Μάντσεστερ Σίτι: Οι 115 παραβάσεις, το ενδεχόμενο "ξήλωμα" τροπαίων και η "τυραννία της πλειοψηφίας"
Η Μάντσεστερ Σίτι θα καθίσει τη Δευτέρα (16/9) στο εδώλιο κατηγορούμενη για 115 οικονομικές παραβάσεις και το SPORT24 αναλύει τις κατηγορίες, την επικείμενη δίκη αλλά και τις πιθανές ποινές που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Η ώρα της αλήθειας για τις 115 κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Μάντσεστερ Σίτι για φερόμενες οικονομικές παραβάσεις βρίσκεται προ των πυλών. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (12/9). Όπως αναφέρουν τα αγγλικά ΜΜΕ, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες ενώ η ετυμηγορία πρόκειται να γίνει γνωστή το νωρίτερο την άνοιξη του 2025.
Η Μάντσεστερ Σίτι βρίσκεται κατηγορούμενη για 115 οικονομικές παραβάσεις που εκτείνονται σε εννέα χρόνια, από το 2009 έως το 2018 και οι ποινές που αντιμετωπίζει είναι πολύ σκληρές. Η αφαίρεση βαθμών και ο υποβιβασμός συγκαταλέγονται στις πιθανές τιμωρίες όμως λέγεται πως οι όποιες ποινές ενδέχεται να επιφέρουν ακόμη και αφαίρεση τροπαίων.
Ενόψει της έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας, το SPORT24 σας παρουσιάζει αναλυτικά την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι πρωταθλητές Αγγλίας.
Οι 115 κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Σίτι
Όπως αναφέραμε, η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται για 115 παραβιάσεις των κανόνων του Financial Fair Play (FFP) σε μια περίοδο εννέα ετών. Πρόκειται για την περίοδο από το 2009 έως το 2018 και η πλήρης λίστα των κατηγοριών είδε το φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2023.
Όλες οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι σοβαρές και εάν αποδειχθεί ότι όντως προέβη σε όλες ή ορισμένες από τις εν λόγω παραβάσεις τότε αναμένεται να της επιβληθούν σοβαρές ποινές. Οι κατηγορίες κατά των πολιτών θα διερευνηθούν, θα επανεξεταστούν και θα αναλυθούν από μια ανεξάρτητη επιτροπή.
Οι 115 κατηγορίες χωρίζονται ως εξής:
- 54 - Παράλειψη παροχής ακριβών και επικαιροποιημένων οικονομικών πληροφοριών από το 2009-10 έως το 2017-18
- 14 - Παράλειψη υποβολής ακριβών οικονομικών εκθέσεων για τις αποζημιώσεις παικτών και προπονητών από το 2009-10 έως το 2017-18
- 5 - Μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της UEFA, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών της UEFA για τους συλλόγους και την αδειοδότηση και τους κανονισμούς της UEFA για το Financial Fair Play
- 7 - Παραβάσεις των κανονισμών κερδοφορίας και βιωσιμότητας της Premier League (PSR) από τη σεζόν 2015-16 έως και τη σεζόν 2017-18
- 35 - Μη συνεργασία με τις έρευνες της Premier League από τον Δεκέμβριο του 2018 έως σήμερα
Η ανάλυση των 115 κατηγοριών
Από τις 115 κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Μάντσεστερ Σίτι, οι περισσότερες (54) έχουν να κάνουν με την παράλειψη παροχής ακριβών και επικαιροποιημένων οικονομικών πληροφοριών από τη σεζόν 2009/10 έως και τη σεζόν 2017/18. Αυτό επιτρέπει στο FFP μια ξεκάθαρη άποψη για τα έσοδα ενός συλλόγου, τα οποία περιλαμβάνουν συμφωνίες χορηγιών και το λειτουργικό του κόστος, το οποίο περιλαμβάνει τους μισθούς των παικτών.
