Ιωαννίδης:"Με τιμάει η απόφαση του πρωθυπουργού"
"Με τιμάει η απόφαση του πρωθυπουργού και αυξάνονται οι ευθύνες μου", δήλωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης
Εξάλλου σε ερώτηση για το αν με υπουργό τον Αντώνη Σαμαρά θα πάρει τις αρμοδιότητες που θέλει και δεν είχε, όπως επιθυμούσε, στο παρελθόν, ανέφερε:
" Εγώ έχω μάθει στη ζωή μου να μην διαμαρτύρομαι και να δουλεύω. Βέβαια, απέναντι στους διαιτητές ισχύει κάτι διαφορετικό, γιατί εκεί είναι η ώρα της μάχης. Εγώ από το πόστο μου τώρα όμως δε διαμαρτύρομαι και προσπαθώ να φέρω εις πέρας το έργο που μου ζητείται.
Εμένα με ενδιαφέρει πως θα βοηθήσουμε τα παιδιά, πως θα τα στρέψουμε στον αθλητισμό, να έχουν την υγεία την ψυχική, πνευματική, σωματική. Πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη έναντι της νεολαίας, γιατί της έχουμε στερήσει πάρα πολλά. Είμαστε υποχρεωμένοι όπου μπορούμε να τη βοηθούμε".
Στη συνέχεια ο Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε και για τα φαινόμενα έξαρσης βίας που παρατηρούνται στα γήπεδα και το πως θα αντιδράσει η πολιτεία.
"Υπάρχει ο αθλητικός νόμος, ο οποίος πιο αυστηρός δε γίνεται. Η μετακίνηση των φιλάθλων γίνεται πια ξεκάθαρα με συμφωνία των ομάδων και συγκεκριμένα με την εταιρεία, δηλαδή εξαρτάται από το σωματείο που είναι γηπεδούχο, χωρίς την ευθύνη της εταιρείας η οποία μετακινείται.
Πιστεύω ότι έχουν διεισδύσει εξωαγωνιστικά, έξω από τους φιλάθλους, στελέχη τα οποία μεταφέρουν και επιβαρύνουν την κατάσταση αυτή και στους αθλητικούς χώρους. Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε γιατί ο αθλητισμός δεν έχει βία, έχει μπει απ' έξω η βία και μεταφέρεται, με αποτέλεσμα να μπορεί να παρασυρθεί ο όχλος και να έχουμε τη βία και στα γήπεδα".
Ακόμη για το αν μετά τις επικείμενες εκλογές στην ΕΠΟ θα αλλάξουν οι τεταμένες σχέσεις, μεταξύ της ΕΠΟ και του Υφυπουργείο Αθλητισμού, επεσήμανε:
"Έγω όταν ανέλαβα κάλεσα τον Γκαγκάτση για να βρούμε, μία λύση για το καλό του ποδοσφαίρου. Του ζήτησα πέντε έξι πράγματα που είναι μέσα στους ελληνικούς νόμους και είχα και τρεις μάρτυρες, εκ των οποίων είναι ο σημερινός υποψήφιος πρόεδρος, ο κ. Πιλάβιος. Εάν τυχόν, όποιος και να βγει, έχει τη διάθεση να καταλάβει ορισμένα πράγματα, όπως το ότι εμείς δεν θέλουμε να επεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο.
Είμαι άνθρωπος του αθλητισμού και ξέρω τι σημαίνει και τι είναι το αυτοδιοίκητο. Ο αθλητισμός χρειάζεται το αυτοδιοίκητο γιατί δεν μπορεί ο κάθε υπουργός, παγκοσμίως, να θέλει να κάνει διαφορετικά πράγματα. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει ο αθλητισμός μπροστά.
Είναι ορισμένα πράγματα που είναι ευθύνη της πολιτείας και θα πρέπει, όπως είπε ο Μπλάτερ και ο Πλατινί, να υπάρχει σεβασμός και καλή συνεργασία της πολιτείας με το αυτοδιοίκητο. Επίσης, να δούμε που είναι η κόκκινη γραμμή, που φθάνει δηλαδή το αυτοδιοίκητο και που επεμβαίνει η πολιτεία.
