Κομνηνός: "Είναι δύσκολο το έργο μας..."
Για την προσπάθεια της Super League και τις προϋποθέσεις της UEFA μίλησε ο Πατρίκ Κομνηνός
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πατρίκ Κομνηνού:
Για το σχέδιο αδειοδότησης της UEFA που θα ισχύσει από την περίοδο 2009-10 και στην Σούπερ Λίγκα:
" Είναι δύσκολο το έργο που έχουμε αναλάβει ως Σούπερ Λίγκα, ώστε να καταφέρουν οι ομάδες να προσαρμοστούν στο πλαίσιο κριτηρίων που έχει θεσπίσει η UEFA. Το πρόγραμμα αδειοδότησης ξεκίνησε πρωτίστως για την εξισορρόπηση των ομάδων που συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης. Μετά το άνοιγμα της Ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν μεγάλες αποκλίσεις, γι’ αυτό και θεσπίστηκαν αυτά τα κριτήρια, τα οποία εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες. Είναι κριτήρια γηπεδικά, τα οποία για την Ελλάδα είναι τα πιο απτά, (για παράδειγμα όταν ο Ατρόμητος συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, δεν χρησιμοποίησε το γήπεδο του Περιστερίου, αλλά αυτό της Ριζούπολης). Τα ελάχιστα στάνταρ που θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχουν να κάνουν με την χωρητικότητα και τις υποδομές. Το δεύτερο σετ κριτηρίων είναι τα οικονομικά, δηλαδή οι ομάδες πρέπει να έχουν κάποιους ισοσκελισμένους ισολογισμούς ή τουλάχιστον να δείχνουν μια βελτίωση θέσης. «Θύμα» αυτού του κριτηρίου έχει πέσει στο πρόσφατο παρελθόν ο ΠΑΟΚ, που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Επιπλέον, θεσπίζονται κάποια κριτήρια αθλητικής υποδομής, αλλά και κάποια διοικητικά κριτήρια.
Η Σούπερ Λίγκα από την ίδρυση της το 2006 δήλωσε και καταστατικά ότι μετά από τρία χρόνια λειτουργίας της, θα πρέπει οι 16 ομάδες που θα συμμετέχουν να μπορούν να πάρουν το πιστοποιητικό της UEFA. H UEFA δίνει την δυνατότητα στις εθνικές ομοσπονδίες να χρησιμοποιούν τα κριτήρια που εντάσσονται στο πρόγραμμα αδειοδότησης και για εθνικά πρωταθλήματα με ευθύνη των τοπικών εθνικών ομοσπονδιών και διοργανωτριών αρχών. Περίπου οι μισές χώρες, περίπου 26 από αυτές που ανήκουν στην UEFA, το χρησιμοποιούν και στις εθνικές διοργανώσεις. Αυτό που κάναμε εμείς για την τρέχουσα περίοδο είναι ότι εντάξαμε κάποια από τα κριτήρια, ιδίως σε θέματα γηπεδικών υποδομών, όπως έγινε μεταξύ άλλων με τον Πανσερραϊκό, τον Θρασύβουλο και τον Πανθρακικό, αλλά και αθλητικών υποδομών, αφού διοργανώνουμε δύο πρωταθλήματα κάτω των 21 και κάτω των 18 ετών. Αυτό είναι μεταξύ των απαραίτητων κριτηρίων, καθώς οι ομάδες πρέπει να έχουν δύο αγωνιστικά τμήματα μεταξύ 15 και 21 ετών. Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα δούμε και τους «καρπούς», αφού μέσα από αυτά τα πρωταθλήματα θα βγουν αρκετοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι σιγά-σιγά πλαισιώνουν τις πρώτες ομάδες. Αυτό που έχει επιτευχθεί είναι ότι διοργανώνονται σε γήπεδα και σε υποδομές πολύ καλύτερες από το παρελθόν. Το φιλόδοξο σχέδιο το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε είναι το αναβαθμισμένο επίπεδο κριτηρίων στην Σούπερ Λιγκ από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο ανεξαρτήτως της παράλληλης εφαρμογής του για την συμμετοχή των ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης.
