PREMIER LEAGUE

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ. 2-1

Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ. 2-1
Λίβερπουλ-πανηγυρικό

H Λίβερπουλ έσπασε την... κατάρα κόντρα στη Μ.Γιουνάιτεντ (2-1). Νίκες για Άρσεναλ-Τσέλσι (vds)!

Η "κατάρα" που ακολουθούσε τη Λίβερπουλ από το 2001 και μετά, όταν υποδεχόταν στο "Άνφιλντ" τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (μόνο ήττες ή ισοπαλίες), έλαβε τέλος το απόγευμα του Σαββάτου, με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να παίρνει το μεγάλο ντέρμπι με 2-1 στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Πρέμιερ Λιγκ.
Αυτή ήταν η τρίτη νίκη σε τέσσερα ματς για τους "κόκκινους" (έχουν και μία ισοπαλία με την Άστον Βίλα), οι οποίοι σκαρφάλωσαν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, με τη Γιουνάιτεντ από την πλευρά της να γνωρίζει την πρώτη ήττα της στο πρωτάθλημα καθώς και τη δεύτερη βαθμολογική απώλειά της, καθώς είχε έρθει ισόπαλη 1-1 με τη Νιούκαστλ στην πρεμιέρα.

Ο Ράφα Μπενίτεθ παρέταξε τους "κόκκινους" με σύστημα 4-4-2, αλλά χωρίς τα δύο μεγάλα αστέρια τους, Στίβεν Τζέραρντ και Φερνάντο Τόρες (έμειναν στον πάγκο), εξαιτίας του γεγονότος ότι προέρχονταν από τραυματισμούς και δεν ήθελε να ρισκάρει με τη συμμετοχή τους από το ξεκίνημα του ντέρμπι.

Τα γάντια του βασικού φόρεσε ο βασικός και ακλόνητος στη θέση του, Πέπε Ρέινα, ενώ την αμυντική τετράδα συνέθεσαν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Αρμπελόα, Σκρτελ, Κάραγκερ και Αουρέλιο.

Οι τέσσερις παίκτες στο χώρο του κέντρου ήταν οι Αλόνσο, Μασεράνο (τα αμυντικά χαφ), Ριέρα και Μπεναγιούν (οι δύο εξτρέμ, με τον πρώτο να κάνει το ντεμπούτο του), ενώ οι Κάουτ και Κιν ήταν το δίδυμο στη γραμμή κρούσης.

Στον αντίποδα, ο Άλεξ Φέργκιουσον είχε όλα τα όπλα στη διάθεσή του για τη μάχη του "Άνφιλντ" (ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι εδώ και καιρό τραυματίας), με τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να πραγματοποιεί μάλιστα το ντεμπούτο του με τη φανέλα των "κόκκινων διαβόλων", από τότε που μετακόμισε στο "Ολντ Τράφορντ" από την Τότεναμ.

Ο Φαν Ντερ Σαρ κάθησε κάτω από την εστία, ενώ η τετράδα στην άμυνα δεν επεφύλασε κάποια έκπληξη, με τους Μπράουν και Εβρά να καλύπτουν τα δύο άκρα και τους Φέρντιναντ και Βίντιτς να βρίσκονται στην καρδιά της οπισθοφυλακής.

Οι Κάρικ, Σκόουλς και Άντερσον είχαν την ευθύνη να ελέγξουν την κυκλοφορία στο χώρο του κέντρου, με τους Ρούνεϊ, Τέβες και Μπερμπάτοφ να αποτελούν την επιθετική τριπλέτα.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν η ομάδα που μπήκε πιο δυνατά στο χορτάρι του "Άνφιλντ" και κατάφερε μέσα σε τρία λεπτά αγώνα να πετύχει τον απόλυτο αιφνιδιασμό απέναντι στη μεγάλη αντίπαλό της. Μόλις στο 1' το σουτ του Μπερμπάτοφ μέσα από τη μεγάλη περιοχή σταμάτησε στο σώμα του Μάρτιν Σκρτελ (ο Βούλγαρος φορ ζήτησε χέρι, όμως ο Χάουαρντ Γουέμπ έδωσε εντολή να συνεχιστεί το παιχνίδι), ενώ στο 3' οι "κόκκινοι διάβολοι" έπιασαν στον... ύπνο την άμυνα των γηπεδούχων.

