LA LIGA

Και πρωταθλήτρια είναι η...

Και πρωταθλήτρια είναι η...
New Image

Η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετωπίζει τη Σαραγόσα στο "Ρομαρέδα" και η Μπαρτσελόνα υποδέχεται στο "Καμπ Νου" την Εσπανιόλ, στηνν 37η αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβισιόν που βγάζει... πρωταθλητή

Στο "Ρομαρέδα", οι "μερένγκες" του Φάμπιο Καπέλο θέλουν το "τρίποντο" για να αγγίξουν το πρώτο πρωτάθλημα μετά από τέσσερα άγονα χρόνια, ενώ η Σαραγόσα "καίγεται" για το θετικό αποτέλεσμα καθώς δίνει μάχη για την έξοδο στο Κύπελλο UEFA.
Την ίδια ώρα, γίνεται στο "Καμπ Νου" το ντέρμπι της Καταλωνίας μεταξύ Μπαρτσελόνα και Εσπανιόλ, με τους "μπλαουγκράνα" να θέλουν νίκη δική τους και στραβοπάτημα της Ρεάλ για να πάρουν αυτοί αβαντάζ για τον τίτλο, ενώ η τρίτη Σεβίλλη ταξιδεύει στη Μαγιόρκα για να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα, την μοναδική που την κέρδισε μέσα στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" τη φετινή σεζόν.

Σαραγόσα-Ρεάλ Μαδρίτης
Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της Πριμέρα Ντιβισιόν, η Ρεάλ Μαδρίτης εκστρατεύει στην Ανδαλουσία για να δώσει τον αγώνα της χρονιάς με την Σαραγόσα.

Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο είναι ισόβαθμη με την μισήτή αντίπαλο Μπαρτσελόνα στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 72 βαθμούς (έχει όμως το πάνω χέρι σε περίπτωση ισοβαθμίας καθώς μετράει μία νίκη και μία ισοπαλία φέτος με τους "μπλαουγκράνα"), κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που φύγει αλώβητη από το "Ρομαρέδα" αγκαλιάζει το πρώτο πρωτάθλημα μετά το 2003, έχοντας το αβαντάζ ότι υποδέχεται την τελευταία αγωνιστική την αδιάφορη βαθμολογικά Μαγιόρκα.

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή των Μαδριλένων είναι η εκπληκτική φόρμα στην οποία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα καθώς προέρχονται από έξι συνεχόμενες νίκες, καθώς και τα εντυπωσιακά στατιστικά που τους συνοδεύουν όταν αγωνίζονται μακριά από το "Μπερναμπέου".

Συγκεκριμένα είναι μακράν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ εκτός έδρας, έχοντας 11 νίκες σε 18 ματς (κορυφαία επίδοση στην ιστορία της "βασίλισσας"), προέρχεται από 9 νίκες στα τελευταία 10 εκτός έδρας ματς, ενώ στα τελευταία 5, έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα 17 φορές.

Για την ομάδα του Καπέλο ίσως να μην ήταν καλή η διακοπή του πρωταθλήματος την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας των προκριματικών του Euro 2008, με δεδομένο ότι ήταν σε σούπερ-φόρμα, όμως τις άλλες 5 φορές που διακόπηκε φέτος το πρωτάθλημα, επανήλθε με 4 νίκες και 1 ισοπαλία.

Παρών σε αυτό την must-to-win αναμέτρηση για τους πρωτοπόρους θα είναι και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στην 20μελη αποστολή για το ματς με τη Σαραγόσα (απεκόμισε έναν τραυματισμό στο ματς της Αγγλίας με την Εστονία) και φυσικά ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 23 τέρματα (8 γκολ στα τελευταία έξι ματς), Ρουντ Φαν Νίστελροϊ.

"Δεν υπάρχει ευφορία στην ομάδα γιατί ακόμη δεν έχουμε κερδίσει τίποτα. Ξέρουμε ότι μπορούμε να τα πάμε καλά, όμως δεν υπάρχει υπεραισιοδοξία, μόνο συγκέντρωση.

Η Σαραγόσα χρειάζεται επίσης τη νίκη γιατί μάχονται για μία θέση στο Κύπελλο UEFA, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε. Από ψυχολογικής πλευράς θα είναι ένα σκληρό παιχνίδι, και για τις δύο ομάδες",

τόνισε με δηλώσεις του ο Φάμπιο Καπέλο, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών.

