Καταργούνται τα προνόμια
Καταργούνται τα προνόμια που απολάμβαναν οι αθλητές μεταξύ άλλων με το σχέδιο νόμου κατά του ντόπινγκ
Ο Υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης παρουσίασαν τις θεσμικές παρεμβάσεις που θα κάνει η πολιτεία, προκειμένου να υπάρχει υγιής αθλητισμός και ζήτησαν τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα θέμα που είναι εθνικό όπως τόνισαν.
" Πριν από δέκα μέρες είχαμε πει ότι μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα είμαστε έτοιμοι για μία θεσμική πρόταση. Πολλοί το αμφισβήτησαν και νόμιζαν ότι θα ρίξουμε την υπόθεση στις καλένδες.
Όμως το είπαμε και το κάνουμε. Ούτε καλένδες, ούτε παραπληροφόρηση. Το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο για να σπάσει το απόστημα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε:
" Μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός να προστατέψουμε την υγεία της νεολαίας μας.Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει διεθνώς για να κρατήσει ψηλά τα ολυμπιακά ιδεώδη, τον ολυμπισμό, την ολυμπιακή ιδέα. Σε αυτό τον τομέα είμαστε θεματοφύλακες των ολυμπιακών αρχών και αυτό τον ρόλο, μας τον έχει δώσει η ιστορία.
Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να σεβαστούμε αυτή την ιστορική μας αποστολή και να κάνουμε ότι περνάει από τα χέρια μας για να μπορέσει η Ελλάδα να τιμήσει την παράδοση και τις αξίες της. Για αυτό και η πρόταση που θα καταθέσουμε σήμερα δεν είναι θέσφατο.
Με την πρόταση που θα καταθέσουμε,επιδιώκουμε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.Δεν μας ενδιαφέρει τι έγινε στο παρελθόν.
Μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον. Το ντόπινγκ είναι ένα εθνικό θέμα. Θέλουμε τον αθλητισμό των αξιών και όχι των ουσιών".
"Καλύτερο το προβλέπειν από το θεραπεύειν"
Παρουσιάζοντας στη συνέχεια τα μέτρα κατά του ντόπινγκ, ο Μιχάλης Λιάπης ανέφερε:" Καλύτερο το προβλέπειν από το θεραπεύειν. Τα μέτρα είναι προληπτικά και κατασταλτικά.Μας ενδιαφέρει η πρόληψη. Πρώτον, υπάρχει εξορθολισμός των κινήτρων. Υπήρξαν διαφωνίες στην επιτροπή για το θέμα.
Τέλος οι διορισμοί στο Δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν να διορίζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΔΕΗ τον ΟΤΕ.Απαξιώνεται έτσι ο αθλητισμός. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να συνεργάζονται ή να διορίζονται με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
"Προνόμια μόνο για τα μετάλλια"
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε:" Το δεύτερο είναι οι διακρίσεις και τα προνόμια που θα είναι μόνο για όσους έχουν μετάλλια. Αυτοί δηλαδή που θα έχουν τις τρεις πρώτες διακρίσεις. Το τρίτο είναι ο ρόλος των σκευασμάτων, τα οποία θα λαμβάνονται πλέον μόνο με έγκριση από τον ΕΟΦ και με ετικέτα πιστοποίσης. Ακόμη σημαντικό θέμα είναι και η ενημέρωση.
Θα κάνουμε προσπάθεια ενημέρωσης των αθλητών και των μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Οι Ολυμπιονίκες θα είναι στη διάθεση μας για να πάνε στα σχολεία και να μιλήσουν στους αθλητές. Θα υπάρχει ακόμη ενημέρωση και δυνατότητα καταγγελίας σε κέντρο τηλεφωνικό.
Επίσης θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΣΚΑΝ και να είναι μία ανεξάρτητη αρχή που θα αισθάνεται ο πολίτης ότι είναι μακριά από τα κόμματα.Aκόμη οι ποινές πλέον μετατρέπονται σε κακούργημα και ο δόλος. Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα που εξευτελίζουν την χώρα. Είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία αγκαλιάζει αυτή την θεσμική παρέμβαση.Θέλουμε υγιή, καθαρό αθλητισμό".
