ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ίβανσιτς: "Θέλω να μείνω"

Ίβανσιτς: "Θέλω να μείνω"
Ιβανσιτς

Την επιθυμία του να παραμείνει στην Ελλάδα και τον ΠΑΟ εξέφρασε ο Αντρέας Ίβανσιτς

Απο την πρώτη στιγμή που ο Αντρέας Ίβανσιτς φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού, οι οπαδοί της ομάδας έδειξαν να έχουν "δεθεί" μαζί του. Ειδικά στις αρχές του πρωταθλήματος η εξέδρα φώναζε ρυθμικά το όνομα του για τις εκτελέσεις των φάουλ έξω απο την αντίπαλη περιοχή.
Πριν απο λίγες μέρες, ο Παναθηναϊκός ανανέωσε τον δανεισμό του απο την Σάλτσμπουργκ για ένα ακόμη χρόνο και στην συνέντευξη του στο "Derby" δεν έκρυψε την χαρά του γι' αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον Βίκτορ Μουνιόθ και τον Σωτήρη Νίνη, σχολίασε τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, ενώ δεν παρέλειψε την Εθνική Αυστρίας και το Champions League.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αντρέας Ίβανσιτς

Είναι πλέον και επίσημο, μένεις για έναν ακόμη χρόνο στον Παναθηναϊκό. Έγινε αυτό που ήθελες τελικά;

"Ναι, είμαι πολύ χαρούμενος που έμεινα στον Παναθηναϊκό. Όταν πρωτοήρθα από την Αυστρία το καλοκαίρι,είχα θέσει στον εαυτό μου ως μίνιμουμ τα δύο χρόνια παραμονής. Απ' τη στιγμή που υπήρχε όμως η οψιόν του 1+1 ήταν για εμένα μια ευκαιρία να δείξω τι αξίζω και να πείσω την ομάδα να με κρατήσει για έναν ακόμη χρόνο. Και τελικά τα κατάφερα, αφού με φώναξαν από τη διοίκηση, μου είπαν ότι ήθελαν να με κρατήσουν. Στη συνέχεια ενεργοποίησαν και την οψιόν. Όλα καλά λοιπόν".

Ο Παναθηναϊκός δείχνει να έχει τη διάθεση να σε αγοράσει...

"Αρχικά για εμένα ήταν σημαντικό ο Παναθηναϊκός να χρησιμοποιήσει την οψιόν και να παραμείνω. Τώρα πρέπει να δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Θα πρέπει να μιλήσουν τα κλαμπ μεταξύ τους και να βρουν τη λύση. Να τα ξεκαθαρίσουν...".

Η δική σου επιθυμία;

"Εφόσον τα βρουν τα δύο κλαμπ, τότε θα αποφασίσω. Αλλά τώρα δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά. Ναι,όμως, γιατί όχι; Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ και δεν βρίσκω το λόγο να μη συνεχίσω".

Μέχρι τώρα πάντως έχεις δείξει να απολαμβάνεις την παρουσία σου στον Παναθηναϊκό. Δείχνεις να το ευχαριστιέσαι που παίζεις γι' αυτή την ομάδα.

"Μου αρέσει και απολαμβάνω να παίζω ποδόσφαιρο. Από μικρό παιδί τρελαίνομαι για το ποδόσφαιρο Όπου κι αν παίζω, θέλω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να μη χάσω ούτε στιγμή. Δεν ήθελα να πάει χαμένη μια χρονιά. Και ήθελα να έρθω να παίξω, να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό και να κάνω τη διαφορά. Δεν ήθελα να είμαι απλά ένας συνηθισμένος παίκτης. Μου αρέσει πολύ η ομάδα. Είμαι σε ένα οργανωμένο κλαμπ, όλα λειτουργούν άψογα,όλοι είναι πολύ φιλικοί. Μου αρέσει όλη η ατμόσφαιρα με την Παιανία και τις εγκαταστάσεις. Μπορώ να συγκεντρωθώ στο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να γίνεις καλύτερος σαν παίκτης, σαν προσωπικότητα".

Όπως φαίνεται δεν είσαι... συνηθισμένος παίκτης και για την ομάδα και για τον κόσμο. Όταν πας να εκτελέσεις ένα κόρνερ ή ένα φάουλ, πάντοτε οι φίλαθλοι σηκώνονται να σε χειροκροτήσουν ή φωνάζουν το όνομα σου.

"Νιώθεις πολύ ωραία όταν έχεις τη στήριξη του κόσμου. Κι όχι μόνο εσύ, αλλά ολόκληρη η ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως έχεις τη συμπαράσταση των οπαδών. Και γι' αυτόν τον κόσμο προσπαθείς να κάνεις τα πάντα, για να του δώσεις χαρά".

