COPA AMERICA

Κυριάρχησε η Βραζιλία

Κυριάρχησε η Βραζιλία
βραζιλια

Η Βραζιλία επιβλήθηκε 3-0 της Αργεντινής στον τελικό του Copa America και κατέκτησε το τρόπαιο (vids)

H ''σελεσάο'' δεν εντυπωσίασε με την απόδοση της στην διοργάνωση, ωστόσο στον τελικό στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δεν έδωσε την δυνατότητα στην Αργεντινή να αντιδράσει και έδειξε οτι ήθελε πραγματικά το τρόπαιο και να παραμείνει στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής.
''Ψυχρολουσία'' με το καλημέρα...

Ο τελικός στο Μαρακαΐμπο ξεκίνησε με αρκετά δυνατά (μερικές φορές αντιαθλητικά) μαρκαρίσματα στην μεσαία γραμμή και ένα γκολ απο τα... αποδυτήρια για την Βραζιλία. Στο 4ο λεπτό ο Βάγκνερ Λοβ γύρισε στην μεσαία γραμμή και έκλεψε την μπάλα, τροφοδοτώντας τον Ελάνα, ο μέσος της Σαχτάρ άλλαξε το παιχνίδι στ' αριστερά για τον Μπαπτίστα που απέφυγε με ωραία προσποίηση τον Αγιάλα και με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στην γωνία του Αμποντανσιέρι που απλώς παρακολουθούσε την πορεία της χωρίς να μπορεί ν' αντιδράσει.

Η Αργεντινή άρχισε να ψάχνει τα πατήματα της στο αγωνιστικό χώρο και αναγκάστηκε να βγει μπροστά για να φθάσει στην γρήγορη ισοφάριση, κάτι που άγγιξε στο 9ο λεπτό. Ο Μέσι απέφυγε τους παίκτες της Βραζιλίας απο τ' αριστερά και γύρισε την μπάλα στην δεξιά πλευρά της περιοχής της ''σελεσάο'', εκεί ο Βερόν κατέβασε με το κεφάλι για τον Ρικέλμε που ήταν στο ύψος της περιοχής και επιχείρησε ένα δυνατό σουτ, όμως είδε την μπάλα να σταματάει στο κάθετο δοκάρι του Ντόνι (είχε έναν μικροτραυματισμό στην προσπάθεια του ν' απομακρύνει την μπάλα).

Οι παίκτες του Μπαζίλε πίεσαν μέχρι το 15ο λεπτό, όμως δεν κατάφεραν να φθάσουν στην ισοφάριση, με την Βραζιλία να προσπαθεί στο ίδιο διάστημα να φέρει τον αγώνα στα ''μέτρα'' της. Μάλιστα, η ''σελεσάο'' θα μπορούσε να έχει διπλασιάσει τα τέρματα της αν ο Μαϊκόν ήταν λίγο προσεκτικός στο τελείωμα των φάσεων. Στο 16' ο δεξιός μπάκ της Ίντερ βρήκε χώρο και επιχείρησε μακρινό σουτ που έδειχνε εύκολη υπόθεση για τον Αμποντανσιέρι, όμως ο τερματοφύλακας της Αργεντινής έδιωξε με υπερένταση σε κόρνερ. Στο επόμενο λεπτό, ο Μαϊκόν με εκπληκτική ενέργεια άφησε πίσω του τον Χάιντσε, μπήκε στην περιοχή της Αργεντινής και γύρισε παράλληλα τη μπάλα στον Ρομπίνιο, όμως ο Μασεράνο πρόλαβε τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης την τελευταία στιγμή και παραχώρησε κόρνερ.

Αναγκαστική αλλαγή ο Ελάνο
Μετά το... καταιγιστικό πρώτο δεκάλεπτο, έπεσε ο ρυθμός του αγώνα. Οι παίκτες της Αργεντινής προσπαθούσαν με passing game να βρούν διαδρόμους ώστε να απειλήσουν τη Βραζιλία, η οποία αμυνόταν με... αργεντίνικο στιλ!

