλεί" την ΑΕΚ
Η απόφαση της UEFA να τηρήσει κατά γράμμα το νέο κανονισμό του "Financial Fair Play", απειλεί την ΑΕΚ με βαριά τιμωρία και αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ο σκοπός τους "Financial Fair Play" είναι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και φυσικά οι ελληνικές ομάδες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την λίστα των προβληματικών συλλόγων.
Από τις Ελληνικές ομάδες που αγωνίζονται-αγωνίστηκαν στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, η Ένωση αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς έχει τεράστιες οφειλές που μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο από τον Σεπτέμβριο που δεν έγινε καμία προσπάθεια για εξόφληση ποδοσφαιριστών και όχι μόνο.
Ο συνάδελφος Ανδρέας Δημάτος παρουσιάζει στο Sentragoal τα έξι βασικά προβλήματα που καλείται η διοίκηση (όποια και αν είναι αυτή) να βρει λύση προκειμένου η ΑΕΚ να έχει επόμενη μέρα.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πιθανός αποκλεισμός από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα δημιουργήσει τεράστιο πλήγμα σε μια ομάδα που ούτως η άλλος δεν έχει έσοδα πλέον.
Το απόσπασμα από την έρευνα του Α. Δημάτου:
"ΠΡΩΤΟΝ, μεγαλύτερο ποσό οφειλών, μεγάλη γκρίνια από τους παίκτες που έχουν ήδη αποχωρήσει και δεν έχουν εξοφληθεί (κάτι που για την UEFA αποτελεί… κόκκινο πανί) και οφειλές που αυξάνονται λόγω έλλειψης εσόδων.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ακόμα και αν η ΑΕΚ είχε τις λιγότερες οφειλές, δεν διαθέτει πλέον ούτε Βιεϊρίνια, ούτε Λέτο για να παραχωρήσει και να δείξει ότι συμμορφώνεται. Τα τρία σημαντικότερα περιουσιακά της στοιχεία (Σκόκο, Τζιμπούρ, Μπλάνκο) για τα οποία είχε δεσμευτεί πριν από δύο χρόνια στην UEFA ότι θα έβαζαν χρήματα στα ταμεία της, τα έχασε στο τζάμπα εκτός από κάποια χρήματα που πήρε από τον Σκόκο.
ΤΡΙΤΟΝ, συνεχίζει να χάνει ποδοσφαιριστές ως ελεύθερους, λόγω των οφειλών της σε αυτούς, κάτι που επιβεβαιώνει αδυναμία στοιχειώδους οικονομικού προγραμματισμού αλλά και επαναλαμβάνει συνεχώς το πρόβλημα.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή δεν θα πληρούσε, αν έτρεχε η εφαρμογή του, ούτε τον κανονισμό του break even, που για τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες είναι το μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όχι γιατί κάθε χρόνο έχει άνοιγμα παραπάνω από 15 εκατ. ευρώ (δηλαδή 45 εκατ. ευρώ στην πρώτη τριετία που θα εξεταστεί), αλλά γιατί από τη στιγμή που οι μέτοχοί της δεν την χρηματοδοτούν καλύπτοντας το ετήσιο άνοιγμα, το επιτρεπτό της άνοιγμα γίνεται ταυτόχρονα κάνω από 5 εκατ. ευρώ το χρόνο.
ΠΕΜΠΤΟΝ, η ΑΕΚ είναι υπόλογη απέναντι στην UEFA γιατί κάθε φορά τα τρία τελευταία χρόνια εμφανίζεται με εκτοξευμένο το έλλειμμά της και ενώ έχει επανειλημμένως δεσμευτεί για οικονομική εξυγίανση. Αυτό που λέει ο Αδαμίδης ότι… «κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα», η UEFA δεν το έχει… καταλάβει!
ΕΚΤΟΝ, εκτός από αξιόπιστο πλάνο η ΑΕΚ θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA με ποσό κοντά στα 6 εκατ. ευρώ που είπε ο Αδαμίδης (μεγαλύτερο από τα τρία που εισέπραξε ο ΠΑΟΚ από τον Βιεϊρίνια και το εμφάνισε ως… εγγύηση) και από εκεί και πέρα να πει συγκεκριμένα πράγματα για το άμεσο μέλλον. Γιατί ο ΠΑΟΚ πήγε μεν με πλάνο στην πειθαρχική επιτροπή, αλλά και με λεφτά από την πώληση του Πορτογάλου".
Αξίζει να σημειώσουμε πως η ΑΕΚ θα είχε πρόβλημα και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά στα έσοδα της παρουσίαζε την απόφαση του δικαστηρίου για τις οφειλές του Μάκη Ψωμιάδη, κάτι που έκανε δεκτό η UEFA. Πλέον, τελείωσε και αυτό το μαξιλαράκι.