LA LIGA

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσαν με ισοπαλία το πρώτο clásico και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη. Το Sport24.gr βρέθηκε στο «Μπερναμπέου» και σας μεταφέρει το κλίμα (pics & vids)

Το «καρέ» των ισπανικών clásicos ξεκίνησε χθες από τη Μαδρίτη και το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» με τον αγώνα του πρωταθλήματος.

Το Sport24.gr βρίσκεται στην ισπανική πρωτεύουσα και σας μεταφέρει το κλίμα και τον παλμό από το χθεσινό ντέρμπι

Ο πρώτος γύρος της σύγκρουσης των δυο «αιωνίων» της Ισπανίας ολοκληρώθηκε με μια ισοπαλία που άφησε αμφότερους ικανοποιημένους. Η Μπαρτσελόνα «κλείδωσε» το 21ο πρωτάθλημα – και τρίτο συνεχόμενο – της ιστορίας της, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης «έσωσε» έναν βαθμό γοήτρου αγωνιζόμενη με 10 παίκτες για σχεδόν ένα ημίχρονο. Το επόμενο ραντεβού μεταφέρεται στη Βαλένθια, εκεί όπου «μερένγκες» και «μπλαουγκράνα» θα διεκδικήσουν το βράδυ της Τετάρτης τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, την Copa del Rey.

Το Sport24.gr βρέθηκε χθες βράδυ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και σας μεταφέρει τα χαρακτηριστικά, το κλίμα και την ατμόσφαιρα του clásico σε 24 παραγράφους.

1. Το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έζησε και χθες μεγάλες στιγμές, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Από νωρίς το απόγευμα οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο της Ρεάλ γέμισαν από χιλιάδες φιλάθλους, κυρίως των «μερένγκες» που κατέκλυσαν μπαρ και καφέ περιμένοντας την έναρξη του παιχνιδιού. Τραγούδια, συνθήματα και αμέτρητα λίτρα μπύρας που συνοδεύτηκαν από τις tapas, τους χαρακτηριστικούς ισπανικούς μεζέδες, έδωσαν τον τόνο στη συνοικία του Τσαμαρτίν.

2. Φτάσαμε έξω από το «Μπερναμπέου» δύο περίπου ώρες πριν τη σέντρα του ντέρμπι. Μαζί μας και ο Αχιλλέας Κουτράκης από τη Θήβα, ο νικητής του διαγωνισμού του Sport24.gr που κέρδισε το ταξίδι στην Μαδρίτη για να παρακολουθήσει από κοντά το clásico.

3. Ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από φίλους του ποδοσφαίρου κάθε ηλικίας και προέλευσης ήταν η πρώτη εικόνα έξω από το γήπεδο. Κυριαρχούσαν φυσικά τα χρώματα της Ρεάλ, αλλά και της Εθνικής Ισπανίας, ενώ αρκετοί ήταν και οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα με τις «μπλαουγκράνα» φανέλες τους χωρίς να αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα από τους υπόλοιπους.

4. Εκτός από τα κασκόλ της Ρεάλ, αισθητή έκανε την παρουσία του και ένα ακόμα κασκόλ, το περίφημο «anticulé» (αντι-Μπαρτσελόνα), η απάντηση δηλαδή των Μαδριλένων στο αντίστοιχο «antimadridista» των Καταλανών.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

5. Το ποδόσφαιρο στην Ισπανία δεν είναι ένα άθλημα – σχεδόν – αποκλειστικά για άντρες. Ο αριθμός των γυναικών κάθε ηλικίας που παρακολούθησε το ντέρμπι ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Και φυσικά είχε και τις λαμπερές του παρουσίες όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία!

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

6. Από την μεριά της οδού Concha Espina, όπου υπάρχουν και τα περισσότερα μπαρ, οι Ultras, οι φανατικοί της Ρεάλ, είχαν στήσει τη δική τους προσωρινή «εξέδρα», κατεβάζοντας τη μια litrona (ποτήρι μπύρας που χωράει ένα λίτρο) μετά την άλλη, ενώ κάθε τρεις και λίγο χοροπηδούσαν τραγουδώντας συνθήματα και δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν τέτοια που δε σε άφηνες να σκεφτείς το παραμικρό για παρατράγουδα. Κλούβες, έφιπποι, πεζοί και ΜΑΤ επόπτευαν διακριτικά τους πάντες και τα πάντα.

7. Μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι Ultras, συμπαρασύροντας και όλους τους υπόλοιπους, ήταν το πασίγνωστο «Que viva España», το «Olele, olala, ser de Barca es, ser de subnormal!» (το να είσαι με την Μπαρτσελόνα είναι ανωμαλία), το «Como no te voy a querer…» (πώς να μη σε αγαπώ, αφού έχεις κερδίσει 9 πρωταθλητριών) και πολλά άλλα.

8. Μισή ώρα περίπου πριν τη σέντρα, ο πολύς κόσμος άφησε τα μπαρ και άρχισε να μπαίνει στο στάδιο, όπου ήδη βρίσκονταν γύρω στις 30.000 θεατές. Μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας περίπου, το «Μπερναμπέου» γέμισε ασφυκτικά, ενώ ως δια μαγείας οι δρόμοι όλης της ισπανικής πρωτεύουσας ερήμωσαν.

9. Παρόντες και οι εκδρομείς της ελληνικής Λέσχης φίλων της Ρεάλ «Χαράλαμπος Τσιριμονάκης» που μας βοήθησαν να βρούμε το εισιτήριο για τον νικητή του διαγωνισμού μας και φυσικά τους ευχαριστούμε. Η ελληνική «παροικία» παρακολούθησε τον αγώνα από το τρίτο διάζωμα στο βόρειο πέταλο.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

10. Η είσοδος των παικτών της Μπαρτσελόνα στον αγωνιστικό χώρο συνοδεύτηκε από έντονες αποδοκιμασίες και ένα μακρόσυρτο «ου», όμως σε όλη τη διάρκεια του αγώνα δεν ακούσαμε «χορωδιακές παρεμβάσεις» με αναφορές σε συγγενικά πρόσωπα, γεννητικά όργανα, θρησκευτικές προσωπικότητες και ερωτικές περιπτύξεις.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Μισή ώρα πριν ξεκινήσει ο αγώνας, έξω από το Μπερναμπέου.

11. Μουρίνιο και Γουαρδιόλα χαιρετήθηκαν εγκάρδια πριν την έναρξη του αγώνα, αποδεικνύοντας ότι αμφότεροι τρέφουν απεριόριστη εκτίμηση ο ένας στο πρόσωπο του άλλου. Στη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν ελάχιστες οι φορές που κάθισαν στον πάγκο τους. Με σφυρίγματα, χειρονομίες και φωνές έδιναν συνεχώς οδηγίες στους παίκτες τους. Ο Πορτογάλος ζάλισε αρκετά – είναι η αλήθεια – τον τέταρτο, ξεσηκώνοντας κάθε φορά θύελλα ενθουσιασμού στην κερκίδα. Είναι φανερό ότι ο κόσμος της Ρεάλ τον λατρεύει.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

12. Δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια είχε να κερδίσει η Μπαρτσελόνα πέναλτι μέσα στο «Μπερναμπέου»! (Φανταστείτε να συνέβαινε αυτό στην Ελλάδα με έναν απο τους δυο αιώνιους...) Από την περίοδο 1991-92, όταν τότε ο Κούμαν είχε εκτελέσει εύστοχα την εσχάτη των ποινών. Και εκείνο το παιχνίδι είχε λήξει 1-1.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

13. Η μονομαχία των Μέσι και Ρονάλντο δεν είχε ξεκάθαρο νικητή αυτή τη φορά, παρά το γεγονός ότι ο Λέο ήταν πρώτος στα στατιστικά με μεγάλη διαφορά. Αμφότεροι σκόραραν από το σημείο του πέναλτι (με 3 εύστοχες τελικές προσπάθειες για τον καθένα), όμως ο Πορτογάλος είχε 16 επιτυχημένες πάσες σε σύνολο 27, ενώ ο Αργεντίνος 79 στις 97! Πάντως ο Κριστιάνο, έκανε ένα καλό παιχνίδι για πρώτη φορά σε clásico, ξόρκισε την αφλογιστία του εναντίον της Μπαρτσελόνα (μετά από 7 ματς) και είχε και ένα σουτ φάουλ στο δοκάρι, ένα μόλις λεπτό πριν προηγηθούν οι «μπλαουγκράνα». Το «huyyyyy» που ακούστηκε από τις κερκίδες του «Μπερναμπέου» πρέπει να έφτασε μέχρι την Καταλονία!

