Λούκας Πέρεθ: Το στόρι πίσω από το super deal του ΠΑΟΚ
Το Sport24.gr ανοίγει τον φάκελο της πιο κερδοφόρας επένδυσης σε ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες της μεταγραφής του από την Καρπάτι που άνοιξε τον δρόμο για να μπουν 7,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του συλλόγου. Η επιμονή του Γεωργιάδη, η στροφή του Τσιστιακόφ και η συμφωνία που ο Σαββίδης έκλεισε στην Αθήνα με τη δεύτερη απόπειρα.
Για την ακρίβεια 16,9 εκατομμύρια λίρες όπως γράφουν τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης. Ή πιο κατανοητά σε μας, 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα-αντιστοιχούν στη ρήτρα του-πλήρωσε η Άρσεναλ, κατά παραγγελία Αρσενεν Βενγκέρ που στο πρόσωπό του βλέπει έναν νέο Τζέιμι Βάρντι, για να αποκτήσει τον Λούκας Πέρεθ από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.
Η μεταγραφή ολοκληρώνεται σήμερα (χθες οι φωτογράφοι της dailymail "συνέλαβαν" τον 28χρονο Ισπανό στο αεροδρόμιο του Χίθροου λίγο μετά την άφιξή του από την Ισπανία που είχε πάει για να χαιρετήσει πρώην συμπαίκτες, συγγενείς και φίλους) και όπως έχει γραφτεί πολλές φορές, ο ΠΑΟΚ θα βάλει στα ταμεία του 6 εκατομμύρια ευρώ. Για την ακρίβεια, άλλα 6 εκατομμύρια, γιατί το προηγούμενο καλοκαίρι είχε κερδίσει τα πρώτα 1,5 από την πώλησή του στην ομάδα της Γαλικίας.
Τότε ο Φρανκ Άρνεσεν αφού εξάντλησε όλες τις πιθανότητες να πείσει τον Ισπανό να παραμείνει στην Τούμπα, μπήκε σε διαπραγματεύσεις με τους Ισπανούς και προνόησε να βάλει ρήτρα μεταπώλησης ύψους 30%.
Ως εδώ όλα είναι γνωστά. Όπως γνωστές είναι και οι ιστορίες με τις καλαμίδες που δεν φόρεσε σε προπόνηση του ΠΑΟΚ και είχε παραπεμφθεί από τον Τούντορ στην διοίκηση όταν άρχισε να σηκώνει μπαϊράκι για να πάρει μεταγραφή.
Αυτό που δεν είναι γνωστό σε όλες του τις λεπτομέρειες, αφορά στο πως ο Λούκας ήρθε στην Τούμπα. Ποιοι άνθρωποι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, πόσες φορές η μεταγραφή έφτασε να χαλάσει οριστικά αλλά οι συζητήσεις αναθερμάνθηκαν. Το Sport24.gr έχει τις πληροφορίες και αποκαλύπτει άγνωστα γεγονότα εκείνης της εποχής.
Η μέρα που ενθουσίασε
Ήταν 18 Αυγούστου 2011 όταν οι δρόμοι του Λούκας Πέρεθ και του ΠΑΟΚ συναντήθηκαν. Ο 23χρονος τότε Ισπανός "θαμπώνει" Βρύζα, Κωστίκο ως στελέχη του ΠΑΟΚ που είχαν στις πλάτες τους το κομμάτι της αναζήτησης παικτών, αλλά και τον Γιώργο Γεωργιάδη που παρακολούθησε την πρώτη κόντρα του ΠΑΟΚ με την Καρπάτι Λβιβ για τα προκριματικά του Europa League. Ο Δικέφαλος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα τότε να κάνει οποιαδήποτε κίνηση για τον Λούκας, το όνομά του όμως μπαίνει στο μυαλό όλων.
