Κολομπούρδας: "Στην Ελλάδα δεν θα πληρωνόμουν, στο Ντουμπάι είμαι προπονητής"
Μετά την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Νίκος Κολομπούρδας βρίσκεται στο Ντουμπάι, ως προπονητής της δεύτερης ομάδας της Αλ-Νασρ και δηλώνει δικαιωμένος γι' αυτή την επιλογή του.
Άφησε τη Θεσσαλονίκη πρώτα και την Κύπρο μετά για το... Ντουμπάι. Ο Νίκος Κολομπούρδας πρώην προπονητής της ομάδας Κ20 του ΠΑΟΚ αλλά και πρώτος τεχνικός των Εθνικού Άχνας και Αγίας Νάπας στην Κύπρο, αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε από την Αλ Νασρ. Ο Έλληνας προπονητής εντοπίζει στο Sport24.gr τις διαφορές που συνάντησε στην ασιατική χώρα σε σχέση με τη δική μας, κι εξηγεί γιατί στη χερσόνησο όλοι ζουν κι αναπνέουν για το Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στο Κατάρ, το 2022.
Ο Νίκος Κολομπούρδας γεννήθηκε στην Γερμανία στις 25 Απριλίου του 1972 από Έλληνες γονείς μετανάστες και ξεκίνησε την καριέρα του από τους ερασιτέχνες της Κολωνίας. Το 1997 ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ και πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις όμως ένας σοβαρός τραυματισμός θα σταθεί η αιτία να μην κάνει την καριέρα που θα μπορούσε.
Το 2001/02 είχε ένα σύντομο πέρασμα από τον Ηρακλή για να αγωνιστεί στη συνέχεια σε Απόλλωνα Αθηνών, Ονήσιλλο και την Αλκή Λάρνακας στην Κύπρο, και Βέροια. Στην συνέχεια έγινε προπονητής του Αστέρα Αμπελοκήπων στο τοπικό πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης και το πρώτο του επαγγελματικό βήμα ως τεχνικός το έκανε το 2009 όταν ανέλαβε προπονητής της Φρέναρος FC 2000 που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας της Κύπρου. Το 2010 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδα Κ20 του ΠΑΟΚ ενώ αργότερα ξαναβρέθηκε στην Κύπρο για να καθίσει στους πάγκους των Αγιάς Νάπας κι Εθνικού Άχνας.
Και ξαφνικά το περασμένο καλοκαίρι, Ντουμπάι. Αποδέχεται την πρόταση από τη δεύτερη ομάδα (όχι ομάδα νέων όπως εξηγεί ο ίδιος στη συνέντευξη στο Sport24.gr) της Αλ Νασρ. Ο ίδιος ο Νίκος Κολομπούρδας εξηγεί πως πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει, μιλά για το Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022 και δηλώνει δικαιωμένος για την επιλογή του.
Δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά
- Πως έγινε και πήγες στο Ντουμπάι;
"Ήμουν προπονητής στην Κύπρο, στον Εθνικό Άχνας και όπως γίνεται όταν ψάχνουν οι ομάδες προπονητές, έλαβα μια πρόσκληση. Γνώριζα και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ζήτησε προπονητή για τη δεύτερη ομάδα. Με ρώτησε εάν με ενδιαφέρει, είπα ναι και ήρθα εδώ."