Ιωαννίδης:"Οφείλουμε να προστατέψουμε τον αθλητισμό"
Από την πλευρά του ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε δεν θα πρέπει να φοβούνται οι γονείς να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό. "Δεν μας ενδιαφέρουν τα μετάλλια με κάθε κόστος και με τίμημα την υγεία των αθλητών μας. Θέλουμε τις διακρίσεις, αλλά τις διακρίσεις εκείνες που θα στηρίζονται στην προσπάθεια, στον κόπο και την αξία των αθλητών.
Ήμουν στον πρωταθλητισμό για πολλά χρόνια και σας λέω πως οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν, στηριζόμενοι στην αξία τους, στους κόπους που καταβάλλουν, στη σωστή καθοδήγηση των προπονητών τους και, βέβαια, στο ταλέντο τους".
Βασικό σημείο είναι η γνώση. Στόχος και επιδίωξη είναι τα νέα παιδιά να στρέφονται στον αθλητισμό που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό.Οφείλουμε να προστατέψουμε τον αθλητισμό. Δεν πρέπει όμως να τα μηδενίζουμε όλα και τις επιτυχίες του παρελθόντος. Όταν γενικεύεις, κάνεις έγκλημα. Στην Ελλάδα είμαστε της υπερβολής και χρειάζεται ηρεμία. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για μαζικό, μαθητικό αθλητισμό".
Στη συνέχεια μίλησε για τα σκευάσματα που δεν θα μπορεί όπως τόνισε να τα παραγγείλει κανείς μόνος του καθώς θα θεωρείται ότι υπάρχει δόλος και τα εργαστήρια του ΕΟΦ θα τα ελέγχουν. Όσο για την ενημέρωση που θα γίνει, είπε:
" Χρειάζεται πρόληψη-ενημέρωση. Θα κάνουμε καθημερινή πλύση εγκεφάλου.Παίζει ρόλο η ενημέρωση από το σχολείο. Ακόμη πρέπει να βάλουμε την αθλητική επιστήμη για να βοηθά στη σωστή προετοιμασία, είναι ένας τομέας στον οποίο υστερούμε".
Aκόμη ο υφυπουργός αθλητισμού είπε ότι ήδη πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο ντόπινγκ στην Άρση Βαρών, βρισκόταν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η υπόθεση των δειγματοληπτών που θα πάνε στο ΕΣΚΑΝ από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ ενώ για το γεγονός πως οι ποινές πλέον μετατρέπονται σε κακουργήματα, είπε:" Δεν φταίνε μόνο οι αθλητές αλλά και εκείνοι που τα δίνουν".
Όσο για τα προνόμια των αθλητών, ο Γιάννης Ιωαννίδης, είπε:" Είναι ένα λεπτό θέμα κατά την άποψη μου. Πρέπει να βοηθήσουμε τον αθλητισμό αλλά και να κυνηγήσουμε κάθε αρνητική παράμετρο.
Εχουν γίνει παγκόσμια πρωταθλήματα με ... δύο χώρες. Σε μια παγκόσμια διοργάνωση θα πρέπει να μετέχουν τουλάχιστον είκοσι χώρες.Θέλουμε αθλητισμό και παιδεία".
Οι προτάσεις της Επιτροπής
Η Ειδική Επιτροπή Θεσμικού Πλαισίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, κατέληξε ομοφώνως όσον αφορά στο γενικό μέρος του πορίσματος και κατά πλειοψηφία όσον αφορά τα προτεινόμενα ειδικά μέτρα. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Χρήστος Κίττας και μέλη οι Χαρά Σπηλιοπούλου, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Βασίλης Σεβαστής, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Γιάννης Βασιλειάδης και Κώστας Γεωργακόπουλος.
Το πρώτο είναι ο εξορθολογισμός των κριτηρίων καθώς όπως αναφέρεται θεωρούνται υπερβολικά για τους Έλληνες πρωταθλητές(σ.σ οι 8 πρώτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή οι πρώτοι των μαθητικών/σχολικών πρωταθλημάτων) και ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένας υπέρμετρος ανταγωνισμός για την απόκτηση τους, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει εκτός πλαισίου του υγιούς ανταγωνισμού σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Έτσι προτείνεται ο περιορισμός στην κατάκτηση της πρώτης έως της τρίτης θέσης στους Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς και Ευρωπαϊκούς Αγώνες και μόνο σε αθλήματα ή αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακόμη η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να περιορίζεται μόνο στα Τ.Ε.Φ.Α.Α αλλά σε συνδυασμό της αθλητικής και ακαδημαϊκής επίδοσης(μοριοδότηση) και όχι απευθείας λόγω της διάκρισης και μόνο.