Ας περάσουμε στα θέματα της ομάδας. Για πολλούς, ο βασικός υπεύθυνος για την εικόνα του Παναθηναϊκού είναι ο Χανς Μπάκε. Ξέρουμε ότι εσύ έχεις καλή άποψη γι' αυτόν. Άλλωστε ήταν κι εκείνος που εισηγήθηκε να έρθεις...

"Η γνώμη μου για τον Μπάκε είναι καλή, έστω κι αν δεν ήταν πετυχημένος εδώ.Έχω καλή και θετική άποψη γι' αυτόν. Δεν έμεινε καιρό εδώ. Ο σύλλογος δεν ήταν ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας και τον απέλυσε. Ως παίκτης φυσικά και το αποδέχτηκα αυτό. Η δουλειά μου άλλωστε είναι μέσα στο γήπεδο".

Ήταν δύσκολο για εσένα έπειτα από τη φυγή του Μπάκε;

"Ναι, ήταν δύσκολο. Αλλά όπως είπα,σαν παίκτης πρέπει να το αποδεχτείς και να συνεχίσεις, πάντοτε με θετική ενέργεια και με στόχο να βοηθήσεις την ομάδα σου".

Ποια η γνώμη σου για τον Βίκτορ Μουνιόθ;

"Πιστεύω ότι με αυτόν τον προπονητή κάναμε πολύ καλά παιχνίδια, εξαιτίας της σκληρής δουλειάς του. Ακόμα δεν ξέρω πώς έχει η κατάσταση,αν θα παραμείνει για ένα χρόνο, δυο χρόνια, αυτό είναι μια απόφαση που θα πάρει ο σύλλογος. Πιστεύω ότι σαν παίκτες μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Όσον αφορά τη σύγκριση με τον Μπάκε το μόνο που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για διαφορετικούς προπονητές, με διαφορετικό τρόπο σκέψης και καθοδήγησης. Τελείως διαφορετικές προσωπικότητες".

Εσύ θα ήθελες να συνεχίσεις να δουλεύεις μαζί του;

"Φυσικά, γιατί όχι; Είναι καλός προπονητής και το πιο σημαντικό είναι η δουλειά. Και με τον κ. Μουνιόθ δουλεύουμε σκληρά και καλά".

Αυτό που βλέπουμε είναι πως ο Μουνιόθ ζει πολύ έντονα τα παιχνίδια, ειδικά σε σχέση με τον Μπάκε...

"Σίγουρα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα τόσο καλό (γέλια). Ναι μεν σε βοηθάει και σε στηρίζει και αυτό είναι θετικό, γιατί θέλει ο ένας να παρακινεί τον άλλο, ξεκινώντας από τον ίδιο...".

Η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή για τον Παναθηναϊκό και με πολλά σκαμπανεβάσματα...

"Πράγματι, ήταν μια χρονιά με καλά αλλά και άσχήμα. Τη μία εβδομάδα ήμασταν εξαιρετικοί, την επόμενη κακοί. Τη μία είχαμε τα πάνω μας και την άλλη τα κάτω μας...".

Υπάρχει εξήγηση γι' αυτή την εικόνα;

"Είναι δύσκολο να δώσεις μια απάντηση. Ποτέ στη διάρκεια της χρονιάς δεν καταφέραμε να παίξουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Σίγουρα ξέρω πως η ομάδα θέλει και προετοιμάζεται για να κερδίζει κάθε εβδομάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ειλικρινά όμως δεν μπορώ να δώσω μια απάντηση στο τι έφταιξε".

Οι σχέσεις πάντως της ομάδας με τον κόσμο πέρασε από διάφορα επίπεδα, στη διάρκεια της χρονιάς. Αρχικά, υπήρξε το "ντου" της Πάτρας με τη Μέταλουργκ και στη συνέχεια η... υποδοχή στο αεροδρόμιο μετά την ήττα στην Κέρκυρα ή μετά την Παρί. Πώς τα έζησες όλα αυτά;

"Όλα αυτά ήταν για εμένα καινούργια πράγματα. Δεν είχα ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις. Τόσο στη Ραπίντ όσο και στη Σάλτσμπουργκ υπήρχε πίεση για το αποτέλεσμα και στενοχώρια,αν αυτό δεν ερχόταν,ποτέ όμως κάτι ανάλογο με ό,τι γίνεται στον Παναθηναϊκό. Αυτό δείχνει σε όλους πόσο σημαντική ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός και πόσο πολύ θέλει ο κόσμος της να τη βλέπει να πηγαίνει καλά. Για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, αυτή η ομάδα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, γι' αυτό και σε κάθε παιχνίδι προσπαθώ να τα δίνω όλα. Οφείλουμε να προσφέρουμε χαρές στους φίλους του Παναθηναϊκού, οφείλουμε να πάμε την ομάδα ψηλά".

