ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
Μαρκαριάν

Το Sport24 αξιολογεί την πορεία 11 ξενών προπονητών του Παναθηναϊκού από το 2000 μέχρι σήμερα. Διαβάστε τα πεπραγμένα τους στους "πράσινους" αλλά και την συνέχεια της καριέρας τους. Μαρκαριάν και Φερνάντο Σάντος οι πιο πετυχημένοι. Ο ξεπεσμός του Χενκ Τεν Κάτε. (pics&vid).

Η αντικατάσταση ουκ ολίγων προπονητών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα σε έναν σύλλογο καταδεικνύει το πρόβλημα αναφορικά με την επίτευξη των στόχων.

Στον Παναθηναϊκό από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 18 τεχνικοί εκ των οποίων οι 13 ξένοι.

Στη γη της επαγγελίας έφτασαν μόλις δύο. Οι Ιτζάκ Σουμ (νταμπλ την σεζόν 2003/04) και Νίκος Νιόπλιας (νταμπλ την σεζόν 2009/10).

Στον κύκλο των χαμένων (ξένων) προπονητών του Παναθηναϊκού δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γιάσμινκο Βέλιτς (εργάστηκε στο ξεκίνημα της σεζόν 2006-07 ως υπηρεσιακός) και Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος στην τρίτη θητεία του (προσελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο), άντεξε στην τεχνική ηγεσία του "τριφυλλιού" μόλις δύο μήνες.

Σέρχιο Μαρκαριάν

Ο πρώτος ξένος προπονητής του Παναθηναϊκού μετά το millennium ήταν ο Σέρχιο Μαρκαριάν. Παρέλαβε την σκυτάλη τον Δεκέμβριο του 2001 από τον αείμνηστο Γιάννη Κυράστα.

Οδήγησε το "τριφύλλι" στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα, ενώ έχασε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες. Στην ιστορία έμεινε η ατάκα "τι μ..α είναι" για την απόφαση του Ευθυμιάδη να καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις του ντέρμπι στη Λεωφόρο.

Ο Μαρκαριάν αποχωρεί στο τέλος της χρονιάς, τονίζοντας πως χρειάζεται... ηρεμία και οι "πράσινοι" χρίζουν διάδοχό του, τον Φερνάντο Σάντος.

Με τον Πορτογάλο ο Παναθηναϊκός την σεζόν 2002/03 ξεκίνησε με τρεις ήττες στο πρωτάθλημα. Ήταν θέμα χρόνου να επιστρέψει ο πολύπειρος Ουρουγουανός. Τούτο αποδείχθηκε και το τελευταίο πέρασμα του από την Ελλάδα.

Ο Μαρκαριάν μετά το πέρας της αγωνιστικής περιόδου επέστρεψε στη Λατινική Αμερική αποδεικνύοντας πως η πορεία του μόνο τυχαία δεν ήταν.

Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με την Λιμπερταδ της Παραγουάης, οδήγησε την Κρουζ Αζούλ στον τελικό Απερτούρα στο Μεξικό, ενώ πανηγύρισε το πρωτάθλημα Απερτούρα της Χιλής στην πρώτη του σεζόν στην Ουνιβερσιδάδ έπειτα από πέντε χρόνια ανομβρίας.

Το 2010 έρχεται πρόταση από την εθνική ομάδα του Περού. Έναν χρόνο αργότερα υπό την καθοδήγηση του, οι "Incas" φτάνουν στην τρίτη θέση του Copa America. Πλέον μάχεται για την πρόκριση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας διεκδικώντας την πέμπτη θέση του ομίλου.

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Φερνάντο Σάντος

Το πέρασμα του Φερνάντο Σάντος από τον Παναθηναϊκό (2002) στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ατυχές. Πρόλαβε να καθίσει σε μόλις τέσσερα ματς (1-0-3) προτού λυθεί άδοξα η συνεργασία του.

Όπου και αν δούλεψε ωστόσο στη συνέχεια παρουσίασε έργο μολονότι δεν κατέκτησε τίτλους. Η προπονητική αξία του άλλωστε θεωρείται αδιαμφισβήτητη.

Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ΑΕΚ, Μπενφίκα, ΠΑΟΚ και Εθνικής Ελλάδας. Τη σεζόν 2005-06 η "Ένωση" καταφέρνει τελικά να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, τερματίζοντας δεύτερη σε ευνοϊκή ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό. Επίσης φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου όπου ηττάται από τον Ολυμπιακό με 3-0.

Τον Ιούλιο του 2010 αναλαμβάνει τις τύχες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ο Σάντος ως προπονητής της Εθνικής κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων χωρίς ήττα (συνολικά 17 αγώνες).

Το ρεκόρ αυτό ξεκίνησε από το πρώτο παιχνίδι του στον πάγκο της Εθνικής (στον φιλικό αγώνα εναντίον της Σερβίας, 11/8/2010) και "έσπασε" στην φιλική ήττα κόντρα στην Ρουμανία με 3-1, στις 15/11/2011.

Αποκορύφωμα της καριέρας του σε εθνικό επίπεδο, η πρόκριση της Ελλάδας στα προημιτελικά του Euro 2012.

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Ιτζάκ Σουμ

Το καλοκαίρι του 2003, η διοίκηση παρέδωσε τα κλειδιά του προπονητή στον Ιτζάκ Σουμ. Ο Ισραηλινός έπειτα από εφτά χρόνια κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με την κατάκτηση του νταμπλ. Ο Ολισαντέμπε πέτυχε καθοριστικό γκολ επί του Πανηλειακού στο πρωτάθλημα (0-1), ενώ στον τελικό του Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού (3-1).

Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν (2004/05) απολύθηκε μολονότι το "τριφύλλι" ήταν πρώτο και αήττητο έπειτα από τρεις αγωνιστικές στο πρωτάθλημα.

Έκτοτε, ο Γιτζάκ Σουμ δεν κατάφερε να εργαστεί σε σύλλογο ανάλογου βεληνεκούς με τον Παναθηναϊκό. Ακολούθησαν οι Λίτεξ Λόβετς (2004/05), Αλάνια Βλαντικαφκάζ (2005), Χάποελ Τελ Αβίβ (2006), δύο φορές η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (2007/08, 2009/10) αλλά και στην Αλκή (2010/11).

Κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του μετά τον Παναθηναϊκό θεωρούνται η κατάκτηση του νταμπλ (2007/08) με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Ζντένεκ Σκάζνι

Ο Τσέχος τεχνικός έχοντας επιδείξει αξιοσημείωτο έργο με τον ΟΦΗ (2003/04) διαδέχθηκε τον Ιτζάκ Σουμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού τον Οκτώβριο του 2004. Κατάφερε να παραμείνει στον τιμόνι του Παναθηναϊκού για τέσσερις μόνο μήνες. Στα χάιλαϊτς του Σκάζνι η ισοπαλία με την Άρσεναλ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και η νίκη επί της PSV Αϊντχόφεν.

Μετά την αποχώρηση του από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό κάθισε στους πάγκους των Μοστ (2005/07), Μλάντα Μπόλεσλαβ (2007/08), Βικτόρια Ζίζκοφ (2008/09, Ντεμπρετσένι (2011) και Τέπλιτσε στην οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα δίχως να έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο.

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Αλμπέρτο Μαλεζάνι

Ο Ιταλός πρώην προπονητής της Πάρμα έπιασε δουλειά τον Φεβρουάριο του 2005. Το ξεκίνημα ήταν ελπιδοφόρο καθώς ο Παναθηναϊκός κέρδισε στα τρία πρώτα ματς, ενώ κάλυψε και την διαφορά των πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό. Στις 10 Απριλίου θα νικήσει τον αιώνιο αντίπαλο (1-0) με γκολ του Κωνσταντίνου, όμως ο τίτλος θα χαθεί.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2005 θα έρθει το περίφημο ξέσπασμα με τα "γαλλικά" στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τον Ηρακλή (2-2). Ο εκνευρισμός του αλλά και οι σκληρές φράσεις που χρησιμοποίησε επισκίασαν την καριέρα του στην Ελλάδα. Στο τέλος της σεζόν λύθηκε η συνεργασία του με τους "πράσινους".