Στον αντίποδα, η Σαραγόσα καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή την 5η θέση του πρωταθλήματος, θέση που οδηγεί στο Κύπελλο UEFA, όμως νιώθει καυτή την ανάσα των Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρέαλ (έναν και δύο πόντους πίσω αντίστοιχα), κάτι που σημαίνει ότι στο ματς με τους Μαδριλένους θα τα δώσει όλα προκειμένου να κάνει αποφασιστικό... άλμα για την συμμετοχή της στην Ευρώπη τη νέα σεζόν.

Με δεδομένο ότι οι δύο ομάδες που την καταδιώκουν έχουν θεωρητικά ευκολότερο έργο αυτή την αγωνιστική, οι Ανδαλουσιανοί δεν έχουν περιθώρια για απώλειες, και θα προσπαθήσουν να "λυγίσουν" τη Ρεάλ στο... κάστρο που ακούει στο όνομα "Ρομαρέδα".

Φέτος, η Σαραγόσα διαθέτει το τέταρτο καλύτερο ρεκόρ εντός έδρας με 12 νίκες-4 ισοπαλίες-2 ήττες σε 18 παιχνίδια, με την Ρεάλ να έχει περάσει άλλωστε εφιαλτικές στιγμές στο γήπεδο αυτό πριν από δύο χρόνια (6-1, πρώτος προημιτελικός του Κυπέλλου Ισπανίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ακριβώς 20 χρόνια (1986-87) οι δύο ομάδες διασταύρωναν τα ξίφη τους στο ίδιο γήπεδο, την ίδια ακριβώς αγωνιστική (προτελευταία), και από την ίδια ακριβώς αφετηρία που ξεκινούν σήμερα.

Οι Μαδριλένοι ήθελαν και τότε νίκη για να πάρουν το πρωτάθλημα, το 22ο τότε στην ιστορία τους, ενώ η Σαραγόσα διεκδικούσε ευρωπαϊκό εισιτήριο. Σε εκείνον τον αγώνα χαμογέλασαν οι "μερένγκες" και αυτό που μένει να δούμε είναι αν η ιστορία θα επαναληφθεί...

Μπαρτσελόνα-Εσπανιόλ
Τις πέντε προηγούμενες φορές που το πρωτάθλημα στην Ισπανία επανάρχισε μετά από διακοπή, η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε ισάριθμες επιτυχίες, και το ίδιο εύχεται να κάνει και τώρα, σε μία κρίσιμη καμπή του τίτλου. Οι πρωταθλητές Ισπανίας των δύο προηγούμενων ετών βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς για να καταφέρουν να κάνουν το θρι-πιτ δεν αρκούν μόνο να κανουν το 2Χ2 κόντρα σε Εσπανιόλ (Σάββατο) και Ταραγόνα (τελευταία αγωνιστική), αλλά ταυτόχρονα να κάνει ένα στραβοπάτημα η Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο ντέρμπι της Καταλωνίας με αντίπαλο την Εσπανιόλ η "Μπάρτσα" δεν θα έχει όλα τα όπλα στη διάθεσή της, με τις απουσίες των Εντμίλσον (τιμωρημένος) και Μάρκες (τραυματίας) να είναι... πταίσματα μπροστά σε αυτήν του σταρ της ομάδας, Ροναλντίνιο, ο οποίος αποβλήθηκε στον αγώνα της περασμένης αγωνιστικής με αντίπαλο την Χετάφε.

Η διοίκηση των Καταλανών έδωσε μεγάλο αγώνα μέσω της αθλητικής δικαιοσύνης προκειμένου να "σβηστεί" η κόκκινη κάρτα που αντίκρυσε ο Ροναλντίνιο, όμως η αρχική απόφαση (ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής) δεν άλλαξε, και έτσι οι Ετό και Μέσι είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά στην επίθεση.

"Όποιος βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας μετά το τέλος της προτελευταίας αγωνιστικής θα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όμως ο τίτλος θα κριθεί την τελευταία ημέρα", σχολίασε παραμονή του ντέρμπι στο "Καμπ Νου" ο Φρανκ Ράικαρντ, θέλοντας προφανώς να απελευθερώσει τους παίκτες του από το άγχος.

Στην αντίπερα όχθη, η λέξη άγχος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της Εσπανιόλ, καθώς δεν έχει να χάσει τίποτα σε αυτόν τον αγώνα.

Απαλλαγμένη από τον βραχνά του υποβιβασμού που την έπνιγε την περυσινή σεζόν (μόλις δύο αγωνιστικές πριν το τέλος εξασφάλισε μαθηματικά την παραμονή της) και με την τεράστια ηθική ικανοποίηση από την συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έχει την μεγάλη ευκαιρία να γράψει ιστορία.

