ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαρακανά

Μαρακανά

Είναι συνώνυμο του ποδοσφαίρου, είναι ο απόλυτος ναός για τους απανταχού πιστούς της στρογγυλής θεάς, είναι το Μαρακανά.

Είναι ίσως το πρώτο όνομα γηπέδου που ακούει από μικρός κάθε ποδοσφαιρόφιλος, είναι ο ναός του ποδοσφαίρου, το μεγάλο στολίδι του Ρίο ντε Ζανέιρο. Στο Μαρακανά θα αναδειχθεί ο νικητής της διοργάνωσης και οι Βραζιλιάνοι θέλουν να γράψουν διαφορετικά την ιστορία από την προηγούμενη φορά.

Δείτε σε τρισδιάστατη απεικόνιση πως είναι τα γήπεδα της Βραζιλίας.

Όνομα: Μαρακανά (Ζουρναλίστα Μάριο Φίλιο)

Πόλη: Ρίο ντε Ζανέιρο

Πολιτεία: Ρίο ντε Ζανέιρο

Ομάδα: Φλαμένγκο, Φλουμινένσε

Αρχικό κόστος: 300.00.000 ευρώ

Τελικό κόστος: 391.000.000 ευρώ

Χωρητικότητα: 78.639

Θέσεις πάρκινγκ: 2.100

Θέσεις Τύπου: 328

Διαστάσεις: 105 x 68

Καθυστέρηση: 6 μήνες

Όνομα: Μαρακανά είναι γειτονιά του Ρίο ντε Ζανέιρο. Μαρακανά λέγεται και ο ποταμός που ρέει στην περιοχή. Το αρχικό στάδιο κατασκευάστηκε για την διοργάνωση του Μουντιάλ της Βραζιλίας του 1950. Επτά αρχιτέκτονες δούλευαν νυχθημερόν για να σχεδιάσουν το μεγαλύτερο στάδιο του κόσμου το 1948. Το κατάφεραν μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Μαρακανά δεν είναι πορτογαλική λέξη, αλλά μείγμα των γλωσσών τουπί και γκουαρανί και αναφέρεται σε ένα είδος παπαγάλου. Μάριο Φιλιο, που είναι το έτερο, σαφώς πολύ λιγότερα διάσημο όνομα του γηπέδου, είναι ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος που πρωτοστάτησε για την ανέγερσή του.

Κατασκευή: Κατασκευάστηκε για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1950. Σημάδεψε και σημαδεύτηκε από αυτή την διοργάνωση. Το Μαρακανάζο είναι η ευχή και η κατάρα που το σημαδεύει μέχρι σήμερα. Οι οποιεσδήποτε βελτιώσεις και εργασίες ανακατασκευής του γηπέδου είχαν ένα κοινό γνώμονα: Σεβασμό στην ιστορία του. Συνολικά τρεις προσπάθειες ανακαίνισης του. 2000, 2006 και 2013. Κάποτε μπορούσε (;) να χωρέσει μέχρι και 200.000 θεατές, τώρα 78.639.

Εναρκτήριο παιχνίδι: Καριόκα - Παουλίστα 0-1 (16/6/1950)

Ρεκόρ προσέλευσης: Βραζιλία - Ουρουγουάη 1-2 198.854 (16/7/1950)

Τι θα δούμε: Θα φιλοξενήσει παιχνίδια τεσσάρων ομίλων, ένα για τον γύρο των 16, έναν προημιτελικό και φυσικά τον τελικό.

Αναλυτικά:

15/6 Αργεντινή - Βοσνία

18/6 Ισπανία - Χιλή

22/6 Βέλγιο - Ρωσία

25/6 Ισημερινός - Γαλλία

28/6 Γύρος των 16

4/7 Προημιτελικός

13/7 Τελικός

Οι πύλες του ανεξήγητου: Σε ένα τέτοιο στάδιο μπορεί να βρει κανείς πολλές συμπτώσεις, παράξενα και ευτράπελα. Αυτό που έχει σημαδέψει την ιστορία του είναι το Μαρακανάζο του 1950. Η μέρα που έκλαψε η Βραζιλία, η μέρα που σίγησε το Μαρακανά. Αυτή η στιγμή θα συντροφεύει το στάδιο και την ιστορία του εις τους αιώνες των αιώνων.

Δείτε εδώ την ιστορία

Το timelapse του γηπέδου:

Πόλη: Ριο είναι ποταμός και Ζανέιρο ο Ιανουάριος. Άρα είναι ο ποταμός του Ιανουαρίου. Καρναβάλι, το άγαλμα του Χριστού, Κόπα Καμπάνα, φυσικά το Μαρακανά και άλλα πολλά κάνουν τους καριόκας να υπερηφανεύονται έναντι των παουλίστας ότι η πόλη τους είναι το σήμα κατατεθέν της Βραζιλίας προς τον έξω κόσμο.

Μαζί με τα προάστια φτάνει τα 12.000.000 ίσως και παραπάνω. Η κατάσταση στους δρόμους, χαώδης, το παραδέχονται και οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι. Καλές θερμοκρασίες την περίοδο του Μουντιάλ, γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου. Επικίνδυνα κρούσματα, δάγκειου πυρετού, και κακές συνθήκες υγιεινής θα κάνουν επικίνδυνη την ζωή των επισκεπτών.

Το timelapse της πόλης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