Κωτσής: "Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε elite επίπεδο"
Ο διατροφολόγος και εργοφυσιολόγος, Γιάννης Κωτσής, παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr για την επένδυση του Παναθηναϊκού στους τομείς που εργάζεται, τη σημασία της διατροφής, τον μύθο του πρωινού αλλά και τους... κομπογιαννίτες του χώρου.
Ποδοσφαιριστές, προπονητές, πρόεδροι... Μεταγραφές, πωλήσεις, αποδεσμεύσεις... Παιχνίδια, τίτλοι, διοργανώσεις... Σε γενικές γραμμές, αυτές οι λέξεις έρχονται στο μυαλό του καθενός, όταν ακούει για το ποδόσφαιρο. Πρόκειται για τη βιτρίνα του αθλήματος, για την εικόνα που φτάνει στους φιλάθλους, οι οποίοι ασχολούνται με τον "βασιλιά των σπορ".
Όμως, πόσοι αναλογίζονται τα... θεμέλια του αθλήματος; Τους επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται στο παρασκήνιο, ώστε οι ποδοσφαιριστές να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις, οι προπονητές να τους έχουν στη διάθεση τους και οι πρόεδροι να μπορούν να τους αγοράζουν και να τους πουλούν. Διότι κάποιοι ασχολούνται νυχθημερόν με το ποδόσφαιρο, ώστε οι αθλητές να παίζουν στα ματς και στα πρωταθλήματα, για να τους δουν οι θεατές και οι τηλεθεατές!
Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει μπει για τα καλά στο ποδόσφαιρο και πολλοί καταρτισμένοι επιστήμονες συνεργάζονται με τις ομάδες. Ο σκοπός είναι να υποστηριχθούν οι ποδοσφαιριστές με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να αφοσιώνονται στις υποχρεώσεις τους και να μην βγαίνουν νοκ-άουτ.
Ακόμα και οι ελληνικές ομάδες, που καθυστερούν λίγο να ακολουθήσουν τις εξελίξεις, έχουν οργανώσει τα δικά τους επιστημονικά επιτελεία. Ο Παναθηναϊκός παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, κάνει τη δική του προσπάθεια για να συμβαδίσει με τις ανάγκες της εποχής. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην επικαιρότητα, όμως διαθέτει αρκετούς συνεργάτες οι οποίοι διευκολύνουν το έργο του στις προπονήσεις και στα παιχνίδια.
Ένας από αυτούς είναι ο Γιάννης Κωτσής ( στην πρώτη φώτο τρέχει με τον Μολέντο στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού στο Τέχελεν ), ο οποίος είναι διαιτροφολόγος και εργοφυσιολόγος. Πρόκειται για έναν από τους πιο μορφωμένους και καταρτισμένους αθλητικούς επιστήμονες της γενιάς του, ο οποίος δούλεψε επί πολλά χρόνια στην Εθνική ομάδα και διατήρησε σε φόρμα τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές.
Ο Κωτσής μίλησε στην ιστοσελίδα Sport24.gr και προσπάθησε με τους πιο απλούς όρους, να συστήσει τη δουλειά του στους φιλάθλους. Τόσο σε σχέση με το έργο που επιτελεί στον Παναθηναϊκό και πως υποστηρίζει τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, όσο και αναφορικά με τους καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να γυμναστούν. Διότι, όπως εξηγεί ο Γιάννης Κωτσής, η άσκηση χρειάζεται την κατάλληλη υποστήριξη, ώστε να γίνει σωστά και να μην βγάλει άλλα προβλήματα...
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Κωτσή στο Sport24.gr:
-Είσαι σε ένα κομμάτι που στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι άγνωστο στους φιλάθλους. Δεν πιάνει πολύ χώρο στα ρεπορτάζ. Ισχύει, όμως, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία;
Σίγουρα ναι! Είμαι αθλητικός επιστήμονας. Είναι μία έννοια αρκετά διαδεδομένη στον χώρο του αθλητισμού και ουσιαστικά αναφέρεται στον επιστήμονα που ασχολείται με πράγματα, όπως η άσκηση, η διατροφή, η εργομετρική αξιολόγηση και η μυοσκελετική αποκατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να διαχειριστείς ταυτόχρονα όλους αυτούς τους τομείς. Ο Παναθηναϊκός με πλησίασε λόγω της εμπειρίας μου σε ανάλογη θέση στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου. Ήμουν ο υπεύθυνος αθλητικός επιστήμονας για τα δυο Παγκόσμια κύπελλα του 2010 και του 2014 και το Euro του 2012. Στόχος αυτή τη στιγμή, είναι η δημιουργία του PAO Performance Lab, το οποίο στήνεται και στελεχώνεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Η συνεργασία με το προπονητικό επιτελείο με τους κυρίους Ουζουνίδη, Κόλα και κυρίως με τον Νίκο Γιάγκου είναι άριστη. Είναι ένας ανοιχτόμυαλος γυμναστής, που θέλει να βάλει την αθλητική επιστήμη στο ποδόσφαιρο.