H Επιτροπή επίσης θεωρεί ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια για αθλητές διακριθέντες σε μαθητικά/σχολικά πρωταθλήματα και ο διορισμός των αθλητών στο δημόσιο θα πρέπει να γίνεται μόνο σε υπηρεσίες και φορείς της ΓΓΑ και όχι απευθείας αλλά με μοριοδότηση.
Στο δεύτερο μέτρο που έχει να κάνει με τον ΕΟΦ,προτείνεται η αξιοποίηση των δομών του Οργανισμού και η παροχή υπηρεσιών προς όλες τις ομοσπονδίες για:εισαγωγή κάθε προϊόντος(φαρμακευτικού ή συμπληρώματος) που δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα αλλά είναι απαραίτητο για νόμιμη χρήση από αθλητές. Ακόμα εισαγωγή προϊόντος που παρουσιάζει έλλειψη στην Ελληνική αγορά και εισαγωγή και αδειοδότηση προϊόντος που κυκλοφορεί νόμιμα σε άλλη χώρα αλλά δεν κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελλάδα.
Ο Οργανισμός μπορεί να συμβάλει με τα εργαστήρια του στον κατά περίπτωση έλεγχο και δύναται επίσης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτεταμένη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού με ειδικές καμπάνιες.
Η επιτροπή προτείνει επίσης ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών, των προπονητών, των γιατρών, των διοικητικών στελεχών και των φυσιοθεραπευτών, την εκπαίδευση στο σχολείο με την εισαγωγή προγραμμάτων υγείας με επικέντρωση στην βασική ανάγκη σωματικής άσκησης και του αθλητισμού.
Τα προγράμματα αυτά θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται από ειδικούς επιστήμονες. Επίσης σε αυτό το θέμα προτείνεται η δημιουργία στο ΕΣΚΑΝ, ανοιχτής γραμμής ποιυ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνεί με ειδικούς για να πάρει πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες που απαγορεύονται στον αθλητισμό.
Tέλος προτείνεται η ανάπτυξη δικτύου πανεπιστημιακών ινστιτούτων αθλητικής επιστήμης που θα προσφέρει την δυνατότητα αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας και της συσσωρευμένης αθλητικής εμπειρίας από τους αθλητές.
Ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΕΣΚΑΝ, η επιτροπή προτείνει να αποκτήσει δικαίωμα παράστασης σε δικαστικές υποθέσεις ντόπινγκ ως πολιτικώς ενάγων. Θα διασφαλίζεται επίσης η πίεση που είναι απαραίτητη, ώστε οι ποινικές διαδικασίες να προχωρούν ταχύτερα.
Ακόμη αναφέρεται ότι θα πρέπει το σώμα των δειγματοληπτών να διευρυνθεί και να υπαχθεί αποκλειστικά στο ΕΣΚΑΝ το οποίο επίσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας να διεξάγει ελέγχους και σε κάθε είδους σχολικά πρωταθλήματα.
Αυστηρότερες κυρώσεις
Τέλος η Επιτροπή θεωρεί τις κυρώσεις που ισχύουν σήμερα για παραβάσεις που αφορούν στο ντόπινγκ, ανεπαρκείς και προτείνει την αυστηροποίηση τους με τη θέσπιση νέων αδικημάτων. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στις ποινικές κυρώσεις, αναφέρεται στο πόρισμα ότι θα πρέπει η κατοχή απαγορευμένων ουσιών από ένα αθλητή να αποτελεί πλημμέλημα. Η ποινή για χρήση απαγορευμένων ουσιών να είναι αυστηρότερη από αυτή που προβλέπεται σήμερα.Έτσι η κατ΄επάγγελμα χορήγηση απαγορευμένης ουσίας θα πρέπει να τιμωρείται ως κακούργημα.
