Λίνεν για φασισμό, οικονομική κρίση και Κατίδη
Ο προπονητής της ΑΕΚ, Εβαλντ Λίνεν, παραχώρησε συνέντευξη μιλώντας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα του ρατσισμού και του φασισμού. Τι λέει για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τον Κατίδη.
"Μεγάλο σκάνδαλο" υποστηρίζει ο Εβαλντ Λίνεν ότι είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε άμεσα τα φαινόμενα του ρατσισμού. Ο Γερμανός τεχνικός παραχώρησε συνέντευξη στο "Εθνος της Κυριακής" μιλώντας επιπλέον τόσο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα όσο και για τον Γιώργο Κατίδη.
Διαβάστε το κυριότερο απόσμπασμά της:
Ο ρατσισμός και ο φασισμός φαίνεται ότι βρίσκουν θέση στα ελληνικά γήπεδα. Πώς πρέπει να αντιδράσει θεσμικά η ελληνική πολιτεία;
"Ο ρατσισμός είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο εντός Ε.Ε. Αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο το γεγονός ότι δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε άμεσα αυτά τα φαινόμενα. Σε όλη την Ευρώπη καταλήγουν σε αυτές τις ακραίες επιλογές όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε προσφέροντας χρήματα σε όλους. Πρέπει η κοινωνία να λειτουργήσει σωστά. Δεν μπορούμε να οργανώνουμε έτσι τις ζωές μας, ώστε ο καθένας να έχει μια δουλειά; Είναι απλό, όταν θέλεις να το κάνεις. Επιβάλλεται να διερευνήσουμε το λόγο ύπαρξης του φαινομένου για να λύσουμε το πρόβλημα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η μειοψηφία να γίνεται πλουσιότερη και η πλειοψηφία φτωχότερη. Αυτό είναι γελοίο. Απαιτείται οργάνωση ενός κράτους δικαίου."
Στην Ελλάδα βιώσατε τόσο την περίοδο ευημερίας όσο και της σταδιακής κατάρρευσης. Τι αισθάνεστε πως έχει διαφοροποιηθεί γύρω σας;
"Δεν θεωρώ ότι τα πράγματα έβαιναν καλώς από τότε. Ολοι λειτουργούσαν επί πιστώσει. Από τότε υπήρξε η αίσθηση ότι η Ελλάδα ''αρμενίζει στραβά''. Τα τελευταία δέκα χρόνια ποιος τομέας κέρδισε; Ποιος επωφελήθηκε; Οι τράπεζες. Υπήρξε μια πλασματική ευημερία. Ο καθένας είχε από οκτώ πιστωτικές κάρτες."
Θεωρείτε ότι το διαρκές κυνήγι για την απόκτηση υλικών αγαθών έχει υπονομεύσει τις ηθικές αξίες;
"Αναμφισβήτητα. Είναι θέμα παιδείας. Υπάρχουν δημοκρατικές αξίες που επιβάλλεται να σέβεσαι και να υπερασπίζεσαι. Οπως η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη. Δημοκρατία σημαίνει ότι σέβομαι τον καθένα και καλούμαι να τον υπερασπίσω απέναντι σε ρατσιστικά φαινόμενα και ακραίες φασιστικές συμπεριφορές. Αναρωτιέμαι για ποιους λόγους δεν "πολεμάμε" γι΄αυτές τις αξίες. Δεν απαιτούνται νέοι νόμοι, αλλά αντίδραση στην κάθε μορφή βίας. Αν ως κοινωνία την αποδεχόμαστε και παραμένουμε απαθείς, χάνουμε τις αξίες και τον έλεγχο. Δεν γνωρίζουμε μάλλον ότι βρισκόμαστε σε μια βαλτωμένη κατάσταση, δίχως μέλλον, και την αποδεχόμαστε."
Τι πρέπει να κάνει ο Κατίδης προκειμένου να επιστρέψει ομαλά στην ενεργό δράση, είτε στην ΑΕΚ ή σε οποιονδήποτε άλλο σύλλογο;
"Επιβάλλεται να ενημερωθεί και να καταλάβει τι πραγματικά έκανε. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα, με ιστορία. Είχε ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης και δεν τους έχω δει ποτέ να συμπεριφέρονται κατ' αυτόν τον τρόπο. Ανεξάρτητα από τη χειρονομία που είναι καταδικαστέα και ανεπίτρεπτη αν γνώριζε τι σημαίνει, είναι απαράδεκτο για έναν παίκτη σαν εκείνον να νομίζει ότι είναι τόσο πολύ σημαντικός.
Δεν μπορείς στα 20 να ζητάς από τους φιλάθλους να σηκωθούν όρθιοι και να σου αποδώσουν τον απόλυτο σεβασμό. Είναι απαράδεκτο. Κανείς παίκτης δεν δικαιούται να το κάνει αυτό, διότι είναι μέλος αυτής της ομάδας. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να μελετήσει και να καταλάβει. Το δεύτερο είναι ότι οποιοσδήποτε είναι μέλος ενός συλλόγου, είτε παίκτη είτε προπονητής, έχει μεγάλη ευθύνη. Επρεπε να ξέρει ότι με αυτή την κίνηση έκανε διαφήμιση στην ακροδεξιά. Δεν τον υπερασπίζομαι, αλλά είναι γελοίο να θεωρούμε ότι είναι επικίνδυνος για την κοινωνία".