-Μπορείς να μας περιγράψεις τη δομή του Lab; Τι ειδικότητες περιλαμβάνει;
Σκοπός είναι η μέτρηση και η αξιολόγηση των προπονητικών φορτίων. Καθημερινά συλλέγουμε πληροφορίες από τους παίκτες όπως τι αποστάσεις έχουν καλύψει, τι προπονητικό φορτίο δέχονται, εάν κάποιος χρειάζεται ξεκούραση ή επιπλέον προπόνηση. Παρακολουθούμε δείκτες για την καρδιοαγγειακή λειτουργία αλλά και την μυοσκελετική επιβάρυνση. Ως γυμναστές, ο Νίκος Πανουργιάς και εγώ επιφορτιζόμαστε με το κομμάτι της προετοιμασίας πριν την προπόνηση. Οι παίκτες μπαίνουν στο γυμναστήριο και προετοιμάζονται για την προπόνηση που θα κάνουν. Μετά τους παραλαμβάνει ο Νίκος Γιάγκου για την γηπεδική προπόνηση και έπειτα, έρχονται πάλι σε μας για την αποκατάσταση.
Λεζάντα: Οι Κωτσής και Πανουργιάς στα αποδυτήρια της Λεωφόρου
Αυτή η διαδικασία είναι καθημερινή και όταν η προπόνηση αρχίζει στις 17:00, εμείς προετοιμαζόμαστε από τις 14:00. Συγκεντρωνόμαστε, κάνουμε meeting να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν, μιλάμε με τον αρχιοφυσιοθεραπευτή, τον Χρήστο Καρβουνίδη, βλέπουμε εάν κάποιος τραυματίας χρειάζεται ξεχωριστό πρόγραμμα ή εάν πρέπει να παρέμβουμε για να προλάβουμε κάποιον μυικό τραυματισμό. Η πρόληψη των μυικών τραυματισμών είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στο οποίο επενδύουμε καθημερινά πολύ χρόνο. Στο κομμάτι του εργαστηρίου εμπεριέχονται και βιοχημικοί δείκτες. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνουμε αιμοληψίες στους παίκτες για να ελέγχουμε τη μυική κόπωση. Γενικά, ασχολούμαστε αρκετά με το κομμάτι της αποκατάστασης και μπορώ να πω ότι το Lab και το γυμναστήριο έχουν εξοπλιστεί με τα καταλληλότερα τεχνολογικά μέσα.
-Πόσο εξαρτάται από τη δική σας συμβολή η φυσική κατάσταση; Η πρόληψη τραυματισμών;
Δεν μπορώ να πω ότι από μένα εξαρτάται πχ, ένα 20% στην αποκατάσταση ή στη διατροφή. Δεν μπορώ να δώσω ένα ποσοστό. Είναι ένα σύνολο. Προσπαθούμε καθημερινά να παρέχουμε στους παίκτες την καλύτερη δυνατή προθέρμανση, προπόνηση και αποκατάσταση μαζί με την καλύτερη δυνατή διατροφική προσέγγιση, για να μπορούν να αναπληρώνουν σε ημερήσια βάση τα υποστρώματα που έχασαν στη διάρκεια της άσκησης, ώστε στην επόμενη προπονητική μονάδα, να είναι έτοιμοι να δώσουν το 100%.
-Η σωστή διατροφή πόσο επηρεάζει έναν αθλητή; Πρέπει να τηρεί πάντα ένα σφιχτό πρόγραμμα; Τι παρεκκλίσεις του επιτρέπονται;
Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Οι παρεκκλίσεις επιτρέπονται και πρέπει να γίνονται, γιατί δεν μιλάμε για ρομπότ. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι πιο πολλοί σκέφτονται ότι οι αθλητές πρέπει να τρώνε άπαχη γαλοπούλα και μαρούλι. Σε καμία περίπτωση, δεν ισχύει αυτό. Πολλοί παίκτες χρειάζονται ακόμα και 4.000 θερμίδες την ημέρα. Άρα, το διαιτολόγιο τους είναι πλούσιο. Απλώς, προσπαθούμε να τους καθοδηγήσουμε να καταναλώσουν τροφές οι οποίες παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά την κατάλληλη στιγμή . Ο επανέλεγχος πραγματοποιείται ανά δίμηνο με αιματολογικές εξετάσεις,με σκοπό τα διαπιστωθούν τυχόν ανεπάρκειες και να παρέμβουμε με συμπληρώματα, όπου αυτό είναι απαραίτητο για να διαπιστώσουμε τυχόν ανεπάρκειες σε βιταμίνες ή άλλα ιχνοστοιχεία, ώστε να δράσουμε αν χρειαστεί συμπληρωματικά.