Κάθε σύλλογος της Premier League υπογράφει έναν κώδικα συμμόρφωσης, ο οποίος ουσιαστικά μεταφράζεται σε συλλόγους που συμφωνούν να συμπεριφέρονται σωστά και να παρέχουν στο πρωτάθλημα ακριβείς και ενημερωμένους λογαριασμούς, οι οποίοι αναμένεται να ελέγχονται κάθε χρόνο. Τα τελευταία χρόνια η Σίτι έχει κατηγορηθεί για διόγκωση της αξίας των χορηγιών της, οι οποίες συνδέονται με τους ιδιοκτήτες της.
Αντιμετωπίζει επίσης 14 κατηγορίες για μη υποβολή ακριβών οικονομικών εκθέσεων για τις αποζημιώσεις παικτών και προπονητών για τις εν λόγω σεζόν.
Η ομάδα του Μάντσεστερ αντιμετωπίζει επίσης 35 κατηγορίες για μη συμμόρφωση με τις έρευνες της Premier League από τον Δεκέμβριο του 2018 μέχρι σήμερα. Όλες οι 115 κατηγορίες της Σίτι ήρθαν στο φως για πρώτη φορά από το γερμανικό Der Spiegel.
Το χρονικό της υπόθεσης
- Νοέμβριος 2018: Το γερμανικό Der Spiegel δημοσιεύει διάφορα άρθρα που κατηγορούν τη Μάντσεστερ Σίτι για παραβίαση των κανόνων του FFP
- Μάρτιος 2019: Η UEFA ξεκινά μια επίσημη έρευνα μετά τα παραπάνω δημοσιεύματα
- Μάιος 2019: Η Μάντσεστερ Σίτι επικρίνει την έρευνα και ξεκινά με τη σειρά της διαδικασία έφεσης
- Νοέμβριος 2019: Το CAS κάνει δεκτή την έφεση της Μάντσεστερ Σίτι, υποστηρίζοντας ότι η UEFA έδειξε "έλειψη απόφασης"
- Φεβρουάριος 2020: Η UEFA ανακοίνωσε ότι η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει διετή αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και χρηματικό πρόστιμο ύψους 33,85 εκατ. ευρώ
- Ιούλιος 2020: Η Μάντσεστερ Σίτι ασκεί έφεση για τον αποκλεισμό και την κερδίζει καθώς οι κατηγορίες είχαν παραγραφεί - Καλείται να πληρώσει μόνο 10,53 εκατ. ευρώ ως πρόστιμο
- Φεβρουάριος 2023: Η Premier League κατηγορεί τη Μάντσεστερ Σίτι για πάνω από 115 παραβάσεις του FFP
Η δίκη και οι πιθανές ποινές
Η δίκη, η οποία θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, καθώς οι κανονισμοί της Premier League σχετικά με τις παραβιάσεις του FFP ορίζουν ότι οποιαδήποτε απόφαση ενώπιον ανεξάρτητης επιτροπής θα διεξάγεται χωρίς την παρουσία κοινού και θα είναι αυστηρά εμπιστευτική. Αυτό σημαίνει πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα έχουν γνώση για την εξέλιξη της υπόθεσης έως την τελική ετυμηγορία της Premier League.
Όσον αφορά τις ποινές, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει οκτώ πιθανές ποινές για έναν σύλλογο που έχει κριθεί ότι παραβίασε τους κανόνες του FFP. Τόσο η Σίτι όσο και η Premier League έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν έφεση κατά οποιασδήποτε ετυμηγορίας - αν και όχι στο CAS, το όργανο που ανέτρεψε τον αποκλεισμό της Σίτι από την UEFA το 2020.
