EUROPA LEAGUE

Ματς υψηλού κινδύνου το Φενέρμπαχτσε - Λοκομοτίβ

Ματς υψηλού κινδύνου το Φενέρμπαχτσε - Λοκομοτίβ

Η αυλαία της φάσης των "32" του Europa League ανοίγει με το Φενέρ-Λοκομοτίβ, ένα ματς που διεξάγεται στη σκιά της άγριας ρωσοτουρκικής αντιπαράθεσης σε πολιτικό επίπεδο. Με συνοδεία ρωσικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη η αποστολή των Μοσχοβιτών!

Υπό... νορμάλ συνθήκες η αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με τη Λοκομοτίβ Μόσχας για τους "32" του Europa League δεν θα τραβούσε πάνω της μεγάλη προσοχή από τα διεθνή ΜΜΕ μιας που υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα ζευγάρια σε αυτή τη φάση (Ντόρτμουντ-Πόρτο, Φιορεντίνα-Τότεναμ, Βιγιαρεάλ-Νάπολι, Γαλατάσαραϊ-Λάτσιο και Μαρσέιγ-Μπιλμπάο είνα μερικά από αυτά), όμως εδώ και καιρό τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Αιτία οι τεταμένες σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, μετά από την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικές δυνάμεις της Άνκαρας στα σύνορα με τη Συρία, η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι Τούρκοι είχαν δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσαν στο γεγονός πως είχε γίνει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, οι Ρώσοι είχαν απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς και απείλησαν με αντίποινα, και πλέον η κλιμάκωση αυτής αντιπαράθεσης έχει οδηγήσει στο βρίσκεται προ των πυλών ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι και όλοι να παίρνουν μέτρα σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου.

Ματς υψηλού κινδύνου το Φενέρμπαχτσε - Λοκομοτίβ

"Η Λοκομοτίβ Μόσχας, ως ρωσική ομάδα, δεν θα έρθει ως ξένη στην Τουρκία. Οι αθλητές είναι νέοι άνθρωποι και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Το γήπεδο θα είναι γεμάτο από Τούρκους και Ρώσους πολίτες. Δεν είναι εχθροί. Μακάρι να γίνει ένα δίκαιο ματς και να μειωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών", υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, με τους Ρώσους να έχουν πάντως πάρει τα μέτρα τους...

Πέρα από τα εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας των Τούρκων, στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται ήδη Ρώσοι αστυνομικοί για να διασφαλίσουν πως δεν θα αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα η αποστολή της Λοκομοτίβ Μόσχας, ενώ όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Tass" "η ίδια η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από τη Ρωσία να στείλει άνδρες ασφαλείας για την ασφάλεια της ομάδας".

Ματς υψηλού κινδύνου το Φενέρμπαχτσε - Λοκομοτίβ

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της "Fanatic" είναι αφιερωμένο στην κόντρα της Φενέρμπαχτσε με την Λοκομοτίβ Μόσχας

Μέχρι στιγμής, λίγες ώρες πριν την πρώτη σέντρα στο "Σουκρού Σαράτσογλου" δεν έχει συμβεί το παραμικρό και όλοι προσπαθούν να αφήσουν στην άκρη την κόντρα των δύο χωρών σε πολιτικό επίπεδο ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η συνεργασία τουρκικής-ρωσικής αστυνομίας συνεχιστεί και στο πλαίσιο του αγώνα ρεβάνς των δύο ομάδων στις 25 Φεβρουαρίου.

"Οι εντάσεις δεν πέρασαν από το μυαλό μου. Άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο και άλλο η πολιτική και εμείς την Τρίτη θα παίξουμε μόνο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι και οι δύο ομάδες δεν θα σκέφτονται τις πολιτικές παραμέτρους και θα μπουν στο γήπεδο απλά για να παίξουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Δεν καταταβαίνω την πολιτική, δεν γνωρίζω τίιποτα για αυτήν. Η δουλειά μου και το πάθος μου είναι το ποδόσφαιρο. Εάν νικήσουμε θα αποκτήσουμε το αβαντάζ αλλά θα πρέπει θα παίξουμε έξυπνα και ισορροπημένα. Θα πρέπει να περιμένουμε υπομονετικά για τις ευκαιριές μας, διαφορετικά θα έχουμε χάος", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Πορτογάλος τεχνικός της Φενέρ, Βίτορ Περέιρα.

Ματς υψηλού κινδύνου το Φενέρμπαχτσε - Λοκομοτίβ

Ξεκάθαρο φαβορί η Φενέρ

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης, η Φενέρ του (πρώην προπονητή του Ολυμπιακού) Βίτορ Περέιρα κουβαλάει μαζί της τη στάμπα του φαβορί (δεν υπολογίζει τους τραυματίες Μάρκοβιτς και Μπα και τον τιμωρημένο Ρίμπας), ούσα πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα της Τουρκίας και αντιμετωπίζοντας μία ομάδα που όχι μόνο έχει να δώσει εδώ και δύο μήνες επίσημα ματς αλλά και η οποία εμφανίζεται αποδυναμωμένη μετά την πώληση των Ουμάρ Νιάς (Έβερτον) και Μπαρκ Μπουσουφά (Γάνδη).

Τι κρατάμε επίσης στο μυαλό μας λίγο πριν την ρωσοτουρκική ποδοσφαιρική διαμάχη;

➔Η Φενέρμπαχτσε δεν έχει κρατήσει ούτε μία φορά ανέπαφη την εστία της σε τέσσερα ματς που έχει δώσει με αντιπάλους από τη Ρωσία.

➔Το ρεκόρ της Φενέρμπαχτσε με ρωσικές ομάδες είναι 1 νίκη-2 ισοπαλίες-1 ήττα ενώ το ρεκόρ της Λοκομοτίβ με τουρκικές ομάδες είναι 2 νίκες-3 ισοπαλίες-3 ήττες.

➔Αήττητη στα πέντε τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια της είναι η Φενέρ (2 νίκες-3 ισοπαλίες) ενώ η Λοκομοτίβ δεν έχει χάσει στα τέσσερα τελευταία εκτός έδρας (2 νίκες-2 ισοπαλίες)

➔Την τελευταία φορά που η Φενέρ βρέθηκε στους "32" του Europa League, τη σεζόν 2012-13, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ενώ οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Λοκομοτίβ στην Ευρώπη ήταν οι δύο συνεχόμενες παρουσίες της σε ημιτελικά Κυπέλλου Κυπελλούχων, 1997-98 (απέκλεισε την ΑΕΚ στα προημιτελικά) και 1998-99.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