Θεωρείς πλέον πως η δεύτερη θέση δεν είναι εφικτή;

"Πριν από τρεις εβδομάδες μετά τη νίκη με τον Ολυμπιακό, έλεγα πως σίγουρα θα ήμασταν δεύτεροι. Στη συνέχεια όμως χάσαμε έξι βαθμούς με ηλίθιο τρόπο. Με πολύ ηλίθιο τρόπο, κατά τη γνώμη μου. Όμως πάει πέρασε αυτό και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους πάρουμε πίσω, δυστυχώς. Η δεύτερη θέση είναι μεν μακριά, αλλά όχι και άπιαστη".

Δεν εξαρτάται πλέον από τον Παναθηναϊκό, αλλά κι απ' το τι θα κάνει η ΑΕΚ...

"Έτσι είναι. Εμείς λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουμε και στα τέσσερα ματς που απομένουν και βλέπουμε...".

Εκ των πραγμάτων λοιπόν ο βασικός στόχος αυτή τη στιγμή είναι το Κύπελλο.

"Είναι τίτλος και θέλουμε να τον κατακτήσουμε. Ξέρω ότι δεν έχει την ίδια βαρύτητα με το Πρωτάθλημα, αλλά είναι ένας τίτλος".

Το Πρωτάθλημα έχει χαθεί, η δεύτερη θέση είναι μακριά, αν χαθεί και το Κύπελλο θα μιλάμε για μια απογοητευτική χρονιά;

"Σίγουρα. Χωρίς δεύτερη κουβέντα...".

Η ομάδα πάντως κέρδισε τρία από τα τέσσερα ντέρμπι. Αν κατακτήσει και το Κύπελλο, θεωρείς πως θα είναι μια καλή βάση για την επόμενη σεζόν;

"Το να πάρουμε μόνο το Κύπελλο σε μια χρονιά που θέλαμε και αξίζαμε περισσότερα, δεν με κάνει να τρελαθώ από τη χαρά μου, αλλά σίγουρα θα αποτελέσει μια καλή βάση για τη νέα χρονιά. Όπως είπα, όμως, το Κύπελλο είναι τιτλος και το θέλουμε και θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις να το κατακτήσουμε".

Η σεζόν τελειώνει, ποια είναι τα κέρδη;

"Ακόμα είναι νωρίς για να πούμε. Θα πρέπει μιλήσουμε μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν. Είπα πριν ότι ακόμα όσον αφορά τους στόχου είμαστε στη μέση. Ούτε πάνω,ούτε κάτω.» ικανοποιημένοι, ούτε ανικανοποίητοι. Αν πάρουμε το Κύπελλο και τερματίσουμε στη δεύτερη θέση, θα μπορούμε σίγουρα να είμαστε χαρούμενοι απ' ό,τι είμαστε τώρα και να συγκεντρωθούμε στην επόμενη σεζόν".

Η νίκη στο Καραϊσκάκη ήταν η κορυφαία στιγμή φέτος; Πώς ήταν τα πράγματα; Είχες ακούσει πολλά, φοβήθηκες;

"Όχι δεν φοβήθηκα. Είναι από τα παιχνίδια τα οποία δεν τα παίζεις κάθε μέρα. Είναι ξεχωριστό και το νιώθεις σαν παίκτης μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Υπήρχε καλή ατμόσφαιρα,όχι για εμάς βέβαια (γέλια), αλλά νομίζω ότι πήγαμε καλά. Βάλαμε ένα γκολ και τελειώσαμε το παιχνίδι, πολύ σημαντικό για εμένα να φύγω με την νίκη από το Καραϊσκάκη".

Σε είδαμε σε εκείνο το παιχνίδι συνέχεια ζητάς την μπάλα, να θες να ηγηθείς των προσπαθειών της ομάδας...

"Σίγουρα. Είναι φυσιολογικό αυτό. Όταν νιώθεις καλά και είσαι ελεύθερος ζητάς συνέχεια την μπάλα. Το ίδιο κάνουν όλοι οι παίκτες".

Μετά τη νίκη στο Καραϊσκάκη ζήσατε κάτι απίστευτο στην Παιανία με την υποδοχή από τον κόσμο. Σε είδαμε να μην το πιστεύεις...

"Πράγματι έτσι ήταν. Δεν μου είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Ήταν πολύ όμορφα τα όσα ακολούθησαν. Σίγουρα κάναμε μια νίκη πολύ σπέσιαλ απέναντι στον Ολυμπιακό αλλά μετά από εκείνη τη νύχτα κατάλαβα ότι δεν ήταν απλά σπέσιαλ, αλλά ήταν πολύ σημαντικό για τον κόσμο μας και το κλαμπ. Όλα ήταν άψογα".

