Ισοπαλία για Ισπανία και Πορτογαλία με χατ τρικ του Ρονάλντο
Η εκτέλεση φάουλ του Ρονάλντο στο 88' ολοκλήρωσε το χατ τρικ και ισοφάρισε σε 3-3 το ντέρμπι του 2ου ομίλου μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας. Δύο τέρματα ο Κόστα, γκολάρα ο Νάτσο.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε τρία γκολ στα προηγούμενα τρία Παγκόσμια Κύπελλα που αγωνίστηκε, ωστόσο στα 33 του αφηνιάστηκε απέναντι στην Ισπανία και σημείωσε τρία γκολ σε ένα παιχνίδι.
Το φάουλ του ολοκλήρωσε το χατ τρικ και ακύρωσε το καταπληκτικό σουτ του Νάτσο και τα δύο τέρματα του Ντιέγκο Κόστα σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι για την πρεμιέρα του 2ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τα δύο μεγαθήρια της Ευρώπης έμειναν στη 2η θέση του ομίλου, πίσω από το Ιράν που προηγείται μετά από τη νίκη του επί του Μαρόκου.
1. ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΤΕΛΙΚΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Με δεδομένο ότι μέσα σε μία ημέρα ο Φερνάντο Ιέρο δεν μπορούσε (και δεν ήθελε) να αλλάξει κάτι και ο Φερνάντο Σάντος έχει καθιερώσει παίκτες και φιλοσοφίες, το παιχνίδι ήθελε ένα boost για να πάρει "φωτιά". Αυτό ήρθε στο 4' με το πέναλτι που κέρδισε κι εκτέλεσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, με συνέπεια να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκοράρει σε οκτώ σερί μεγάλες διοργανώσεις και ο 4ος που σκοράρει σε τέσσερα διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.
Ακολούθησαν δύο πολύ καλές ευκαιρίες του Νταβίδ Σίλβα, μία αντεπίθεση της Πορτογαλίας όπου ο Γκονσάλο Γκέντες "σπατάλησε" λόγω κακού κοντρόλ και το σόλο του Ντιέγκο Κόστα στο 24' που έφερε το σκορ στα ίσια (1-1). Στην επόμενη φάση, η "βολίδα" του Ίσκο κατέληξε στο κάτω μέρος του οριζοντίου δοκαριού (η μπάλα έσκασε πάνω στη γραμμή και δεν την πέρασε) και το 34' σουτ του Αντρές Ινιέστα πέρασε βασανιστικά άουτ.
2. ΤΟ VAR ΕΙΝΑΙ (ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ) ΕΔΩ
Μαζί με το θέαμα, παρούσα σε όλη τη διάρκεια του 1ου ημιχρόνου ήταν και η διαιτησία του Τζιανλούκα Ρόκι και των συνεργατών του. Το πέναλτι του Ρονάλντο από μαρκάρισμα του Νάτσο ήταν αρκετό για πέναλτι, αλλά όχι αρκετό για τέτοιο πέσιμο του Πορτογάλου.
Στο γκολ του Κόστα είχε προηγηθεί... εκδίκηση με αγκωνιά στον λαιμό του Πέπε, για όλα όσα του είχε κάνει (και δεν ήταν λίγα) ο πολιτογραφημένος Πορτογάλος στα προηγούμενα Ρεάλ - Ατλέτικο. Ο VAR επενέβη, ο Ρόκι, όμως, έδειξε κανονικά σέντρα, είτε γιατί ο βοηθός video δεν θεώρησε την αγκωνιά παράβαση είτε γιατί ο Ιταλός το πήρε πάνω του.
Η απόφαση να μην μετρήσει γκολ στο σουτ του Ίσκο ήταν κομβική, όσο και σωστή, αν και η λειτουργία της τεχνολογίας γραμμής τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πολύ πιο αξιόπιστη από εκείνη του VAR.
3. ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ
Πριν από 20 χρόνια ήταν ο Άντονι Θουμπιθαρέτα που δεχόταν μία "φάβα" στην προσπάθεια να μπλοκάρει χαμηλά μία σέντρα του Νιγηριανού Γκάρμπα Λαβάλ. Τώρα ήταν η σειρά του Νταβίδ ντε Χέα να κάνει ακριβώς την ίδια κίνηση σε σουτ του Ρονάλντο στο 44' και να εξοστρακίσει την μπάλα στην εστία του.
Μόνο που η Ισπανία δεν είχε πει την τελευταία "λέξη". Στο 55', ο Μπουσκέτς έδωσε κεφαλιά πάσα στον αμαρκάριστο Κόστα στη μικρή περιοχή κι αυτός ισοφάρισε Πορτογαλία και Ρονάλντο. Τρία λεπτά αργότερα, ο Νάτσο σημείωσε το γκολ της ζωής του με ένα διαγώνιο σουτ εκτός περιοχής που χτύπησε και στα δύο δοκάρια προτού καταλήξει στα δίχτυα.
