Κάντο όπως με τον Ερυθρό Αστέρα και τη Χόνβεντ
Μια ομάδα με την ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού, που έχει ανατρέψει και στο παρελθόν διαφορές τριών γκολ και μάλιστα με ομάδες σαφώς πιο ισχυρές από την άπειρη Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχει τη δυνατότητα να κάνει μια ακόμα υπέρβαση.
Απλά η σημαντική διαφορά σε σχέση με τα δύο παιχνίδια που θα αναφέρουμε από την ιστορία των «πρασίνων» είναι πως το σύνολο που παρουσίασε το «τριφύλλι» στο Τελ Αβίβ δεν έχει καμία σχέση με τις ομαδάρες του Γουέμπλεϊ (κυρίως) αλλά και της δεκαετίας του 1980.
Επίσης και στις δύο επικές ανατροπές που αναφερόμαστε οι «πράσινοι» είχαν πετύχει γκολ εκτός έδρας, με αποτέλεσμα να έχουν σοβαρό αβαντάζ. Κάτι που δεν έχουν τώρα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται διαφορά τεσσάρων τερμάτων για απ’ ευθείας πρόκριση ή καθαρό 3-0 για παράταση ή και πέναλτι.
Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας
Τα παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα έγραψαν ιστορία και σαφώς ο επαναληπτικός της Λεωφόρου (με το κλασσικό πλέον γκολ του Καμάρα, όπως περιέγραφε με συγκλονιστικό τρόπο και φανερά συγκινημένος ο Γιάννης Διακογιάννης) είναι χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη νίκη στην ευρωπαϊκή ιστορία του «τριφυλλιού».
Μετά το ναυάγιο του Βελιγραδίου και το 4-1 των γηπεδούχων, η πρόκριση φάνταζε όνειρο απατηλό. Απλά το εκτός έδρας γκολ του Αριστείδη Καμάρα (είχε μειώσει προσωρινά σε 3-1 στο 55’) διατηρούσε αμυδρές ελπίδες αισιοδοξίας.
Στη Λεωφόρο ο κόσμος παρά το βαρύ σκορ είχε κατακλύσει από νωρίς τις εξέδρες και είχε δημιουργήσει μια απίστευτη ατμόσφαιρα, εκείνο το απόγευμα της 28 Απριλίου 1971. Το γκολ από τα αποδυτήρια του Αντώνη Αντωνιάδη στο πρώτο λεπτό, έβαλε «φωτιά» στην εξέδρα και οι παίκτες του Παναθηναϊκού πετούσαν πλέον στο γήπεδο.
Στο 54ο λεπτό ο ψηλός ξαναχτύπησε και ήταν πλέον θέμα χρόνο με βάση την εικόνα του ματς, το «τριφύλλι» να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο άνθρωπος που είχε κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες στο Βελιγράδι, ο Αριστείδης Καμάρας στο 68 έβαλε το πολυτιμότερο γκολ της καριέρας του και ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε σε τελικό κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Παναθηναϊκός-Χόνβεντ
Εκείνο το εφιαλτικό για τον Παναθηναϊκό βράδυ του Νοεμβρίου (25 Νοεμβρίου) του 1987 στο «Γιόζεφ Μπόζικ» της Βουδαπέστης, είχε δύο πρωταγωνιστές. Ο μεγάλος ήταν αναμφίβολα ο Κάλμαν Κόβατς που έκανε ότι ήθελε την «πράσινη» άμυνα, αρχικά με κεφαλιά (4’) και στη συνέχεια με τρία σούτ (32’, 58’, 62’) δίνοντας το προβάδισμα με 5-0 στους Ούγγρους (είχε σκοράρει ενδιάμεσα και με πέναλτι ο Φόντορ).
Ο δεύτερος ήταν ο κορυφαίος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου Δημήτρης Σαραβάκος που είχε ξεδιπλώσει άλλωστε το ταλέντο του και στον προηγούμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ όταν οι «πράσινοι» απέκλεισαν τη μεγάλη Γιουβέντους (φαβορί για το τρόπαιο τότε) με εξαιρετικό παιχνίδι και του Χρήστου Δημόπουλου.
Ο Σαραβάκος νίκησε με τη σπεσιαλιτέ του (φάουλ) τον Ντίστλ στο 68’ και στο 87’ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με δεύτερο γκολ διαμορφώνοντας το τελικό 5-2.
Στη ρεβάνς πιο αξιοσημείωτο και από το επικό 5-1 του Παναθηναϊκού (που τον οδήγησε στα προημιτελικά) ήταν οι 75.000 και πλέον θεατές (73.982 εισιτήρια για την ακρίβεια) που πίστεψαν στο θαύμα και γέμισαν το ΟΑΚΑ.
Τα δύο γρήγορα γκολ του Βαγγέλη Βλάχου (23’ και 37’) έδωσαν φτερά. Ο Αντωνίου έφτασε τον ΠΑΟ σε σκορ πρόκρισης (55’) αλλά ο Φίτος, που λίγο αργότερα μετακόμισε στην Παιανία, μείωσε σε 3-1. Χρειάστηκε πάλι το μαγικό πόδι του Σαραβάκου με φάουλ για το 4-1 με τον Κώστα Μπατσινίλα να κλείνει το σκορ (5-1).
Μεγάλη ανατροπή είχε κάνει και πριν λίγα χρόνια ο Παναθηναϊκός με τη Βίσλα Κρακοβίας, που είχε χάσει με 3-1 στην Πολωνία και προκρίθηκε στην Αθήνα στην παράταση όμως (4-1).
Ποτέ έξω τον Αύγουστο
Αν πάντως ο Παναθηναϊκός δεν τα καταφέρει θα σημειώσει αρνητικό ρεκόρ, αφού ποτέ δεν έχει μείνει εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο. Αντίθετα έχει αποκλειστεί μια φορά από το πρώτο παιχνίδι την ίδια χρονιά και στα δύο Ευρωπαϊκά κύπελλα.
Ήταν την περίοδο 1996-97, αμέσως μετά το έπος με τον Αγιαξ και τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λίγκ. Αρχικά την πάτησε από την Ρόζενμποργκ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ (ηττήθηκε με 3-0 στο Τρόντχαϊμ, στην παράταση, ενώ είχε νικήσει 1-0 στην Αθήνα) και στη συνέχεια στο ΟΥΕΦΑ την πάτησε από έναν παραλίγο δικό του παίκτη τον Πολωνό Μίετσελ που σκόραρε στην εκπνοή του επαναληπτικού της Βαρσοβίας (2-0) και έδωσε την πρόκριση στη Λέγκια. Η ομάδα του Χουάν Ρότσα είχε νικήσει στο ΟΑΚΑ με 4-2 και οι Πολωνοί πέρασαν χάρις στα εκτός έδρας γκολ.