Κόντρα στην παράδοση
Κακούς δαίμονες του ελληνικού ποδοσφαίρου συναντούν απόψε οι ομάδες μας στο Γιουρόπα Λιγκ, αφού η παράδοση δεν μας ευνοεί σε καμία περίπτωση.
Η αντίπαλος του Αρη, Ατλέτικο Μαδρίτης, έχει αποκλειστεί δύο φορές από τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο, αλλά έχει αποκλείσει Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, έχοντας και μια απλή νίκη σε όμιλο επί του «τριφυλλιού» σε συνολικά πέντε κόντρες σε διπλά ματς.
Ίδια και χειρότερα με την αντίπαλο του ΠΑΟΚ, βελγική Μπριζ, που μετράει 3/3 προκρίσεις στις κόντρες της με τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα η Χάιντουκ Σπλίτ (παίζει με ΑΕΚ) έχει αποκλείσει τον ΟΦΗ, αλλά έχει αποκλειστεί από τον Παναθηναϊκό στο δρόμο προς τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ την περίοδο 1995-96.
Το Sport24.gr σας θυμίζει τις κόντρες των σημερινών αντιπάλων μας με τις ομάδες μας, ευχόμενο να μπούμε με το δεξί στα παιχνίδια των ομίλων.
ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Από τον Μπεθέρο στον Φορλάν
Η πρώτη ελληνοϊσπανική κόντρα ήταν με τον Πανιώνιο για την μεγάλη τότε Ατλέτικο (15.9.1971). Η ομάδα της Νέας Σμύρνης έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις και πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του παίρνοντας την πρόκριση για τον επόμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ. Οι «κυανέρυθροι» αν και δέχτηκαν δύο γκολ σε εννέα λεπτά από τους Μπεθέρο (στο 50’ νίκησε με δύσκολο διαγώνιο σουτ τον Φίλη) και Λουίς (59’) δεν το έβαλαν κάτω και στο 81’ «έκρυψαν» τη μπάλα. Ο Θεοφιλόπουλος σέντραρε, ο Χιώτης έστρωσε και ο Λαγός σκόραρε (2-1) το γκολ που ήταν αρκετό να του δώσει την πρόκριση. Ο Θανάσης Ιντζόγλου, σπεσιαλίστας στα πέναλτι, έδωσε τη νίκη (με 1-0) από την «άσπρη βούλα» στο 52’ και έγραψε ιστορία για την Νέα Σμύρνη.
Η δεύτερη επίσκεψη της Ατλέτικο ήταν στην Αθήνα και πάλι, 22 χρόνια αργότερα, για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Στις 4.3.1993 στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός απλά κατάφερε να ισοφαρίσει με το γκολ του Βαίτση στο 63’ στο τελικό 1-1 (οι Ισπανοί είχαν προηγηθεί με τον Μόγια στο 11'). Στη ρεβάνς της Μαδρίτης (18.3.1993) όλα ήταν απλά για τους γηπεδούχους που προηγήθηκαν με 2-0 με τα σουτ του Μανόλο (10’ και 59’), ο Τσαλουχίδης μείωσε στο 60’, αλλά ο Αμφάρο στο 67’ διαμόρφωσε το τελικό σκορ.
Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Ατλέτικο βρήκε τον...μάστορά της, με τον ΟΦΗ να πετυχαίνει μια επική πρόκριση προς τον τρίτο γύρο του ΟΥΕΦΑ. Παρά την ήττα στη Μαδρίτη (19.10.1993) με το γκολ του Λουίς Γκαρσία (58’), οι Κρητικοί στο «καυτό» «Γεντί Κουλέ» (2.11.1993) έφεραν τα πάνω κάτω σε 11 λεπτά με τα γκολ του Μαχλά (51’) και του Τσιφούτη (62’) με πέναλτι.
Το ραντεβού με τον ΠΑΟΚ στη συνέχεια ήταν εφιαλτικό για τον Δικέφαλο στη Μαδρίτη (21/10/1997) για τον δεύτερο γύρο του ΟΥΕΦΑ. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν με 2-0 και 4-1, για να φτάσουν στο τελικό 5-2 με χατ τρίκ του Κριστιάν Βιέρι (10’, 32’, 54’) και τα γκολ των Λαρντίν (12’) και Κίκο (74’). Ο ΠΑΟΚ σκόραρε δύο φορές με Φρατζέσκο (21’) και Μαραγκό (65’) αλλά μόνο με θαύμα μπορούσε να ανατρέψει το σκορ στην Τούμπα. Ο αγώνας (4.11.1997) πρόσφερε πλούσιο θέαμα με τους Ισπανούς να προηγούνται με 3-1, τον ΠΑΟΚ να το γυρίζει σε 4-3 και τελικά το ματς να λήγει ισόπαλο 4-4! Τα γκολ των γηπεδούχων οι Φρατζέσκος (17’), Ολιβάρες (55’), Ζαγοράκης (77’) και Ζουμπούλης (84’), ενώ για τους φιλοξενούμενους σκόραραν οι Λαρντίν (2’), Μπογκντάνοβιτς (28’), Σαντί (51’) και Κίκο (90’).