Όπως είπα και πριν, εάν η προπόνηση αρχίζει στις 5, το δικό μας έργο ξεκινάει από τις 2 και τελειώνει στις 9.Αντιλαμβάνεσαι ότι η προπόνηση είναι το μικρότερο μέρος της δουλειάς μας σε σχέση με το πριν και το μετά.
-Δεν είναι αυτό που σκεφτόμαστε, πάμε δυο ώρες και τελειώσαμε;
Όχι. Μάλλον το αντίθετο. Επίσης προσπαθούμε να βάλουμε τους παίκτες μας σε μια πιο σωστή λογική. Πως δηλαδή πρέπει ένας αθλητής να προσέχει το σώμα του, πως το εφοδιάζει με τα σωστά θρεπτικά συστατικά και ουσιαστικά πώς να το προετοιμάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πριν την προπόνηση και τον αγώνα
-Επομένως, πριν ο Ουζουνίδης παραλάβει τους παίκτες για προπόνηση, αυτοί περνάνε από εσάς.
Σωστά. Ωστόσο ότι κάνουμε είναι σε άμεση συνεννόηση με τον Νίκο Γιάγκου, καθώς εκείνος δρομολογεί τα προπονητικά φορτία της ομάδας. Επίσης έχουμε προμηθευτεί εξελιγμένα συστήματα GPS, τα οποία (όπως μπορεί να έχετε παρατηρήσει) φορούν οι παίκτες μέσα από τη φανέλα τους , και δίνουν απίστευτα μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με την αγωνιστική κατάσταση των παικτών. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούμε για να τροποποιούμε τα προπονητικά ερεθίσματα, ώστε να είναι ανάλογα με εκείνα του αγώνα.
Λεζάντα: Το σύστημα GPS που δίνει πολύτιμα στοιχεία για κάθε παίκτη
-Το νόημα είναι πως όσο πιο καλοπροπονημένος είναι ένας ποδοσφαιριστής, τόσο λιγότερους τραυματισμούς θα βγάλει;
Όταν μιλάμε για πρόληψη μυικών τραυματισμών, οι περισσότεροι νομίζουν ότι αυτό αφορά το να μπει ένας παίκτης στο γυμναστήριο και να κάνει ασκήσεις ή διατάσεις, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Πρέπει να κοιτάς δεδομένα που έχουν να κάνουν με το χρόνιο και το άμεσο στρες. Είναι δείκτες που τους μετράμε και βγάζουμε ανάλογα συμπεράσματα. Προσπαθούμε να δούμε δηλαδή αν κάποιος αθλητής έχει πιθανότητα να τραυματιστεί και τον προφυλάσσουμε. Αλλά, γενικότερα, μας αρέσει η καλή προπόνηση και θέλουμε να πιέζουμε τους παίκτες. Προσωπικά πιστεύω πως όταν η προπόνηση δεν έχει ένταση, τότε είσαι επιρρεπής στους τραυματισμούς. Είναι λάθος η νοοτροπία ότι για να μειωθούν οι τραυματισμοί, χρειάζεται ξεκούραση. Ο αθλητής πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τις εντάσεις του αγώνα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα έχει μεγαλύτερη ένταση από αυτά που είναι προετοιμασμένος να κάνει, ενέχει πιθανότητα τραυματισμού. Καθημερινά, πρέπει να υπάρχει προπονητική διαδικασία που διέπεται από ισορροπία ανάμεσα στην προπόνηση και την ξεκούραση. Νομίζω πως το επιτελείο στον Παναθηναϊκό κάνει σωστή δουλειά και αυτό βγαίνει στο γήπεδο.
