"Κόκκινος συναγερμός" για το Αλβανία-Σερβία!
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τα τρομερά επεισόδια στο Βελιγράδι οι δρόμοι της Αλβανίας και της Σερβίας διασταυρώνονται και πάλι για τα προκριματικά του Euro 2016 και η γειτονική χώρα θυμίζει καζάνι που βράζει. Στο... πόδι η αστυνομία της χώρας αλλά και η UEFA. Διαβάστε το story.
Η κόντρα της Σερβίας με την Αλβανία έχει βαθιές ρίζες και τον Οκτώβριο του 2014 αυτό αποτυπώθηκε με τον πλέον μελανό τρόπο καθώς μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση των δύο ομάδων στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2016 αποτέλεσε την αφορμή ώστε ο αγωνιστικός χώρος να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.
Όλα ξεκίνησαν στο 41ο λεπτό του αγώνα όταν ένα ιπτάμενο αεροπλανάκι που μετέφερε σημαία στην οποία απεικονιζόταν η ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας" έκανε την εμφάνιση του πάνω από τον αγωνιστικό χώρο, με τον Στέφαν Μίτροβιτς να κατεβάζει νευριασμένος τη σημαία και να ακολουθεί το... χάος.
Οι παίκτες των δύο ομάδων ήρθαν στα χέρια, με αυτούς της Σερβίας να επιθυμούν να απομακρύνουν το drone με τη σημαία και εκείνους της Αλβανίας να το προστατέψουν, οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να επιτεθούν στους παίκτης και στο τεχνικό τιμ της φιλοξενούμενης ομάδας και κάπως έτσι ο διαιτητής Μάρτιν Άτκινσον δεν είχε άλλη επιλογή από το να διακόψει την αναμέτρηση.
H απόφασης της UEFA αναφορικά με την τύχη του παιχνίδού ήταν να το κατακυρώσει στα χαρτιά στην Αλβανία και τώρα, έναν χρόνο μετά, οι δύο αυτές εθνικές ομάδες ετοιμάζονται για τη ρεβάνς το βράδυ της Πέμπτης (8/10, 21:45), με την ευχή όλων των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων είναι οι όποιες διαφορές από το πρώτο ματς να λυθούν σε ποδοσφαιρικό επίπεδο και τίποτα παραπάνω.
Η Αλβανία "καίγεται" για τη νίκη απέναντι στην -αδιάφορη βαθμολογικά- Σερβία καθώς με το τρίποντο στις αποσκευές της βρίσκεται μία ανάσα από την πρώτη παρουσία στην ιστορία της στην τελική φάση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ωστόσο η UEFA δεν έχει ξεχάσει όσα έχουν συμβεί και, παρά το γεγονός πως δεν θα ταξιδέψουν Σέρβοι φίλαθλοι στο Ελμπασάν, έχει κατατάξει την αναμέτρηση ως μία από εκείνες με τον μεγαλύτερο βαθμό επικινδυνότητας τα τελευταία χρόνια.
To drone που έσπειρε τον πανικό πριν από έναν χρόνο στο Βελιγράδι έχει αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι του σε αυτό το ποδοσφαιρικό ζευγάρι. Πάνω από 2.500 αστυνομικοί έχουν βγει στους δρόμους στο Ελμπασάν για να διασφαλίσουν την τάξη κοντά στο γήπεδο ενώ πέρα από την αστυνομία "πιάνει δουλειά" τόσο ο στρατός όσο και ειδικές μονάδες για να μην υπάρξει κάποια πτήση πάνω από το γήπεδο που θα βάλει μπουρλότο στο ματς!
Τα εισιτήρια της αναμέτρησης έχουν "κάνει φτερά" εδώ και καιρό και μάλιστα είναι ονομαστικά για να μην καταλήξουν σε χέρια σκληροπυρηνικών οπαδών (αρκετά από αυτά έχουν δοθεί σε πολιτικούς, καλλιτέχνες και προσωπικότητες του αθλητισμού) ενώ για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι πιθανότητες για δημιουργία επεισοδίων αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά όλα τα μπαρ που είναι κοντά στο γήπεδο που θα διεξαχθεί η αναμέτρηση.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα έστειλε πρόσκληση στον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς ώστε να ταξιδέψει στην Αλβανία και να παρακολουθήσει διά ζώσης την αναμέτρηση όμως αυτός δεν έχει απαντήσει, με τους Σέρβους να αξιώνουν πάντως να μην εμφανιστούν στο γήπεδο πανό με εθνικιστικά σύμβολα αλλά και να απαγορευτεί η είσοδος στο γήπεδο στον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για την πτήση του drone με την αλβανική σημαία στο ματς του πρώτου γύρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αλβανική ομοσπονδία έβαλε φθηνά εισιτήρια για το εν λόγω ματς (15 ευρώ περίπου), παρόλα αυτά η "μαύρη αγορά" ζει και βασιλεύει στη γειτονική χώρα, με αρκετούς οπαδούς να φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν μέχρι και 500 ευρώ για να μπουν στο γήπεδο. Ευχή όλων μετά το φινάλε του ματς να μιλούν όλοι μόνο για το ποδοσφαιρικό κομμάτι της κόντρας και να μην έχουμε "επανάληψη" των θλιβερών γεγονότων που σημάδεψαν το Σερβία-Αλβανία έναν χρόνο πριν...