Μέσα σε μια χρονιά στον Παναθηναϊκό τα έζησες όλα...

"Ήταν μια χρονιά που είχε τα πάνω της και τα κάτω της. Ήταν δύσκολη σεζόν".

Άρα για την επόμενη χρονιά η ομάδα θα είναι πιο έτοιμη;

"Θα δούμε, αλλά πιστεύω πως μόνο καλό μπορούν να μας κάνουν τα όσα ζήσαμε φέτος. Ωριμάσαμε σαν ομάδα και πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτεροι".

Ο Παναθηναϊκός έδειξε πάντως σε αρκετά παιχνίδια, κι ιδιαίτερα στα ντέρμπι, ότι έχει δυνατότητες για να δημιουργήσει μια ομάδα υψηλού επιπέδου.

"Αναμφίβολα, δείξαμε ότι είμαστε ομάδα με πολλές δυνατότητες και πολύ μέλλον. Από τη χρονιά που φεύγει λοιπόν θα πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά και πάνω σ' αυτά να βαδίσουμε για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα την επόμενη σεζόν".

Έχεις μάθει τον λόγο για τον οποίο αναβλήθηκε η αγωνιστική δραστηριότητα;

"Ναι φυσικά. Ήταν τραγικό αυτό που συνέβη. Πολύ κακό, αλλά δεν μπορώ να τιμωρήσω τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό γι αυτό που έγινε. Έχω ακούσει ότι όλα τα χρόνια υπάρχει έχθρα ανάμεσα στις δυο ομάδες. Θεωρώ πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να κάνουν κάτι για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα".

Στην Αυστρία έχετε τέτοια φαινόμενα;

"Η βία υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ιταλία έχουν μεγάλα προβλήματα. Στην Αυστρία επίσης αλλά μόνο στα μεγάλα παιχνίδια. Συνήθως όταν παίζουν Αούστρια Βιέννης-Ραπίντ ή Σάλτσμπουργκ-Ραπίντ. Αλλά κυρίως στο πρώτο. Συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Οι Λίγκες πρέπει να κάνουν κάτι και να βρουν τη λύση".

Πιστεύεις ότι αυτή η διακοπή και το γεγονός ότι θα περάσει σχεδόν ένας μήνας χωρίς επίσημο παιχνίδι θα σας επηρεάσει;

"Εγώ όπως και πολλοί συμπαίκτες μου είχαμε διεθνή παιχνίδια οπότε δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Προσπαθούμε στις προπονήσεις να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο και να έχουμε καλό ρυθμό και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα".

Στο μυαλό σας τώρα τι υπάρχει; Το ματς με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς ή αυτό του Κυπέλλου με την Ξάνθη, στο οποίο αν πάρετε τη πρόκριση φτάνετε κοντά σε ένα τίτλο;

"Προηγείται η Καλαμαριά. Δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε από τώρα στην Ξάνθη. Σκεφτόμαστε πρώτα τη νίκη με την Καλαμαριά. Αν κερδίσουμε και βρούμε το ρυθμό μας θα είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια. Είμαστε ένα μήνα χωρίς αγώνες και αυτό θα μας δώσει και ψυχολογία για το ματς με την Ξάνθη".

Κι απ' ό,τι έχουμε διαπιστώσει η ομάδα έχει ανάγκη το ρυθμό...

"Έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αν κερδίζεις τα παιχνίδια και ξέρεις ότι παίζεις καλά. Χωρίς καλό παιχνίδι προηγουμένως δεν μπορείς να κερδίσεις την Ξάνθη. Οπότε πρέπει να δείξουμε και στην Καλαμαριά ότι δεν χάσαμε το ρυθμό μας. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι να κερδίσουμε την Καλαμαριά και στη συνέχεια και την Ξάνθη".

Μίλησες για ρυθμό. Στον πρώτο γύρο σε βλέπαμε να έχεις καλή απόδοση κυρίως εντός έδρας. Αντιθέτως στο δεύτερο γύρο, παίζεις καλά και μακριά από το ΟΑΚΑ. Είναι θέμα ρυθμού ή κάτι άλλο;

"Νομίζω ότι οφείλεται στη φόρμα του κάθε παίκτη. Άλλες φορές είσαι καλά, άλλες όχι. Είναι κάτι που δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί γίνεται. Δεν υπάρχει δικαιολογία, πάντα προσπαθώ να παίζω καλά".