-Ποια διαχείριση έχει ένας παίκτης με βεβαρυμένο ιστορικό τραυματισμών;
Κάθε παίκτης έχει διαφορετική μεταχείριση. Όλα μπορούν να τροποποιηθούν και αυτό είναι ευθύνη κυρίως του αρχιφυσιοθεραπευτή, ώστε να εκπονηθεί ένα ατομικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει πρωτόκολλο, ούτε γενικά πράγματα. Ο καθένας είναι ξεχωριστός. Έναν νέο παίκτη τον αξιολογούμε εξονυχιστικά στην αρχή και έπειτα προσαρμόζουμε ανάλογα το πρόγραμμα του στις εκάστοτε συνθήκες. Αναλύουμε, για παράδειγμα, με κινησιολογικά τεστ και κάμερα την στάση του ποδοσφαιριστή και αξιολογούμε που πρέπει να τον βελτιώσουμε και σε ποιες τροχιές-κινήσεις, χωρίς όμως, την ίδια στιγμή, να το κάνουμε ιδιαίτερα περίπλοκο για τον ίδιο. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και απλό αυτό που θα δώσουμε.
-Νομίζω ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις παραδοσιακές προετοιμασίες των ομάδων, που οι παίκτες έπαιρναν τα βουνά και έτρεχαν πάνω – κάτω για 15 μέρες. Σωστά;
Ναι, έτσι είναι. Είναι μία μεγάλη παρένθεση που έπρεπε να κλείσει. Τώρα, προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Οι διαθέσιμοι χρόνοι έχουν ελαχιστοποιηθεί και θέλουμε να κάνουμε προγραμματισμένες παρεμβάσεις. Επίσης υπάρχει ο προγραμματισμός, αλλά έχουμε και καθημερινή αξιολόγηση. Οπότε αν χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι, θα το κάνουμε και το καταγράφουμε, ώστε εάν προκύψει πρόβλημα, να αναλύσουμε τι πήγε λάθος. Η καταγραφή είναι ίσως το πιο ουσιαστικό, στην όλη διαδικασία.
-Άρα, η λογική μερικών προπονητών να φέρουν γυμναστές από το στίβο στο ποδόσφαιρο, είναι λάθος;
Άμα έχεις πρόβλημα με τον μηνίσκο, θα πας στον παθολόγο ή στον ορθοπεδικό; Στον δεύτερο, φαντάζομαι.
-Θυμάσαι, όμως, τη μόδα που υπήρχε πριν λίγα χρόνια.
Εννοείται, τη θυμάμαι. Θεωρώ ότι φταίμε και εμείς οι γυμναστές του ποδοσφαίρου, που κοιτούσαμε πολλά κομμάτια που έχουν να κάνουν με το τακτικό κομμάτι. Υπάρχουν εξαιρετικοί γυμναστές με ειδικότητα ποδοσφαίρου οι οποίοι επιμορφώνονται πλέον και από την UEFA.
-Ο Παναθηναϊκός διανύει μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μπορείς να μας πεις τι επένδυση κάνει στο κομμάτι που σε αφορά;
Κάνει την καλύτερη δυνατή. Μας έχει δώσει τα περισσότερα απ' αυτά που έχουμε ζητήσει, δεν έχω κανένα παράπονο. Στη βοήθεια που μπορεί να έχει ένας αθλητής στον επιστημονικό τομέα, είμαστε σε ένα elite επίπεδο. Ωστόσο ενώ χρειαζόμαστε όλες τις νέες επιστημονικές μεθόδους, εν κατακλείδι όλα έχουν να κάνουν με την προπονητική φιλοσοφία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ΠΑΟ.
-Όταν καλείται ένα επιτελείο να αναλάβει μία ομάδα στη μέση της σεζόν, που την έχει προετοιμάσει ένα άλλο επιτελείο, πόσο δύσκολο έργο έχει;
Έχει πολύ δύσκολο έργο. Είναι δύσκολο να προσαρμόσεις τους παίκτες από έναν τρόπο δουλειάς, σε έναν άλλο. Εμείς παιδευτήκαμε αρκετά για να φέρουμε τους παίκτες σε καλή κατάσταση. Κάθε αλλαγή είναι δύσκολη, καλή ή κακή.
-Πόσο καιρό χρειάζεται ο οργανισμός για να συνηθίσει στις αλλαγές, ειδικά εάν είναι μεγάλες;
Αρκετό καιρό. Στον Παναθηναϊκό υπήρξε μία δύσκολη μετάβαση, ειδικά την περίοδο που προσληφθήκαμε. Ο Ιανουάριος ήταν ένας δύσκολος μήνας, με πολλά παιχνίδια και με πολλούς τραυματισμούς. Ωστόσο, τα πράγματα βελτιώθηκαν και αυτό ήταν φανερό σε όλους. Για να κρίνεις σωστά μία διαδικασία, πρέπει να την κρίνεις από την αρχή της. Στη μέση της σεζόν, προσπαθείς να σώσεις πράγματα και όχι να τα αλλάξεις ριζικά. Κάθε αλλαγή πρέπει να γίνεται σταδιακά.
