CHAMPIONS LEAGUE

Κόντρα αστέρων στη Μαδρίτη

Κόντρα αστέρων στη Μαδρίτη
finalmadrid

H κόντρα αστέρων και το μεγάλο αφιέρωμα του Sport24.gr που μεταδίδει από τη Μαδρίτη (videos)

Διαβάστε το μεγάλο αφιέρωμα του Sport24.gr στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ . Η πορεία των δύο μονομάχων , οι τελικοί που έχουν διεξαχθεί στο Μπερναμπέου , τα έξι πρωταθλητριών που έχουν κατακτήσει οι δύο φιναλίστ, η μονομαχία Μουρίνιο-Φαν Χάαλ και οι Ιταλογερμανικές κόντρες στο pre-game του Sport24.gr. Επίσης, απολαύστε τον Ζοσέ Μουρίνιο στη Συνέντευξη Τύπου του αγώνα και δείτε τα αποκλειστικά βίντεο από τον απεσταλμένο μας στην Μαρδίτη.

Πρόκειται για την κόντρα των δύο σπουδαίων προπονητών (από τους καλύτερους στον κόσμο) του Λουίς Φαν Χάαλ με τον Ζοζέ Μουρίνιο και των δύο "διόσκουρων" της εθνικής Ολλανδίας, πρώην άσους της Ρεάλ Μαδρίτης(!), του Αριέν Ρόμπεν και του Γουέσλι Σνάιντερ.

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» και ο «Special One»

Ο Φαν Χάαλ με τον Μουρίνιο έφτασαν μέχρι εδώ με... κόντρες, με τον Ολλανδό μέντορα του «Special One» να ξεκινά πρώτος με συνέντευξη την περασμένη Δευτέρα, αλλά και με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ.

«Εγώ τον έκανα προπονητή. Όταν τον βρήκα στη Μπαρτσελόνα, ήταν ένα νέο, σεμνό παιδί καμία, σχέση με τώρα. Προς τιμήν του είχε παραδεχτεί κάποτε ότι χάρις σε εμένα έγινε τεχνικός ποδοσφαίρου και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Το ταλέντο του ήταν φανερό, γι’ αυτό και του έδινα πρωτοβουλίες, μου άρεσε η φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο, αλλά πλέον κάνουμε κάτι διαφορετικό. Η δική μου δουλειά είναι σαφώς πιο δύσκολη, αφού προπονώ ομάδες για να παίζουν καλό, όμορφο ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο και να κερδίζουν. Εκείνος προπονεί ομάδες για νικούν απλά, χωρίς θέαμα. Αυτή είναι η διαφορά μας», είναι η σούμα αυτών που είπε βγάζοντας...χολή ο Λουίς Φαν Χάαλ, που προφανώς δεν συγχώρησε στον Πορτογάλο το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία που έχουν χωρίσει οι δρόμοι τους και ο Ζοζέ έκανε την δική του (απόλυτα επιτυχημένη) καριέρα, δεν αναφέρθηκε στον μέντορά του, παρά σπάνιες φορές.

Γι’ αυτό και μετά την πρόκριση της Μπάγερν στον τελικό, είχε απαντήσει στην ερώτηση των Γερμανών συναδέλφων για το ποια ομάδα θέλει αντίπαλο στον τελικό: «Τον Μουρίνιο»!

Ο Πορτογάλος από την πλευρά του, μαέστρος στο να χειρίζεται τα ΜΜΕ (με τα οποία ποτέ δεν είχε ανάλογες σχέσεις ο Ολλανδός τεχνικός), απάντησε σχεδόν αμέσως στην πρόκληση περί ωραίου ποδοσφαίρου, θυμίζοντας την εύνοια που είχε από τη διαιτησία η Μπάγερν στον πρώτο αγώνα των «16» με τη Φιορεντίνα και το οφ σάιντ γκολ του Κλόζε που της έδωσε τη νίκη.

Όλα αυτά όμως ξεχάστηκαν αμέσως με την άφιξη των δύο ανδρών στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όπου αγκαλιάστηκαν χθες στο γήπεδο και έχουν υποσχεθεί να κάνουν το ίδιο και απόψε πριν και μετά τον μεγάλο τελικό.

Ο Μουρίνιο μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον δάσκαλό του χθες και μάλιστα εξέφρασε τη σιγουριά πως και οι δύο θα μπουν στο κλάμπ των προπονητών με κατάκτηση Τσάμπιονς Λίγκ με δύο διαφορετικές ομάδες, έστω και αν ο ηττημένος του αποψινού τελικού, χρειαστεί να περιμένει λίγο.

Σαν δύο σταγόνες νερό...

