Μαραντόνα: Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά το θάνατό του
Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν, μετά το θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, αρκετά ερωτήματα που αφορούν την ιατρική περίθαλψη που έλαβε, την κληρονομιά, το μέλλον της Χιμνάσια Λα Πλάτα, αλλά και το τι συνέβη το πρωί της Τετάρτης.
Ο θάνατος του Ντιέγκο Μαραντόνα άφησε ακόμη πιο φτωχό τον πλανήτη και "σκόρπισε" τη θλίψη σε κάθε γωνιά της γης.
Ο παγκόσμιος θρύλος οδηγήθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (26/11) στην τελευταία του κατοικία, στην Μπέλα Βίστα, άλλα έφυγε τόσο ξαφνικά που άφησε πίσω του πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το Sport24.gr έψαξε και συγκέντρωσε τα ερωτήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο 48ωρο:
Ήταν επείγουσα η επέμβαση για το αιμάτωμα;
Ο πρώην γιατρός του Μαραντόνα, Αλφρέντο Κάχε, εξέφρασε τις αμφιβολίες του σχετικά με την αναγκαιότητα της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο παγκόσμιος θρύλος. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντιεγκίτο διακομίσθηκε τη Δευτέρα (2/11) στο νοσοκομείο Ιπένσα της Πλάτα με δύσπνοια και την επόμενη ημέρα πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, καθώς διεγνώσθη με θρόμβο στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, ο Κάχε αποκάλυψε στο TyC Sports πως δεν είχαν συμφωνήσει όλοι οι γιατροί για την επέμβαση: "Ποτέ δεν ήξερα ποια ήταν η επείγουσα ανάγκη για να εγχειριστεί. Έχω περισσότερες αμφιβολίες παρά βεβαιώσεις. Ο καρδιαγγειακός έλεγχος δεν έγινε πραγματικά με ολοκληρωμένο τρόπο.
Δεν πρέπει να πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο με κλινικό έλεγχο χωρίς προσεκτική ανάλυση", είχε τονίσει σε άλλη συνέντευξή του στην Telefe.
Γιατί η αποκατάσταση έγινε στο σπίτι;
Μία εβδομάδα περίπου μετά την επέμβαση στο κεφάλι, ο Μαραντόνα πήρε εξιτήριο και συνέχισε την ανάρρωσή του στο σπίτι, όπου λάμβανε και τη θεραπεία για την εξάρτηση από το αλκοόλ. Μάλιστα, η απόφαση αυτή βρήκε πάλι αντίθετο τον Κάχε, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό της Telefe:
"Δεν μου φάνηκε λογικό όταν πήρε εξιτήριο. Ο Ντιέγκο έπρεπε να είχε μείνει σε ένα μέρος, με διαφορετική υποδομή. Όπως όταν τον πήγαμε στην Κούβα, όπου όλοι διαμαρτυρήθηκαν αλλά τα πράγματα έγιναν πολύ καλά εκεί".
Τι συνέβη το πρωί της Τετάρτης;
Μετά την είδηση του θανάτου του, ο δικηγόρος και φίλος του, Ματίας Μόρλα, εξαπέλυσε κατηγορίες προς το ιατρικό προσωπικό και ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τα αίτια του θανάτου. Συγκεκριμένα, ο Μόρλα έκανε λόγο για ιατρική αμέλεια, υποστηρίζοντας πως ο Μαραντόνα δεν είχε προσοχή για 12 ώρες, ενώ και το ασθενοφόρο χρειάστηκε μισή ώρα για να φτάσει στο σπίτι:
"Είναι ανεξήγητο ότι για 12 ώρες ο φίλος μου δεν είχε την προσοχή και τον έλεγχο από το προσωπικό υγείας που τον εξυπηρετούσε, το ασθενοφόρο άργησε πάνω από μισή ώρα για να φτάσει και αυτό ήταν μια εγκληματική ανοησία. Αυτό το γεγονός πρέπει να τονιστεί και θα ζητήσω να ερευνηθεί μέχρι τέλους".
Μάλιστα, το γεγονός αυτό σχολιάστηκε και από τον πρώην γιατρό του Ντιεγκίτο, με τον Κάχε να δηλώνει χαρακτηριστικά στο Telefe: "Θα έπρεπε να υπάρχει μόνιμα ένας γιατρός στο δωμάτιό του".