Στο 34' ο Κάρλος Ντούνγκα αναγκάστηκε να διαφοροποιήσει τα πλάνα του, καθώς ο Ελάνο δέχθηκε σκληρό μαρκάρισμα στην μεσαία γραμμή και αποχώρησε, με τον Ντάνιελ Άλβες να παίρνει την θέση του. Αυτή την αναστάτωση προσπάθησε να εκμεταλλευθεί η Αργεντινή και να ισοφαρίσει, όμως ο υπολόγιζε χωρίς τον Ντόνι. Στο 35' έγινε η κάθετη πάσα για τον Τέβες, εκείνος βρέθηκε κλεισμένος απο τρεις παίκτες, όμως οι κόντρες ευνοήσαν τον Ρικέλμε που επιχείρησε ένα πανέξυνπνο πλασέ απο το ύψος της περιοχής, όμως ο Ντόνι ήταν στην σωστή θέση και με το ένα χέρι (!) κατάφερε να απομακρύνει την μπάλα.

''Δώρο'' του Αγιάλα στην Βραζιλία
Η Αργεντινή προσπαθούσε να ισοφαρίσει, όμως στην άμυνα είχε σημαντικά κενά και στο 40ο λεπτό το πλήρωσε ακριβά. Ο Ντάνιελ Άλβες προωθήθηκε απο τα δεξιά και έκανε την σέντρα στο ύψος της μικρής περιοχής όπου υπήρχε κενό στην άμυνα της ''μπιανκοσελέστε'', ο Αγιάλα έκανε προβολή για ν' απομακρύνει την μπάλα, όμως έκανε ολέθριο λάθος και την έστειλε στο βάθος της εστίας του Αμποντανσιέρι, δίνοντας πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα στην Βραζιλία.

Στα λεπτά που απέμεναν για την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου, οι παίκτες του Μπαζίλε δεν κατάφεραν κάτι, με αποτέλεσμα η ''σελεσάο'' να πάει στ' αποδυτήρια με προβάδισμα δυο τερμάτων και ξεκάθαρο προβάδισμα για την κατάκτηση του τροπαίου.

Ανορθόδοξη ανάπτυξη η Αργεντινή
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Αργεντινή ήταν αυτή που ξεκινήσε δυνατά το δεύτερο ημίχρονο και έψαχνε το γκολ που θα την έβαζε στο παιχνίδι, όμως ο τρόπος που προσπαθούσε να φθάσει στον στόχο της ήταν εντελώς ανορθόδοξος. Οι παίκτες του Μπαζίλε προσπαθούσαν να απειλήσουν την εστία του Ντόνι, με εκτελέσεις φάουλ των Μέσι και Ρικέλμε που ουσιαστικά δεν είχαν κανενα αποτέλεσμα, καθώς οι αμυντικοί της Βραζιλίας δεν είχαν πρόβλημα να απομακρύνουν απο την περιοχή τους, ενώ ο τερματοφύλακας της Ρόμα όποτε χρειάστηκε έκανε έξοδο και μπλόκαρε την μπάλα.

Τα λεπτά περνούσαν και στο 58' ο Μπαζίλε συνειδητοποίησε οτι δεν υπάρχει λόγος να έχει τρια αμυντικά χαφ στον αγωνιστικό χώρο και έριξε στον αγώνα τον Αϊμάρ αντί του Καμπιάσο, ώστε να γίνει πιο κινητική η ''μπιανκοσελέστε'', την ίδια ώρα που οι Βραζιλιάνοι προσπαθούσαν να ''παγώσουν'' την αναμέτρηση και ν' αφήσουν τον χρόνο να περνάει υπέρ τους.

