X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΓΓΛΙΑ

Κομιούνιτι Σιλντ: Μία διοργάνωση ιδιαιτεροτήτων

Με αφορμή την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Τσέλσι το Sport24.gr παρουσιάζει κάποια στοιχεία για τη διοργάνωση που ονομάζεται πλέον Κομιούνιτι Σιλντ, εξηγεί ποια είναι η φετινή ιδιαιτερότητα και ποιος ο οιωνός που δείχνει Σίτι.

Σήμερα (12/8) αρχίζει και επίσημα η ποδοσφαιρική χρονιά στην Αγγλία με το Κομιούνιτι Σιλντ.

Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι διασταυρώνουν τα ξίφη τους (15.30) σε μία μονομαχία που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Το Κομιούνιτι Σιλντ είθισται από το 1959 και μετά να διεξάγεται πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται ακριβώς μία εβδομάδα πριν τη σέντρα στην Πρέμιερ Λιγκ. Συνήθως μέρος σε αυτό τον αγώνα παίρνουν ο πρωταθλητής Αγγλίας και ο κυπελλούχος (σ.σ. αυτός που έχει πάρει το FA Cup), ωστόσο έχουν υπάρξει και αρκετές εξαιρέσεις, όπως το 1971 όταν η πρωταθλήτρια της δεύτερης κατηγορίας Λέστερ νίκησε με 1-0 τη φιναλίστ του κυπέλλου Λίβερπουλ.

Ιδιαιτερότητα

Από το 1974 και μετά το Κομιούνιτι Σιλντ λάμβανε χώρα στο "Γουέμπλεϊ", ενώ όταν αυτό ανακαινίστηκε (2001-2006) ο συγκεκριμένος θεσμός φιλοξενήθηκε από το "Μιλένιουμ" του Κάρντιφ. Ωστόσο, φέτος η παράδοση σπάει λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Το "Γουέμπλεϊ" φιλοξένησε τον τελικό του ποδοσφαίρου το Σάββατο (11/8) και έτσι το Κομιούνιτι Σιλντ θα γίνει στο "Βίλα Παρκ".

Το εντυπωσιακό είναι πως την τελευταία φορά που η έδρα της Άστον Βίλα χρησιμοποιήθηκε για το "Κομιούνιτι Σιλντ" ήταν το 1972, όταν η Μάντσεστερ Σίτι είχε δώσει και πάλι το παρών, νικώντας μάλιστα τους "χωριάτες" με 1-0. Τόσο είχε λήξει και το παιχνίδι του 1931, το οποίο είχε γίνει ξανά στο ίδιο γήπεδο, όταν η Άρσεναλ είχε κατακτήσει τον θεσμό κόντρα στη Γουέστ Μπρομ.

Στατιστικά

Να ισοφαρίσει την Τσέλσι που έχει τέσσερις κατακτήσεις θέλει η Μάντσεστερ Σίτι. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να δεχτεί μόνο ένα γκολ από την Τσέλσι, η οποία πάντα σκοράρει αλλά όταν το κάνει μόνο μία φορά τότε γνωρίζει την ήττα. Όσον αφορά την πολυνίκη του θεσμού αυτή είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 19 κατακτήσεις (έχει μοιραστεί τα 4), ενώ δεύτερη είναι η Λίβερπουλ με 15 (έχει μοιραστεί τα 5).

Ιστορία

Το 1908 έγινε για πρώτη φορά το Κομιούνιτι Σιλντ (τότε γνωστό ως Τσάριτι Σιλντ), το οποίο αντικατέστησε το Σέριφ οφ Λόντον Τσάριτι Σιλντ. Έκτοτε έγιναν πολλές αλλαγές ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι και μεγαλύτερο το κύρος που έχει αποκτήσει (σ.σ. παρόλο που πολλοί το χαρακτηρίζουν ως φιλικό) με τις ομάδες να δίνουν το παρών σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν υπήρχαν περιπτώσεις στις οποίες κάποιοι σύλλογοι αρνούνταν να αγωνιστούν και πήγαιναν άλλοι στη θέση τους.

Ειρήσθω εν παρόδω, αυτό έγινε και το 1972 όταν η σημερινή διεκδικήτρια του τίτλου Σίτι είχε τερματίσει τέταρτη στην πρώτη κατηγορία και η Άστον Βίλα ήταν πρωταθλήτρια της τρίτης κατηγορίας. Ωστόσο, αμφότερες αγωνίστηκαν επειδή η πρωταθλήτρια Ντέρμπι και η κυπελλούχος Λιντς αρνήθηκαν να παίξουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα του συγκεκριμένου αγώνα πηγαίνουν από την αγγλική ομοσπονδία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα όλης της χώρας (εξού και Τσάριτι Σιλντ η αρχική ονομασία). Μέρος από τις πωλήσεις των εισιτηρίων διανέμεται και στους 124 συλλόγους, οι οποίοι μπαίνουν από τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας. Ο καθένας τους στη συνέχεια δίνει αυτά τα χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις της δικής του επιλογής.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