Μαρτίνς - Κορμπεράν: Το γαϊτανάκι που εξακολουθεί να τους συνδέει
Τρεις μήνες μετά τη διαδοχή του Πέδρο Μαρτίνς από τον Κάρλος Κορμπεράν στα ηνία του Ολυμπιακού και την εδώ και μερικές εβδομάδες κοινή μοίρα και των δύο Ιβήρων, μετά την απόλυση και του Ισπανού προπονητή από τους "ερυθρόλευκους", οι δυο τους πέρασαν έναν Οκτώβριο με συνεχή "τρακαρίσματα" σε αγγλικούς πάγκους, αλήθειες και (περισσότερα) ψέματα. Το SPORT24 εξιστορεί.
Κοντεύει ένας μήνας από τότε που άνοιξε το συγκεκριμένο γαϊτανάκι στην Αγγλία, με πάγκους τριών αγγλικών ομάδων να αδειάζουν και μεταξύ των υποψηφίων να τους αναλάβουν να βρίσκονται (ή να εμφανίζεται πως βρίσκονται) δύο γνωστοί μας, δύο πρώην τεχνικοί του Ολυμπιακού, ο Πέδρο Μαρτίνς και αυτός που τον διαδέχθηκε στα ηνία των πρωταθλητών, ο Κάρλος Κορμπεράν.
Το αποτέλεσμα; Ο Πορτογάλος παραμένει χωρίς ομάδα, ο Ισπανός συμφώνησε και απομένουν οι ανακοινώσεις ώστε και τυπικά να αναλάβει τον… τελευταίο κρίκο αυτής της αλυσίδας των ομάδων που αναζητούσαν τεχνικό, την Γουέστ Μπρομ.
Ξετυλίγοντας αυτό το κουβάρι, τα πάντα άρχισαν στις 30 Σεπτεμβρίου όταν και η Χαλ ανακοίνωσε την απόλυση του Σότα Αρβελάτζε. Από την πρώτη στιγμή, δύο ήταν οι βασικοί υποψήφιοι του ιδιοκτήτη των "τίγρεων", Ακούν Ιλιτσαλί: ο Μαρτίνς και ο Κορμπεράν.
Παράλληλες οι προσεγγίσεις που τους έγιναν, ο Μαρτίνς κόντρα σε όσα γράφτηκαν τότε, δεν αρνήθηκε, αλλά ζήτησε χρόνο για να απαντήσει, δίνοντας έτσι χώρο στον Κορμπεράν.
Και ο Ισπανός θα είχε κλείσει, αν τελευταία στιγμή δεν εμφάνιζε το ίδιο που παρουσίασε και στις διαπραγματεύσεις που είχε κατακαλόκαιρο με τον Ολυμπιακό: διαφορετικούς δηλαδή ατζέντηδες από αυτούς που χειρίστηκαν, αρχικά, την υπόθεσή του. Στους "ερυθρόλευκους", τελικά, δεν του κόστισε μιας και πήρε τη δουλειά, στη Χαλ όμως, deal δεν προέκυψε.
Νο1 ο Λοπετέγι, ποτέ επιλογή των Γουλβς ο Μαρτίνς
Εν τω μεταξύ, η Γουλβς απέλυσε στις 3 Οκτωβρίου τον Μπρούνο Λάζε. Εξ αρχής ο Μαρτίνς παρουσιάστηκε μεταξύ των επικρατέστερων να διαδεχθεί τον συμπατριώτη του. Ποτέ -όχι μόνο τώρα- δεν βρέθηκε και δεν ήταν μεταξύ των επιλογών των "λύκων". Ούτε καν ως ύστατη εναλλακτική.
Πασίγνωστο πως το ουσιαστικό κουμάντο στον αγγλικό σύλλογο το έχει/κάνει ο Ζόρζε Μέντες. Εξ ου και η διαχρονική πορτογαλική αποικία που έχει στήσει στο Μολινό, το οποίο και είναι γεμάτο -εδώ και χρόνια- με πελάτες του. Είτε ποδοσφαιριστές, είτε προπονητές.
Ο Μαρτίνς δεν είναι πελάτης του Πορτογάλου ατζέντη. Αν φυσικά θέλει να προχωρήσει deal με τον οποιονδήποτε ο Μέντες, αυτό -αν τον εκπροσωπεί δηλαδή- δεν έχει σημασία. Εν προκειμένω και όχι μόνο επί του παρόντος, ο Μέντες ούτε ήθελε, ούτε μεσολάβησε, ούτε πρότεινε, ούτε συζήτησε την περίπτωση του Μαρτίνς για τον πάγκο των Γουλβς.
Δεν έχουν συνεργαστεί ποτέ. Ακόμη και στο ελάχιστο, όταν δηλαδή ο Πορτογάλος προπονητής κλήθηκε να διαχειριστεί στον Ολυμπιακό πελάτες του Μέντες, αποδεχόμενος να συμβάλλει στην επίλυση επαγγελματικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στον συμπατριώτη του ατζέντη (π.χ. Βινάγκρε, Καρβάλιο), η συνύπαρξη τους στους "ερυθρόλευκους»" αποδείχθηκε τελικά ανίκανη να συμβάλλει στη γεφύρωση της απόστασης νοοτροπίας και φιλοσοφίας μεταξύ Μέντες και Μαρτίνς (οι Ποντένσε και Χασάν είναι επίσης πελάτες του Μέντες, αλλά αυτοί ήταν και επιλογής Μαρτίνς).
Από την πρώτη στιγμή λοιπόν, η Νο1 επιλογή του Μέντες για τον πάγκο της Γουλβς ήταν ο Χουλέν Λοπετέγι. O Βάσκος τεχνικός εκπροσωπείται από τον Κάρλος Μπουσέρο, τον Ισπανό συνεργάτη του Μέντες. Ο 56χρονος προπονητής, τότε, μετρούσε μέρες στον πάγκο της Σεβίλλης. Η απομάκρυνσή του θεωρείτο δεδομένη.
Οι εμπλεκόμενοι – ομάδες, προπονητής, ατζέντηδες - κατέληξαν σε μια αμοιβαία επωφελή λύση: οι Γουλβς δεν θα πλήρωναν τα 5 εκατομμύρια ευρώ της ρήτρας αποδέσμευσης του Λοπετέγι και ως αντιστάθμισμα, ο Λοπετέγι θα δέχονταν να εισπράξει αποζημίωση υπολογισμένη μόνο ως το τέλος του 2023 (είχε συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του '24 με ετήσιες απολαβές 3 εκατομμυρίων ευρώ) και αν – στο απίθανο όπως θεωρούνταν τότε ενδεχόμενο - δεν έβρισκε νέα ομάδα, θα πληρώνονταν από τη Σεβίλλη ως τον ερχόμενο Ιούνιο από τη Σεβίλλη.
Και έτσι, στις 5 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από το "Σάντσεθ Πιθχουάν". Την επόμενη Κυριακή, στις 9 Οκτωβρίου, ο ιδιοκτήτης των Γουλβς, Τζεφ Σι πέταξε στη Χώρα των Βάσκων για να συναντηθεί με τον Λοπετέγι (παρουσία Μέντες και Μπουσέρο).
Εκεί όμως τελικά διαπιστώθηκε αδυναμία συνεργασίας, μιας και η επιβαρυμένη υγεία του 93χρονου πατέρα του Ισπανού τεχνικού τον υποχρέωσε να μείνει στο πλευρό του, με τις σχετικές διευκρινιστικές ανακοινώσεις να έπονται την επόμενη κιόλας ημέρα.
Η πρωτοβουλία Μαρτίνς για Χαλ και η αλλαγή στάσης
Ενδεικτικό του ότι δεν υπήρχε πουθενά Μαρτίνς ήταν πως ο Πορτογάλος, ήδη πριν καν ανακοινωθεί το διαζύγιο του Λοπετέγι με τη Σεβίλλη, είχε ταξιδέψει στην Αγγλία ώστε να συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη της Χαλ.
Ο Ιλιτσαλί στράφηκε εκ νέου στον Πορτογάλο μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις με τον Κορμπεράν, ο Μαρτίνς αποδεχόμενος πως οι όποιες ελπίδες που έτρεφε για τους Γουλβς ήταν αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα επικοινωνιακής (και όχι καλής) πολιτικής, δέχτηκε την προσφορά.
Κόντρα μάλιστα στις συμβουλές του Ισραηλινού ατζέντη Πίνι Ζάχαβι και του ανιψιού του Νιρ, οι οποίοι από τις αρχές του χρόνου τον εκπροσωπούν. Ο Μαρτίνς ουσιαστικά παίρνοντας... πρωτοβουλία και χωρίς συνοδεία ατζέντηδων, πήγε στη Γηραιά Αλβιόνα, συναντήθηκε με τον Τούρκο ιδιοκτήτη των "τίγρεων" και μάλιστα είδαν μαζί το παιχνίδι με την Γουίγκαν, γεγονότα που εκτιμήθηκε πως προεξοφλούσαν συμφωνία.
Εκείνο όμως το βράδυ, ο Μαρτίνς άλλαξε γνώμη, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τον Ιλιτσαλί, ο οποίος όταν ενημερώθηκε για την ολική μεταστροφή του Πορτογάλου προπονητή, αναζητούσε μανιωδώς να βρει αφενός ποιος μετέπεισε τον Μαρτίνς και από την άλλη ποιος θα μπορούσε, και πάλι, να τον μεταπείσει ώστε ν' αναλάβει τελικά τη Χαλ. Δεν έγινε.
Ο Μαρτίνς επέμεινε στην απόφαση του, κυρίως κατόπιν των πιέσεων που δέχτηκε από τους εκπροσώπους του, οι οποίοι θεωρούσαν πως η επιλογή της Χαλ έκρυβε πολύ ρίσκο και θα διακινδύνευε μια και καλή την ευκαιρία του να πάει, αλλά και να σταδιοδρομήσει στην Αγγλία – αρνούμενος τα 6 εκατομμύρια ευρώ που του πρόσφερε για συμβόλαιο του 2,5 χρόνων (ή 4 για 1,5) ο Τούρκος ιδιοκτήτης της Χαλ, η οποία μετά και από αυτό ανακοίνωσε πως θα συνέχιζε μέχρι νεοτέρας με τον ως τότε –αλλά και εφεξής– υπηρεσιακό προπονητή, Αντι Ντόουσον.
Υπηρεσιακός και βλέπουμε και συμφωνία Κορπεράν με Γουέστ Μπρομ
Ούτε τότε, με τον Μαρτίνς και πάλι διαθέσιμο και τη Γουλβς πάντα στην αγορά μετά την απρόσμενη εξέλιξη με τον Λοπετέγι, ο Πορτογάλος αποτέλεσε έστω σκέψη για τους "λύκους". Εξετάστηκαν επιλογές γνωστές (Νούνο Εσπίριτο Σάντο) ή και τελείως ασύμβατες με το πρόσφατο προπονητικό παρελθόν τους –ο Ολλανδός Πέτερ Μπος μετά την απόλυσή του από τη Λιόν ή ο Αγγλος τεχνικός της πρωτοπόρου της Championship, Μικ Μπιλ–. Μαρτίνς όμως πουθενά, παρά τη συνεχή διαρροή σχετικών ειδήσεων στην Πορτογαλία από το επικοινωνιακό περιβάλλον του πρώην τεχνικού του Ολυμπιακού, ειδήσεις όμως που ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα.
Κατάληξη η αναζήτηση των "λύκων" δεν είχε. Και έτσι προτιμήθηκε –επίσης ενδεικτικό– να συνεχίσει στα ηνία ο υπηρεσιακός Στιβ Ντέιβις, φτάνοντας ως και τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με την προσδοκία πως τότε, το status και η διαθεσιμότητα του Λοπετέγι θα έχουν διαφοροποιηθεί.
Πάνω κάτω την ίδια στιγμή, στις 10 Οκτωβρίου, η Γουέστ Μπρομ απέλυσε τον Στιβ Μπρους. Διάφοροι οι υποψήφιοι σε αυτές τις δύο εβδομάδες της αναζήτησης διαδόχου για τον πάγκο των Baggies.
Αυτονόητα όχι ο Μαρτίνς (θα ήταν μάλλον μάταιο εφόσον είχε απορρίψει τη Χαλ, να δεχτεί να συζητήσει με ομάδα που είναι προτελευταία στην Championship. Ενδεικτικό επίσης πως στην Γουέστ Μπρομ, ο Ζάχαβι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις), ο Κορμπεράν όμως ήταν από την πρώτη στιγμή βασικός στόχος.
Και μόλις την περασμένη Παρασκευή οι δύο πλευρές κατέληξαν σε προφορική συμφωνία, για την επικύρωση της οποίας απομένουν τα τυπικά (υπογραφές) που έτσι θα φέρουν τον 39χρονο τεχνικό στους πάγκους –πιθανότατα με συμβόλαιο ως το τέλος της σεζόν και αυτόματη επέκταση σε περίπτωση εξασφάλισης της παραμονής για την Γουέστ Μπρομ- 1,5 μήνα μετά την απόλυσή του από τον Ολυμπιακό.