Οι οκτώ ποινές που προβλέπονται:
- Επίσημη επίπληξη
- Χρηματικό πρόστιμο (ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης)
- Αφαίρεση βαθμών (ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης)
- Αφαίρεση εσόδων από τις διοργανώσεις της UEFA
- Απαγόρευση εγγραφής νέων παικτών στο ρόστερ για τις διοργανώσεις της UEFA
- Περιορισμός του αριθμού των παικτών που μπορούν να εγγραφούν στο ρόστερ για τις διοργανώσεις της UEFA
- Αποβολή από μια τρέχουσα διοργάνωση της UEFA
- Αποκλεισμός από τις διοργανώσεις της UEFA
Το ενδεχόμενο υποβιβασμού και αφαίρεσης τροπαίων
Παρόλο που υπάρχουν οκτώ προβλεπόμενες ποινές για τις παραβιάσεις της Μάντσεστερ Σίτι, υπάρχουν αναφορές που κάνουν λόγο ακόμα και για πολύ βαρύτερες τιμωρίες. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα οικονομικών, Νταν Πλάμπεϊ, η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζει τόσο τον υποβιβασμό όσο και το ενδεχόμενο αφαίρεσης τροπαίων.
"Όσον αφορά τη δυνατότητα, η απάντηση είναι ναι. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα όλων αυτών των πραγμάτων. Αλλά όλα αυτά τα πράγματα ήταν στο τραπέζι και πριν από την ετυμηγορία της Έβερτον.
Αυτό είναι το πλαίσιο διακυβέρνησης της Premier League, είναι μέσα στις αρμοδιότητές της. Αναπτύσσουν τις κυρώσεις και οι κυρώσεις κυμαίνονται από οικονομικές κυρώσεις, όσον αφορά τα πρόστιμα, μέχρι αθλητικές κυρώσεις όσον αφορά τις αφαιρέσεις βαθμών ή τον υποβιβασμό ή την αφαίρεση τίτλων.
Όλα αυτά τα πράγματα είναι μέσα στο τόξο του τι μπορεί να κάνει η Premier League. Ψάχνουμε για σημεία αναφοράς και ψάχνουμε για προηγούμενο. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι", είπε στο Stats Perform.
Η ξεχωριστή νομική μάχη της Σίτι με την Premier League
Η Μάντσεστερ Σίτι - η οποία τηρεί σιγή ιχθύος - αρνείται τις κατηγορίες και ξεκίνησε ξεχωριστή νομική υπόθεση εναντίον της Premier League. Σύμφωνα με τους Times, η ομάδα του Γκουαρντιόλα επιδιώκει να τερματίσει τους κανόνες του πρωταθλήματος για τις συναλλαγές συνδεδεμένων μερών (APT), για τους οποίους υποστηρίζει ότι είναι παράνομοι.
Οι κανόνες - που θεσπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2021 - έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα, εμποδίζοντας τους κορυφαίους συλλόγους να διογκώνουν τις εμπορικές συμφωνίες με εταιρείες που συνδέονται με τους ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, μέσα σε ένα νομικό έγγραφο 165 σελίδων, η City ισχυρίζεται ότι οι κανόνες έχουν εγκριθεί από τους αντιπάλους για να καταπνίξουν την επιτυχία τους στο γήπεδο ως "τυραννία της πλειοψηφίας".
Ο σύλλογος έχει κατηγορήσει τους αντιπάλους του για "διακρίσεις κατά της ιδιοκτησίας από τον Κόλπο" - αφού οι κανόνες τέθηκαν σε εφαρμογή λίγο μετά την εξαγορά της Νιούκαστλ από τη Σαουδική Αραβία. Οι αντίπαλοι σύλλογοι ισχυρίζονται ότι η προσφυγή της Σίτι θα μπορούσε να καταστρέψει την ανταγωνιστικότητα της Premier League, καθώς θα επέτρεπε στους πλούσιους συλλόγους να ξοδεύουν απεριόριστα για τις ομάδες και τις υποδομές τους.
Εάν οι πρωταθλητές Αγγλίας κερδίσουν τη δικαστική αυτή διαμάχη, τότε οι πλουσιότεροι σύλλογοι του πρωταθλήματος θα μπορούσαν να αποτιμούν συμφωνίες χορηγίας χωρίς να χρειάζεται ανεξάρτητη αξιολόγηση.