Η ποινή για τη χρηματοδότηση, παρασκευή και διακίνηση των απαγορευμένων ουσιών ή των μεθόδων σε περιπτώσεις που γίνονται σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή σε ανήλικους πρέπει να είναι κάθειρξη όπως και να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές για όσους δειγματολήπτες ή μέλη του ΕΣΚΑΝ, αλλοιώνουν ή νοθεύουν τον έλεγχο ντόπινγκ.
Διοικητικές κυρώσεις
Σε περιπτώσεις εξάλλου όπου διαπιστώνεται ομαδικό ντόπινγκ θα πρέπει να θεσπιστεί αντικειμενική διοικητική ευθύνη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της αρμόδιας ομοσπονδίας,ενώσεως ή αθλητικού σωματείου στα οποία θα επιβάλλεται μέχρι και έκπτωση από το αξίωμα τους.Ή έννοια του ομαδικού ντόπινγκ θα πρέπει να προσδιορίζεται στο νόμο βάσει χρονικών, ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων. Τέλος οι κυρώσεις σε αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ πρέπει να επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα εντός 30 ημερών.
Τέλος προτείνεται η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει και θα ρυθμίζει την εμπλοκή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τομέα του αντι-ντόπινγκ από τη στιγμή που γίνονται μέσω διαδικτύου παράμονες συναλλαγές αγοραπωλησίας παράνομων ουσιών ντόπινγκ.
Aξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής, κ. Σεβαστής και Διαθεσόπουλος εξέφρασαν τη διαφωνία τους όσον αφορά στον εξορθολογισμό των προνομίων των διακεκριμένων αθλητών όπως περιγράφονται στο πόρισμα, καθώς δήλωσαν ότι:" Αυτό θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης και προόδου του αθλητισμού στην Ελλάδα".
Εξάλλου το μέλος της Επιτροπής, κ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του για την αυστηροποίηση των ποινών για τους δειγματολήπτες και μέλη του προσωπικού του ΕΣΚΑΝ που παρακωλύουν,αλλοιώνουν ή νοθεύουν τον έλεγχο ντόπινγκ, διότι θεωρεί ότι η υφιστάμενη νομοθεσία είναι επαρκής.
" Πριν από δέκα μέρες είχαμε πει ότι μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη θα είμαστε έτοιμοι για μία θεσμική πρόταση. Πολλοί το αμφισβήτησαν και νόμιζαν ότι θα ρίξουμε την υπόθεση στις καλένδες.
Όμως το είπαμε και το κάνουμε. Ούτε καλένδες, ούτε παραπληροφόρηση. Το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο για να σπάσει το απόστημα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε:
" Μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός να προστατέψουμε την υγεία της νεολαίας μας.Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει διεθνώς για να κρατήσει ψηλά τα ολυμπιακά ιδεώδη, τον ολυμπισμό, την ολυμπιακή ιδέα. Σε αυτό τον τομέα είμαστε θεματοφύλακες των ολυμπιακών αρχών και αυτό τον ρόλο, μας τον έχει δώσει η ιστορία.
Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να σεβαστούμε αυτή την ιστορική μας αποστολή και να κάνουμε ότι περνάει από τα χέρια μας για να μπορέσει η Ελλάδα να τιμήσει την παράδοση και τις αξίες της. Για αυτό και η πρόταση που θα καταθέσουμε σήμερα δεν είναι θέσφατο.
Με την πρόταση που θα καταθέσουμε,επιδιώκουμε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.Δεν μας ενδιαφέρει τι έγινε στο παρελθόν.
Μας ενδιαφέρει το παρόν και το μέλλον. Το ντόπινγκ είναι ένα εθνικό θέμα. Θέλουμε τον αθλητισμό των αξιών και όχι των ουσιών".
"Καλύτερο το προβλέπειν από το θεραπεύειν"
Παρουσιάζοντας στη συνέχεια τα μέτρα κατά του ντόπινγκ, ο Μιχάλης Λιάπης ανέφερε:" Καλύτερο το προβλέπειν από το θεραπεύειν. Τα μέτρα είναι προληπτικά και κατασταλτικά.Μας ενδιαφέρει η πρόληψη. Πρώτον, υπάρχει εξορθολισμός των κινήτρων. Υπήρξαν διαφωνίες στην επιτροπή για το θέμα.
