Κοντονής: Μπετόν ή φούσκα;
Η πρώτη λέξη που είπε, όταν ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Αθλητισμού ήταν η "κάθαρση". Από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα δεν θα λέγατε πως έχουν γίνει ξεκάθαρα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Σταύρος Κοντονής έδειχνε να 'χει ξεκάθαρες προθέσεις, αλλά όχι τους τρόπους.
Ένα από τα πρώτα πράγματα που είχε δηλώσει ο Σταύρος Κοντονής, όταν ανέλαβε τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού ήταν πως "έχω εντολή από τον Τσίπρα να κάνω κάθαρση". Αυτή έμελλε να είναι μια φράση που θα επαναλάμβανε αναρίθμητες φορές, στη θητεία του. Στο Νο2 της λίστας τοποθετήθηκε το "δεν κάνω πίσω" και στο Νο3 "η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται". Επειδή όμως, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις -που λένε και οι Αμερικανοί- ας δούμε τι έχει κάνει, για να υποστηρίξει αυτό το ΤΟΡ3.
Έκλεισε τη Θύρα 13, αλλά όχι και τη Θύρα 4
απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης (βλ. πειθαρχική επιτροπή της Super League) στην πράσινη ΠΑΕ (αφαίρεση τριών βαθμών, ποινή αποκλεισμού της έδρας για 4 αγωνιστικές και 190.000 ευρώ), η έφεση του ΠΑΟ, η απόρριψη της και η ποινή του Υφυπουργού Αθλητισμού ήταν παρεπόμενη.
Βεβαίως, και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα προς διερεύνηση: επί της ουσίας, τον καιρό που κρατά τη θέση έδωσε στον εαυτό του το δικαίωμα να τιμωρεί ομάδες... που 'χουν ήδη τιμωρηθεί από την αθλητική δικαιοσύνη. Εν πάση περιπτώσει, εκείνο το διάστημα ο Κοντονής κατακρίθηκε εντόνως για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και τον εκτελεστικό διευθυντή της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Γιάννη Βρέντζο -οι οποίοι όπως, είπε τον είχαν πάρει τηλέφωνο για να παραπονεθούν επί των όσων γίνονταν στη Λεωφόρο. Στο μυαλό του, αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει .
Οφειλουμε ωστόσο να ανοίξουμε μια παρένθεση για να θυμίσουμε ότι ο Κοντονής είχε αποκαλύψει ότι ο Αλαφούζος συμφωνούσε με το κλείσιμο της Θύρας 13 , δύο μήνες πριν το αφεντικό της πράσινης ΠΑΕ δηλώσει ότι "κι εγώ αν ήμουν στη θέση τους, θα έμπαινα μέσα στον αγωνιστικό χώρο" .
Δείτε επίσης: Όλα τα videos από το χάος στη Λεωφόρο.
Ο Παππάς είχε προειδοποιήσει νωρίτερα (όταν ο Μάρκο Σίλβα δέχτηκε ένα ποτήρι νερό στην πλάτη) πως αν συμβεί άλλο περιστατικό το ματς θα διακοπεί. Μετά το εσπευσμένο τέλος (στο 89') ακολούθησε εισβολή των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Μετά της διακοπής των 15 λεπτών οι ομάδες επέστρεψαν, αλλά υπήρξε νέα "καταιγίδα" από αντικείμενα και φωτοβολίδες, ενώ κάποιοι εκ των οπαδών επιχείρησαν εκ νέου εισβολή. Αρκετή ώρα μετά, ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ ανακοίνωσε την τιμωρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μόλις πριν 6 ημέρες (αφαίρεση 5 βαθμών και 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών), που φυσικά είναι εφέσιμη. Όταν τελεσιδικήσει θα φανεί αν ο Κοντονής είναι ανακόλουθος ή όχι, διότι όπως είπαμε και πρωτύτερα η ποινή του Παναθηναϊκού ήταν παρεπόμενη.
Δείτε επίσης: Το βράδυ της 2ας Μαρτίου, όπως εξελίχθηκε χρονικά.
