Λεφτά, πολλά λεφτά...
To SPORT 24 αναλύει τον αντίκτυπο από τις μετακινήσεις Κακά και Κ.Ρονάλντο στους "μερένγκες" (vid)
Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν σίγουρη χρεοκοπία της Ρεάλ Μαδρίτης με δεδομένο ότι το ταμείο έχει έλλειμμα. Όμως πριν από λίγους μήνες είχε περάσει στα ψηλά γράμματα η έκθεση “Football Money League” που δημοσίευσε η εταιρία Deloitte.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής, τα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης αυξήθηκαν κατά 4%, φτάνοντας στα €366 εκατ., κρατώντας έτσι τη "βασίλισσα" στην πρώτη θέση παγκοσμίως από πλευράς εσόδων. Μάλιστα στην πρώτη τριάδα είναι δύο ισπανικές ομάδες, αφού η Μπαρτσελόνα ήταν 3η με έσοδα 309 εκατ. ευρώ (και μάλιστα αυτή η αποτίμηση είχε βγει πριν την κατάκτηση του ‘σάμπιονς Λίγκ από τους αταλανούς).
Σφήνα στη δεύτερη θέση, μεταξύ των δύο ισπανικών συλλόγων ήταν η Μάντσεστερ Γιούναιτεντ με 325 εκατομμύρια ευρώ έσοδα. Μάλιστα μετά τα 93.000.000 ευρώ που θα βάλει στα ταμεία της από την πώληση του Ρονάλντο, ίσως στην επόμενη έκθεση να είναι και πρώτη.
Αυτά τα ποσά, είναι δυσθεώρητα, αν προσπαθήσει κανείς να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των κορυφαίων ελληνικών ομάδων. άτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό, όσο και αν οι τελευταίες δεν διαχειρίζονται πολλές φορές σωστά το πακέτο, περιμένοντας απλά τα λεφτά από τα τηλεοπτικά και συνήθως από την γενική χορηγία του ΟΠΑΠ.
Τα μεγέθη, στους μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, σε σχέση με τους ελληνικούς είναι δυσθεώρατα και φυσικά το ποδόσφαιρο δεν είναι μπάσκετ, όπου εκεί οι ελληνικές ομάδες ξεχωρίζουν με διαφορά. Και αυτό γίνεται στο ποδόσφαιρο, διότι η δυναμική κάποιων συλλόγων είναι τεράστια και δεν γίνεται καν σύγκριση.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη λίστα με τις 20 πλουσιότερες (βάση εσόδων) ομάδες συμπεριλαμβάνονται επτά αγγλικές ομάδες, από τέσσερις ιταλικές και γερμανικές, από δύο ισπανικές και γαλλικές, καθώς και η Φενερμπαχτσέ, η πρώτη τουρκική ομάδα που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα από το 1996/97 που η Deloitte δημοσίευσε για πρώτη φορά την έκθεση “Football Money League” και ο μοναδικός σύλλογος εκ των 20 που δεν προέρχεται από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
Ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιούναιτεντ, πουλώντας όσο καλύτερα μπορούν το όνομά τους έχουν μια σταθερή πηγή εσόδων, αφού βασικά διαχειρίζονται μόνες τους το τηλεοπτικό πακέτο και έχουν τεράστια έσοδα και από το μάρκετινγκ (πουλήσεις προϊόντων, φανέλες, κ.λπ.) αλλά και από τα εισιτήρια.
Συνεπώς είναι άδικο να προσπαθήσει κανείς να συγκρίνει τέτοια μεγέθη με τα ελληνικά δεδομένα, ή να γκρινιάζουν οι οπαδοί των δύο "αιωνίων" επειδή η ομάδα τους δεν χαλάει πολλά λεφτά στις μταγραφές.
Τα 20-25 εκατ, ευρώ, που μπορεί να διαχειριστεί για μεταγραφές ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, φαντάζουν ψίχουλα μπροστά σε αυτά που ξοδεύουν οι Μαδριλένοι ή αυτοί της Μάντσεστερ.
Έτσι μια ελληνική ομάδα δεν μπορεί καν να κοντράρει ομάδες τέτοιου βεληνεκούς, όχι μόνο στις μεταγραφές, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το υλικό τους. Επίσης το όνομα πολλές φορές παίζει σημαντικό ρόλο για να πειστεί ένας παίκτης να μεταγραφεί και εξηγούμεθα.
Ο Ρονάλντο για να ερχόταν παραδείγματος χάριν στην Ελλάδα θα ζητούσε τουλάχιστον μιάμιση φορές πάνω το συμβόλαιο που του πρότειναν στη Ρεάλ, απλούστατα διότι άλλο είναι να πηγαίνεις στην Μπαρτσελόνα και στην Μάντσεστερ και άλλο σε μια ελληνική, όπου και το πρωτάθλημα μας, δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με το ισπανικό, αλλά ούτε και με το αγγλικό σε ποιότητα αλλά και σε διαχείριση εσόδων για τις ομάδες.
Επίσης η πώληση των προϊόντων τους σε τέτοιους ποδοσφαιρικούς κολοσσούς είναι ιδανικός τρόπος κέρδους, όταν εδώ για παράδειγμα δεν υπολογίζεται καν. Έτσι η ψαλίδα των ελληνικών ομάδων από αυτές τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μεγαλώνει σημαντικά χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Εδώ η ίδια η Ο’ΕΦΑ δεν μπορεί, και απλά ο πρόεδρός της Μισέλ Πλατινί γκρίνιαξε για αυτόν τον πακτωλό χρημάτων που έχει δώσει εφέτος η Ρεάλ και ονειρεύται ένα είδους σάλαρι κάπ και στο ποδόσφαιρο, ώστε να υπάρχει και εκεί κάποιο όριο.
Ήδη οι πρώτες φήμες μετά την μεταγραφή του Κριστιάνo Ρονάλντο δίνουν και παίρνουν, αφού ο Πορτογάλος μετά από χρόνια μετακομίζει από την ΝΙΚΕ στην ADIDAS και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι η χορηγός εταιρία θα καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό από το ποσό που θα πάει στα ταμεία της Μάντσεστερ.
Είπαμε αυτές οι εταιρίες κολοσσοί έχουν τον τρόπο να εισπράττουν χρήματα και μάλιστα ποσά (κάθε χρόνο) που για άλλες ομάδες θα ήταν ο προϋπολογισμός τους για μια δεκαετία και βάλε.
Video για τη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Ρεάλ Μαδρίτης