Τέλος οι διορισμοί στο Δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν να διορίζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΔΕΗ τον ΟΤΕ.Απαξιώνεται έτσι ο αθλητισμός. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να συνεργάζονται ή να διορίζονται με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
"Προνόμια μόνο για τα μετάλλια"
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Πολιτισμού τόνισε:" Το δεύτερο είναι οι διακρίσεις και τα προνόμια που θα είναι μόνο για όσους έχουν μετάλλια. Αυτοί δηλαδή που θα έχουν τις τρεις πρώτες διακρίσεις. Το τρίτο είναι ο ρόλος των σκευασμάτων, τα οποία θα λαμβάνονται πλέον μόνο με έγκριση από τον ΕΟΦ και με ετικέτα πιστοποίσης. Ακόμη σημαντικό θέμα είναι και η ενημέρωση.
Θα κάνουμε προσπάθεια ενημέρωσης των αθλητών και των μαθητών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Οι Ολυμπιονίκες θα είναι στη διάθεση μας για να πάνε στα σχολεία και να μιλήσουν στους αθλητές. Θα υπάρχει ακόμη ενημέρωση και δυνατότητα καταγγελίας σε κέντρο τηλεφωνικό.
Επίσης θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΕΣΚΑΝ και να είναι μία ανεξάρτητη αρχή που θα αισθάνεται ο πολίτης ότι είναι μακριά από τα κόμματα.Aκόμη οι ποινές πλέον μετατρέπονται σε κακούργημα και ο δόλος. Μέχρι εδώ και μη παρέκει. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα που εξευτελίζουν την χώρα. Είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία αγκαλιάζει αυτή την θεσμική παρέμβαση.Θέλουμε υγιή, καθαρό αθλητισμό".
Ιωαννίδης:"Οφείλουμε να προστατέψουμε τον αθλητισμό"
Από την πλευρά του ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε δεν θα πρέπει να φοβούνται οι γονείς να στρέψουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό. "Δεν μας ενδιαφέρουν τα μετάλλια με κάθε κόστος και με τίμημα την υγεία των αθλητών μας. Θέλουμε τις διακρίσεις, αλλά τις διακρίσεις εκείνες που θα στηρίζονται στην προσπάθεια, στον κόπο και την αξία των αθλητών.
Ήμουν στον πρωταθλητισμό για πολλά χρόνια και σας λέω πως οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν, στηριζόμενοι στην αξία τους, στους κόπους που καταβάλλουν, στη σωστή καθοδήγηση των προπονητών τους και, βέβαια, στο ταλέντο τους".
Βασικό σημείο είναι η γνώση. Στόχος και επιδίωξη είναι τα νέα παιδιά να στρέφονται στον αθλητισμό που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό.Οφείλουμε να προστατέψουμε τον αθλητισμό. Δεν πρέπει όμως να τα μηδενίζουμε όλα και τις επιτυχίες του παρελθόντος. Όταν γενικεύεις, κάνεις έγκλημα. Στην Ελλάδα είμαστε της υπερβολής και χρειάζεται ηρεμία. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για μαζικό, μαθητικό αθλητισμό".
Στη συνέχεια μίλησε για τα σκευάσματα που δεν θα μπορεί όπως τόνισε να τα παραγγείλει κανείς μόνος του καθώς θα θεωρείται ότι υπάρχει δόλος και τα εργαστήρια του ΕΟΦ θα τα ελέγχουν. Όσο για την ενημέρωση που θα γίνει, είπε:
" Χρειάζεται πρόληψη-ενημέρωση. Θα κάνουμε καθημερινή πλύση εγκεφάλου.Παίζει ρόλο η ενημέρωση από το σχολείο. Ακόμη πρέπει να βάλουμε την αθλητική επιστήμη για να βοηθά στη σωστή προετοιμασία, είναι ένας τομέας στον οποίο υστερούμε".
Aκόμη ο υφυπουργός αθλητισμού είπε ότι ήδη πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο ντόπινγκ στην Άρση Βαρών, βρισκόταν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η υπόθεση των δειγματοληπτών που θα πάνε στο ΕΣΚΑΝ από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ ενώ για το γεγονός πως οι ποινές πλέον μετατρέπονται σε κακουργήματα, είπε:" Δεν φταίνε μόνο οι αθλητές αλλά και εκείνοι που τα δίνουν".