- Τώρα είσαι προπονητής στη δεύτερη ομάδα;
"Τώρα είμαι πρώτος προπονητής στη δεύτερη ομάδα"
- Επειδή έχεις οικογένεια, φαντάζομαι δεν είναι τόσο απλό να πας στο Ντουμπάι. Το σκέφτηκες δεύτερη φορά, όταν έλαβες την πρόσκληση;
"Όχι δεν το σκέφτηκα καθόλου γιατί ήξερα τις συνθήκες εδώ, ήξερα πως είναι τα πράγματα. Ήξερα τι επίπεδο υπάρχει, δεν το σκέφτηκα καθόλου"
- Σε τι επίπεδο βρίσκεται το ποδόσφαιρο του Ντουμπάι;
"Όταν μιλάμε για επίπεδο, πρέπει να το χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Πρώτα είναι το επίπεδο στην επαγγελματική κατηγορία. Αυτό είναι πάρα πολύ υψηλό. Δε συγκρίνεται με την Ελλάδα, μπορεί να συγκριθεί μόνο με Γερμανία κι Αγγλία, όσον αφορά στις συνθήκες. Εγκαταστάσεις, πληρωμές, οργάνωση. Όλα αυτά είναι σε τοπ επίπεδο. Το επίπεδο του ποδοσφαίρου θέλει χρόνο γιατί είναι ένα νέο κράτος, το οποίο έχει ιδρυθεί το 1974 οπότε δεν μπορεί το επίπεδο να είναι τόσο υψηλό. Φτιάχνεται κάθε μέρα, γι' αυτό κι επενδύουν χρήματα σε προπονητές. Ξένους, κυρίως. Για να μπορέσει το ποδόσφαιρό τους να εκπαιδευτεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα, με το χρόνο. Είχα έρθει διακοπές πριν κάποια χρόνια και είχα δει μερικά ματς. Τώρα που δουλεύω εδώ, είναι αισθητή η διαφορά. Οπότε σε κάποια χρόνια στο μέλλον θα δούμε και καλή εθνική ομάδα στα Εμιράτα"
- Είναι τα λεφτά για τα οποία έρχονται οι μεγάλοι σταρ. Έρχονται όλοι για να "κολλήσουν τα τελευταία ένσημα" όπως λέμε, ή υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που έρχονται προκειμένου να παίξουν πραγματικά και να μην κοροϊδέψουν;
"Και τα δύο. Έρχομαι και μεγάλοι σταρ με πολλά χρήματα όπως στην Αλ Τζατζίρα ο Βούτσινιτς από τη Γιουβέντους με πάρα πολλά χρήματα, έρχονται κι άλλοι από πρωταθλήματα Αργεντινής και Βραζιλίας. Δεν είναι τόσο γνωστοί, αλλά έχουν ποιότητα. Είναι σε καλή ηλικία και μπορούν να προσφέρουν πολλά στις ομάδες τους. Η χώρα είναι καταπληκτική μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Είναι πάρα πολλά τα πράγματα που μπορεί να κάνει μία οικογένεια. Γι' αυτό και η προσέλευση δεν είναι και τόσο μεγάλη, στο γήπεδο. Συν το γεγονός ότι οι φίλαθλοι υποστηρίζουν πιο πολύ ομάδες του αγγλικού, γερμανικού, ισπανικού ποδοσφαίρου. Ρεάλ , Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν. Στα ντέρμπι, έχει περισσότερο κόσμο."
Εάν ασκήσει κριτική κάποιος φίλαθλος μπορεί να πάει φυλακή
- Στην Ελλάδα έχουμε γεμίσει από "ειδικούς" για το ποδόσφαιρο. Όλοι σχολιάζουν, έχουν άποψη, καλή ή κακή. Στο Ντουμπάι το κοινό που παρακολουθεί ποδόσφαιρο καταλαβαίνει; Ασχολείται ενεργά;
"Πολύ ωραία ερώτηση. Κι εδώ σχολιάζουν. Υπάρχουν εκπομπές στην τηλεόραση, που σχολιάζουν. Ωραίες εκπομπές. Για παράδειγμα είναι από το Sky της Αγγλίας και καταλαβαίνεις από τα σκηνικά εάν η εκπομπή έχει επενδύσει χρήματα ή όχι. Η διαφορά είναι στο ραδιόφωνο. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, εκπομπές που μπορεί να βγει κάποιος φίλαθλος να πει την άποψή του. Αυτό είναι απαγορευτικό. Τα Μέσα μπορούν να κριτικάρουν έναν ποδοσφαιριστή ή έναν προπονητή, όπως γίνεται παντού, αλλά δεν γίνεται να κριτικάρουν τον επενδυτή της ομάδας. Ένας φίλαθλος, δηλαδή, δεν μπορεί να πει τη γνώμη του. Η κριτική γίνεται από τα ΜΜΕ. Εάν ασκήσει κριτική κάποιος φίλαθλος, μπορεί να πάει φυλακή."