4. ΡΟΝΑΛΝΤΟ-WATCH
26 για ένα το 2006, 22 για ένα το 2010, 22 για ένα το 2014, τρία για δύο το 2018. Αυτές είναι οι τελικές προσπάθειες του Ρονάλντο και ο αριθμός των τερμάτων που σημείωσε στα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα που αγωνίστηκε.
Μόνο που σε αυτό το παιχνίδι, τα τρία σουτ καταγράφηκαν στο 1ο ημίχρονο, αφού στο 2ο δεν τροφοδοτήθηκε και απείλησε ουσιαστικά μόνο σε μία βαθιά μπαλιά που κυνήγησε και έδιωξε ο Ζεράρ Πικέ προς τον Κουαρέσμα, χωρίς να συνεννοηθεί με τον Ντε Χέα (ο παίκτης της Μπεσίκτας έκανε χέρι και σταμάτησε η φάση).
Όλα αυτά μέχρι το 88', όταν ο Πορτογάλος είδε το λάθος στήσιμο του Ντε Χέα στο τείχος και με μία απλή, αλλά εύστοχη εκτέλεση φάουλ, έκανε χατ τρικ. Τελευταίος Πορτογάλος που έκανε κάτι τέτοιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ο Παουλέτα το 2002. Ο Ρονάλντο έφτασε τα 51 χατ τρικ στην καριέρα του και ήταν υπεύθυνος για το 51ο χατ τρικ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων αλλά και για το χατ τρικ του πιο... ηλικιωμένου ποδοσφαιριστή (33 ετών και 131 ημερών).
5. ΙΕΡΟ-WATCH
Από τη στιγμή που ο Ντάνι Καρβαχάλ δεν ήταν 100% έτοιμος, ο Ιέρο πήρε την πρώτη μεγάλη απόφαση ως ομοσπονδιακός τεχνικός και επέλεξε τον πολυθεσίτη Νάτσο αντί του αναπληρωματικού δεξιού μπακ Άλβαρο Οντριοθόλα για τη θέση αυτή. Ο Νάτσο ήταν υπεύθυνος για το πέναλτι στον συμπαίκτη του στη Ρεάλ στο 4', αλλά αποζημιώθηκε από το εκπληκτικό γκολ που σημείωσε ο Νάτσο.
Το στιλ της "φούρια ρόχα" δεν άλλαξε από την εποχή Τζούλεν Λοπετέγκι, ο Ίσκο παρέμεινε σημαντικός παίκτης και αρκετές επιθέσεις περνούσαν από τα πόδια του, οπότε το βάρος έπεσε στις αλλαγές του νέου προπονητή της Ισπανίας. Η πρώτη ήταν του Τιάγκο Αλκάνταρα στη θέση του Αντρές Ινιέστα που έχει πάψει εδώ και καιρό να βγάζει 90λεπτα και η επόμενο του Ιάγο Άσπας στον Ντιέγκο Κόστα για πάνω κάτω τον ίδιο λόγο. Στο 86' προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα κενά που άφηναν οι Πορτογάλοι ψάχνοντας την ισοφάριση (ο Φερνάντο Σάντος είχε ρίξει στο παιχνίδι Ζοάο Μάριο, Κουαρέσμα και Αντρέ Σίλβα, όλους τους επιθετικογενείς παίκτες που είχε στον πάγκο), αποσύροντας τον αργό (και για σετ παιχνίδι) Νταβίδ Σίλβα και βάζοντας τον Λούκας Βάθκεθ. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ρονάλντο είχε ισοφαρίσει και δεν υπήρχε χρόνος για κάποια παρέμβαση.
Γήπεδο: Ολιμπίνσκι (Σότσι) Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρόκι (Ιταλία) Βοηθοί: Ελενίτο ντι Λιμπερατόρε (Ιταλία), Μάουρο Τονολίνι (Ιταλία) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πατρίσιο, Σοάρες, Πέπε, Φόντε, Γκερέιρο, Μπ. Σίλβα (69' Κουαρέσμα), Μοουτίνιο, Καρβάλιο, Φερνάντες (68' Μάριο), Γκέντες (80' Αντρέ Σίλβα), Ρονάλντο ΙΣΠΑΝΙΑ: Ντε Χέα, Νάτσο, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Κόκε, Μπουσκέτς, Ινιέστα (70' Τιάγκο), Σίλβα (86' Βάθκεθ), Κόστα (77' Άσπας), Ίσκο Γκολ: 4' πέν., 44', 88' Ρονάλντο / 24', 55' Κόστα, 58' Νάτσο Κίτρινη κάρτα: 28' Φερνάντες / 17' Μπουσκέτς Κόκκινη κάρτα: |
Photo credits: AP Photo/Francisco Seco/Manu Fernandez