Αν παρατηρήσει κανείς τις κινήσεις των δύο προπονητών στη...σκακιέρα του «Μπερναμπέου» απόψε, θα είναι σαν να βλέπει το είδωλό τους μέσα στον καθρέφτη, αφού οι δύο τεχνικοί έχουν πολλά κοινά στη φιλοσοφία τους, με βασικότερο ίσως το γεγονός ότι ο προπονητής είναι πάνω απ’ όλα.

Η διαφορά τους εδώ είναι ότι ο Φαν Χάαλ δεν τα πάει και τόσο καλά με τις βεντέτες (ο Λούκα Τόνι το έμαθε καλά αυτό) και προτιμά να βγάζει τρομερά ταλέντα. Δεν είναι μόνο ο 20χρονος Τόμας Μίλερ και ο 21χρονος Χόλγκερ Μπαντστούμπερ που καθιέρωσε εφέτος στην Μπάγερν, αλλά ποιος θα ξεχάσει τα μωρά του Αγιαξ με τα οποία έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 1995 (κόντρα στη μεγάλη Μίλαν).

Και οι δύο δίνουν τεράστια βαρύτητα στην τακτική με πρώτο βιολί όπως είπαμε τον προπονητή. Απλά ο Φαν Χάαλ αφήνει περισσότερες πρωτοβουλίες στους παίκτες του, σε αντίθεση με τον Μουρίνιο που θέλει σχεδόν απόλυτη προσήλωση από τα πιόνια-παίκτες στη σκακιέρα. Άλλωστε απόψε η καλύτερη επίθεση (Μπάγερν) συναντά την καλύτερη άμυνα (Ιντερ) και το βάθρο του νικητή έχει χώρο μόνο για έναν.

Και οι δύο πάντως βάζουν πολύ ψηλά τη σχέση τους με τους παίκτες και δεν είναι τυχαίο πως ο Ολλανδός για να τους κερδίσει περισσότερο στην πρώτη του χρονιά, αφιέρωσε ένα μήνα το καλοκαίρι, για να μάθει Γερμανικά και να νοιώθει έτσι πιο οικείος με τους περισσότερους παίκτες του στην Μπάγερν, μιλώντας τους στην γλώσσα τους!



Βίοι (ελαφρώς) αντίθετοι...

Η Μπάγερν εφέτος έκανε το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας της, φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού με τον Φράντς Μπεκενμπάουερ να είναι έτοιμος να εκδιώξει τον Φαν Χάαλ.

Ο Ολλανδός δεν ανησυχούσε και ήταν απόλυτα ήρεμος ακόμα και μετά το γκολ του Τρεζεγκέ στο Τορίνο με το οποίο η Γιουβέντους προηγήθηκε με 1-0 στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ (με ισοπαλία οι Ιταλοί προκρίνονταν πίσω από την Μπορντό στους «16»). Οι Γερμανοί απάντησαν με τέσσερα γκολ και άρχισε η αντεπίθεση με επικές (κλασσικά γερμανικές, αλλά με τη σφραγίδα του Φαν Χάαλ) ανατροπές, τόσο κόντρα στη Φιορεντίνα (2-1 στο 90’ και 2-3 από 0-2 και 1-3 στον επαναληπτικό για να περάσουν με τα εκτός έδρας γκολ) όσο και στην Μάντσεστερ (2-1 από 0-1 στο 77’ και 2-3 από 0-3 στο 35’ στον επαναληπτικό για να περάσουν με τα εκτός έδρας γκολ) και δύο άνετα βράδια με την Λιόν για να φτάσουμε ως εδώ.

Η Ιντερ αντίθετα είχε συνήθως τον έλεγχο από την αρχή, τόσο κόντρα στην μεγάλη αγάπη του Ζοζέ, την Τσέλσι, όσο και στο ρεσιτάλ (στον πρώτο ημιτελικό) με τη Μπαρτσελόνα, όπου το 3-1 φάνταζε κάποιες στιγμές φτωχό. Αυτό το ματς άλλωστε αντιπαραθέτει ο Πορτογάλος και την εμφάνιση στο Στάμφορντ Μπρίτζ, όταν ο Φαν Χάαλ τον...πικάρει για την έλλειψη θεάματος.

Παραδόσεις

Η Μπάγερν θέλει να ξορκίσει τη...γερμανική κατάρα του «Μπερναμπέου» (έχουν χάσει εδώ σε τελικό πρωταθλητριών το Αμβούργο και σε Παγκοσμίου Κυπέλλου η Δυτική Γερμανία) αλλά έχει υπέρ της την παράδοση του Σαββάτου, καθώς είναι η μόνη ομάδα που έχει πάρει αυτόν τον τίτλο τέτοια μέρα.