Τι θα συμβεί με την κληρονομιά του;
Ένα από τα επόμενα ζητήματα που θα απασχολήσει αρκετά είναι η περιουσία του θρύλου της Αργεντινής και το πώς αυτή θα μοιραστεί. Οι απόγονοί του είναι τα πέντε παιδιά του, τα οποία είναι από τέσσερις διαφορετικές γυναίκες: οι Ντάλμα, Τζιανίνα, Ντιέγκο Τζούνιορ, Ντιέγκοτο Φερνάντο και Τζιάνα.
Για την ώρα ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό πόσα και ποια παιδιά περιλαμβάνονται στη διαθήκη του. Βέβαια, σε μία πρόσφατη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, όντας ακόμη εν ζωή, είχε αποκαλύψει πως θα ήθελε η περιουσία του να μοιραστεί σε ιδρύματα και όχι στα παιδιά του:
"Καθώς μεγαλώνω τους απασχολεί περισσότερο τι θα τους αφήσω. Τους λέω ότι δεν θα τους αφήσω τίποτα, θα τα χαρίσω όλα. Όλα όσα κέρδισα στη ζωή μου θα τα κάνω δωρεές".
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Goal αν και ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε μία λαμπρή καριέρα, η οποία του εξασφάλισε πολλά χρήματα, ακριβά γούστα και καλή ζωή, έφυγε, αφήνοντας μία περιουσία αξίας μόλις 100.000 δολαρίων.
Ποιος θα είναι ο νέος προπονητής της Χιμνάσια Λα Πλάτα;
Ο Γκαγέγο Μέντες ο οποίος είχε φτάσει στη Χιμνάσια ως βοηθός προπονητή του Μαραντόνα τον Σεπτέμβριο του 2019, υπέβαλε την παραίτησή του παρά το γεγονός πως είχε την πλήρη στήριξη των παικτών και της ηγεσίας. Για αυτόν, ο προπονητής ήταν ο Ντιέγκο. Ο Μαριάνο Μεσέρα θα καθίσει στον πάγκο κόντρα στη Βέλεζ, ως υπηρεσιακός κι οι διοικούντες τη Χιμνάσια αναζητούν τον διάδοχο του Μαραντόνα.
Μπορούν οι θαυμαστές να επισκέπτονται το νεκροταφείο;
Παρά την τελευταία επιθυμία του Μαραντόνα να ταριχευθεί, ώστε να βρίσκεται κοντά στους θαυμαστές του και να μπορεί ο κόσμος να τον θαυμάζει, θάφτηκε στο κοιμητήριο Μπέλα Βίστα, δίπλα από τους γονείς του. Ωστόσο, ο χώρος είναι ιδιωτικός και δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ευρύ κοινό.
Ποιες προτάσεις υπήρξαν για να του αποδοθεί φόρος τιμής;
Η Αργεντινή μετά τον ξαφνικό θάνατο του παγκόσμιου θρύλου κήρυξε τριήμερο πένθος, με τις δραστηριότητες να συνεχίζονται κανονικά από το Σάββατο. Ο Μαραντόνα άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και εκείνο κατά κάποιον τρόπο του το επιστρέφει.
Οι παίκτες της Νάπολι, όπου ο Ντιεγκίτο πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του, παρατάχθηκαν φορώντας φανέλες του Μαραντόνα με το Νο10 στην πλάτη, θέλοντας να τιμήσουν τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του συλλόγου. Το ίδιο έκανε και ο Βραζιλιάνος προπονητής της Γκρέμιο, Ρενάτο Πορταλούπι.
Επίσης, ο πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, δήλωσε πως θέλει να τον τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας το όνομά του στο Σαν Πάολο.
Η Αργεντινή ήταν το σπίτι του Ντιέγκο και τον λατρεύουν σαν εθνικό τους ήρωα. Γι' αυτό στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα να απεικονίζεται ο Pipe de Oro σε χαρτονόμισμα των 10 πέσος (10 λεπτά σε ευρώ), μια πρόταση που έγινε δεκτή μάλιστα, με ενθουσιασμό.