ΑΕΚ

Μαρσιάλ: Αυτές είναι οι πέντε κορυφαίες στιγμές του νέου φορ της ΑΕΚ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο πανηγυρισμός του Αντονί Μαρσιάλ
Ο πανηγυρισμός του Αντονί Μαρσιάλ 2023 JON SUPER/AP IMAGES

Ο Αντονί Μαρσιάλ είναι αναμφίβολα το πιο ηχηρό "μπαμ" στη θερινή μεταγραφική περίοδο και το SPORT24 σας παρουσιάζει τις πέντε κορυφαίες στιγμές του 28χρονου με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το "καλώς σας βρήκα" στο κοινό του Ολντ Τράφορντ και η σχέση λατρείας όποτε έβρισκε απέναντί του τη συμπολίτισσα Σίτι.

Ο Αντονί Μαρσιάλ πάτησε Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ εν μέσω ξέφρενης αποθέωσης, που ξεπέρασε ακόμα και την υποδοχή του Έρικ Λαμέλα.

Ο νέος Τιερί Ανρί. Ο άνθρωπος που θα αναγεννήσει τον κοιμώμενο γίγαντα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο επόμενος μεγάλος επιθετικός της εθνικής Γαλλίας. Ο Κιλιάν Εμπαπέ πριν τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Αυτές είναι μερικές από τις ταμπέλες που κουβάλησε κατά την πορεία του στα αγγλικά γήπεδα ο Αντονί Μαρσιάλ, χωρίς ωστόσο να δικαιώσει καμία, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο και τον τρόπο που δρούσε σε καταστάσεις και το χαμηλό, για τα επίπεδα πρωταθλητισμού στο κορυφαίο επίπεδο, work ethic του, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος παλαιότερα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παρόλα αυτά, ο 28χρονος Γάλλος σταρ έχει την ευκαιρία μέσω της ΑΕΚ να κάνει restart στην καριέρα του, η οποία ναι μεν δεν εκπλήρωσε ποτέ τις προσδοκίες των ανθρώπων των Κόκκινων Διαβόλων που έβγαλαν από τα ταμεία τους ένα ποσό που μαζί με τα μπόνους έφτασε τα 70.000.000 ευρώ, αλλά υπάρχει ο χρόνος και το πλαίσιο που του προσφέρει ο Δικέφαλος για να λάμψει ξανά και να αποκτήσει το χαμένο του χαμόγελο.

Οικογενειακά προβλήματα, απογοήτευση από τον τρόπο που τον χειρίστηκαν οι προπονητές, τραυματισμοί και μεταβατική περίοδος στη μετα-Φέργκιουσον εποχή στέρησαν από τον Μαρσιάλ τη δυνατότητα να εξελιχθεί στον ποδοσφαιριστή που προοριζόταν.

Το ταξίδι του στην κατά πολλούς κορυφαία ομάδα του Νησιού έλαβε τέλος μετά από εννέα χρόνια το καλοκαίρι του 2024, αφήνοντας πίσω μερικές αξέχαστες στιγμές. Το SPORT24 θυμάται τις πέντε εξ αυτών.

Στην καρδιά των οπαδών με το "καλημέρα"

Κάθε παίκτης ονειρεύεται το ντεμπούτο με τη νέα του ομάδα να συνδυαστεί με μία καλή εμφάνιση, εάν βέβαια πετύχει και γκολ, πόσο μάλλον κόντρα στον μισητό αντίπαλο, Λίβερπουλ, εντός έδρας, τότε μιλάμε για το ιδανικό "καλώς σας βρήκα" στους φιλάθλους.

Αυτό, λοιπόν, έπραξε ο Αντονί Μαρσιάλ. Ο 19χρονος -τότε- φορ είχε μόλις αποκτηθεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στο πρώτο του ματς με τη φανέλα των Κόκκινων Διαβόλων πέρασε ως αλλαγή στο "Θέατρο των Ονείρων".

Με το σκορ στο 2-1 υπέρ της Μάντσεστερ, στο 86' ο Γάλλος πήρε την μπάλα στην αριστερή πλευρά της επίθεσης και εκτός περιοχής, άδειασε τον Σκρτελ και με υπέροχο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-1 για τους γηπεδούχους. Μόλις είχε μπει στην καρδιά των απαιτητικών οπαδών.

Το γκολ που έστειλε τη Γιουνάιτεντ στον τελικό του FA Cup

Στο τέλος της πρώτης του χρονιάς στο Ολντ Τράφορντ ο Μαρσιάλ κατέκτησε τον αρχαιότερο θεσμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, το τρόπαιο του FA Cup, με τον ίδιο να έχει κομβικό ρόλο στον δρόμο προς τον τίτλο.

Στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ο Γάλλος επιθετικός πέτυχε ένα από τα κομβικότερα γκολ του στην 9ετή θητεία του, αν όχι το σημαντικότερα.

Στο ματς του Γουέμπλεϊ με αντίπαλο την Έβερτον, ο 20χρονος βρήκε δίχτυα στο τελευταίο λεπτό τον καθυστερήσεων, πήρε την "πάσα" από τον Ντε Χέα που νωρίτερα είχε κρατήσει ζωντανή τη Γιουνάιτεντ πιάνοντας το πέναλτι του Ρομέλου Λουκάκου και με ένα από τα χαρακτηριστικά του ψύχραιμα τελειώματα των φάσεων έστειλε τους Κόκκινους Διαβόλους στον τελικό.

Εκεί, λίγες ημέρες αργότερα κέρδισαν την Κρίσταλ Πάλας με 2-1 και πανηγύρισαν το 12o Κύπελλο Αγγλίας της ιστορίας τους.

Το ιστορικό ορόσημο των 50 τερμάτων

Πέντε αγωνιστικές έκανε ο νέος στράικερ της ΑΕΚ για να πιάσει το ορόσημο των 50 γκολ με τους Κόκκινους Διαβόλους. Εν μέσω κορωνοϊού και με τα γήπεδα άδεια, η Μάντσεστερ υποδέχθηκε τη Σαουθάμπτον για την Premier League.

Στο 23' ο Μαρσιάλ με την αγαπημένη του κίνηση ολοκλήρωσε υποδειγματικά την επίθεση της ομάδας του Λουίς Φαν Χάαλ. Τροφοδοτήθηκε στο αριστερό φτερό, συνέκλινε, επιτάχυνε και με δυνατό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον τερματοφύλακα των Αγίων, δίνοντας μάλιστα προβάδισμα στη Γιουνάιτεντ.

Η σεζόν 2019/20 ήταν και η καλύτερη στην καριέρα του, καθώς σημείωσε 23 γκολ και 11 ασίστ σε 48 ματς, αγωνιζόμενος για 3.566 αγωνιστικά λεπτά, τα περισσότερα μέχρι σήμερα σε μία περίοδο.

Το χατ-τρικ που έσπασε την κατάρα

Μόλις έναν μήνα νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2020, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην εντός έδρας νίκη των Κόκκινων Διαβόλων με αντίπαλο τη νεοφώτιστη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Εύκολο 3-0 και τρεις πόντοι στο "σακούλι", με τον Αντονί Μαρσιάλ να πετυχαίνει κάτι που είχε να συμβεί επτά χρόνια στον σύλλογο, αφού μετά τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι τον Μάιο του 2013 στην τελευταία σεζόν του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της ομάδας κανείς παίκτης δεν είχε σκοράρει χατ-τρικ.

Η "αγαπημένη" του αγγλική ομάδα και οι μονομαχίες με τη Σίτι

Στην κορυφή της λίστας με τις "πελάτισσες" του Αντονί Μαρσιάλ φιγουράρει το όνομα της Έβερτον. Ο 28χρονος βρέθηκε 17 φορές αντιμέτωπος με τα Ζαχαρωτά καταφέρνοντας να σκοράρει εννέα φορές, ενώ μοίρασε και τέσσερις ασίστ στους συμπαίκτες του.

Το κοντέρ έγραψε συνολικά 12 νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, με την Έβερτον αν αποτελεί το δίχως άλλο την "αγαπημένη" του ομάδα.

Ωστόσο, "σχέση αγάπης" είχε δημιουργήσει και με τη συμπολίτισσα Σίτι, σε χρόνια μάλιστα που η κυριαρχία των Πολιτών ήταν αδιαφιλονίκητη υπό της οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο Παριζιάνος κοντραρίστηκε επίσης σε 17 περιπτώσεις με την πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα της τελευταίας 10ετίας, παραβίασε πέντε φορές την εστία της Σίτι σε διαφορετικά τέσσερα ματς, όντας ο τρίτος βρετανικός σύλλογος μαζί με την Τσέλσι και την Σαουθάμπτον που έχει αυτόν τον αριθμό τερμάτων.

Στη δεύτερη θέση της εν λόγω λίστας βρίσκεται η Γουέστ Χαμ με έξι γκολ σε 16 αγώνες.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