Μετά την θητεία του στην Ελλάδα επέστρεψε στην Ιταλία δίχως να καταφέρει να μακροημερεύσει σε κάποιο σύλλογο.

Ουντινέζε (2007), Έμπολι (2007/08), Σιένα (2009/10), Μπολόνια (2010/11), δύο φορές στην Τζένοα (2011 και 2012) και εσχάτως στην Παλέρμο όπου έμεινε για μόλις τρία ματς! Η ομάδα της Σικελίας παρουσίασε κακή εικόνα με συνέπεια ακόμη και μετά την αποχώρηση του 59χρονου τεχνικού να μην αποφύγει τον υποβιβασμό.

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
Μπάκε photo story

Χανς Μπάκε

Ο Σουηδός με πετυχημένη παρουσία στην Κοπεγχάγη προσελήφθη με τις ευλογίες του Ρενέ Χένρικσεν. Πρόλαβε να καθοδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μόλις τρεις αγώνες. Η εντός έδρας ισοπαλία με την άσημη ουκρανική Μέταλουργκ Ζαπορίζια αλλά και η εν γένει αποκαρδιωτική εικόνα της ομάδας είχε ως συνέπεια να εκδοθεί άμεσα το "διαζύγιο".

Ο 61χρονος τεχνικός χάρη στις διασυνδέσεις του προσελήφθη ως ασίσταντ του Σβεν Γκόραν Έρικσον στην Μάντσεστερ Σίτι (2007/08), ενώ το ίδιο πόστο κατείχε και στην εθνική ομάδα του Μεξικό (2008/09).

Στις 27 Οκτωβρίου 2009 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής την Νοτς Κάουντι. Εφτά εβδομάδες αργότερα παραιτήθηκε.

Διέσχισε στις 7 Ιανουαρίου 2010 τον Ατλαντικό αποδεχόμενος την πρόταση την N.Υ. Ρεντ Μπουλς έχοντας υπό την καθοδήγηση του, τους Τιερί Ανρί και Ράφα Μάρκεζ. Στις 9 Νοεμβρίου 2012 αποχώρησε. Δύο μήνες αργότερα ανακοίνωσε την απόσυρση του από την ενεργό δράση.

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
Βίκτορ Μουνιόθ

Βίκτορ Μουνιόθ

Ο Ισπανός ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τον Οκτώβριο του 2006 μετά το ναυάγιο με τον Χανς Μπάκε. Υπό τις οδηγίες του, οι "πράσινοι" πέτυχαν πέντε διαδοχικές νίκες.

Η συνέχεια δεν ήταν όμως ανάλογη. Ο στόχος του πρωταθλήματος είχε χαθεί από τον Δεκέμβριο, ενώ ακολούθησαν έξι αγωνιστικές δίχως "τρίποντο".

Οι "πράσινοι" κατετάγησαν τελικά στην τρίτη θέση, ενώ έχασαν στον τελικό του Κυπέλλου από τη Λάρισα. Στα θετικά της παρουσίας του Βίκτορ Μουνιόθ, το γεγονός πως έδωσε ευκαιρίες στον 17χρονο τότε Νίνη που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση με τις εμφανίσεις του.

Η καριέρα του 56χρονου τεχνικού μετά τον Παναθηναϊκό πήρε την κάτω βόλτα μη μπορώντας να ριζώσει όπου και αν εργάστηκε.

Επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό των Ουέλβα (2007/08), Χετάφε (2008/09), έφτασε μέχρι την Τσετσενία και συγκεκριμένα στην Τέρεκ Γκρόζνι (2010/11), ενώ τα τελευταία χρόνια έβγαλε το ψωμί στην Ελβετία, αναλαμβάνοντας τις Ξαμάξ (2011/12) και Σιόν (2012/13). Στην τελευταία έμεινε για μόλις δύο μήνες...