Για παράδειγμα, σε ένα γήπεδο που έχουν δει ότι είναι επικίνδυνο για τον κόσμο, δεν μπορεί να δίνει την άδεια το αυτοδιοίκητο για να μπαίνει κόσμος και αν έχουμε νεκρούς, και από εκεί και πέρα να λέμε τι κάναμε. Είναι και άλλα θέματα που είναι εξίσου σοβαρά.
Είναι δυνατόν στις πειθαρχικές επιτροπές να είναι δικηγόροι και όχι δικαστικοί; Ο δικηγόρος εκπαιδεύεται ώστε να υπερασπιστεί τον πελάτη του ενώ ο δικαστικός για να αποδίδει δικαιοσύνη. Είναι τελείως διαφορετική η εκπαίδευση του ενός με του άλλου".
Ο υφυπουργός αθλητισμού αναφέρθηκε επίσης και στο αν η αλλαγή σελίδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να κάνει με αλλαγή προσώπου ή νοοτροπίας, λέγοντας:" Εγώ πιστεύω με αλλαγή νοοτροπίας. Αλλά τη νοοτροπία την αλλάζουν και τα πρόσωπα, δεν αλλάζει μόνη της. Τα πρόσωπα εκφράζουν τη νοοτροπία και αν έχουν τη διάθεση πράγματι να την αλλάξουν, θα μπορέσουμε να το κάνουμε.
Εγώ δεν έχω ανακατευτεί σε καμία ομοσπονδία και είμαι δογματικά αρνητικός στο να επεμβαίνω στις ομοσπονδίες, όπως και δεν επενέβην την προηγούμενη φορά που ήταν πρόεδρος ο Γκαγκάτσης. Δεν επιτρέπεται η πολιτεία να προσπαθεί να επιβάλλει καταστάσεις. Αυτός που ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο και ψηφίζει, θα πρέπει να ξέρει τι ψηφίζει και αν θα οδηγήσει αυτό στο καλό του αθλήματος, ανεξάρτητα που ανήκει αυτός που ψηφίζει".
Για το ότι στην εποχή Γκαγκάτση οι “κάνουλες” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ήταν κλειστές και για το αν τώρα θ' ανοίξουν, είπε: "Υπήρχε διαπιστωτική πράξη πριν από μένα, και ήταν γιατί ορισμένα θέματα που ήταν εκτός νόμου δεν ήθελε να τ'΄αλλάξει η ΕΠΟ.
Άρα ήταν απαγορευτικό να πάρει χρήματα από την πολιτεία, με τη διαπιστωτική πράξη. Θα έπρεπε να μην υπάρχει η διαπιστωτική πράξη, να εκλείψουν οι λόγοι ύπαρξης της διαπιστωτικής πράξης ώστε να επαναπροσδιοριστεί η σχέση πολιτείας και ομοσπονδίας. Είναι θέμα νόμων και αρχών".
Τέλος για το αν με τον ανασχηματισμό που έγινε μπορεί ο μέσος Έλληνας να περιμένει κάτι καλύτερο, δήλωσε:
"Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έκανε σαρωτικό ανασχηματισμό, αν και ακουγόταν ότι δε θα μπορέσει , ότι δεν τον αφήνουν. Απέδειξε ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, απέδειξε με τα άτομα τα οποία έβαλε ότι θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, διότι στην πολιτική οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να μπορέσει ν' αλλάξει το σκηνικό και να μπορέσει ο ασθενής οικονομικά Έλληνας να καρπωθεί, γιατί αν μείνουν ως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί ν' αλλάξει τίποτα.
Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει ο οικονομικά ασθενής να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Να κοιτάξουμε την παιδεία γιατί είναι για μένα ένα πολύ σοβαρό θέμα, και χαίρομαι που ο πρωθυπουργός με αίτημά του προς τη βουλή θέλει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την παιδεία.
Από κει ξεκινούν όλα. Έχουμε έλλειμμα παιδείας, έλλειμμα κοινωνικό και ηθικό. Γιατί είναι όλα θέματα παιδείας και θα πρέπει να μαθαίνονται σε μικρή ηλικία. Οι πυλώνες της δημοκρατίας είναι δύο, η ασφάλεια και η δημοκρατία. Αυτά πρέπει να βελτιωθούν για να αισθάνεται ασφαλής ο κόσμος που έχει χάσει την ηρεμία του τον τελευταίο καιρό. Και όλα θα πάνε καλά πιστεύω".