- Έχεις αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με τη θρησκεία; Είναι ένα κράτος αμιγώς μουσουλμανικό, γι' αυτό το λέω...
"Όχι δεν έχω. Τουλάχιστον σ' εμένα δεν έχει συμβεί".
- Επειδή τα κράτη της Μέσης Ανατολής διέπονται από ένα καθεστώς θεοκρατικό, π.χ ακούμε ότι δεν επιτρέπεται σε γυναίκες να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, εσύ τα έχεις βιώσει αυτά;
"Εγώ είμαι αυτός που είμαι σε ξένο κράτος, οπότε το σέβομαι. Έχω απόλυτο σεβασμό σ' αυτά που ισχύουν εδώ. Γιατί, εγώ ήρθα εδώ. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα, όπως ακούγονται. Ειδικά, εδώ στο Ντουμπάι, τα πράγματα είναι πολύ πιο απελευθερωμένα. Στη Σαουδική Αραβία τα πράγματα είναι πιο σκληρά. Εδώ οι γυναίκες έρχονται στο γήπεδο, γιατί υπάρχουν και πολλοί ξένοι. Το θέμα είναι να σεβαστείς τους ανθρώπους που ζουν εδώ."
- Στη Μέση Ανατολή δουλεύουν και οι Γιώργος Δώνης, Τάκης Λεμονής, Γιάννης Φετφατζίδης. Έχεις μιλήσεις, διατηρείς επαφές με τους άλλους Έλληνες που δουλεύουν στην περιοχή;
"Όχι, γιατί είναι και διαφορετικά κράτη. Δεν έχουμε επικοινωνία, τον Γιώργο (Δώνη) τον είχα δει στη σχολή ποδοσφαίρου που είχαμε το καλοκαίρι."
- Εσύ θα έπαιρνες παιδιά από την Ελλάδα, θα καλούσες Έλληνες ακόμη και σε μικρή ηλικία να αγωνιστούν στο Ντουμπάι;
"Εξαρτάται από την ικανότητα του παίκτη. Εάν ήταν κάποιος καλός, ναι. Στις ομάδες εδώ επιτρέπονται τέσσερις ξένοι, τρεις γενικά κι ένας Ασιάτης. Και οι ξένοι επιλέγονται σε συγκεκριμένες θέσεις. Σέντερ φορ, ακραίοι. Στην Ελλάδα το ταλέντο νομίζω ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι πιο πολύ στα μετόπισθεν. Αν δείτε ποιοι επιθετικοί παίζουν στις ομάδες εδώ, θα καταλάβετε..."
Στο Ντουμπάι ένας 17χρονος παίρνει 10.000 ευρώ, στην Ελλάδα δεν πληρώνεται καθόλου
- Να σου κάνω την αντίστροφη ερώτηση. Θα μπορούσαν παιδιά από εκεί να αγωνιστούν στην Ελλάδα;
"Δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο. Γιατί δεν μπορείς να συγκρίνεις τις συνθήκες. Για παράδειγμα ένα παιδί 17-18 χρονών, αμείβεται με 10.000 ευρώ. Στην Ελλάδα, μπορεί να μην πληρώνεται. Εδώ, είναι άλλος πλανήτης. Γι' αυτό το θεωρώ αδύνατον. Εδώ είναι ψηλά τα συμβόλαια. Η δεύτερη ομάδα δεν είναι το αντίστοιχο Κ19 που έχουμε στην Ελλάδα. Είναι δεύτερη ομάδα, όπως η Μπαρτσελόνα και η Μπαρτσελόνα Β'".
- Αραβικά έχεις μάθει;
"Προσπαθώ. Κάθε μέρα που έχω λίγο χρόνο, προσπαθώ, αλλά η συνεννόηση γίνεται στα αγγλικά".