Ψηφίστηκες για το "All Star Game" ως ο καλύτερος χαφ από το εξωτερικό στην πρώτη σου κιόλας χρονιά στην Ελλάδα.

"Είναι πολύ καλό για εμένα αν ξέρω ότι με δέχονται και με αποδέχονται οι φίλαθλοι της Ελλάδας. Μου δίνει αυτοπεποίθηση. Είναι θετικό για εμένα και τους ευχαριστώ όλους".

Μπορεί να μην αγωνίζεσαι στην ίδια θέση με τον Έκι Γκονζάλες, αλλά ουσιαστικά ήρθες για να καλύψεις το κενό του, όταν τραυματίστηκε. Αρχικά ξεπέρασε τον τραυματισμό του, έπαιξε μερικά ματς αλλά στη συνέχεια και πάλι χτύπησε. Δεν σας είδαμε αρκετά στην ίδια ομάδα και ο κόσμος θα το ήθελε πολύ...

"Πιστεύω ότι ο Έκι ήταν πολύ άτυχος φέτος. Αυτό που του συνέβη αρχικά, αλλά και το ότι τραυματίστηκε ξανά. Ήταν πολύ κακό για τον ίδιο και την ομάδα γιατί πιστεύω ότι ο Έκι μπορούσε να βοηθήσει αρκετά. Όπως είχε κάνει και στο παρελθόν όπως έχω ακούσει. Είναι ένας σπουδαίος παίκτης και ελπίζω να είναι πανέτοιμος για την επόμενη σεζόν και σε θέση να παίξει χωρίς προβλήματα. Όταν ήταν καλά, μου άρεσε να παίζω μαζί του γιατί είναι εξαιρετικός. Μπορείς να συνεργαστείς άψογα μαζί του. Βέβαια νομίζω ότι δεν ήρθα για να τον αντικαταστήσω. Έτσι το παρουσίασαν οι εφημερίδες. Εγώ παίζω αριστερά, ενώ ο Έκι αγωνίζεται περισσότερο στο κέντρο...".

Έγινες αρχηγός της Εθνικής Αυστρίας σε ηλικία μόλις 19 χρονών. Πώς και έγινε αυτό; Πώς το αντιμετώπισες; Ήσουν έτοιμος για κάτι τέτοιο;

"Εκείνη την εποχή ήταν μια κατάσταση όπου πολλοί μεγάλοι παίκτες αποσύρθηκαν από την Εθνική ομάδα και πολλοί νεαροί βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν για την Αυστρία. Ένας από αυτούς ήμουν και εγώ, που είχα λίγα παιχνίδια και ο προηγούμενος ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν ευχαριστημένος από εμένα και έλεγε ότι μπορούσα να εξελιχθώ σε παίκτη του μέλλοντος για την Εθνική. Ήθελε να δείξει σε όλους ότι μπορώ να γίνω ο ηγέτης. Ήμουν πολύ περήφανος γι' αυτό τότε και ακόμα είμαι. Ήταν και είναι τεράστια η τιμή. Σίγουρα ήταν νωρίς, το γνωρίζω. Όταν ένας Ι9χρονος παίρνει το περιβραχιόνιο δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσει κάποιος, ο οποίος είναι 28-29 χρονών κι αν θα το αποδεχτεί. Τώρα ξέρω ότι το αποδέχονται...".

Η κίνηση αυτή σε έκανε καλύτερο, σε έκανε να ωριμάσεις περισσότερο και πιο γρήγορα;

"Με έκανε πιο σοβαρό και πιο υπεύθυνο. Είναι πολύ καλό όταν ο προπονητής σου δείχνει ότι σε υπολογίζει σαν παίκτη κλειδί...".

Ήσουν σε θέση να αντέξεις τις ευθύνες;

"Σαν νεαρός παίκτης πρέπει να μάθεις να ζεις με τις ευθύνες . Όταν είσαι 19 χρονών σίγουρα δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις εύκολα. Θεωρώ όμως ότι ήμουν σε μια κατάσταση να τα καταφέρω,να μάθω να ζω μ' αυτό. Η αρχή δεν ήταν εύκολη. Τώρα όμως και μετά από τέσσερα χρόνια ως αρχηγός, γνωρίζω ότι είμαι αποδεχτός και θέλω να βοηθήσω την ομάδα μου, να τη στηρίξω και να αποτελώ έναν παίκτη-κλειδί".

Κι όπως φαίνεται μια χαρά τα πας, αφού και με την Αυστρία κάνεις πολύ καλές εμφανίσεις, όπως στο πρόσφατο ματς με τη Γαλλία...

"Προσπαθώ κάθε φορά να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό. Ήταν μια πολύ καλή ημέρα για εμένα και ολόκληρη την ομάδα. Ήταν όμως μόνο ένα φιλικό παιχνίδι, δεν το κοιτάω και συνεχίζω".