Πώς; Μα φυσικά να κόψει βαθμούς από την συμπολίτισσα και να της στερήσει τον τίτλο, δίνοντας έτσι ανείπωτη χαρά στους οπαδούς της, που δεν τρέφουν και τα καλύτερα αισθήματα για την Μπαρτσελόνα.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο πρόεδρος των "μπλε" της Βαρκελώνης, Ντάνιελ Σάντσεζ Λίμπρε, ένα θετικό αποτέλεσμα εις βάρος της Μπαρτσελόνα θα βοηθήσει πολύ την ομάδα του να ξεπεράσει τη στενοχώρια της από την απώλεια του ευρωπαϊκού τροπαίου στην Γλασκώβη.

Μαγιόρκα-Σεβίλλη

Έχοντας κατακτήσει ήδη το Κύπελλο UEFA (για δεύτερη σερί χρονιά) και έχοντας πάρει το ένα από τα δύο εισιτήρια για τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας στις 23 Ιούνη με αντίπαλο την Χετάφε, ουδείς μπορεί να κατηγορήσει την Σεβίλλη σε περίπτωση απώλειας του πρωταθλήματος.

Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι οι παίκτες του Χουάντε Ράμος έφτασαν στο σημείο να ελπίζουν στην κατάκτηση του τίτλου δύο αγωνιστικές πριν το τέλος (απέχουν δύο πόντους από τους πρωτοπόρους Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα), μαρτυρά πολλά αναφορικά με την δουλειά που έχει γίνει σε αυτή την ομάδα τα τελευταία χρόνια.

Το Σάββατο, οι Σεβιγιάνοι αντιμετωπίζουν στις Βαλεαρίδους Νήσους την Μαγιόρκα, την μοναδική ομάδα που τους έχει νικήσει φέτος στο γήπεδό τους, και ευελπιστούν να συνεχίσουν στο μονοπάτι των επιτυχιών που βαδίζουν τον τελευταίο καιρό (πέντε νίκες στα έξι τελευταία παιχνίδια).

Κίνητρο πάντως για τους Σεβιγιάνους δεν είναι μόνο το πρωτάθλημα αλλά και η δεύτερη θέση, καθώς αυτή θα τους εξασφαλίσει την απευθείας συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου, χωρίς να χρειαστεί προκριματικός.

Η Μαγιόρκα του Άγγελου Μπασινά δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο βαθμολογικό κίνητρο, μιας και έχει εξασφαλίσει την υπόθεση σωτηρία, και έτσι αναμένεται ένα ανοιχτό παιχνίδι.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια

Σε σχέση με την Σαραγόσα, που έχει πολύ δύσκολη αποστολή με αντίπαλο τη Ρεάλ, οι ομάδες που την καταδιώκουν στη βαθμολογία και οι οποίες διεκδικούν και αυτές εισιτήριο για την Ευρώπη μέσω του Κυπέλλου UEFA, έχουν σαφώς ευκολότερο έργο.

Η έκτη αυτή τη στιγμή στην βαθμολογία, Ατλέτικο Μαδρίτης, υποδέχεται στο "Βιθέντε Καλδερόν" την Θέλτα, που βρίσκεται με το ενάμισι πόδι στην Σεκούντα Ντιβισιό (τέσσερις πόντους κάτω από την ζώνη του υποβιβασμού) ενώ η έβδομη του πίνακα Βιγιαρεάλ αντιμετωπίζει εντός έδρας την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Κρίσιμο βαθμολογικά ματς είναι και αυτό που θα γίνει στο "Σαν Σεμπαστιάν" με την Ρεάλ Σοσιεδάδ να παίζει το τελευταίο της χαρτί για την παραμονή, αντιμετωπίζοντας την Ρασίνγκ Σανταντέρ.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου ολοκληρώνουν τα παιχνίδια Λεβάντε-Βαλένθια και Μπέτις-Οσασούνα, τα οποία δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα δύο κυριακάτικα ματς, τα οποία είναι Λα Κορούνια-Ουέλβα και Χετάφε-Ταραγόνα.

Το πρόγραμμα της 37ης αγωνιστικής της Πριμέρα Ντιβισιόν:

Σάββατο (9/6)

Ατλέτικο Μαδρίτης-Θέλτα (22.00)
Μπαρτσελόνα-Εσπανιόλ
Μπέτις-Οσασούνα
Λεβάντε-Βαλένθια
Μαγιόρκα-Σεβίλλη
Ρεάλ Σοσιεδάδ-Ρασίνγκ
Βιγιαρεάλ-Αθλέτικ Μπιλμπάο
Σαραγόσα-Ρεάλ Μαδρίτης

Κυριακή (10/6)

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια-Ρεκρεατίβο Ουέλβα (18.00)
Χετάφε-Ταραγόνα














































































TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