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό

Ζοζέ Πεσέιρο

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού την 1η Ιουνίου 2007 παραμένοντας για μία σεζόν στον πάγκο της ομάδας. Η εμμονή του στο περίφημο ροτέισον που επέβαλε είχε ως συνέπεια οι "πράσινοι" να μην έχουν ομοιογένεια χάνοντας την αγωνιστική ταυτότητα τους.

Τελικά τερμάτισε στην τρίτη θέση, σε απόσταση τεσσάρων βαθμών από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό και δύο από την ΑΕΚ.

Επεισοδιακή ήταν η θητεία του Πορτογάλου προπονητή στην Ραπίντ Βουκουρεστίου (2008/09), όπου ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, ενώ δεν μπόρεσε να οδηγήσει την Σαουδική Αραβία (2009/11) στα τελικά του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής.

Ο Πεσέιρο κατόρθωσε να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του όταν πήρε το χρίσμα για τον πάγκο της Μπράγκα (2012/13).

Οι "Arsenalistas" προκρίθηκαν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείοντας στα play-off, όμως τερμάτισαν στην 4η θέση του πρωταθλήματος πίσω από την Πάσος Φερέιρα, γεγονός που είχε ως συνέπεια να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του.

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Χενκ Τεν Κάτε

Υπέγραψε συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό στις 13 Ιουνίου 2008. Προσπάθησε να εμφυσήσει επιθετική φιλοσοφία στον σύλλογο, ενώ οδήγησε τον Παναθηναϊκό στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε τελικά από την Βιγιαρεάλ. Παρέμεινε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.

Μολονότι ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση εντούτοις έκανε κάποια ανεπιτυχή περάσματα από ασιατικές ομάδες όπως είναι οι Αλ Αχλί Ντουμπάι (2009), Ουμ Σαλάλ (2010/10) και Σαντόντγκ Λουνένγκ (2012) για να καταλήξει τον περασμένο Απρίλιο ως υπηρεσιακός τεχνικός στην Σπάρτα Ρότερνταμ (Β΄Ολλανδίας).

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
Φερέιρα INTIME SPORTS

Ζεσουάλντο Φερέιρα

Η πρόσληψη του στον πάγκο του "τριφυλλιού" στις 14 Νοεμβρίου 2010 προκάλεσε ενθουσιασμό. Επρόκειτο για έναν έμπειρο προπονητή που αριθμούσε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα στον πάγκο της Πόρτο.

'Ενας "καθηγητής του ποδοσφαίρου" όπως τον αποκαλούσαν. Δύο χρόνια αργότερα έλυσε κοινή συναινέσει την συνεργασία του μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δεν κατάφερε να οδηγήσει το "τριφύλλι" σε κάποιον τίτλο τερματίζοντας και τις δύο σεζόν στη δεύτερη θέση.

Μόλις ένα μήνα μετά την αποχώρηση του από την Ελλάδα, αρχικά ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στην Σπόρτινγκ και στη συνέχεια διαδέχθηκε τον Βερκότερεν στον πάγκο των "λιονταρών".

Η Σπόρτινγκ κατέλαβε την 7η θέση. Τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε στον πάγκο της Μπράγκα με την οποία είχε συνεργαστεί για μία τριετία (2003/06).

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό
INTIME SPORTS

Φάμπρι Γκονζάλεθ

Μία ιδιαίτερη περίπτωση "γυρολόγου" προπονητή. Αμφιλεγόμενος, ιδιόρρυθμος κατέφθασε στους "πράσινους" έχοντας προϋπηρεσία σε 26 συλλόγου!

Σε μία καταστροφική σεζόν για τον Παναθηναϊκό έγραψε ιστορία στους 2,5 μήνες που παρέμεινε στην Ελλάδα με τις ατάκες του αλλά και το γεγονός πως επέστρεψε στην πατρίδα του οδικώς! Βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