ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Κόκκαλης: 70 χρόνια, 27 κούπες!

Κόκκαλης: 70 χρόνια, 27 κούπες!
κοκκαλης πανηγυρικο

Ο Σωκράτης Κόκκαλης κλείνει τα 70 και το SPORT 24 θυμάται έργα και ημέρες του "αναμορφωτή" της Πειραϊκής ομάδας

Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο παράγοντα που έχει περάσει από την ελληνικό αθλητισμό, άλλοι τον μισούν και του έχουν προσάψει ένα σωρό κατηγορίες για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, όμως αυτά "τραβάνε" οι ηγέτες.
Η μοναδική αλήθεια και αυτό που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί είναι πως ο Σωκράτης Κόκκαλης έβγαλε τον Ολυμπιακό από το αδιέξοδο και έφτιαξε την μεγαλύτερη αυτοκρατορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η ενασχόλησή του με την ομάδα του Πειραιά ξεκίνησε το 1991 όταν ανέλαβε την ομάδα μπάσκετ, ενώ δύο χρόνο αργότερα (1993) ξεκίνησε την προσπάθεια να επαναφέρει την ποδοσφαιρική ομάδα στις επιτυχίες.

Ως διοικητικός ηγέτης του τμήματος μπάσκετ έφερε μεγάλους παίκτες, ενώ ο κόσμος της ομάδας γεύτηκε αμέτρητες χαρές, με συνολικά 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδας, ενώ το 1997 οι "ερυθρόλευκοι" κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης στον αξέχαστο τελικό της Ρώμης.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε τον μπασκετικό Ολυμπιακό την καλύτερη ομάδα στην Γηραιά Ήπειρο, όμως στην συνέχεια αφοσιώθηκε στο ποδοσφαιρικό τμήμα και δεν άργησε και εκεί να σηκώνει τρόπαια.

Από τα χρέη των 12 δισεκατομμυρίων δραχμών, τον Κοσκωτά και την διάλυση που έμοιαζε πολύ πιθανή, ο Έλληνας επιχειρηματίας έκανε τους "ερυθρολεύκους" την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα "χτίζοντας" μια αυτοκρατορία που πολύ δύσκολα θα ξαναδούμε.

12 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, το υπερσύγχρονο "Γ. Καραϊσκάκης", το προπονητικό κέντρο στου Ρέντη αλλά και οι διαδοχικές εμφανίσεις του Ολυμπιακού στο Champions League, είναι μερικά από τα επιτεύγματα του Σωκράτη Κόκκαλη.

Τα "δώρα" του Σωκράτη

Δεκαέξι χρόνια στο "τιμόνι" του Ολυμπιακού ο Σωκράτης Κόκκαλης έχει φέρει όχι μόνο κούπες αλλά και μεγάλους ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία με την "ερυθρόλευκη" φανέλα.

Τα λεγόμενα "δωράκια" του Σωκράτη είναι μια φράση που ακούμε σε κάθε μεταγραφική περίοδο και τις περισσότερες φορές ο πρόεδρος των νταμπλούχων Ελλάδας δεν χαλάει χατίρι στους φίλους της ομάδας που "διψάνε" για μεγάλα ονόματα.

Από τον Γεκινί το 1994 που απογοήτευσε, στον "μάγο" Ζιοβάνι, τον παγκόσμιο πρωταθλητή με την Εθνική Γαλλίας και πρωταθλητή Ευρώπης με την Ρεάλ, Κριστιάν Καρεμπέ, τον Ζάχοβιτς που η μεταγραφή του "ταρακούνησε" την Γηραιά Ήπειρο έστω κι αν δεν έπιασε αλλά και τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει παίξει ποτέ στην Ελλάδα, Ριβάλντο.

Τι κι αν έχουν περάσει 16 όλοκληρα χρόνια, τι κι αν ο Ολυμπιακός έχει "σαρώσει" τα πάντα στην Ελλάδα, η λέξη "κορεσμός" δεν υπάρχει στο λεξικό του Σωκράτη Κόκκαλη που συνεχίζει να "ντύνει" στα "ερυθρόλευκα" εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης.

