Μαυρογενίδης: "Να αυξηθεί το ελληνικό στοιχείο στον Ολυμπιακό"
Ο παλαίμαχος άσος του Ολυμπιακού, Δημήτρης Μαυρογενίδης και νυν τεχνικός στις ακαδημίες των "ερυθρόλευκων", φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και στην εκπομπή “Το 10 το κακό”, με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη.
Ο Δημήτρης Μαυρογενίδης, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3, αναφέρθηκε στη δουλειά που γίνεται στον Ολυμπιακό στα τμήματα υποδομής, εξέφρασε την άποψη του για αρκετούς παίκτες από το υπάρχον ρόστερ των “ερυθρολεύκων”, ενώ έδωσε και τις προβλέψεις του για το Euro της Γαλλίας που είναι προ των πυλών.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Αρχικά η κουβέντα άρχισε με… μπάσκετ και ερώτηση αν στην τελευταία φάση πρέπει να γίνεται φάουλ ή όχι, με τον Δημήτρη Μαυρογενίδη να απαντά: “Έχουν γραφτεί πολλά για τέτοιες φάσεις, είναι μια απόφαση που έρχεται την τελευταία στιγμή, όμως είναι τόσο ωραίο για αυτόν που κερδίζει στην τελευταία φάση”.
Οι διαφορές που υπάρχουν στο μπάσκετ με το ποδόσφαιρο: “Το μπάσκετ αξιοποίησε την επιτυχία του ’87, Υπήρξε στη συνέχεια δομή και οργάνωση με τα αποτελέσματα να έρχονται γρήγορα. Αντίθετα, στο ποδόσφαιρο δεν αξιοποιήσαμε την επιτυχία του ’04. Η διαφορά σε σχέση με το μπάσκετ είναι ότι μετά το ’04 στο ποδόσφαιρο πήγαμε με τα ίδια πρόσωπα. Θα μπορούσαμε μετά να “χτίσουμε” πάνω στην επιτυχία του Euro και να μην υπάρχουν κενά”.
Για την Εθνική ποδοσφαίρου: “Το ποδόσφαιρο έχει μια κάμψη, αλλά υπάρχουν τα πρόσωπα για να επιστρέψουμε στις επιτυχίες. Υπάρχει ταλέντο, λείπει λίγο η σκέψη και η νοοτροπία να θυσιάσουν κάποια πράγματα για να πετύχουν τον στόχο. Πιθανότατα η νέα γενιά των ποδοσφαιριστών να μην γαλουχήθηκε στις δυσκολίες. Τώρα που φθάσαμε σε χαμηλό επίπεδο θα πρέπει να θυσιάσουν και να αλλάξουν πράγματα για να επιστρέψουν στις επιτυχίες”.
Πως δουλεύουν οι ακαδημίες των ομάδων στο ποδόσφαιρο: “Στην ακαδημία του Ολυμπιακού προσπαθούμε να εντάξουμε παιδιά που μπορούν να σταθούν, να εξελιχθούν και έχουν βλέψεις”.
Τι ρόλο παίζουν οι γονείς για την γαλούχηση των παιδιών: “Είναι μεγάλη κουβέντα γιατί έχει να κάνει και με την παιδεία μας σαν λαός. Είναι πρόβλημα, υπάρχει και στην ακαδημία του Ολυμπιακού, όμως προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με τον δικό μας τρόπο. Οι γονείς δεν βλέπουν τις προπονήσεις, μόνο τους αγώνες. Στόχος είναι οι γονείς να είναι αρωγοί και να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι”.
Για την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του Ολυμπιακού: “Το Ρέντη την τελευταία διετία είναι… εργοτάξιο. Γίνονται συνεχώς βελτιώσεις για να γίνει υπερσύγχρονο το κέντρο και οι ακαδημίες να μπορούν να φτιάξουν παίκτες που θα προωθούνται στην επαγγελματική ομάδα. Υπάρχουν τα αγωνιστικά τμήματα του Ολυμπιακού, όπου τα παιδιά είναι επιλεγμένα από όλη την Ελλάδα. Το δεύτερο κομμάτι είναι οι σχολές του Ολυμπιακού όπου είναι μαζικός ο αθλητισμός. Αρχικά εντάσσεται στο ηλικιακό τμήμα που του αρμόζει, η προπόνηση που ακολουθεί είναι εξειδικευμένη, οι προπονητές είναι επαγγελματίες και υπάρχουν γήπεδα σε κανονικές διαστάσεις. Όσα παιδιά ξεχωρίσουν στις σχολές του Ολυμπιακού, έρχονται στο Ρέντη και η τελική κρίση γίνεται από το αγωνιστικό τμήμα. Αρκετά παιδιά έχουν γίνει πρωταγωνιστές, όπως είναι ο Πραξιτέλης Βούρος που άρχισε την καριέρα του από την σχολή της ομάδας στη Μυτιλήνη. Στον μαζικό αθλητισμό, η πρώτη εικόνα είναι να δεις τι μπορούν να κάνουν στο γήπεδο και οι προπονητές επιλέγουν πως θα τα διαχειριστούν”.