Τα τρία τελευταία ματς της Ατλέτικο με ελληνική ομάδα ήταν με τον Παναθηναϊκό. Αρχικά με το μονό παιχνίδι σε όμιλο του ΟΥΕΦΑ (20.12.2007), όπου πήραν τη νίκη στο τελευταίο τέταρτο με 2-1, χάρις στα γκολ του Λουίς Γκαρσία (74’) και Σιμάο (88’), ενώ οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με τον Σαλπιγγίδη (34΄).
Για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ πέρυσι η Ατλέτικο πέρασε εντυπωσιακά από το ΟΑΚΑ με 3-2 και σόου των Ροντρίγκεζ (36’), Φορλάν (63΄) και Αγκουέρο (71’). Για τον Παναθηναϊκό είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Σαλπιγγίδης (47’) και είχε μειώσει ο Λέτο (74’). Στη ρεβάνς της Μαδρίτης η Ατλέτικο έφτασε άνετα στο 2-0 με το αυτογκόλ του Βύντρα (5’) και το γκολ του Αγκουέρο.
ΜΠΡΙΖ: Μόνο προκρίσεις
Το ζευγάρι Μπριζ-Παναθηναϊκού είναι από τα πλέον κλασσικά στα ευρωπαϊκά κύπελλα, αφού έχουν διασταυρωθεί τρεις φορές στην ιστορία τους, δυστυχώς με τους Βέλγους να έχουν βρει το κουμπί του τριφυλλιού (εξασφαλίζοντας ισάριθμες προκρίσεις).
Στις 19 Οκτωβρίου του 1977, για το κύπελλο Πρωταθλητριών οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο «Ζαν Μπρειντέλ» του Μπριζ και οι «πράσινοι» έβγαλαν τα...μάτια τους. Χωρίς να έχουν κινδυνέψει, και ενώ το ημίχρονο πλησίαζε προς το τέλος του, μια κακή συνεννόηση του Κωνσταντίνου με τον Γονιό στοίχισε ακριβά. Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού ζήτησε από τον συμπαίκτη του να του αφήσει τη μπάλα, αλλά δεν είδε τον Ντέηβις, που έκλεψε, πήγε να μπει προς τα δίχτυα και ανατράπηκε από τον Γιαννακούλα στο 43’. Το πέναλτι ανέλαβε ο ίδιος ο Αγγλος επιθετικός και άνοιξε το σκορ. Μια στιγμιαία αδράνεια έφερε και το 2-0 με τον Σόρενσεν (69’), σκορ που τουλάχιστον τότε πολύ δύσκολα μπορούσε να ανατραπεί.
Αποδείχθηκε αυτό στην «Λεωφόρο» στις 2 Νοεμβρίου 1977, μια μέρα εθνικού πένθους, αφού η Ελλάδα θρηνούσε 24 νεκρούς από πρωτοφανή νεροποντή σε Αθήνα και Πειραιά! Δυστυχώς το παιχνίδι έπρεπε να γίνει παρά τις τραγικές εικόνες καταστροφής και πόνου που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων.
Κάτω από συνεχή βροχή ο Παναθηναϊκός πήρε απλά μια νίκη γοήτρου (1-0) με την αριστοτεχνική κεφαλιά του Αντώνη Αντωνιάδη, όπως μόνο αυτός ήξερε, από σέντρα του Αλβαρέζ στο 76’, αλλά δεν ήταν αρκετή. Μάλιστα δημιουργήθηκε και θέμα με τον Δομάζο (ήταν σε κόντρα με τον Γκόρσκι) που αρνήθηκε να μπει αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και δεν είχε παίξει ούτε στο Βέλγιο. Η Μπριζ του μεγάλου Ερνστ Χάπελ, πήρε έτσι την πρόκριση στον επόμενο γύρο του πρωταθλητριών.