Σου αρέσουν τα μεγάλα παιχνίδια;

"Όχι μόνο σε εμένα, αλλά σε όλους τους παίκτες νομίζω πως αρέσουν".

Σε είδαμε και σε πολλά κρίσιμα ελληνικά παιχνίδια να είσαι από τους καλύτερους του Παναθηναϊκού.

"Πιστεύω ότι σε όλους τους ποδοσφαιριστές αρέσει να παίζουν σε γεμάτα γήπεδα και σε σπουδαία παιχνίδια, να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Μου αρέσουν τα δύσκολα".

Μπορεί να αρέσουν, αλλά κάποιοι δεν αποδίδουν καλά στα κρίσιμα ματς...

"Σίγουρα,αλλά παίζει μεγάλο ρόλο η φόρμα και η ημέρα στην οποία θα βρεθεί ένας παίκτης".

Γενικά πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα;

"Όμορφα, μου αρέσει, μας αρέσει πάρα πολύ και σε εμένα και στην Άνια. Όλοι όσοι έρχονται εδώ λένε ότι είναι πολύ όμορφα. Είμαι πολύ χαρούμενος όχι μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και τον τρόπο ζωής".

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

"Με ηρεμία,τίποτα το ιδιαίτερο. Μια βόλτα Γλυφάδα, στην παραλία, ίσως σινεμά...".

Παίζεις και όμποε στον ελεύθερο χρόνο σου;

"Έπαιζα παλιά, όχι τώρα. Ήταν πολύ ωραία ασχολιόμουν μέχρι τα 14. Ήταν καλό για εμένα γιατί δεν είχα στη ζωή μου μόνο το ποδόσφαιρο και το σχολείο, αλλά και τη μουσική".

Οπότε "κολλάει" και το παρατσούκλι "Μότσαρτ" που σου έχουν βγάλει...

"Το λένε πολλοί αυτό (γέλια)".

Όπως και "Μπέκαμ". Δεν σε φωνάζουν έτσι;

"Δεν το λένε καθημερινά (γέλια). Δεν ξέρω γιατί το λένε. Ίσως για τα φάουλ, το στυλ.
Δεν μπορώ να ξέρω. Αυτά είναι για τον κόσμο, τις εφημερίδες. Όχι για εμένα...".


Έχεις καλή σχέση με τα ΜΜΕ;

"Προσπαθώ να έχω καλή επαφή. Όχι φιλική γιατί δεν τη χρειάζεται κανείς, αλλά σοβαρή και καλή σχέση. Αν οι εφημερίδες είναι δίκαιες, είμαι και εγώ δίκαιος. Αν ξέρω ότι αυτό ισχύει, τότε δε θα έχω πρόβλημα να σου μιλήσω".

Έχει γραφτεί κάτι που να σε έχει πείραξε και να μην ήταν αλήθεια;

"Εδώ δεν μπορώ να ξέρω, αλλά στην Αυστρία πολλές φορές έχει συμβεί. Σε ορισμένες απ’ αυτές ίσως οι δημοσιογράφοι να παρεξηγούν κάτι που τους λες. Αλλά αν θες να γράψεις μια ιστορία, όχι με τα δικά μου λόγια αλλά με τα δικά σου, τότε υπάρχει πρόβλημα".

Το αγαπημένο σου ελληνικό φαγητό;

"Σίγουρα το σουβλάκι. Αν και δεν μπορούμε σαν ποδοσφαιριστές να το τρώμε κάθε μ γιατί σου κάθεται βαριά στο στομάχι,είναι πολύ νόστιμο. Ακόμα και όταν ήμουν στην Αυστρία έτρωγα σε ελληνικά μαγαζιά. Μου αρέσει η ελληνική κουζίνα".

Εχεις κάποιον κολλητό μέσα στην ομάδα;

"Δεν υπάρχει κάποιος πολύ καλός φίλος, ο μπορώ να πω ότι έχω πολύ καλή σχέση με όλα τα παιδιά και αυτό είναι καλό. Να έρχεσαι στην προπόνηση, να είσαι χαρούμενος με τους συμπαίκτες σου και όχι να έρχεσαι και να μη μιλάς με κανέναν".

Αντρέας, έπειτα από 8 μήνες στην Ελλάδα, τι σημαίνει για εσένα Παναθηναϊκός;

"Πάρα πολλά. Στην αρχή δεν είχα άποψη, ήξερα μόνο ότι ερχόμουν σε μια μεγάλη και καλή ομάδα .Τώρα ξέρω τα πάντα. Γνωρίζω πόσο καλά είναι εδώ και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Σημαίνει πάρα πολλά ο Παναθηναϊκός για εμένα...".