-Οι παίκτες με τους οποίους συνεργάζεσαι, αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η δουλειά σου για την απόδοση τους;
Είναι λίγο δύσκολο στην αρχή αλλά πολύ σύντομα το καταλαβαίνουν. Στην Εθνική ομάδα είχα παίχτες με υψηλό επαγγελματισμό και πολύ γρήγορα βρήκαμε τα πατήματα μας. Βέβαια εκεί είχα την προετοιμασία για το Μουντιαλ της Νότιας Αφρικής που είχαμε το χρόνο να πειραματιστούμε. Στον Παναθηναϊκό ισχύει κάτι ανάλογο και οι παίκτες προσαρμόστηκαν σύντομα στη διαδικασία που θέλαμε, στο βαθμό βέβαια που μας επέτρεπαν οι συνεχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις. Για να είμαι ειλικρινής, το δικό μου κομμάτι σχετίζεται με νούμερα, οπότε κρίνεται πιο εύκολα. Το δύσκολο είναι το προπονητικό, που είναι πιθανό όλα να γίνονται σωστά, αλλά η ομάδα να μην πηγαίνει καλά.
-Να μιλήσουμε για το ρόλο σας στην ακαδημία;
Ο Παναθηναϊκός είναι σε μία διαδικασία αλλαγών στην ακαδημία. Ανέλαβε διευθυντής ο κύριος Φύσσας με άμεσο συνεργάτη τον κύριο Ελευθεριάδη. Γνωριζόμαστε από την θητεία μου στην Εθνική ομάδα, όπου και είχαμε άριστη συνεργασία. Είναι ένα δίδυμο με πολλές γνώσεις και ικανότητες, που θα κάνουν παραγωγική δουλειά. Σε ότι με αφορά, συμμετέχω στην εναρμόνιση της προπόνησης και τη διατροφής στην ακαδημία με την πρώτη ομάδα.
-Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε ένα ενιαίο μοντέλο, πλέον;
Αυτό ισχύει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αυτό πρέπει να κάνουμε και εδώ. Εμείς θα το επιχειρήσουμε στα κομμάτια που μπορούμε, ώστε να τεθεί υπό τον άμεσο έλεγχο της πρώτης ομάδας. Είναι ένα μοντέλο με σκοπό να αναδείξει καλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν τακτικά ή αθλητικά στις απαιτήσεις της 1 ομάδας.
-Εσείς έχετε τη διαβεβαίωση πως το πρότζεκτ που αρχίσατε, θα σας δοθεί ο χρόνος να αποδώσει;
Θεωρώ πως θα έχουμε τον απαιτούμενο χρόνο. Τουλάχιστον, με αυτή τη λογική συνεργαζόμαστε με τον Παναθηναϊκό. Έχουμε ένα σοβαρό πλάνο και πιστεύω ότι θα εργαστούμε απρόσκοπτα για να πετύχουμε.
-Δηλαδή, από τη διατροφή μπορείς να αποφύγεις έναν τραυματισμό;
Ναι, ισχύει. Η σωστή διατροφή έχει εξαιρετική σημασία. Για αυτό ένας νεαρός ποδοσφαιριστής πρέπει να αξιολογείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην μας ξεφεύγει. Συνήθως ένα αγόρι από τα 12 έως τα 15 αυξάνει ραγδαία το ύψος του οπότε εμείς πρέπει να τον παρακολουθούμε και να ξέρουμε πως να τον διαχειριστούμε, για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Πρέπει να μετράμε το βάρος, το λίπος, αλλά όχι για να πούμε: μην φας. Δεν ζυγίζουμε έναν αθλητή κάθε μέρα για να μην πάρει κιλά, αλλά για να ελέγχουμε εάν έχει σταθερό βάρος. Επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε ραγδαίες αλλαγές. Εάν ένας παίκτης χάσει 1 κιλό μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι τρέχει με τον οργανισμό του και πρέπει να βρούμε τι. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να διασκεδάσουμε χαζές αντιλήψεις που επικρατούν στους παίκτες, όπως για παράδειγμα ότι το βραδινό φαγητό παχαίνει. Θέλουμε να τους ενημερώνουμε σωστά, γιατί σήμερα κυκλοφορούν σημεία και τέρατα, ιδίως στο Ίντερνετ. Μπαίνει κάποιος από το κινητό του, διαβάζει ένα ανυπόγραφο θέμα και κατά πόσον ισχύει, δεν το ψάχνει.
