X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μάριο Ουσίγιος: Ο Αργεντινός που σημείωσε χατ τρικ με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα

Ο Μάριο Ουσίγιος έχει σκοράρει δύο φορές κόντρα στη Ρίβερ με τη φανέλα της Μπόκα, αλλά μπορεί να περηφανεύεται για κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό: έχει σημειώσει χατ τρικ με τη φανέλα τόσο της Ρεάλ όσο και της Μπαρτσελόνα του Μαραντόνα!

Ο νέος αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Μάριο Ουσίγιος, έχει χαράξει τη δική του πορεία στον χώρο του ποδοσφαίρου, όχι μόνο έξω από τις τέσσερις γραμμές, αλλά και μέσα. Εξάλλου, έχει να επιδείξει ένα πολύ σπάνιο επίτευγμα, αφού είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που μπορεί να κομπάζει για χατ τρικ τόσο με τη φανέλα της Ρεάλ όσο και με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα!

Γεννημένος στο Μορόν, προάστιο του Μπουένος Άιρες, ο Ουσίγιος έκανε το όνειρο κάθε μικρού παιδιού της χώρας πραγματικότητα: στα 18 του φορούσε τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς. Μάλιστα, πανηγύρισε (με ελάχιστη συμμετοχή) το Copa Libertadores του 1978 και σκόραρε δύο φορές σε superclásico με αντίπαλο τη Ρίβερ Πλέιτ, πρώτα τον Ιούλιο του 1978 σε νίκη της Μπόκα με 1-0 και ακολούθως τον Νοέμβριο του 1979 σε ισοπαλία 1-1.

Μαρτυρίες για το ταλέντο του ταξίδεψαν μέχρι τη Μαδρίτη, όπου οι ιθύνοντες της Ρεάλ αναζητούσαν παίκτες από όλο τον κόσμο για να επαναφέρουν τον σύλλογο στην κορυφή, μετά από 13 χρόνια ανομβρίας. Ο Ουσίγιος είχε αποκτήσει τη φήμη σκόρερ με σπουδαίο κεφάλι, με συνέπεια να γίνουν αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον Σαντιγιάνα που μεσουρανούσε εκείνη την εποχή στους "μερένγκες".

Η Ρεάλ τον προσκάλεσε και αγωνίστηκε σε οκτώ παιχνίδια σημειώνοντας τρία τέρματα με τη Ρεάλ Καστίγια, τη δεύτερη ομάδα, στο πλευρό των Αγουστίν, Ραφαέλ Γκαρθία Κορτές και Ρικάρντο Γκαγέγο, που μετέπειτα έκαναν καριέρα με την πρώτη ομάδα.

ΣΚΟΡΑΡΕ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΡΕΑΛ ΚΑΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΚΡΙΤΙΚΗ

Στις 28 Φεβρουαρίου 1979, ο Ουσίγιος κατάφερε να φορέσει κι αυτός τη φανέλα της πρώτης ομάδας. Η Ρεάλ είχε κανονίσει ένα φιλικό απέναντι στην εθνική Σαουδικής Αραβίας, με σαφείς οικονομικούς σκοπούς. Ο αγώνας θα διεξαγόταν στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", αλλά πρόθεση των ανθρώπων της Ρεάλ ήταν να μην κουράσουν πολλούς παίκτες της πρώτης ομάδας κι έτσι συμπλήρωσαν την αποστολή και με μέλη της Καστίγια.

Ένα εξ αυτών, ο 20χρονος Ουσίγιος, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία και σημείωσε τρία γκολ απέναντι σε έναν αντίπαλο που τελικά υποτάχθηκε με 7-0. Όλα έδειχναν ότι ο Αργεντινός πραγματοποίησε αποφασιστικό βήμα για την καριέρα του, μέχρι να έρθει το δημοσίευμα της " Marca" την επόμενη μέρα να κατακεραυνώσει τις όποιες προσδοκίες του.

"Τρία γκολ που παραπλανούν, επειδή δεν είναι ούτε ικανός παίκτης, ούτε γεννημένος κεφαλοσφαιριστής ούτε εκμεταλλεύεται ευκαιρίες. Δεν άγγιξε την μπάλα μέχρι το 21ο λεπτό", ήταν η σφοδρή κριτική που δέχθηκε ο Ουσίγιος από την κορυφαία σε κυκλοφορία αθλητική εφημερίδα της Ισπανίας.

"Ήμουν πολύ άπειρος", παραδέχθηκε ο ίδιος τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν επέστρεψε στην Ισπανία, αυτήν τη φορά για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Καρθαχένα και ακολούθως της Μούρθια. "Το ρεκόρ μου με τη Ρεάλ είναι απλησίαστο, αφού έχω ένα παιχνίδι και τρία γκολ", υποστήριξε πιο μετά σε συνέντευξή του.

Μέχρι να επιστρέψει στην ιβηρική χερσόνησο είχε προλάβει να περάσει δύο χρόνια στη Λόμα Νέγκρα και μία χρονιά στη Σαν Λορένσο, όπου στο πρωτάθλημα Nacional 1983 σημείωσε 11 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

Από το τέλος του 1983 μέχρι το 1985 φόρεσε τη φανέλα της Μούρθια, με εξαίρεση μερικές εβδομάδες του 1984, όπου έπαιζε ποδόσφαιρο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα του Ντιέγκο Μαραντόνα...

ΧΑΤ ΤΡΙΚ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Μετά από 16 αγώνες και επτά τέρματα τη σεζόν 1983-1984, ο Ουσίγιος βρέθηκε στο ραντάρ των Καταλανών. Ο Σέσαρ Λουίς Μενότι, παίρνοντας έγκριση και από τον Μαραντόνα, τον κάλεσε στις ΗΠΑ, όπου η Μπαρτσελόνα ήταν με τη σειρά της προσκεκλημένη των Κόσμος της Νέας Υόρκης, για το τουρνουά Copa Transatlantica 1984. Εκείνη την εποχή, επρόκειτο για μία φιλική διοργάνωση εν είδει Διηπειρωτικού, με ομάδες από την αμερικανική ήπειρο να προσκαλούν ομάδες από την Ευρώπη.

Το 1966 για παράδειγμα, στη διοργάνωση συμμετείχε και η ΑΕΚ, μαζί με τη Σάντος του Πελέ και την Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Οι Βραζιλιάνοι νίκησαν με 4-0 τους Πορτογάλους και 1-0 την Ένωση, η οποία απέσπασε ισοπαλία 2-2 με τους Λουζιτανούς. Στη διοργάνωση του 1984, πλην της Μπαρτσελόνα, προσκεκλημένες ήταν η Ουντινέζε και η Φλουμινένσε.

Στο υπερατλαντικό ταξίδι των "μπλαουγκράνα", πάντως, έλαβε μέρος ακόμα ένας παίκτης που ήθελε να δοκιμάσει ο Μενότι. Ο λόγος για τον Μάχικο Γκονσάλες, τον κορυφαίο παίκτη του Ελ Σαλβαδόρ και έναν από τους πιο θεαματικούς της εποχής, ο οποίος το 1982 είχε πάρει μεταγραφή στην Κάντιθ.

Όλα τα φώτα έπεσαν σε αυτόν, ωστόσο στον ημιτελικό της 28ης Μαΐου 1984 μεταξύ Μπαρτσελόνα και Κόσμος, ο Ουσίγιος ήταν αυτός που σημείωσε και τα τρία γκολ των Καταλανών. Οι Αμερικανοί, με μπροστάρη έναν πρώην παίκτη των "μπλαουγκράνα", τον Γιόχαν Νέεσκενς, επικράτησαν με 5-3 της "πειραματικής" Μπαρτσελόνα και προκρίθηκαν στον τελικό (όπου νίκησαν με 4-1 την Ουντινέζε).

Στον μικρό τελικό, Μπαρτσελόνα και Φλουμινένσε αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, με τον Μαραντόνα να βγάζει δύο ασίστ και τον Γκονσάλες να σημειώνει ένα γκολ, αλλά τον Ουσίγιος να μένει στο μηδέν. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Ουσίγιος σκόραρε με το δικό του κάνοντας το 1-0 κι εν τέλει η "ομάδα του" επικράτησε με 7-6.

Η Μπαρτσελόνα έμεινε ικανοποιημένη από τον Αργεντινό και εξέτασε την περίπτωση μεταγραφής. Παρ' όλα αυτά, η Μούρθια ζήτησε αρκετά χρήματα κι έτσι η υπόθεσή του δεν είχε θετική κατάληξη. "Θα ωριμάσω και θα φορέσω ξανά αυτήν τη φανέλα", υποστήριξε ο Ουσίγιος, όταν επέστρεψε στη Μούρθια.

Στα μέσα της επόμενης σεζόν αποχώρησε για την Εστουδιάντες και το καλοκαίρι του 1985 τον βρήκε στη Μάλαγα. Εκεί άρχισε μια σχέση αγάπης, που διήρκεσε τρεις θητείες ως ποδοσφαιριστής, μία ως προπονητής της Ατλέτικο Μαλαγκένιο (η δεύτερη ομάδα του συλλόγου) και δύο ως αθλητικός διευθυντής.

Παρότι δεν κατάφερε να "πιάσει" ως ποδοσφαιριστής σε μεγαλύτερο επίπεδο, ο Ουσίγιος θα έχει πάντοτε αυτά τα δύο χατ τρικ και τη φιλική σχέση που απέκτησε με τον Μαραντόνα για να υπερηφανεύεται....

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