Ο Παναθηναϊκός φέτος κέρδισε τον Σωτήρη Νίνη; Ποια είναι η γνώμη σου γι' αυτόν;

"Είναι ένας πολύ ταλαντούχος και καλός παίκτης. Μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής Ελλάδας. Είναι μόλις 17 χρόνων και δεν μπορεί να είναι έτοιμος παίκτης από τώρα. Πρέπει να του δώσουμε χρόνο να ωριμάσει και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει καλύτερος. Είναι πολύ καλός, αλλά δική μου άποψη είναι ότι αν δουλέψει ακόμα περισσότερο θα γίνει ακόμη καλύτερος στο μέλλον".

Βρέθηκες κι εσύ στη δική του θέση καθώς ξεκίνησες μικρός να είσαι επαγγελματίας παίζοντας βασικός στη Ραπίντ και την Εθνική Αυστρίας...

"Πράγματι έτσι και εγώ έπαιξα μικρός,σκόραρα το πρώτο μου γκολ σε ηλικία 16 χρονών, όλοι μιλούσαν με μεγάλα λόγια για εμένα αλλά από εκείνο το σημείο και έπειτα πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός. Έτσι και αυτός πρέπει να καταλάβει την κατάσταση. Δεν είναι τόσο εύκολο για ένα νεαρό παιδί να παίζει με ενήλικες κάθε εβδομάδα και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει όλα να κυλήσουν σιγά-σιγά και να περιμένουμε να ωριμάσει. Επίσης οι οπαδοί,οι εφημερίδες αλλά και όλοι εμείς να περιμένουμε. Βοήθησε πολύ την ομάδα και θα το κάνει και στο μέλλον περισσότερο".

Θεωρείς ότι οι συγκρίσεις που γίνονται ότι μοιάζει του Λιονέλ Μέσι του κάνουν καλό ή κακό;

"Αυτές είναι ιστορίες των εφημερίδων και δεν είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα λέει ότι ο Μέσι παίζει για την Μπαρτσελόνα και ο Νίνης στον Παναθηναϊκό. Η πραγματικότητα λέει ότι ο Μέσι παίζει κάθε χρόνο σε υψηλό επίπεδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και στην Εθνική Αργεντινής. Είναι μεγαλύτερος τρία χρόνια, οπότε είναι δύσκολο να συγκρίνεις παίκτες. Σίγουρα έχουν κάποια κοινά στοιχεία, είναι γρήγορος με καλή τεχνική καλη ντρίμπλα, καλές σέντρες και καλό σουτ, ενώ μπορεί να σκοράρει και με τα δυο πόδια. Ολα αυτά είναι σίγουρα πολύ θετικά αλλά πρέπει να είναι προσεκτικός".

Ποια είναι η συμβουλή που του δίνεις εσύ;

"Πιστεύω ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει και πως να αντιδρά. Εύχομαι και όλοι όσοι είναι δίπλα του λένε το σωστό. Όχι να του λένε καθημερινά ότι απλώς είναι ο καλύτερος και να τον χτυπάνε στον ώμο. Αν το κάνουν αυτό τότε σε λίγα χρόνια θα καβαλήσει το καλάμι. Πρέπει να είναι προσεχτικοί. Όσο για τον ίδιο να επικεντρωθεί στις προπονήσεις, στο ποδόσφαιρο και όχι στο τι γράφουν οι εφημερίδες, τι λένε οι οπαδοί, Συγκέντρωση και ποδόσφαιρο. Θα ωριμάσει φυσιολογικά και θα γίνει μεγάλος παίκτης...".

Ο Παναθηναϊκός φέτος δεν έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά στο ΟΥΕΦΑ πόσο μεγάλη είναι η διαφορά;

"Πλέον δεν είναι τόσο μεγάλη. Η ποιότητα στο ΟΥΕΦΑ έχει ανεβεί πολύ. Υπάρχουν καλές ομάδες και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Άλλωστε στο ΟΥΕΦΑ έρχονται ομάδες από το Τσάμπιονς Λιγκ. Οπότε είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο. Σίγουρα το Τσάμπιονς Λιγκ είναι καλύτερο αλλά όχι τόσο πολύ. Είναι καλό να παίζεις και στο ΟΥΕΦΑ".

Έχεις δει τους πρώτα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ για τους προημιτελικούς; Ποιες ομάδες βλέπεις να προκρίνονται;

"Βλέπω την Μπάγερν να προκρίνεται, πιστεύω ότι η Βαλένθια θα περάσει αν και το παιχνίδι με την Τσέλσι θα είναι δύσκολο. Η Βαλένθια όμως είναι σε καλή κατάσταση. Η Μάντσεστερ μπορεί να έχασε από τη Ρόμα, αλλά πιστεύω ότι θα προκριθεί και σίγουρα θα περάσει και η Λίβερπουλ".