-Μου θυμίζει μία ιστορία που διάβαζα, που ένας προπονητής έβαζε τους παίκτες του να κυνηγούν να πιάσουν ζωντανές κότες, για να βελτιώσουν την ταχύτητα και την αντίληψη τους.
Ναι, κάτι τέτοιο. Και όμως, κάποιοι πιστεύουν ότι κυνηγώντας ένα κοτόπουλο, θα γίνεις πιο γρήγορος. Αλλά πρόκειται για γενετικά προκαθορισμένο χαρακτηριστικό. Η αθλητική επιστήμη μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να πετύχει τους στόχους του είτε αυτός είναι απλά να γυμναστεί χωρίς τραυματισμούς ή να μπορέσει να παίξει ποδόσφαιρο σε κορυφαίο επίπεδο.
-Πόσο εύκολο είναι να αντικρούσεις έναν κομπογιαννίτη του χώρου σου;
Δεν είναι καθόλου εύκολο. Η άποψη μου είναι πως σε κάθε τομέα, ένας άνθρωπος πρέπει να έχει επιστημονικό υπόβαθρο. Δεν αρκεί να διαβάσει μερικά βιβλία και να κάνει ένα σεμινάριο. Λένε για κάποιον ότι έχει τρέλα με τη διατροφή, ασχολείται πολύ και και για το λόγο αυτό τον πλησιάζουν για να πάρουν συμβουλές. Και εγώ έχω τρέλα με την καρδιοχειρουργική. Όλη μέρα ενημερώνομαι για αυτό. Θα έρθεις να σου κάνω μια επέμβαση; Δεν νομίζω. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Συνεπώς, ένας άνθρωπος χρειάζεται να είναι καταρτισμένος και συνέχεια να ενημερώνεται.
-Ανήκεις σε μία νέα γενιά επαγγελματιών, που πρεσβεύει μία σύγχρονη λογική στο ποδόσφαιρο. Πόσο εύκολο είναι να συνεργαστείς με έναν προπονητή που έμαθε το ποδόσφαιρο περασμένων δεκαετιών;
Είναι δύσκολο να συνεργαστείς με έναν άνθρωπο που έχει κλειστό μυαλό. Με κάποιον που είναι ανοιχτός στη γνώση, είναι εύκολο. Τότε θα μας ακούσει, θα επωφεληθεί από εμάς και θα γίνει καλύτερη η δουλειά του. Άρα, εξαρτάται από τον άνθρωπο και όχι τη γενιά που αντιπροσωπεύει. Δυστυχώς δεν μπορείς να μάθεις σε κάποιον,κάτι που νομίζει ότι ήδη ξέρει. Προσωπικά, προσπαθώ να διαβάζω και επιμορφώνομαι διαρκώς, και να είμαι όσο μπορώ κοντά στα νέα ερευνητικά δεδομένα.
-Περιέγραψε τη μέρα που έχει σε μία ομάδα ένας άνθρωπος της ειδικότητας σου;
Πηγαίνω τρεις ώρες πριν από την έναρξη της προπόνησης. Εκεί έχουμε σύσκεψη με το ιατρικό επιτελείο όπου αναλύουμε τη χτεσινή μέρα, τι πήγε καλά και τι πρέπει σήμερα πλέον να προσέξουμε. Εξετάζουμε για παράδειγμα εάν κάποιος παίκτης έχει πρόβλημα και πρέπει να προσαρμοστεί το ασκησιολόγιο του. Καταγράφουμε τα πάντα, για να μην μας ξεφύγει το παραμικρό. Ο παίκτης θέλει να παίζει μπάλα, αυτή είναι η δουλειά του. Εμείς πρέπει να φροντίσουμε να το κάνει απερίσπαστος. Μετά μαζί με τον γυμναστή αποκατάστασης προετοιμάζουμε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει κάθε παίκτης, πριν την προπόνηση, στο γυμναστήριο. Έρχεται και ο γυμναστής της πρώτης ομάδας, για να συνεννοηθούμε για το πρόγραμμα και αν θα πρέπει κρατήσουμε κάποιον παίκτη που δεν θα κάνει μαζί με την ομάδα στο γήπεδο. Μία ώρα πριν την έναρξη της προπόνησης, υποδεχόμαστε τους παίκτες στο γυμναστήριο, για να κάνει ο καθένας το πρόγραμμα του και να πάρει τον GPS του και να βγεί στο γήπεδο για προπόνηση. Μετά την προπόνηση μιλάμε με τους παίκτες, να μάθουμε εάν έχουν κάποιο πρόβλημα, και να βαθμολογήσουν υποκειμενικά την ένταση της προπόνησης. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι ώστε αν κάτι πάει στραβά για να το διορθώσουμε εγκαίρως.