Αν τα κριτήρια εφαρμογής ίσχυαν από φέτος, δεν θα μπορούσαν να πάρουν μέρος όλες οι ομάδες. Όμως, υπάρχουν κάποιες, οι οποίες ουδέποτε είχαν την προοπτική συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης. Πλέον είναι σαφές ότι όλες έχουν αντιληφθεί την σημασία και κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να μπορέσουν να εξομοιωθούν με τα κριτήρια και να μπορέσουν του χρόνου να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές. Υπάρχουν δύο βασικοί άξονες προβλημάτων και έχουν να κάνουν με τα γηπεδικά και τα οικονομικά κριτήρια. Τουλάχιστον για το θέμα των γηπέδων, παρά τις αρκετές δυσκολίες που έχει το σύστημα βελτίωσης έργων στην Ελλάδα, έχουμε πλέον μια πολύ καλή συνεργασία και με την Πολιτεία και με τον ΟΠΑΠ, ο οποίος θα αποδίδει ετησίως ένα κονδύλι που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για βελτιώσεις έργων. Για τα οικονομικά, περιμένουμε τα νεότερα στοιχεία από όλες τις ομάδες, γιατί έκλειναν ισολογισμούς στις 31 Δεκεμβρίου 2008. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες που καλούνται να βελτιώσουν την θέση τους και πιστεύουμε ότι και αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί.
Για τις ομάδες που έρχονται από την Β’ Εθνική, αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και δεν αφορά μόνο το ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχει μια προδιάθεση να δοθεί ένας χρόνος προσαρμογής. Τουλάχιστον στο θέμα του γηπέδου είναι απαραίτητο να πληρούνται κάποιες βασικές προδιαγραφές και για τον λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει μέσω της ΕΠΟ την επικοινωνία με την Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής, ώστε οι ομάδες που μπορούν δυνητικά να προβιβαστούν, να ενημερωθούν και να ξεκινήσουν οι όποιες απαραίτητες εργασίες, όπως έγινε πέρυσι εγκαίρως στην Κομοτηνή, στις Σέρρες και στην Φυλή. Στόχος είναι σε μια πενταετία, εάν υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο προβιβάζονται και υποβιβάζονται τρεις ομάδες, να έχουμε 23-25 ομάδες, οι οποίες έχοντας συμμετάσχει τουλάχιστον έναν χρόνο στη Σούπερ Λίγκα, θα έχουν βελτιώσει αρκετά τις υποδομές και τα οργανωτικά τους δεδομένα, ώστε σιγά-σιγά και το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής να γίνει πιο ανταγωνιστικό, αλλά και να έχουμε μια βάση ομάδων, για τις οποίες μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει μια ουσιαστική υποδομή, πέρα από τις πέντε-έξι που παραδοσιακά συμμετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης και εξ ανάγκης καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα".
Για το θέμα υιοθέτησης του "salary cup":
" Το ζήτημα τέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο «European Club Association» και θα συζητηθεί στις 9 Μαρτίου στο Συμβούλιο Στρατηγικής της UEFA. Είναι αρκετά δύσκολο στην εφαρμογή του με τον τρόπο που είναι δομημένα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό είναι εφικτό σε μια κλειστή Λίγκα, όπως στην Αμερική, όπου εκεί μπορούν εύκολα να προσδιοριστούν τα οικονομικά μεγέθη των ομάδων, αφού είναι οι ίδιες κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη υπάρχει ο προβιβασμός και ο υποβιβασμός και είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει κάτι τέτοιο. Πλέον, τα οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα και τα αντιμετωπίζουν όλες οι ομάδες, ακόμη και αυτές με τον μεγαλύτερο τζίρο".
Για τον μεγάλο αριθμό ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιρειών στην Ελλάδα:
" Πληθυσμιακά είμαστε η χώρα με τριπλάσιο ποσοστό έναντι της δεύτερης σε ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες και σε ακέραιο αριθμό έχουμε όσες και η Ουκρανία, η οποία, όμως έχει οχταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και βλέπουμε τις εκφάνσεις του στην Γ’ Εθνική, εκεί όπου σιγά-σιγά οι ομάδες αδυνατούν να ανταποκριθούν και βλέπουμε αυτές τις αλλοιώσεις, κατά κάποιο τρόπο, του πρωταθλήματος, όταν μεσούσης της περιόδου κάποιες ομάδες δηλώνουν αδυναμία να συμμετάσχουν".