Λόμπος: Από την εθνική Χιλής, εγκλωβισμένος ανθρακωρύχος!
Η απίστευτη ιστορία του θρύλου του Χιλιανού ποδοσφαίρου, Φράνκλιν Λόμπος που κατέληξε παγιδευμένος με άλλους 32 συναδέλφους του 700 μέτρα κάτω από τη γη! Η αγωνία των παιδιών του και η στήριξη του Ζαμοράνο...
Ο Φράνκλιν Λόμπος θεωρείται μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του ποδοσφαίρου της Χιλής. Τον αποκαλούσαν "Μortero Magico" (μαγικό ολμοβόλο) για τις "βολίδες" που εξαπέλυε εκτελώντας φάουλ.
Διέπρεψε την δεκαετία του '80 αγωνιζόμενος στο κέντρο του γηπέδου με την Κομπρεσάλ. Όταν τον ρωτούσαν για το μυστικό του στις εκτελέσεις φάουλ ισχυριζόταν: "Ε κτελώ τα φάουλ με τον δικό μου τρόπο". Το 1984 πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
Η σχέση ζωής με τους ανθρακωρύχους
Η σχέση του με τους ανθρακωρύχους ανέκαθεν ήταν ιδιαίτερη. Ακόμη και όταν μεσουρανούσε ποδοσφαιρικά. Ο Κομπρεσάλ εδρεύει στην πόλη Ελ Σαλβαδόρ στον Βορρά της Χιλής και ήταν συνδεδεμένη με τα ανθρακωρυχεία της. Η ονομασία της πόλης προέρχεται από τις ισπανικές λέξεις cobre και sal που σημαίνουν χαλκός και αλάτι.
Το λογότυπο του συλλόγου κοσμείται από ένα κίτρινο κράνος ανθρακωρύχων. Ο πυρήνας των οπαδών της είναι εργάτες από την εταιρεία Κοντέλκο. Μάλιστα τους παρέχονται και ειδικά προνόμια, καθώς με την καταβολή 7.000 πέσος (περίπου 12 ευρώ) οι ανθρακωρύχοι είχαν πρόσβαση σε κάθε παιχνίδι της ομάδας για μία σεζόν στο χωρητικότητας 20.000 θέσεων στάδιο.
Το ταξί και η αδυναμία στις κόρες του
Όταν ο Λόμπος αποσύρθηκε αποφάσισε αρχικά να εργαστεί ως οδηγός ταξί. Τα έσοδα ωστόσο δεν ήταν αυτά που προσδοκούσε και έτσι το 2005 πήρε την απόφαση να γίνει ανθρακωρύχος προκειμένου να μπορέσει να συμπαρασταθεί οικονομικά στις δύο κόρες του που σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο.
Το όνομα του έκανε τον γύρο του κόσμου, καθώς είναι ένας από τους 33 άτυχους εργάτες που έχουν παγιδευτεί 700 μέτρα κάτω από την γη στη σύραγγα του Σαν Χοσέ.
Ο 53χρονος Λόμπος αμοίβεται με 700.000 πέσος (περίπου 1.100 ευρώ) τον μήνα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Περίπου το 1/4 από τις αποδοχές τους ως ποδοφαιριστής. " Όταν ήμουν ποδοσφαιριστής δεν πλήρωνα για τίποτα. Απλά έπαιζες μπάλα και εκπροσωπούσες τους ανθρακωρύχους" είχε δηλώσει σε σχετική συνέντευξη στο fan club της ομάδας.
Οι απάνθρωπες συνθήκες και η τρέλα με την Κομπρεσάλ
Οι αλλαγές στις συνθήκες εργασίας ήταν δραματικές. Στον πρώτο χρόνο ως ανθρακωρύχος, ο Λόμπος παγιδεύτηκε στη σήραγγα της Λα Καρόλα όταν έπιασε φωτιά! Η έξοδος είχε κλείσει και ο Λόμπος εγκλωβίστηκε για μία ολόξληρη μέρα δυσκολεύμενος να αναπνεύσει λόγω του καπνού.
" Τώρα γνωρίζω τι σημαίνει να γεμίσουν οι πνεύμονες με βρωμιές και καπνό προκειμένου να κερδίσω χρήματα για να βλέπω την Κομπρεσάλ αγωνιζόμενη" είχε πει...
Όταν ο Λόμπος ξεκίνησε να εργάζεται στο ανθρακωρυχείο του Σαν Χοσέ, οι κίνδυνοι ήταν ορατοί σε βαθμό που οι ντόπιοι αποκαλούσαν τους εργαζόμενους "καμικάζι".
Οι ιδιοκτήτες του ανθρακωρυχείου πρόσφεραν αμοιβή 30% υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο αναγνωρίζοντας τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν.
Η αγωνία των παιδιών
"Ο πατέρας μου, είχε πει πώς είναι όλα επικίνδυνα εκεί" ανέφερε η 26χρονη Καρολίνα Λόμπος κόρη του παγιδευμένου πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή. "Στ ην τελευταία του δουλειά σε ανθρακωρυχείο που παρείχαν παπούτσια κάθε τρεις μήνες. Εδώ δεν του έδιναν τίποτα, έπρεπε μόνος του να αγοράζει μπότες".
Αρχικά μάλιστα υπήρχε ο φόβος πως ο Λόμπος είχε χάσει τη ζώη του. " Μας είχαν πει πως ο πατέρας μου δεν είχε καταφέρει να βρει διέξοδο στο καταφύγιο. Πέρασα μία μέρα ουρλιάζοντας. Φαντάσου να σου λένε πως ο πατέρας σου είναι νεκρός. Ήταν πολύ συγκεκχυμένη κατάσταση" προσθέτει.
Η στήριξη του Ζαμοράνο
Ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που έχει αναδείξει το ποδόσφαιρο της Χιλής, ο Ιβάν Ζαμοράνο από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του Λόμπος.
"Α πό το ξεκίνημα είχε ηγετικές ικανότητες. Πιστεύω και εκεί κάτω εγκλωβισμένος έχει την ίδια ενέργεια που απελευθέρωνε και ως ποδοσφαιριστής. Είναι ένας άνθρωπος που παρέσυρε την ομάδα του στο να κερδίζει. Είναι πολύ σημαντικό να τους κρατήσει ζωντανούς εκεί κάτω" δήλωσε ο "Ιβάν ο τρομερός", ο οποίος είχε ως συμπαίκτη τον Λόμπος στο ξεκίνημα της καριέρας του,
Η μπάλα που δεν χώρεσε στο σωλήνα...
Ο Λόμπος καθημερινά στέλνει γράμματα στις κόρες του περιγράφοντας την ζωή του στη σήραγγα δίχως να θέλει να προκαλέσει οίκτο. "Θ έλαμε να σου στείλουμε μία μπάλα, όμως δεν χωράει στον σωλήνα" του έγραψαν οι θυγατέρες του.
Η Καρολίνα μάλιστα κοιμάται έχοντας στο μαξιλάρι τα ρούχα του πατέρα της προσευχόμενη να γυρίσει σύντομα στο σπίτι. Αρχές Δεκεμβρίου προβλέπεται πως θα λάβει τέλος το απίστευτο δράμα των 33 ανθρώπων. "Ε ίμαι πολύ αγχωμένη σε ότι αφορά την διάσωση τους. Μέχρι να συμβεί αυτό δεν θα είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουν" δηλώνει εμφανώς ταραγμένη...