Αντεπίθεση η Βραζιλία και... 3-0!
Στο 66', ο Μπαζίλε έριξε στον αγώνα και τον Λούτσο Γκονζάλες (στην θέση του Βερόν), όμως η Αργεντινή συνέχισε να παίζει με τον ίδιο μονότονο τρόπο και τρία λεπτά αργότερα πλήρωσε το ''τίμημα''. Ο Ρικέλμε έκανε νέα σέντρα στην περιοχή της Βραζιλίας, οι αμυντικοί της ''σελεσάο'' απομάκρυναν και έδωσαν το δικαίωμα στον Βάγκνερ Λοβ να βγει στην αντεπίθεση, εκείνος είδε την κατάλληλη στιγμή τον Ντάνιελ Άλβες και έκανε την κάθετη πάσα στον παίκτη της Σεβίλλης, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να νικήσει τον Αμποντανσιέρι με διαγώνιο σουτ και να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του Κάρλο Ντούνγκα.

Ένα λεπτό αργότερα, η ''μπιανκοσελέστε'' πλησιάσε το γκολ απο... σπόντα, όταν ο Μέσι έκανε την σέντρα, ο Αγιάλα βρέθηκε στην πορεία της μπάλας, όμως ο Ντόνι ήταν και πάλι στην σωστή θέση για ν' απομακρύνει την μπάλα και να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Στο 80' ο Μέσι πέτυχε γκολ, όμως ακυρώθηκε γιατί ο επόπτης είχε υποδείξει τον επιθετικό της Μπαρτσελόνα σε θέση οφσάϊντ.

Απο εκεί και πέρα οι παίκτες των δυο ομάδων περίμεναν να περάσουν τα λεπτά και να ολοκληρωθεί ο 42ος τελικός του Copa America, καθώς η Βραζιλία δεν μπορούσε να χάσει αυτόν τον τελικό. Έτσι λοιπόν, η ''σελεσάο'' έφθασε τους 8 τίτλους στην διοργάνωση, ενώ η Αργεντινή έμεινε στους 14, μαζί με την Ουρουγουάη.

*** Δυσάρεστα γεγονότα προλόγισαν το μεγάλο ντέρμπι του Κόπα Αμέρικα. Μερικές ώρες πριν από τη σέντρα του αγώνα σημειώθηκαν τραυματισμοί φιλάθλων, εν παροξυσμώ για ένα εισιτήριο!

Συγκεκριμένα, αρκετά περιστατικά τραυματισμών αναφέρθηκαν έπειτα από ανεξέλεγκτο συνωστισμό πλήθους έξω από τις θύρες του σταδίου. Αιτία της πρόωρης και υπεράριθμης συγκέντρωσης ήταν η απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να προσφέρει δωρεάν εισιτήρια στον κόσμο.

Το δέλεαρ ήταν μεγάλο και πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν, όμως παραλίγο να σημειωθεί τραγωδία, όταν οι άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μεταξύ τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί σοβαρό περιστατικό, πλην μικροτραυματισμών.

Συνθέσεις
Βραζιλία (Κάρλος Ντούνγκα):
Ντόνι, Μαϊκόν, Ζουάν, Άλεξ, Ζιλμπέρτο, Μινέϊρο, Ζοσουέ, Ελάνο (34' Ντανιελ Άλβες), Ζούλιο Μπαπτίστα, Λοβ (90' Φερνάντο), Ρομπίνιο (91' Ντιέγκο).

Αργεντινή (Άλφιο Μπαζίλε): Αμποντανσιέρι, Ζανέτι, Αγιάλα, Μιλίτο, Χάϊντσε, Μασεράνο, Καμπιάσο (58' Αϊμάρ), Βερόν (66' Γκονζάλες), Ρικέλμε, Τέβες, Μέσι.

Διαιτητής: Κάρλος Αμαρίγια (Παραγουάη)
Κίτρινες: Άλεξ, Ντόνι, Ζιλμπέρτο, Ζούλιο Μπαπτίστα, Ζοσουέ (Βραζιλία) / Μασεράνο, Τέβες (Αργεντινή)
Γήπεδο: "Πατσέντσο", Μαρακαΐμπο

Το τέρμα του Ζούλιο Μπαπτίστα:



Το αυτογκόλ του Ρομπέρτο Αγιάλα:

Το γκολ του Ντάνιελ Άλβες

Απολαύστε τα 10 ομορφότερα τέρματα της διοργάνωσης:


















































TAGS COPA AMERICA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