-Το Κατάρ διοργανώνει το Μουντιάλ του 2022. Ζεις κοντά, πως περιμένουν εκεί οι άνθρωποι αυτό το Μουντιάλ;
"Ναι ζουν γι' αυτό το Μουντιάλ. Τα χρήματα στο Κατάρ είναι πολύ περισσότερα από κάπου αλλού. Η οργάνωση αναμένεται να είναι πολύ καλή"
Να διεξαχθεί το Μουντιάλ και σε άλλες χώρες, όχι μόνο στο Κατάρ
- Είναι η θερμοκρασία τόσο απαγορευτικός παράγοντας ώστε να διεξαχθεί το Μουντιάλ καλοκαίρι; Υπάρχει γκρίνια από τους Ευρωπαίους ότι θα δημιουργήσει αναστάτωση στο πρόγραμμα των πρωταθλημάτων και των συλλογικών διοργανώσεων;
"Με τίποτα, δεν υπάρχει περίπτωση να διεξαχθεί Μουντιάλ το καλοκαίρι. Πρέπει όλα τα στάδια να είναι κλειστά με air-condition αλλά και πάλι. Αλλά κι αυτό να γίνει θα υπάρχουν θύματα εκτός γηπέδου. Φίλαθλοι που θα πανηγυρίζουν... είναι αδύνατον. Επίσης λόγω δομής είναι δύσκολο να το διοργανώσει μόνο το Κατάρ, πρέπει να διεξαχθούν αναμετρήσεις και στα ΗΑΕ, στη Σαουδική Αραβία, στο Κουβέιτ. Είναι πολλά θέματα δομικά, όπως ξενοδοχεία, πτήσεις κι άλλα. Όσον αφορά στο δεύτερο που με ρώτησες δε νομίζω ότι τους ενδιαφέρει και πολύ. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανταπεξέλθουν στις οργανωτικές απαιτήσεις και διακριθεί η εθνική τους."
- Ελληνικό πρωτάθλημα παρακολουθείς;
"Να σου πω την αλήθεια, όχι. Γιατί το πρόγραμμα μου είναι βεβαρημένο. Μερικές φορές, όποτε έχω τη δυνατότητα, παρακολουθώ ματς Champions League"
- Βλέπουμε ότι ευρωπαϊκοί κολοσσοί κάνουν ανοίγματα στον αραβικό επιχειρηματικό και ποδοσφαιρικό κόσμο. Παρί Σεν-Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ αλλά και Μπαρτσελόνα, Ρεάλ. Πιστεύεις ότι θα μπορούσαν να το κάνουν κι ελληνικές ομάδες; Θα κέρδιζαν από αυτό;
"Όχι δεν το πιστεύω αυτό. Για ποιο λόγο να επενδύσει μια αραβική εταιρία σε μία ελληνική ομάδα; Τα μεγαθήρια είναι αλλού, δεν μπορεί να συγκριθεί ελληνική ομάδα με αυτούς. Εδώ δεν ξέρουν καν που βρίσκεται η Ελλάδα στο χάρτη"
- Αισθάνεσαι δικαιωμένος να αφήσεις την Ελλάδα σε μία εποχή κρίσης; Εδώ δεν ήξερες εάν θα πληρωνόσουν, στο Ντουμπάι από οικονομικής άποψης όλα λειτουργούν εύρυθμα. Θα επέστρεφες στην Ελλάδα στο μέλλον;
"Το είπες λάθος. Στην Ελλάδα, θα ήξερες ότι δεν θα πληρωνόσουν. Αισθάνομαι τυχερός, είναι ένα πράγμα που μου αρέσει πάρα πολύ. Εδώ τηρούνται τα πάντα. Είσαι καθαρά προπονητής, δεν ασχολείσαι με κάτι άλλο. Κάθε άνθρωπος βρίσκεται σε μία συγκεκριμένη θέση για να λύσει τα προβλήματα. Δεν ασχολείσαι με κάτι άλλο. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ. Το σπίτι μου είναι στην Ελλάδα, σίγουρα κάποια στιγμή θα επιστρέψω. Αλλά στόχος μου είναι καθίσω χρόνια στο εξωτερικό"