Για την δύσκολη στιγμή που πρέπει να πουν στους γονείς ότι το παιδί δεν έχει δυνατότητες εξέλιξης: “Από μικρή ηλικία, 8-9 ετών βλέπεις αν το παιδί έχει ταλέντο. Το θέμα είναι να βοηθήσεις το παιδί να εξελιχθεί. Σε ηλικία 12-13 ετών φαίνεται αν μπορεί ένα παιδί να έχει μέλλον. Τα δεδομένα αλλάζουν, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σημαντικό ρόλο παίζει η αντίληψη, έχουν αλλάξει πλέον τα χαρακτηριστικά και πρέπει να καταλαβαίνεις τι γίνεται στο γήπεδο, όταν έχεις την μπάλα και να προβλέπεις την εξέλιξη της φάσης”.
Το όραμα των ακαδημιών του Ολυμπιακού: “Στόχος δεν είναι να είμαστε πρώτη στην Ελλάδα, αλλά να γίνουμε από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη, όσον αφορά τις ακαδημίες. Είναι τέτοια η στήριξη του κόσμου που σου δίνει την ώθηση για να συνεχίσεις”.
Για την δουλειά που γίνεται στις μικρές Εθνικές του Βελγίου: “Οι ομοσπονδίες του Βελγίου και της Αυστρίας έβαλαν τις βάσεις, βελτίωσαν τις υποδομές τους και δημιούργησαν πλέον καλές Εθνικές και θεωρώ ότι αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι οι εκπλήξεις του Euro”.
Σε ποια ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν τακτική: “Τα πρώτα βήματα πρέπει να είναι η χαρά και η ευχαρίστηση. Σε μικρή ηλικία το παιδί πρέπει να περνάει καλά. Η τακτική υπάρχει συνέχεια στο ποδόσφαιρο, σε πιο οργανωμένες καταστάσεις θα μπει το παιδί μετά τα 12. Τα παιδιά πλέον μεγαλώνουν σε έναν… άλλο κόσμο σε σχέση με μας. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που αν τα αξιοποιήσουμε μπορούν να μας κάνουν καλύτερους. Απο μικρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να μάθουν σωστά το ποδόσφαιρο”.
Το κλίμα στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού: “Είναι δύσκολο να διαχειριστείς την επιτυχία, γιατί κάποια παιδιά μπορεί να χάσουν τον προσανατολισμό και να θεωρήσουν ότι δεν χρειάζεται να δουλέψουν περισσότερο. Αν αποτύχεις, πρέπει να πεισμώσεις και εκεί βλέπεις ποια παιδιά μπορούν να εξελιχθούν και έχουν σωστή νοοτροπία. Στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού υπάρχουν παιδιά που μπορεί να δώσουν βάρος στα μαθήματα, γιατί η καλλιέργεια του μυαλού είναι πάρα πολύ σημαντική. Καμαρώνουμε για τα παιδιά που μπορούν να συνδυάσουν την μάθηση με το ποδόσφαιρο και τα επιβραβεύουμε για την προσπάθεια τους”.
Πόσα παιδιά είναι στις ακαδημίες στο Ρέντη αυτό το διάστημα: “Αυτή την στιγμή είναι 45 παιδιά που μένουν στο Ρέντη και ο Ολυμπιακός έχει αναλάβει τα πάντα. Προσπαθούμε να τα εντάξουμε στην φιλοσοφία του συλλόγου και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη γιατί έχουμε αναλάβει και την μόρφωση τους. Σε αυτή την ηλικία, το παράδειγμα είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά. Αν τους φέρεις παράδειγμα κάποιον που σέβονται βλέπεις ότι η συγκέντρωση τους είναι μεγαλύτερη. Ο αθλητισμός είναι σκληρός. Αν στο γήπεδο δεν ανταποκρίνεσαι, μετά δεν μπορείς να το σώσεις. Εμένα δεν με ενδιαφέρει το μαλλί ή τα σκουλαρίκια. Το θέμα είναι αυτά να μπορείς να τα υποστηρίξεις μέσα στο γήπεδο. Τώρα μιλάμε για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν υπεραθλητή που έχει θυσιάσει πολλά σε μικρότερη ηλικία για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο”. Σε εκείνο το σημείο ο Δημήτρης Μαυρογενίδης θυμήθηκε την συνύπαρξη του με τον Ριβάλντο: “Όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, τελείωνε την προπόνηση και στη συνέχεια έκανε μόνος του προπόνηση στα φάουλ. Εκεί συνειδητοποιείς ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο”.
