Καθυστερήσεις αλά Μουντιάλ και διαιτητές που ανακοινώνουν στους θεατές την αιτία παρέμβασης του VAR δοκιμάζει το IFAB
Το IFAB απέρριψε το χρονόμετρο που σταματά και αρχίζει ξανά σε αγώνες ποδοσφαίρου και προτίμησε εξτρά χρόνο όπως συνέβη στο Μουντιάλ 2022. Οι διαιτητές θα μιλούν στους θεατές από μικροφώνου, σε μία αλλαγή που θα δοκιμαστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Το business meeting του IFAB στο "Γουέμπλεϊ" την Τετάρτη οδήγησε στην εξέταση διαφόρων τροποποιήσεων ή μεγάλων αλλαγών κανονισμών στο ποδόσφαιρο και κατέληξε σε ορισμένες αποφάσεις που θα συζητηθούν.
Αρχικά, απορρίφθηκε η ιδέα ενός χρονόμετρου που θα σταματά και θα αρχίζει ξανά όταν διακόπτεται η ροή ενός αγώνα, ως μέθοδος αύξησης του καθαρού χρόνου παιχνιδιού. Το τελευταίο (ή αντίστοιχα η μείωση των καθυστερήσεων) αποτελεί στόχο της FIFA εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Η επιλογή που προκρίθηκε στη συνάντηση του μοναδικού αρμοδίου φορέα για αλλαγές κανονισμών ήταν η FIFA να δώσει οδηγίες στις διοργανώσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μουντιάλ 2022, όπου οι διαιτητές κρατούσαν ακόμα και διψήφια λεπτά καθυστέρησης σε κάθε ημίχρονο.
Μία δοκιμή που εγκρίθηκε θα λάβει χώρα στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όπου οι διαιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν από μικροφώνου το λόγο παρέμβασης του VAR στις φάσεις των αγώνων, ώστε να γνωρίζουν οι θεατές που βρίσκονται στο γήπεδο.
Μέχρι στιγμής, οι θεατές σε ένα γήπεδο δεν αντιλαμβάνονται το λόγο για τον οποίο ελέγχεται μια φάση και γι' αυτό ο διαιτητής θα μιλάει από ένα μικρόφωνο που θα βρίσκεται διαθέσιμο και θα ανακοινώνει αν πρόκειται για χέρι, για οφσάιντ ή κάποιον άλλο λόγο.
Τέλος, στη συνεδρίαση απορρίφθηκε η πρόταση να γίνουν πιλοτικές δοκιμές σε Premier League και MLS ώστε να υπάρχουν προσωρινές αλλαγές για λόγους διάσεισης, όπως συμβαίνει στο ράγκμπι. Οι αλλαγές θα κρατούσαν για 10 λεπτά, χρόνος που θα αξιοποιούσαν οι γιατροί για να διαπιστώσουν αν όντως ο ποδοσφαιριστής έχει υποστεί διάσειση. Αντιθέτως, θα συνεχιστούν οι δοκιμές με μόνιμες αλλαγές παικτών για λόγους (ή φόβους) διάσεισης.