Όσο για τα προνόμια των αθλητών, ο Γιάννης Ιωαννίδης, είπε:" Είναι ένα λεπτό θέμα κατά την άποψη μου. Πρέπει να βοηθήσουμε τον αθλητισμό αλλά και να κυνηγήσουμε κάθε αρνητική παράμετρο.
Εχουν γίνει παγκόσμια πρωταθλήματα με ... δύο χώρες. Σε μια παγκόσμια διοργάνωση θα πρέπει να μετέχουν τουλάχιστον είκοσι χώρες.Θέλουμε αθλητισμό και παιδεία".
Οι προτάσεις της Επιτροπής
Η Ειδική Επιτροπή Θεσμικού Πλαισίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, κατέληξε ομοφώνως όσον αφορά στο γενικό μέρος του πορίσματος και κατά πλειοψηφία όσον αφορά τα προτεινόμενα ειδικά μέτρα. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Χρήστος Κίττας και μέλη οι Χαρά Σπηλιοπούλου, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Βασίλης Σεβαστής, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, Γιάννης Βασιλειάδης και Κώστας Γεωργακόπουλος.
Το πρώτο είναι ο εξορθολογισμός των κριτηρίων καθώς όπως αναφέρεται θεωρούνται υπερβολικά για τους Έλληνες πρωταθλητές(σ.σ οι 8 πρώτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή οι πρώτοι των μαθητικών/σχολικών πρωταθλημάτων) και ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένας υπέρμετρος ανταγωνισμός για την απόκτηση τους, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει εκτός πλαισίου του υγιούς ανταγωνισμού σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Έτσι προτείνεται ο περιορισμός στην κατάκτηση της πρώτης έως της τρίτης θέσης στους Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς και Ευρωπαϊκούς Αγώνες και μόνο σε αθλήματα ή αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακόμη η εισαγωγή διακριθέντων αθλητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να περιορίζεται μόνο στα Τ.Ε.Φ.Α.Α αλλά σε συνδυασμό της αθλητικής και ακαδημαϊκής επίδοσης(μοριοδότηση) και όχι απευθείας λόγω της διάκρισης και μόνο.
H Επιτροπή επίσης θεωρεί ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα προνόμια για αθλητές διακριθέντες σε μαθητικά/σχολικά πρωταθλήματα και ο διορισμός των αθλητών στο δημόσιο θα πρέπει να γίνεται μόνο σε υπηρεσίες και φορείς της ΓΓΑ και όχι απευθείας αλλά με μοριοδότηση.
Στο δεύτερο μέτρο που έχει να κάνει με τον ΕΟΦ,προτείνεται η αξιοποίηση των δομών του Οργανισμού και η παροχή υπηρεσιών προς όλες τις ομοσπονδίες για:εισαγωγή κάθε προϊόντος(φαρμακευτικού ή συμπληρώματος) που δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα αλλά είναι απαραίτητο για νόμιμη χρήση από αθλητές. Ακόμα εισαγωγή προϊόντος που παρουσιάζει έλλειψη στην Ελληνική αγορά και εισαγωγή και αδειοδότηση προϊόντος που κυκλοφορεί νόμιμα σε άλλη χώρα αλλά δεν κυκλοφορεί νόμιμα στην Ελλάδα.
Ο Οργανισμός μπορεί να συμβάλει με τα εργαστήρια του στον κατά περίπτωση έλεγχο και δύναται επίσης να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτεταμένη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού με ειδικές καμπάνιες.
Η επιτροπή προτείνει επίσης ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών, των προπονητών, των γιατρών, των διοικητικών στελεχών και των φυσιοθεραπευτών, την εκπαίδευση στο σχολείο με την εισαγωγή προγραμμάτων υγείας με επικέντρωση στην βασική ανάγκη σωματικής άσκησης και του αθλητισμού.