Η πρώτη κρούση
Έναν χρόνο μετά με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη τα πράγματα αλλάζουν και ο Γιώργος Γεωργιάδης που στο μεταξύ έχει αναλάβει τεχνικός διευθυντής κάνει τα πρώτα reports προς τον στρατηγικό σύμβουλο Γκέρμαν Τσιστιακόφ για το ξεχωριστό ταλέντο του Ισπανού. Παράλληλα κάνει και δύο ταξίδια στην Ουκρανία για να τον δει αγωνιζόμενο και άλλες φορές φορές δια ζώσης, καθώς και ένα ραντεβού με τον ατζέντη του παίκτη, Φερνάντο Ροντρίγκο Λαβέγιε στο Ντίσελντορφ. Ο Ισπανός ατζέντης παίρνει πάνω του το θέμα. Λίγο καιρό αργότερα στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, η Καρπάτι αξιώνει 2 εκατ. ευρώ για να πουλήσει τον Λούκας. Ο ΠΑΟΚ κάνει πίσω και ο Λούκας πηγαίνει δανεικός στη Ντιναμό Κιέβου, εκεί που προπονητής είναι ένας παλιός τεχνικός του ΠΑΟΚ και γνώριμος των ελληνικών γηπέδων, ο ΌΛγεκ Μπλαχίν.
Η απαίτηση του "τσάρου" Μπλαχίν να περάσει πρώτα από δοκιμασία στην δεύτερη ομάδα της Ντιναμό, φέρνει ρήξη με το καλημέρα στη σχέση του με τον Λούκας, ο οποίος δεν έπαιξε ποτέ στην ομάδα του Κιέβου. Η... απενεργοποίησή του δίνει στον Τσιστιακόφ το δικαίωμα να βγάλει το συμπέρασμα ότι μόλις πήγε σε μεγάλη ομάδα, δεν άντεξε.
Ο Τσόρι και η στροφή Τσιστιακόφ
Παρά τις αρνητικές εξελίξεις ο Γ.Χ. δεν παύει να έχει σχέσεις με τον Ροντρίγκο Λοβέγιε. Πηγαίνει στην Μαδρίτη διατηρώντας στενή επικοινωνία τόσο μαζί του, όσο και με τον Λούκας. Βοήθησε και το γεγονός ότι ο Λοβέγιε εκείνη την περίοδο ήταν συνεργάτης της Ράγιο Βαγιεκάνο και ο ΠΑΟΚ ενδιαφερόταν για τον Τσόρι Ντομίνγκες που τελικά κατέληξε στον Ολυμπιακό.
Το καλοκαίρι έφθασε και ο Γεωργιάδης άρχισε να στέλνει και πάλι αναφορές σε Τσιστιακόφ και Σαββίδη προτείνοντας ο ΠΑΟΚ να κάνει κρούση στην Καρπάτι για την αγορά του Λούκας, ο οποίος είχε έρθει σε ρήξη με την ουκρανική ομάδα.
Στο μεταξύ, ο τότε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ είχε βρει και έναν απρόσμενο σύμμαχο. Έναν παίκτη της Ντιναμό Κιέβου, που είχε πολύ φιλική σχέση με τον Γκέρμαν Τσιστιακόφ και του είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Λούκας: "Μπορεί να μην έπαιζε αλλά στην προπόνηση έκανε απίστευτα πράγματα. Κάνε κίνηση να τον πάρεις στον ΠΑΟΚ" είχε προτρέψει τον Λιθουανό και εκείνος άρχισε να έχει την ίδια γραμμή με τον Γεωργιάδη.
Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε την πρώτη απόπειρα και δεν πήρε καν απάντηση από τους Ουκρανούς, γεγονός που τον εκνεύρισε αφάνταστα. Στο μεταξύ, ο Χουμπ Στέφενς που είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας είχε πειστεί ότι ο Λούκας μπορούσε να παίξει τον ρόλο του επιτελικού που έψαχνε ο ΠΑΟΚ και εισηγήθηκε κι αυτός θετικά. Ο Ιβάν βρήκε την ευκαιρία από την παρουσία του ιδιοκτήτη της Καρπάτι στην Αθήνα και έκλεισε τη συμφωνία. 800.000 ευρώ σε δόσεις και 30% ποσοστό μεταπώλησης, χρήματα που η Καρπάτι πήρε επιπλέον από το 1,5 εκατ. ευρώ που εισέπραξε ο ΠΑΟΚ από τη Λα Κορούνια.
Η συνέχεια γνωστή...