Ο Άντερσον τροφοδότησε με ωραία κάθετη μπαλιά τον Μπερμπάτοφ, αυτός έβγαλε την ασίστ από τα δεξιά της μεγάλης περιοχής προς το ύψος του πέναλτι, με τον Κάρλος Τέβες να έρχεται... τρέιλερ από πίσω και να στέλνει με δεξί ψύχραιμο πλασέ (χωρίς την παραμικρή πίεση από παίκτη της Λίβερπουλ) τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Ρέινα.

Το εντυπωσιακό με τον Αργεντινό επιθετικό ήταν πως είχε σκοράρει και πέρυσι στο ίδιο γήπεδο, στην ίδια μάλιστα εστία, με το γκολ εκείνο να χαρίζει στη Γιουνάιτεντ τη νίκη με 1-0 επί της Λίβερπουλ.

Παρά την... ψυχρολουσία, οι γηπεδούχοι δεν πανικοβλήθηκαν, άρχισαν σιγά σιγά να ανεβάζουν στροφές, καταφέρνοντας να μεταφέρουν την πίεση στα καρέ των πρωταθλητών Αγγλίας. Η πρώτη προειδοποιητική βολή ήταν το σουτ του Κάουτ στο 6' που έφυγε έξω από το δεξί δοκάρι του Φαν ντερ Σαρ, ενώ πέντε λεπτά αργότερα (11') οι δύο παίκτες ήταν και πάλι πρωταγωνιστές.

Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Αουρέλιο από τα δεξιά, ο Ολλανδός κίπερ έχασε τη μπάλα από τα χέρια του, ο Κάουτ έγινε κάτοχός της και έκανε αμέσως το σουτ μέσα από την περιοχή, με τον Φαν ντερ Σαρ να αποκρούει, αν και πεσμένος, με το σώμα του, αποσωβώντας τον κίνδυνο.

Η Λίβερπουλ είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 27' είδε την εδαφική της υπεροχή να μετουσιώνεται σε ένα γκολ, το οποίο προήλθε μάλιστα από παίκτη των φιλοξενουμένων!

Ο Τσάμπι Αλόνσο βρήκε ελευθερο πεδίο και δοκίμασε το πόδι του έξω από την περιοχή, η μπάλα κόντραρε στο σώμα του Νεμάνια Βίντιτς, ο Φαν ντερ Σαρ έκανε μπλονζόν για να την διώξει με γροθιά, όμως αυτή βρήκε πάνω στον Γουές Μπράουν και κατέληξε στα δίχτυα των φιλοξενουμένων για να γίνει με... περιπετειώδη τρόπο το 1-1.

Ένα λεπτό αργότερα, η Γιουνάιτεντ σπατάλησε την τελευταία ευκαιρία της στο πρώτο μέρος για να πάει με προβάδισμα στην ανάπαυλα, με τον Άντερσον να βγάζει σέντρα-ξυράφι από τα αριστερά και τον Τέβες να στέλνει τη μπάλα με αριστερό σουτ από το ύψος του πέναλτι, πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Αυτή ήταν και η τελευταία αξιόλογη φάση στο πρώτο μέρος, με τους "κόκκινους διαβόλους" να ξεκινούν στην επανάληψη με μία αλλαγή, καθώς ο Φέργκιουσον έριξε στο ματς τον αρχηγό Ράιαν Γκιγκς στη θέση του Μάικλ Κάρικ.