Τα όσα έγιναν στην Τούμπα, διαδέχθηκε το δριμύ κατηγορώ του Κοντονή προς το διαιτητή της συνάντησης, την ΚΕΔ, την ΕΠΟ και τους παράγοντες των ομάδων. Διευκρίνισε ότι δεν θα διστάσει να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες "για όσους δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψη όσα με συνέπεια και μεθοδικότητα πράττει" η κυβέρνηση που προχώρησε στη διακοπή της διοργάνωσης , στις 3/3. Όπως επισημάνθηκε, ο Υφυπουργός Αθλητισμού είχε ενεργήσει σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του νόμου 4326/15. Σε συνέντευξη του στο "Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο", στις 18 του ίδιου μήνα, τόνισε πως " κανένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα ". Διαβεβαίωσε εν τω μεταξύ, ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, βάσει νόμου. Κάτι που δεν βρήκε σύμφωνη τη FIFA και την UEFA , όπως φρόντισαν να κάνουν ξεκάθαρο, σε πολύ αυστηρό τόνο.
Διέκοψε το Κύπελλο, όχι όμως και το πρωτάθλημα
να έλθουν στα χέρια οι οπαδοί των ομάδων , μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Στο γενικότερο πλαίσιο των εχθροπραξιών, μαχαιρώθηκε οπαδός του Ατρομήτου στην κοιλιακή χώρα. Αφότου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, κλήθηκε να καταθέσει στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, όπου συνελήφθη και αυτός -καθώς είχε εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο και μετείχε στα επεισόδια. Νωρίτερα, είχε συλληφθεί και ο δράστης . Οι ΠΑΕ κλήθηκαν σε απολογία, αλλά η απεργία των δικηγόρων έχει καταστήσει αδύνατη τη δίκη τους -και άρα την ανακοίνωση της ποινής. Παρεμπιπτόντως, δεν υπήρξε κάποια απόφαση για διακοπή της ελληνικής λίγκας, ανάλογη με εκείνη για το Κύπελλο.
Ένα άλλο ερώτημα είναι γιατί δεν έλαβε κάποια απόφαση που να αφορά το μπάσκετ, μετά τα επεισόδια στη Λευκάδα , όπου διεξήχθη το Final Four του κυπέλλου γυναικών. Πολλώ δε, μετά τις συλλήψεις που έγιναν (20, εκ των οποίων οι 6 προφυλακίστηκαν, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και 14 άτομα και σε αυτούς συμπαραστάθηκε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός , με τον Κοντονή να σχολιάζει πως " ο Αλαφούζος τρέχει να υπερασπιστεί καταδρομείς ".
Οι διατάξεις που πηγαίνουν από μετάθεση, σε μετάθεση
Στο νομοσχέδιο που πήγε στη Βουλή πριν δυο εβδομάδες, για το νέο κώδικα dopping, υποτίθεται πως θα υπήρχαν και διατάξεις που θα σχετίζονταν με αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ και των υπολοίπων ομοσπονδιών. Δεν υπήρχαν, με τον Κοντονή να λέει πως θα τις περιλαμβάνει το μεγάλο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάιο. Ειρήσθω εν παρόδω, έχει ξεκαθαρίσει πως ο βασικός άξονας για την κάθαρση, αφορά την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία . Τελευταία φορά, το είπε σήμερα (30/3).
Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που είχε τάξει την πρώτη ώρα ανάληψης των καθηκόντων του, όπως ομολόγησε ο ίδιος πριν δυο μήνες "βάσει του προγραμματισμού, έπρεπε να τελειώσει η επεξεργασία του μέχρι το τέλος του 2015, όμως προέκυψε ο νόμος για τη βία και ο νόμος για το αντιντόπινγκ. Έδωσα δυο μήνες παράταση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Δεν ξέρω αν αυτό είναι εκτροχιασμός. Έχουμε πάρει τόσα μέτρα σε δέκα μήνες. Δεν είμαστε 30 χρόνια, όπως οι άλλοι". Στα μέτρα που ελήφθησαν ήταν και η δυνατότητα παρέμβασης, για τη διακοπή διοργανώσεων.