Το 1974, ισοφαρίζοντας στο τελευταίο λεπτό της παράτασης (με οβίδα του Σβάρτζεμπεργκ) το γκολ του Αραγονιές από το 114’, έστειλε τον τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1) σε επαναληπτικό τρεις μέρες αργότερα ημέρα Σάββατο και πάλι στο Χέιζελ των Βρυξελλών, αφού δεν υπήρχαν πέναλτι. Εκεί Μίλερ και Χένες σκόραραν από δύο φορές στο επιβλητικό 4-0 και αυτή ήταν η αρχή από τα τρία συνεχόμενα πρωταθλητριών της μεγάλης ομάδας του Μονάχου.

Από την άλλη πλευρά η Ιντερ θέλει να επαναλάβει εδώ μια από τις μεγαλύτερες παραστάσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που είχε δώσει η «αιώνια» εχθρός Μίλαν, στον τελικό του 1969 με τον θρίαμβο (4-1) επί του Αγιαξ. Όποια ομάδα και να σηκώσει το κύπελλο απόψε θα γράψει για τους δικούς της λόγους ιστορία.

Οι διόσκουροι των Οράνιε ή «Μπάτμαν και Ρόμπιν» !

Ενας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους, έστω και αν δεν συμμετέχει στον αποψινό τελικό είναι ο Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ, ο εκλέκτορας της εθνικής Ολλανδίας, που σε λίγες μέρες στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής θα έχει μαζί του, στην ίδια ομάδα τον Αριεν Ρόμπεν και τον Γουέσλι Σνάϊντερ, δύο παικταράδες που έπαιζαν στην Ρεάλ Μαδρίτης(!), αλλά δεν ήρθαν εδώ ως παίκτες της και από αυτό καταλαβαίνει κανείς και γιατί οι «Μερέγκες» δεν πλησίασαν καν στο όνειρο της συμμετοχής στον τελικό μέσα στο σπίτι τους.

Πολύ απλά γιατί ο «Μπάτμαν και Ρόμπιν» του Ολλανδικού ποδοσφαίρου, όπως ήταν κάποτε το παρατσούκλι τους, αγωνίστηκαν εφέτος στις πιο ορθολογικές ομάδες του Τσάμπιονς Λίγκ, αποδεικνύοντας ότι τα ονόματα και τα λεφτά (μόνο) δεν φέρνουν την ευτυχία.

Ο Ρόμπεν και ο Σνάιντερ ονειρεύονται να ζήσουν μεγάλες στιγμές με την εθνική Ολλανδίας στο Μουντιάλ, αλλά απόψε ξέρουν ότι θα πανηγυρίσει μόνο ο ένας.

Η τελευταία προπόνηση της Μπάγερντ



«Έχουμε καιρό για το Παγκόσμιο κύπελλο, τώρα το μυαλό μας είναι μόνο εδώ», είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου της Ιντερ ο Σνάιντερ, αλλά δεν έκρυψε την χαρά του που θα βρει και πάλι, έστω και απέναντί του, τον φίλο του, αν και οι δύο έχουν πει ότι προτιμούν να είναι συμπαίκτες παρά αντίπαλοι. Όμως τον Ρόμπεν τον πούλησε στην Ρεάλ, ο Μουρίνιο το 2007, θεωρώντας τον επιρρεπή στους τραυματισμούς.

Και οι δύο παίκτες έχουν έντονη προσωπικότητα, αλλά έβαλαν το εγώ κάτω από το εμείς. Ο Ρόμπεν δεχόμενος να παίζει και στα δεξιά (αν και πάντα η θέση του εδώ και χρόνια ήταν αριστερά) ενώ ο Σνάιντερ, παρά την κριτική που είχε κάνει στο Μουρίνιο, λέγοντας ότι ο προπονητής του πρέπει να βρει ένα σχήμα για να χωράνε μαζί με τον Μιλίτο και τον Μπαλοτέλι, δέχτηκε να εξελιχθεί σε έναν εξολοθρευτή στο μαρκάρισμα, προκειμένου να παίζει πιο ελεύθερος στα χαφ.

Γεννημένοι και οι δύο το 1984, κάνουν μερικά από τα καλύτερα ματς της καριέρας τους, με τον Ρόμπεν να είναι ο ηγέτης της εφετινής Μπάγερν (με σημαντική βοήθεια και από τον μεγάλο απόντα του τελικού τον Φράνκ Ριμπερί), αλλά και τον Σνάιντερ να αλλάζει επίπεδο στην Ιντερ, αναλαμβάνοντας και τον ρόλο του σκόρερ πολλές φορές.

Οποια ομάδα νικήσει απόψε, θα πετύχει για πρώτη φορά στην ιστορία της το τρέμπλ και θα μπει στο «κλειστό» κλάμπ, όπου ανήκουν η Σέλτικ (1967), ο Αγιαξ (1972), η Αϊντχόβεν (1988), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1999) με την απίστευτη στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ανατροπή στον τελικό με την Μπάγερν, και από πέρυσι η Μπαρτσελόνα (2009).

Το trailer του Sport24.gr





































































TAGS CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