Πρόβλεψη για τον τελικό του ΟΑΚΑ;

"Το πιο πιθανό θα είναι το Λίβερπουλ-Μάντσεστερ ή το Μπάγερν-Βαλένθια. Με την Μπάγερν πάντως ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις".

Εσύ θα είσαι εκεί;

"Όχι δεν θα πάω. Το ίδιο διάστημα θα είμαι στην Αυστρία. Ήταν η πρώτη χρονιά που έπαιζα μακριά από τους δικούς μου και θέλω να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Πιθανότατα δεν θα πάω ούτε διακοπές".

Ποια είναι η καλύτερη ενδεκάδα στην Ευρώπη κατά τη γνώμη σου;

"Η καλύτερη ενδεκάδα; Έχουμε και λέμε: Τσεχ, Σανιόλ, Τέρι,Λούσιο,Άσλεϊ Κόουλ, Μέσι, Ντέκο, Μακελελέ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ροναλντίνιο και Ανρί (Ετό). Ολοι αυτοί με 4-3-3...".

Ο μεγάλος στόχος για εσένα είναι και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 που γίνεται στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας;

"Φυσικά. Έχουμε επικεντρωθεί στον στόχο μας που είναι το Ευρωπαϊκό. Έχουμε καλή ομάδα, δίνουμε διεθνή παιχνίδια προετοιμασίας και περιμένουμε το μεγάλο τουρνουά. Πιστεύω σε αυτή την ομάδα και πιστεύω ότι στο μέλλον μπορεί να πετύχει πολλά. Ίσως όχι το 2008, αλλά υπάρχουν πολλοί νεαροί παίκτες και ίσως μετά από αυτό το τουρνουά να είμαστε πολύ καλύτεροι. Ελπίζω η ομάδα αυτή να φτάσει να γίνει μια από τις καλύτερες της Αυστρίας όλων των εποχών".

Μιλώντας για Εθνικές ομάδες, είδες τι έκανε η Εθνική Ελλάδας στην Πορτογαλία πιστεύεις πως η Αυστρία μπορεί να κάνει κάτι ανάλογο;

"Τίποτα δεν είναι απίθανο... Ναι, ναι. Νομίζω ότι η Ελλάδα έδειξε σε μικρές χώρες αυτό ακριβώς που είπατε. Ότι τίποτα στο ποδόσφαιρο δεν είναι απίθανο. Μπορείς σαν ομάδα να πετύχεις πολύ υψηλούς στόχους. Δεν μπορούμε βέβαια να συγκρίνουμε την Αυστρία με την Ελλάδα αλλά πιστεύω ότι αν είμαστε συγκεντρωμένοι και έχουμε σαν παράδειγμα τα όσα έκανε η χώρα σας, γιατί να μην μπορέσουμε και εμείς και να παίξουμε ένα καλό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα".

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα μπορεί να προκριθεί;

"Σίγουρα. Ναι μεν έχασε από την Τουρκία, αλλά στη συνέχεια πήρε τη νίκη στη Μάλτα. Οπότε όλα ξεχάστηκαν. Σημαντικό είναι πως μετά την ήττα από την Τουρκία πήρατε τη νίκη και έχετε καλή θέση στον όμιλο. Πιστεύω ότι θα προκριθείτε τελικά".

Άρα το καλύτερο για σένα θα ήταν μια αναμέτρηση Αυστρίας-Ελλάδας στα ημιτελικά;

"Αυτό θα ήταν το καλύτερο, αλλά ίσως βρεθούμε αντιμέτωποι στους ομίλους νωρίτερα...".

Τράβηγμα ο Μπόβιο

Ο Ρικάρντο Μπόβιο ήταν το πρώτο "θύμα" μετά την πασχαλινή διακοπή για τον Παναθηναϊκό. Ο Βραζιλιάνος μέσος δεν ακολούθησε το πρωινό πρόγραμμα της προπόνησης την Τρίτη καθώς υπέστη τράβηγμα στον αριστερό δικέφαλο και ακολούθησε θεραπεία.

Από εκεί και πέρα, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού μετά από το ζέσταμα έκαναν ταχύτητες και συνέχισαν με τακτική, ενώ ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα με ασκήσεις στο κράτημα της μπάλας. Οι Βίκτορ Σάντσεθ και Θανάσης Τσίγκας ακολούθησαν τα ατομικά τους προγράμματα λόγω των τραυματισμών που αντιμετωπίζουν.


































































































































































































































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