-Ποιο είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για έναν ποδοσφαιριστή;
Όλα είναι σημαντικά. Για να έχεις καλή απόδοση, πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα. Έτσι, για να έχεις ισορροπημένη διατροφή, κάθε γεύμα είναι σημαντικό.
-Άρα είναι μύθος ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα;
Με αυτή την οπτική ναι, πρόκειται για μύθο. Εάν τρως σωστά όλη την εβδομάδα, ακόμα και αν δεν φας καθόλου το πρωί της Κυριακής, θα έχεις την απαιτούμενη ενέργεια το βράδυ στο παιχνίδι. Αντίστοιχα, εάν δεν φας σωστά στη διάρκεια της εβδομάδας, το πιο πλήρες πρωινό να φας την Κυριακή, δεν φορτίζεις ενέργεια. Η σωστή διατροφή πρέπει να γίνει ρουτίνα στον ποδοσφαιριστή.
-Υπάρχει κάποιο αξίωμα στο ποδόσφαιρο, για το πότε ή πόσο συχνά πρέπει να τρώει μαζί η ομάδα; Για τη λειτουργία της και για να ελέγχεις εσύ τη διατροφή των παικτών.
Οι αθλητές πρέπει να τρώνε. Εάν θα το κάνουν μαζί ή όχι, αυτό αφορά τον προπονητή. Εγώ θέλω οι παίκτες να λαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
-Με τις μετρήσεις που κάνεις, έχει εικόνα εάν ένας παίκτης έχει τραφεί σωστά στη διάρκεια μιας εβδομάδας;
Προσπαθώ καθημερινά να βλέπω τι συμβαίνει. Μετράμε συνέχεια τους παίκτες και μπορούμε να αντιληφθούμε ότι κάτι τρέχει. Θα το συζητήσουμε με τον ποδοσφαιριστή για να δούμε τι πάει λάθος.
-Οπότε, αν ο Τσιμπίδας τρώει κάθε μέρα κρέπες σοκολάτα-φράουλα-μπισκότο, θα καταλάβεις ότι κάνει κάποια παρασπονδία;
Δεν είναι απαγορευμένες οι κρέπες. Αλλά, αν τρως μόνο κρέπες, θα το καταλάβαινα. Θα είχες διαφορά στο σωματικό βάρος. Πλέον, έχουμε τα μέσα να εντοπίζουμε τις δυσλειτουργίες. Ευτυχώς, όμως, οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν μπει σε σωστή διαδικασία και πάμε καλά.
-Δίνεις οδηγίες στους παίκτες πόσες ώρες πρέπει να κοιμηθούν ή να ξεκουραστούν; Ή τι ώρα πρέπει να κοιμούνται;
Όλοι το κάνουμε. Είναι απαραίτητο να ξεκουράζονται και το κατανοούν. Ξεκούραση δεν είναι να πάνε τρεις ώρες να κάτσουν σε μία καφετέρια. Αλλά, σε αυτό το επίπεδο, το γνωρίζουν. Εμείς θέλουμε να εμφυσήσουμε τη σωστή νοοτροπία στα νέα παιδιά. Ώστε να το ενσωματώσουν στη ζωή τους.
Θέλουμε να προλάβουμε την υπερκόπωση ή την υπερφόρτωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας αθλητής πέρα από τα όρια του, είναι επιρρεπής στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και όχι μόνο. Το ήξερες αυτό; Οι πιο πολλοί δεν το γνωρίζουν. Επίσης, για παράδειγμα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρέπει να πάρουν βιταμίνες μετά την προπόνηση. Ούτε αυτό ισχύει. Αρκετές φορές έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Εμείς στοχεύουμε να ενδυναμώσουμε έναν οργανισμό εκ των έσω. Να δουλεύει καλά το ανοσοποιητικό του. Κάποια πράγματα ξεφεύγουν, γιατί απλά έτσι είναι η ζωή. Αλλά, θέλουμε να έχουμε τα λιγότερα δυνατά προβλήματα και να έχουμε τους παίκτες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση;
Στα πλαίσια της δραστηριοποίησής μας, η ομάδα μου και εγώ, έχουμε δημιουργήσει το νέο Human Performance Labσε συνεργασία με το ΑΒΗ Medical Group, Λεωφόρος Βουλιαγμένης 96. Είναι ένας νέος χώρος, ο οποίος έχει να συνδυάζει τη διατροφή και την άσκηση και απευθύνεται σε όλους. Από έναν απλό αθλούμενο, έως έναν επαγγελματία αθλητή.