Τρανό παράδειγμα, ο Αργεντινός σούπερ σταρ, Λουτσιάνο Γκαλέτι, ο πρώην διεθνής με την Εθνική Βραζιλίας. Ντουντού, αλλά και ο Ντιόγκο που η απόκτηση του στοίχισε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού έχει ξεκινήσει και οι φίλοι του Ολυμπιακού, περιμένουν ένα νέο... δωράκι από τον πρόεδρο της ομάδας τους.

Το "κάστρο" και το "σπίτι"

Το όραμα του Σωκράτη Κόκκαλη ήταν, είναι και θα είναι να μπει ο Ολυμπιακός στην ελίτ της Ευρώπης και γι' αυτό δεν χρειάζονται μόνο οι παίκτες παγκόσμιας κλάσης και οι τίτλοι αλλά και οι εγκαταστάσεις.

Ο 70χρονος επιχειρηματίας τα έχει καταφέρει περίφημα τόσο με την επιστροφή στην ιστορική έδρα του Ολυμπιακού "Γ. Καραϊσκάκης", όσο και με το προνητικό κέντρο στου Ρέντη.

Την στιγμή που οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες προσπαθούν εδώ και χρόνια να φτιάξουν γήπεδο, οι οπαδοί των "ερυθρολεύκων" απολαμβάνουν τις ανέσεις στο υπερσύγχρονο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η επιστροφή στο Φαληρικό γήπεδο έγινε το 2004 και από τότε ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει πρωτάθλημα. Σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο...

Όσο για το προπονητικό κέντρο στου Ρέντη, τα λένε όλα οι μεγάλοι παίκτες της ομάδας που το χαρακτηρίζουν ίδιο με αυτά των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Εξαιρετικές εγκαταστάσεις που κάθε ποδοσφαιριστής θα ήθελε να προπονείται και άρτιος εξοπλισμός είναι τα χαρακτηριστικά του Ρέντη που έφτιαξε ο Σωκράτης Κόκκαλης και απολαμβάνουν οι παίκτες της Πειραϊκής ομάδας.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει από τα ελληνικά δεδομένα σ' όλους τους τομείς κι' αυτό το χρωστάει σίγουρα και στον Σωκράτη Κόκκαλη. Αυτό δεν μπορούν να το αμφισβητήσουν ούτε οι εχθροί του...

Και επίσημα Κετσπάγια

Η πρόσληψη του Τιμούρ Κετσπάγια ήταν γνωστή από καιρό, επιβεβαίωθηκε την Δευτέρα στην συνέντευξη Τύπου του Σωκράτη Κόκκαλη, όμως την Τετάρτη (27/5) ανακοινώθηκε και επίσημα.

Ο Γεωργιανός τεχνικός θα βρίσκεται στον πάγκο του Ολυμπιακού για τα επόμενα τρία χρόνια (σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψε) και θα παρουσιαστεί επίσημα από τους "ερυθρολεύκους" την Πέμπτη 28 Μαΐου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ:

"Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την οριστικοποίηση της συμφωνίας της με τον προπονητή κ. Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση, που θα γίνει αύριο Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 13:00, στα γραφεία της Π.Α.Ε. στην πλατεία Αλεξάνδρας".

Το "αντίο" του αρχηγού

Ο μεγαλύτερος αρχηγός στην ιστορία του Ολυμπιακού, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αποχαιρέτησε τον κόσμο της ομάδας όπως του αρμόζει με την φιέστα του πρωταθλήματος στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", ενώ θα κάνει τον απολογισμό του με συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα (1/6).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Ο Αρχηγός της ομάδας μας, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ως ποδοσφαιριστής, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 1η Ιουνίου και ώρα 12:00, στην αίθουσα «Αχιλλέας Γραμματικόπουλος», του σταδίου «Γεώργιος Καραϊσκάκης".


























































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