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

14. Από την πλευρά του ο Μέσι ξόρκισε τη δική του αφλογιστία εναντίον του Μουρίνιο και με το γκολ που πέτυχε, έφτασε τα 49 φέτος σε όλες τις διοργανώσεις, ισοφαρίζοντας το μεγάλο ρεκόρ του Πούσκας από τη σεζόν 1959-60. Ο Αργεντίνος έχει σκοράρει 30 φορές στο πρωτάθλημα, 7 στο Κύπελλο, 3 στο ισπανικό Σούπερ Καπ και 9 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πάντως χθες, στις καθυστερήσεις, σούταρε με δύναμη τη μπάλα στην κερκίδα σχεδόν εξ επαφής, εξοργίζοντας – δικαιολογημένα – τους φίλους της Ρεάλ.

15. Με τα δυο εύστοχα πέναλτι που εκτέλεσαν, Μέσι και Ρονάλντο συνεχίζουν να ισοβαθμούν στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 30 γκολ (σύμφωνα πάντα με τον υπολογισμό της Marca) και η μάχη για το βραβείο «Pichichi» αναμένεται συναρπαστική μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Εκτός από τον τίτλο του πρώτου «goleador» της Πριμέρα Ντιβισιόν, αμφότεροι κυνηγούν και το απόλυτο ρεκόρ των 38 τερμάτων που κρατούν οι Τέλμο Θάρα (1950-51) και Ούγκο Σάντσες (1989-90). Έχουν μπροστά τους 6 αγωνιστικές για να το σπάσουν!

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Ο Ρονάλντο έχει σκοράρει από το σημείο του πέναλτι και τρέχει προς τη σέντρα.

16. Ο διαιτητής Μουνίθ προσπάθησε να κρατήσει τον πειθαρχικό έλεγχο (με σχετική επιτυχία), όμως σε κρίσιμες φάσεις του αγώνα μάλλον θυμήθηκε το... επίθετό του! Δεν σφύριξε πέναλτι του Κασίγιας πάνω στον Βίγια (27’), ενώ χάρισε τη δεύτερη κίτρινη – και την αποβολή – στον Άλβες στη φάση του πέναλτι της Ρεάλ. Το ίδιο έκανε και στη φάση που ο Μέσι σούταρε τη μπάλα στην κερκίδα του «Μπερναμπέου», μη βγάζοντας την κίτρινη στον Αργεντίνο.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μουρίνιο άρχισε τη γνωστή γκρίνια για τη διαιτησία, όμως για μια ακόμη φορά χάνει το όποιο δίκιο του με αυτή την τακτική. Και για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ακόμα και αν είχε αποβληθεί ο Άλβες, δεν θα έχανε τον τελικό της Τετάρτης, αφού αυτό ισχύει μόνο για απευθείας κόκκινη, όπως ήταν η περίπτωση του Αλμπιόλ.

17. Σε ότι αφορά τους δυο προπονητές, ο Μουρίνιο πήρε τον πρώτο του βαθμό σε clásico σε αυτή την πρώτη του χρονιά στη Ρεάλ, ενώ ο Γουαρδιόλα συνέχισε αήττητος απέναντι στη «βασίλισσα» από τότε που ανέλαβε τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Χθες σταμάτησε βέβαια το νικηφόρο σερί του Πεπ που μετρούσε 5 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια με 16 γκολ υπέρ και μόλις δυο κατά!

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

ο Αχιλλέας Κουτράκης από τη Θήβα, ο νικητής του διαγωνισμού του Sport24.gr που κέρδισε το ταξίδι στην Μαδρίτη για να παρακολουθήσει από κοντά το clásico.

18. Για πρώτη φορά χθες ο Μουρίνιο δεν ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα παίζοντας η ομάδα του με 10 παίκτες. Μέχρι τώρα είχε 4 ήττες σε ισάριθμα ματς. Με την Τσέλσι το 2004-05 στη Βαρκελώνη (αποβολή ο Ντρογκμπά, τελικό 2-1), με την Τσέλσι το 2005-06 στο Λονδίνο (αποβολή ο Ντελ Όρνο, τελικό 1-2), με την Ίντερ πέρυσι στη Βαρκελώνη (αποβολή ο Μότα, τελικό 1-0) και τέλος με τη Ρεάλ στο ματς του πρώτου γύρου (αποβολή ο Ράμος, τελικό 5-0).