Εντεκα χρόνια αργότερα οι δύο ομάδες βρέθηκαν και πάλι αντίπαλες αυτή τη φορά για τα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με το πρώτο παιχνίδι (το πιο συναρπαστικό στις μεταξύ τους αναμετρήσεις) να γίνεται στις 2 Μαρτίου του 1988 στο ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Σαραβάκος έδωσε το προβάδισμα (54’) αλλά ο Γιαν Κέλεμανς ισοφάρισε σχεδόν αμέσως (57’). Ο νυν γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Κώστας Αντωνίου με κεφαλιά έβαλε και πάλι μπροστά το «τριφύλλι» (65’), αλλά το γκολ του Ντεγκρίς στο 86’ ήταν «μαχαιριά» διαμορφώνοντας το τελικό 2-2. Στον επαναληπτικό (16.3.1988) οι «πράσινοι» έχασαν με 1-0 από το γκολ του Μπρίλε (44’), χάνοντας την ευκαιρία να προκριθούν στα ημιτελικά.
Τρίτο και τελευταίο ραντεβού των δύο ομάδων για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ο Παναθηναϊκός είχε πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Γάλλου Μάρκ Μπατά που τον «έστησε» στην άσπρη βούλα στο 6ο λεπτό (με τον Στάλενς να διαμορφώνει από νωρίς το τελικό 1-0) και στη συνέχεια να μοιράζει κάρτες και να αρνείται και πέναλτι στο Σαραβάκο. Στον επαναληπτικό οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνα που είχε στήσει ο πρώην τεχνικός της Καβάλας Ούγκο Μπρος και με το 0-0 αποκλείστηκαν και πάλι.
ΧΑΙΝΤΟΥΚ ΣΠΛΙΤ: Μοιρασιά
Η Χάιντουκ φέρνει και ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες αναμνήσεις στις ελληνικές ομάδες, που δύο φορές έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν την ομάδα του Σπλιτ.
Ο ΟΦΗ αποκλείστηκε εύκολα, ενώ για τον Παναθηναϊκο επί κροατικού εδάφους γράφτηκε το πρώτο κεφάλαιο του έπους στο δρόμο προς τον ημιτελικό του Πρωταθλητριών του 1996.
Οι «πράσινοι» με το «χρυσό» γκολ του Χουάν Χοσέ Μπορέλι, είχαν αποσπάσει ισοπαλία πρόκρισης (1-1) από την Χάιντουκ και είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου και έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά.
Ηταν την περίοδο 1995-96, όπου το «τριφύλλι» είχε δύσκολη κλήρωση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πέφτοντας με την πρωταθλήτρια Κροατίας, σε ένα ζευγάρι όπου τα παιχνίδια είχαν μια ιδιαιτερότητα.
Το πρώτο ματς του ΟΑΚΑ (έληξε 0-0) στις 9.8.1995 ήταν κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας του Παναθηναϊκού, ενώ ο επαναληπτικός λόγω εχθροπραξιών, δεν είχε διεξαχθεί στο Σπλιτ, αλλά στη Ριέκα (23.8.1995).
Εκεί οι «πράσινοι» είχαν περάσει δύσκολες στιγμές, ευρισκόμενοι πίσω στο σκορ από το 5ο λεπτό με το γκολ του Ιγκόρ Στίματς, αλλά κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση με το σουτ του Μπορέλι στο 55’ (1-1) για να φτάσουν στη συνέχεια μέχρι την τετράδα, όπου και αποκλείστηκαν από τον Αγιαξ στην Αθήνα.
Περίπου δέκα χρόνια νωρίτερα (17.9.1986) η Χάιντουκ είχε την πρώτη της γνωριμία με την Ελλάδα όταν έπαιξε με τον ΟΦΗ για το ΟΥΕΦΑ.
Το γκολ του Βλαστού στο 23’ στο «Θόδωρος Βαρδινογιάννης» έδωσε τη νίκη στην κρητική ομάδα που πήγε με πολλές ελπίδες στο Σπλιτ, αλλά εκεί το «Πόλιουντ» ήταν...κατηφορικό. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν νωρίς το σκορ του πρώτου αγώνα με το γκολ του Γερολίμοφ στο 4ο λεπτό και μετά έκαναν πάρτι, έχοντας φτάσει στο τελικό 4-0 μόλις στο 50 λεπτό (36’ και 50’ Μπούρσατς, 47’ Ντέβεριτς) με την πρόκριση να έχει κριθεί από πολύ νωρίς.