Σε αντίθεση με το πρώτο 45λεπτο που ήταν ισορροπημένο, η Λίβερπουλ ήταν εμφανώς καλύτερη στο δεύτερο ημίχρονο, με τους γηπεδούχους να κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη του κέντρου και να κλείνουν τη Γιουνάιτεντ στα καρέ της, μέχρι το 65ο λεπτό.

Στο διάστημα αυτό οι "κόκκινοι" είχαν την καλύτερη στιγμή τους στο 56', με το κοντινό πλασέ του Μπεναγιούν να μπλοκάρεται από τον Φαν ντερ Σαρ, ενώ οι φιλοξενούμενοι έγιναν και πάλι απειλητικοί στο 69', με το εξαιρετικό μακρινό ψηλοκρεμαστό σουτ του Γκιγκς να αναγκάζει τον Ρέινα να διώξει σε κόρνερ με υπερένταση.

Ο Μπενίτεθ "απάντησε" στην είσοδο του Χάργκριβς (66' αντί του Σκόουλς), ρίχνοντας μέσα σε διάστημα τριών λεπτών (68', 71') τους Τζέραρντ και Μπάμπελ (στη θέση των Μπεναγιούν και Ριέρα αντίστοιχα), με τον Ολλανδό εξτρέμ να δικαιώνει απόλυτα τον προπονητή του για την επιλογή αυτή μέσα σε διάστημα έξι λεπτών!

Ο Μασεράνο προκάλεσε "τρικυμία" σε δύο αμυντικούς της Γιουνάιτεντ από τη δεξιά πλευρά, η μπάλα έφτασε μετά από κόντρα στον Κάουτ, ο οποίος την "έσπασε" στο ύψος του πέναλτι, με την "χρυσή αλλαγή" Μπάμπελ, να την στέλνει στα δίχτυα στο 77' για να γράψει το 2-1.

Από εκεί και πέρα, το παιχνίδι απέκτησε έναν ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποια μεγάλη φάση μπροστά στις δύο εστίες, με τη Γιουνάιτεντ να μένει μάλιστα με 10 παίκτες στο 90ο λεπτό, λόγω αποβολής του Νεμάνια Βίντιτς με δύο κίτρινες κάρτες.

Στο δεύτερο λεπτο των καθυστερήσεων, ο Φαν ντερ Σαρ κράτησε το 2-1, καθώς νίκησε σε κοντινό τετ α τετ τον Κάουτ, με την φάση αυτή να είναι η τελευταία αξιόλογη στο μεγαλύτερο ντέρμπι του αγγλικού πρωταθλήματος.

Με την επιτυχία αυτή, η Λίβερπουλ διατήρησε την αήττητη πορεία της στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ (3 νίκες-1 ισοπαλία), σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του πίνακα, ενώ ο Ράφα Μπενίτεθ πανηγύρισε την πρώτη του νίκη στον πάγκο των "κόκκινων" Γιουνάιτεντ στα 10 συνολικά ματς που έχει δώσει κόντρα στη Γιουνάιτεντ από το 2004 και μετά.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Λίβερπουλ (Μπενίτεθ): Ρέινα, Αρμπελόα, Σκρτελ, Κάραγκερ, Αουρέλιο, Μπεναγιούν (68' Τζέραρντ), Αλόνσο, Μασεράνο (87' Χίπια), Ριέρα (71' Μπάμπελ), Κάουτ, Κιν

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Φέργκιουσον): Φαν ντερ Σαρ, Μπράουν, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κάρικ (46' Γκιγκς), Σκόουλς (66' Χάργκριβς), Άντερσον (78' Νάνι), Τέβες, Μπερμπάτοφ, Ρούνεϊ

Κίτρινες κάρτες: Τέβες, Νάνι, Βίντιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Κόκκινες κάρτες: Βίντιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Διαιτητής: Χάουαρντ Γουέμπ




































































TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