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Marca: "Με 10 παίζει καλύτερα!"

19. Με τη χθεσινή ισοπαλία, η Μπαρτσελόνα εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό τον 21ο τίτλο στην ιστορία της. Για να τον χάσει, θα πρέπει να κάνει 3 ήττες στα 6 ματς που απομένουν, πράγμα σχεδόν αδύνατο. Αν τελικά αναδειχθεί πρωταθλήτρια, θα είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία της που πετυχαίνει το three peat. Η προηγούμενη ήταν επί εποχής Γιόχαν Κρόιφ και Dream team, τότε που οι «μπλαουγκράνα» κέρδισαν 4 συνεχόμενες φορές την Liga (1991-94).

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Sport: "Το πρωτάθλημα κερδήθηκε! Πάμε για το Κύπελλο!"

20. Την τελευταία εικοσαετία, η Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει 10 πρωταθλήματα (και οδεύει προς το ενδέκατο), ενώ η Ρεάλ μόνο 6. Οι «μπλαουγκράνα» με τη φόρα που έχουν πάρει, μπορούν να κάνουν του χρόνου double score. Στην Ευρώπη πάντως υπάρχει απόλυτη ισορροπία, αφού από το 1991 μέχρι και σήμερα, τόσο η Ρεάλ όσο και η Μπαρτσελόνα έχουν κερδίσει από 3 Πρωταθλητριών. Στις 3 Μαΐου το βράδυ θα γνωρίζουμε ποια από τις δυο θα βρεθεί πιο κοντά σε μια ακόμα ευρωπαϊκή κατάκτηση. Ή οι «μερένγκες» στην δέκατη κούπα, ή οι «μπλαουγκράνα» στην τέταρτη.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

21. Με το χθεσινό του γκολ ο Ρονάλντο έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης του τωρινού ρόστερ της «βασίλισσας» που έχει σκοράρει εναντίον της Μπαρτσελόνα! Οι άλλοι δύο είναι ο Ιγκουαΐν (2) και ο Σέρχιο Ράμος (2). Από την άλλη μεριά βέβαια έχουμε πραγματικό πάρτι! Εννέα είναι οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα που έχουν πετύχει γκολ εναντίον της Ρεάλ! Βίγια (9), Μέσι (8), Τσάβι (3), Πέδρο (2), Πικέ (1), Τζουφρέν (1), Άλβες (1) και Κεϊτά (1). Συνολικός απολογισμός 27-5 υπέρ των «μπλαουγκράνα».

22. Το χθεσινό παιχνίδι μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 198 χώρες σε όλο τον πλανήτη! Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει, προβλέπουν ότι 350 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν ζωντανά και τα 4 clásicos. Θα καταρριφθεί σίγουρα το ρεκόρ τηλεθέασης σε ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ειδικά στην περίπτωση που ο επαναληπτικός είναι «ανοιχτός». Το απόλυτο ρεκόρ πάντως είναι τα 109 εκατομμύρια που είδαν ζωντανά τον τελικό του 2009 ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

23. Πιο αναλυτικά: τον χθεσινό αγώνα υπολογίζεται ότι τον παρακολούθησαν ζωντανά 78 εκατομμύρια τηλεθεατές. Για τον τελικό της Τετάρτης ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 77 εκατομμύρια, ενώ για τον μεν πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ οι προβλέψεις μιλούν για 91 εκατομμύρια. Για τον επαναληπτικό του Καμπ Νόου οι ειδικοί θεωρούν ότι θα ξεπεράσει τα 95 εκατομμύρια.

Το Sport24.gr στο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Η εικόνα της Μαδρίτης χθες βράδυ, την ώρα του ματς.

24. Ολοκληρώνοντας αυτό το κείμενο, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα, αν πραγματικά αγαπάτε το ποδόσφαιρο και έχετε τη δυνατότητα, να προγραμματίσετε κάποια στιγμή ένα ταξίδι εδώ στην Ισπανία για να παρακολουθήσετε από κοντά ένα clásico. Είτε στη Μαδρίτη, είτε στη Βαρκελώνη, ένα τέτοιο ματς είναι εμπειρία ζωής. Ζήστε από κοντά τη μεγάλη γιορτή της μπάλας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα. Θα το θυμάστε για όλη σας τη ζωή!

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