Τα προγράμματα αυτά θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται από ειδικούς επιστήμονες. Επίσης σε αυτό το θέμα προτείνεται η δημιουργία στο ΕΣΚΑΝ, ανοιχτής γραμμής ποιυ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνεί με ειδικούς για να πάρει πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες που απαγορεύονται στον αθλητισμό.
Tέλος προτείνεται η ανάπτυξη δικτύου πανεπιστημιακών ινστιτούτων αθλητικής επιστήμης που θα προσφέρει την δυνατότητα αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας και της συσσωρευμένης αθλητικής εμπειρίας από τους αθλητές.
Ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΕΣΚΑΝ, η επιτροπή προτείνει να αποκτήσει δικαίωμα παράστασης σε δικαστικές υποθέσεις ντόπινγκ ως πολιτικώς ενάγων. Θα διασφαλίζεται επίσης η πίεση που είναι απαραίτητη, ώστε οι ποινικές διαδικασίες να προχωρούν ταχύτερα.
Ακόμη αναφέρεται ότι θα πρέπει το σώμα των δειγματοληπτών να διευρυνθεί και να υπαχθεί αποκλειστικά στο ΕΣΚΑΝ το οποίο επίσης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας να διεξάγει ελέγχους και σε κάθε είδους σχολικά πρωταθλήματα.
Αυστηρότερες κυρώσεις
Τέλος η Επιτροπή θεωρεί τις κυρώσεις που ισχύουν σήμερα για παραβάσεις που αφορούν στο ντόπινγκ, ανεπαρκείς και προτείνει την αυστηροποίηση τους με τη θέσπιση νέων αδικημάτων. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στις ποινικές κυρώσεις, αναφέρεται στο πόρισμα ότι θα πρέπει η κατοχή απαγορευμένων ουσιών από ένα αθλητή να αποτελεί πλημμέλημα. Η ποινή για χρήση απαγορευμένων ουσιών να είναι αυστηρότερη από αυτή που προβλέπεται σήμερα.Έτσι η κατ΄επάγγελμα χορήγηση απαγορευμένης ουσίας θα πρέπει να τιμωρείται ως κακούργημα.
Η ποινή για τη χρηματοδότηση, παρασκευή και διακίνηση των απαγορευμένων ουσιών ή των μεθόδων σε περιπτώσεις που γίνονται σε αθλητικές εγκαταστάσεις ή σε ανήλικους πρέπει να είναι κάθειρξη όπως και να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές για όσους δειγματολήπτες ή μέλη του ΕΣΚΑΝ, αλλοιώνουν ή νοθεύουν τον έλεγχο ντόπινγκ.
Διοικητικές κυρώσεις
Σε περιπτώσεις εξάλλου όπου διαπιστώνεται ομαδικό ντόπινγκ θα πρέπει να θεσπιστεί αντικειμενική διοικητική ευθύνη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της αρμόδιας ομοσπονδίας,ενώσεως ή αθλητικού σωματείου στα οποία θα επιβάλλεται μέχρι και έκπτωση από το αξίωμα τους.Ή έννοια του ομαδικού ντόπινγκ θα πρέπει να προσδιορίζεται στο νόμο βάσει χρονικών, ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων. Τέλος οι κυρώσεις σε αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ πρέπει να επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα εντός 30 ημερών.
Τέλος προτείνεται η δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει και θα ρυθμίζει την εμπλοκή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τομέα του αντι-ντόπινγκ από τη στιγμή που γίνονται μέσω διαδικτύου παράμονες συναλλαγές αγοραπωλησίας παράνομων ουσιών ντόπινγκ.
Aξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής, κ. Σεβαστής και Διαθεσόπουλος εξέφρασαν τη διαφωνία τους όσον αφορά στον εξορθολογισμό των προνομίων των διακεκριμένων αθλητών όπως περιγράφονται στο πόρισμα, καθώς δήλωσαν ότι:" Αυτό θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης και προόδου του αθλητισμού στην Ελλάδα".
Εξάλλου το μέλος της Επιτροπής, κ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του για την αυστηροποίηση των ποινών για τους δειγματολήπτες και μέλη του προσωπικού του ΕΣΚΑΝ που παρακωλύουν,αλλοιώνουν ή νοθεύουν τον έλεγχο ντόπινγκ, διότι θεωρεί ότι η υφιστάμενη νομοθεσία είναι επαρκής.