Διαβάστε επίσης: Αυτά που προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τώρα, το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, η απόφαση του να ψηφίζουν τα σωματεία και όχι οι πρόεδροι των Ενώσεων, κάτι που ισχύει έως τη σήμερον ημέρα, πηγαίνει από ψήφιση σε ψήφιση, τη στιγμή που έχει περάσει τη σύνθεση και τη λειτουργία των δικαιοδοτικών οργάνων του ποδοσφαίρου, με τις πειθαρχικές επιτροπές να απαρτίζονται από τακτικούς δικαστές -και όχι συνταξιούχους-, με μεικτό σύστημα (δικαστές και δικηγόρους). Τώρα, εφόσον όντως, περιληφθεί στο νομοσχέδιο του Μαΐου το ζήτημα του αυτοδιοίκητου των ομοσπονδιών (θέλει να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των διοικητικών συμβουλίων, αλλά και να θεσπίσει οκταετές χρονικό όριο), δεδομένα θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη FIBA (Παγκόσμια Ομοσπονδία μπάσκετ) και τη ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), που ήδη έχουν ενημερώσει τον Υφυπουργό πως αν περάσουν οι αλλαγές, θα ακολουθήσει αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων/αποστολών/μελών από ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.
Η συνάντηση με τους "Big 3" που δεν έγινε
Η μεγαλύτερη αστοχία στις απόπειρες που έχει κάνει ο Κοντονής, για να βρει μια λύση για το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν το ραντεβού που είχε προγραμματίσει με τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Δημήτρη Μελισσανίδη και Ιβάν Σαββίδη στις 24/3 (στις προθέσεις του Υφυπουργού ήταν να παρουσιαστεί και ο Γιάννης Αλαφούζος, ο οποίος ενημέρωσε πως δεν προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Μαρινάκη ) και δεν έγινε ποτέ. Και ο λόγος που δεν έγινε, είναι από μόνος του πρόβλημα.
Ανήμερα της συνάντησης, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ισίδωρος Ντογιάκος εξέφρασε την επιφύλαξη του ως προς την παρουσία του Μαρινάκη, δεδομένων των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί από τον Ανακριτή, κ. Ανδρεάδη (έχει στείλει στο Συμβούλιο Εφετών το πόρισμα του, βάσει του οποίου το αφεντικό της ΠΑΕ Ολυμπιακός αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες και δεν μπορεί να εκπροσωπεί την ΠΑΕ Ολυμπιακός θεσμικά, σε συναντήσεις με αθλητικούς φορείς). Θα σκεφτείτε "δεν μπορούσε να το κάνει νωρίτερα, από τη στιγμή που είχε ενημερωθεί προ δεκαημέρου για τη συνάντηση;". Ενδεχομένως ναι. Αλλά όπως είπε, εξέφρασε την επιφύλαξη του " έπειτα από καταγγελίες και οχλήσεις δημοσιογράφων ".
Θα φανταζόταν ωστόσο, κανείς πως ο Κοντονής δρα, έχοντας στο πλευρό του όλους τους φορείς -ή τουλάχιστον, έχοντας συνεννοηθεί με όλους τους φορείς ή τουλάχιστον ότι έχει ενημερωθεί επί όσων λεπτομερειών σχετίζονται με τις υποθέσεις που χειρίζεται, προκειμένου να μη βρίσκεται εκτεθειμένος. Στο link που ακολουθεί, μπορείτε να θυμηθείτε το ντόμινο που ακολούθησε, από την απουσία του Μαρινάκη και οδήγησε στην ακύρωση του ραντεβού.
Διαβάστε επίσης: Το χρονικό του φιάσκου.
Αυτά δεν είναι όσα έχουν γίνει επί των ημερών Κοντονή στο Υφυπουργείο Αθλητισμού. Είναι όμως, κάποια από τα κύρια σημεία της θητείας του. Και ενώ αρχικά φαινόταν αποφασισμένος να κάνει ό,τι κανείς εξ όσων βρέθηκαν στη θέση του, πολύ σύντομα διαπίστωσε ότι μόνος του δεν δύναται να κάνει το παραμικρό. Ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τις άλλες αρχές και πως άπαξ και προχωράς σε σκληρές νομοθεσίες, οφείλεις να είσαι συνεπής στο 100%. Διαφορετικά, ο καθένας δικαιούται να νιώθει αδικημένος -και να πράττει αναλόγως.