Λεζάντα: Ο Γιάννης Κωτσής στην είσοδο του γραφείου του
Κατά τη γνώμη μου, οι άνθρωποι του χώρου μας πρέπει να αρχίσουν να προβάλλονται, ώστε κάποιος που θέλει να κάνει σωστή προετοιμασία, να μπορεί να μας βρει. Θα σε αναλάβουν άνθρωποι που επιμορφώνονται και έχουν εμπειρία από αθλητισμό επιπέδου, όπως εμείς. Εισάγουμε στην εκγύμναση τις πιο σύγχρονες προπονητικές μεθόδους και μπορεί να τις ακολουθήσει ο καθένας. Ασφαλώς, όχι στην ίδια ένταση, αλλά με τον ίδιο τρόπο. Έχω την ίδια φιλοσοφία άσκησης σε κάθε ασκούμενο, αλλά προσαρμόζω την ένταση ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά. Η αθλητική επιστήμη πρέπει να μπει στον αθλητισμό. Ειδικά, σήμερα, που όλοι αρχίζουν να τρέχουν και συμμετέχουν σε διοργανώσεις. Μαραθώνιους, Τρίαθλο, οτιδήποτε. Πρέπει να απευθυνθούν σε επαγγελματίες οι οποίοι θα τους κατευθύνουν σωστά.
-Διαπιστώνεις μία γενικότερη τάση στους Έλληνες να στρέφονται στην άσκηση;
Ναι. Στη γυμναστική και κυρίως στο τρέξιμο. Γέμισαν τα πάρκα από κόσμο που τρέχει. Ωστόσο, πρέπει να είσαι έτοιμος να τρέξεις. Να το κάνεις όπως πρέπει. Γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα πως πρέπει να τρέξουν, ακούν ότι να' ναι δεξιά και αριστερά και τραυματίζονται. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τραυματισμοί. Όλα πρέπει να γίνουν με το σωστό τρόπο.
-Ο Έλληνας έχει αντιληφθεί την αξία της σωστής διατροφής ή παρασύρεται ακόμα και σήμερα από μύθους;
Ο κόσμος διαβάζει πολλά που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και μπερδεύεται. Ο Έλληνας έχει πάθος με τη μείωση του βάρους. Εκτός από κάποιους που ψάχνονται με οργανική διατροφή ή βιολογικά προϊόντα, οι πιο πολλοί προσπαθούν να κόψουν το φαγητό για να χάσουν κιλά. Αλλά, το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι δεν κουνιούνται πλέον. Η παχυσαρκία προέρχεται κυρίως από την έλλειψη της φυσικής δραστηριότητας. Θα κάτσεις στην καρέκλα, στον καναπέ. Δεν ασκείσαι όπως πρέπει. Αυτό είναι το ζητούμενο, να αυξήσεις την φυσική σου δραστηριότητα. Κινητοποιήσου πρώτα και μετά κόψε από την διατροφή σου.
-Άρα, απ' ότι καταλαβαίνω, ο σκοπός σου είναι να κάνεις κάποιον άνθρωπο να καίει περισσότερες θερμίδες και όχι να τρώει λιγότερο;
Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Να αυξήσει το μεταβολισμό του, να πετύχει κάτι ενδιάμεσο. Αλλά, εκεί αποτυγχάνουν οι περισσότερες δίαιτες. Κάποιος κάνει λίγο από μία διατροφή ή λίγη άσκηση για να χάσει μερικά κιλά και μετά επανέρχεται στα ίδια. Είναι το φαινόμενο ασανσέρ. Το θέμα είναι να εμπνεύσεις κάποιον να αλλάξει ριζικά. Προς αυτή τη διαδικασία, πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται σε ομαδικά αθλήματα. Δεν είναι εύκολο κάποιος μόνος του να πάει στο γυμναστήριο. Οπότε, ας γραφτεί σε μία ομάδα. Δημιουργούνται ομάδες τρεξίματος, στις οποίες ο ένας παρακινεί τον άλλο. Δεν χρειάζεται να πας γυμναστήριο. Βρες έναν φίλο σου και πάτε για μπάσκετ. Για μπάλα. Απλά πράγματα. Αργά και σταδιακά... να κάνουμε πιο προσιτή μπορούμε την αθλητική επιστήμη στον αθλούμενο.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΤΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA: