ΑΕΚ

Ματίας Αλμέιδα - 100 παιχνίδια: Το νταμπλ στην επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και όλες οι μεγάλες στιγμές του με την ΑΕΚ

Ματίας Αλμέιδα - 100 παιχνίδια: Το νταμπλ στην επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και όλες οι μεγάλες στιγμές του με την ΑΕΚ
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Ματίας Αλμέιδα συμπλήρωσε 100 παιχνίδια στον πάγκο της ΑΕΚ, διανύοντας φέτος τον τρίτο του χρόνου στον κιτρινόμαυρο πάγκο. Το SPORT24 σάς υπενθυμίζει κάποιες από τις στιγμές που έζησαν οι κιτρινόμαυροι με τον Πελάδο στον πάγκο.

Το νικηφόρο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Βόλο στην OPAP Arena ήταν ορόσημο για τον Ματίας Αλμέιδα, καθώς ο 50χρονος Αργεντινός κόουτς έφτασε τα 100 παιχνίδια στον πάγκο της Ένωσης.

Για τον "Πελάδο" είναι κάτι σύνηθες να φτάνει αυτό τον αριθμό συμμετοχών στις ομάδες που έχει προπονήσει, καθώς μόνο στην αγαπημένη του Ρίβερ Πλέιτ κάθισε σε 60 παιχνίδια. Ήδη μέσα σε αυτά τα 100 παιχνίδια ο Ματίας Αλμέιδα κατάφερε να βάλει το όνομά του στην ιστορία της ΑΕΚ με χρυσά γράμματα.

Με αυτόν στο τιμόνι η Ένωση κατέκτησε το τρίτο νταμπλ της καριέρας της και πρώτο μετά από 45 χρόνια, ενώ φυσικά θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως ο προπονητής με τον οποίο η ΑΕΚ επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις ρίζες της.

Η ονειρική σεζόν του νταμπλ

Ο Ματίας Αλμέιδα εφαρμόζει στη ζωή του αλλά και την προπονητική το "bushido" μια ιαπωνική λέξη που στα ελληνικά σημαίνει ο "τρόπος των πολεμιστών" και αναφέρεται στον κώδικα τιμής των σαμουράι.

Έτσι παρέλαβε μια ομάδα που από εκτός Ευρώπης και με μια κακή παράδοση στα ντέρμπι την προηγούμενη τετραετία, την έκανε μια ιδιαίτερα αξιόμαχη ομάδα που πρεσάρει ασφυχτικά τον αντίπαλο, για να εκμεταλλευτεί κάθε λάθος του και να πετύχει γκολ. Μα πάνω απ' όλα ένα γκρουπ ενωμένο, μια αρχή που είναι απαραίτητη για εκείνον και αναφέρεται συχνά σε αυτή ως προαπαιτούμενο.

Η Ένωση ξεκινάει το πρωτάθλημα με δύο ήττες με τον Βόλο στη Ριζούπολη (η ΑΕΚ ήταν γηπεδούχος) και τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Γρήγορα όμως χτίζει ένα σερί νικών και στην OPAP Arena ξεκίνησε την αντεπίθεση για τον τίτλο. Πρώτο και ιστορικό παιχνίδι στην OPAP Arena αυτό με τον Ιωνικό, στο οποίο οι κιτρινόμαυροι επικρατούν 4-1 μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα.

Την ίδια κατάληξη φυσικά είχε και το πρώτο ντέρμπι που έδωσε η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στον ΠΑΟΚ, στο οποίο επικράτησε 2-0. Η κατακόρυφη αλλαγή της ΑΕΚ με τον Ματίας Αλμέιδα επισφραγίστηκε με ένα συμβόλαιο ζωής, καθώς ο "Πελάδο" υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι και το καλοκαίρι του 2028. Ένα συμβόλαιο που ο ίδιος θέλει να το εξαντλήσει μέχρι και το φινάλε και να πετύχει όσα έχει θέσει.

Ωστόσο ο Παναθηναϊκός είχε πάρει από την αρχή της σεζόν μεγάλο προβάδισμα. Σταδιακά η Ένωση το ροκάνιζε και έφτασαν στο φινάλε είχε πάρει εκείνη το προβάδισμα για να κόψει το νήμα. Αυτό έγινε σε μια μέρα γιορτής με τον Βόλο στην OPAP Arena. Ο Αλμέιδα το καταχάρηκε και το πανηγύρισε σαν... Αργεντινός.

Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάκτησης του πρωταθλήματος, επισφράγισε τη σεζόν με την κατάκτηση του νταμπλ απέναντι στον ΠΑΟΚ στο άδειο Πανθεσσαλικό. Ο ίδιος το χάρηκε με την ψυχή του μαζί με τους συνεργάτες του, ενώ για ένα ακόμα παιχνίδι γνώρισε την αποθέωση από τους κιτρινόμαυρους φιλάθλους με τους οποίους έχτισε μια ιδιαίτερη σχέση από νωρίς.

Ο τελικός απολογισμός της πρώτης σεζόν του Ματίας Αλμέιδα στο τιμόνι είναι 33 νίκες, πέντε ισοπαλίες και έξι ήττες σε συνολικά 44 παιχνίδια.

Η μάχη μέχρι το τέλος για τον τίτλο και οι ευρωπαϊκές βραδιές

Η δεύτερη σεζόν με τον Ματίας Αλμέιδα στο τιμόνι ξεκίνησε με την προσπάθεια διατήρησης των σκήπτρων και ταυτόχρονα διεκδικώντας μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Η αρχή της σεζόν σημαδεύθηκε με τη δολοφονία του φίλου της Ένωσης, Μιχάλη Κατσούρη, μετά από επέλαση Κροατών χούλιγκαν στην Αθήνα. Ένα γεγονός που συντάραξε όλη την κιτρινόμαυρη οικογένεια και φυσικά τον ίδιο τον Ματίας Αλμέιδα.

Η Ένωση πήρε τεράστιο διπλό στο Ζάγκρεμπ, επικρατώντας 2-1 της Ντίναμο. Στη ρεβάνς οι Κροάτες έφεραν τούμπα τη σειρά κάνοντας το 2-0, αλλά στις καθυστερήσεις η ΑΕΚ πέτυχε δύο γκολ ισοφαρίζοντας σε (2-2). Ο Ματίας Αλμέιδα το πανηγύρισε υψώνοντας μια φανέλα του Μιχάλη στον ουρανό.

Στα playoffs η Ένωση δεν κατάφερε να πάρει κάτι από το ματς, καθώς αποκλείστηκε από την Αντβέρπ και συνέχισε στους ομίλους του Europa League.

Εκεί κονταροχτυπήθηκε με σπουδαίες ομάδες της Ευρώπης, την Μπράιτον, τον Άγιαξ και τη Μαρσέιγ. Πάλεψε όλα τα ματς, αλλά στο τέλος τερμάτισε στην τέταρτη θέση με τέσσερις βαθμούς. Ωστόσο θα μείνει για πάντα στην ιστορία το σπουδαίο διπλό που πέτυχε στο Μπράιτον.

Στην Ελλάδα η ΑΕΚ ξεκίνησε δυνατά στη μάχη του τίτλου, μια συναρπαστική μάχη που διεκδίκησαν τέσσερις ομάδες το πρωτάθλημα μέχρι και το φινάλε. Η Ένωση με τον Αλμέιδα έχτισε ένα αήττητο σερί σε ντέρμπι και το συνέχισε κι αυτή τη σεζόν. Τελικά έσπασε στη Λεωφόρο με ήττα από τον Παναθηναϊκό στις 3 Απριλίου, με την ΑΕΚ να χάνει σε ντέρμπι μετά από 17 παιχνίδια στο πρωτάθλημα.

Μέχρι τότε είχε καταφέρει να αλώσει στην κανονική διάρκεια αυτής της σεζόν τη Λεωφόρο και το Γεώργιος Καραϊσκάκης με 2-1 και επικράτησε εύκολα του ΠΑΟΚ 2-0 στην OPAP Arena.

Στο τέλος η Ένωση μαζί με τον ΠΑΟΚ διεκδικούσαν το πρωτάθλημα μέχρι και την τελευταία αγωνιστική, ωστόσο οι ασπρόμαυροι το κατέκτησαν. Στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson η πορεία της ΑΕΚ κόπηκε πρόωρα, καθώς αποκλείστηκε από τον Άρη στους "16", χάνοντας στα πέναλτι στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ο απολογισμός του Αλμέιδα την περσινή σεζόν ήταν 25 νίκες, 12 ισοπαλίες και 11 ήττες σε 48 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις.

Το ευρωπαϊκό χαστούκι και η προσπάθεια ανάκτησης των σκήπτρων

Η τρίτη σεζόν ξεκίνησε με την ΑΕΚ να στοχεύει στην επιστροφή στην κορυφή στην Ελλάδα και στην πρόκριση στη League Phase του Conference League.

Ο πρώτος στόχος των κιτρινόμαυρων δεν επετεύχθη, καθώς στον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης αποκλείστηκε από την αρμένικη Νόα, καθώς στο Γερεβάν ηττήθηκε με 3-1, σκορ που δεν κατάφερε να ανατρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς επικράτησε με 1-0.

Στο πρωτάθλημα της ήρθε νωρίς η γκέλα, καθώς η Λαμία έφυγε όρθια από την OPAP Arena (1-1) και επικράτησε του ΟΦΗ, του Λεβαδειακού και του Βόλου, φτάνοντας τους δέκα βαθμούς και μοιράζεται την κορυφή μαζί με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, μπαίνοντας δυνατά στη μάχη του πρωταθλήματος.

Μέχρι στιγμής ο Ματίας Αλμέιδα έχει έξι νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα. Σε σύνολο 100 αγώνων έχει 64 νίκες, 18 ισοπαλίες και 18 ήττες.

Οι προπονητές της ΑΕΚ που έχουν συμπληρώσει 100 συμμετοχές

  • Ντούσαν Μπάγεβιτς - 551 παιχνίδια
  • Μπράνισλαβ Στάνκοβιτς - 180 παιχνίδια
  • Μανόλο Χιμένεθ - 175 παιχνίδια
  • Φερνάντο Σάντος - 137 παιχνίδια
  • Φράντιτσεκ Φάντροκ - 126 παιχνίδια
  • Ματίας Αλμέιδα - 100 παιχνίδια
TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