Η άποψη του για τον Τσιμίκα: “Τώρα εξαρτάται από αυτόν. Έχει την υποδομή και τις βάσεις να δείξει τις δυνατότητες του, ξαναλέω τώρα εξαρτάται απο αυτόν.Τον πιστεύουμε πολύ και θεωρούμε ότι μπορεί να σταθεί στην πρώτη ομάδα, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο. Πόσο θα δουλεύει, πόσο θα προσέχει τον εαυτό του και πως θα διαχειριστεί τους… πειρασμούς που θα εμφανιστούν”.
Για τον Διαμαντάκο: “Θα είναι χαρά για μας παιδιά που θα ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα των ακαδημιών του Ολυμπιακού, να κάνουν καριέρα στην Ευρώπη”.
Για τον Φορτούνη: “Είναι καλό τα παιδιά να έχουν το κίνητρο ότι “θα σας δείξω ποιος είμαι”. Δεν θεωρώ ότι παίρνει… εκδίκηση από κανέναν, με τις εμφανίσεις και την απόδοση του”.
Το πρόγραμμα που ακολουθούν τα παιδιά που μένουν στο Ρέντη: “Είναι το κανονικό πρόγραμμα σαν να είναι στο σπίτι τους. Πηγαίνουν στο σχολείο, έχουν κανονικά τα γεύματα τους, κάνουν τα μαθήματα τους, ενώ βεβαίως έχουν δίπλα τους, διατροφολόγους και ψυχολόγους για ότι χρειάζονται”.
Αν είναι ευχαριστημένος απο το “σκανάρισμα” που γίνεται στο τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού, όσον αφορά τα παιδιά: “Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ξαναλέω, ότι στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο”.
Ποια θα ήθελε να είναι η προσωπική του εξέλιξη: “Το ερώτημα είναι καλύτερα να μείνει αναπάντητο. Θέλω να μείνω σε ότι έχω καταφέρει στη ζωή μου και από εδώ και πέρα να βοηθήσω τα παιδιά σε πράγματα που δεν έκανα εγώ όταν ήμουν μικρότερος”.
Αν βοηθούν τα παιδιά σχετικά με την κριτική που ενδέχεται να δεχθούν στο μέλλον: “Υπάρχουν άτομα στην ακαδημία που μπορούν να περάσουν στα παιδιά τη νοοτροπία που πρέπει να έχουν σε αυτές τις συνθήκες”.
Σε προσωπικό επίπεδο, πόσο του έπαιρνε να ξεπεράσει μια κακή κριτική: “Τα πρώτα χρόνια δεν με ενδιέφερε τίποτα, μετά όμως όταν σκεφτόμουν τι λένε ή τι θα μπορούσαν να πουν, άρχιζα να προβληματίζομαι. Αυτό ήταν ανοησία μου. Δεν έπρεπε να επηρεάζομαι από αυτά”.
Πως ονειρεύεται τον Ολυμπιακό: “Θέλω ο Ολυμπιακός μελλοντικά να έχει εντονότερο το ελληνικό στοιχείο. Αυτό ονειρεύομαι. Αυτός είναι και ο στόχος του κ. Μαρινάκη”.
Για τις μικρές Εθνικές Ελλάδος: “Τα τελευταία χρόνια τα τμήματα υποδομής σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν πάει καλά, αυτό δείχνει πρόβλημα. Όμως τα παιδιά της γενιάς ’97-’98 έχουν καλές βάσεις. Όχι μόνο στον Ολυμπιακό, γενικά στην Ελλάδα”.
Αν έχει κάποιο παράπονο απο τον εαυτό του: “Προς το τελείωμα δεν ήμουν τόσο αφοσιωμένος, σκεφτόμουν περισσότερο ανούσια πράγματα”.
Ποιον αγώνα θα ήθελε να ξαναπαίξει: “Θα ήθελα εκείνο το 7-0 από την Γιουβέντους να το ξαναπαίξω και να το διορθώσω, γιατί ήταν άδικο. Η ιστορία έγραψε, το έχουμε στην… πλάτη μας και αυτό μας ενοχλεί”.
Για τα χρόνια που αγωνιζόταν: “Δεν είχαμε την πονηριά να σκεφτούμε ότι είμαστε κυρίαρχοι στην Ελλάδα και ότι στην Ευρώπη πρέπει να το διαχειριστούμε διαφορετικά. Όταν αλλάξαμε νοοτροπία, ήρθαν οι επιτυχίες και στην Ευρώπη. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε η ομάδα και κατάφερα κάτι στην καριέρα μου”.
Οι διαφορές του φετινού Ολυμπιακού σε σχέση με τις χρονιές που αγωνιζόταν: “Ίσως εμείς να είχαμε περισσότερο το ατομικό ταλέντο. Τώρα το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο τυποποιημένο, πιο ομαδικό, αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα κακό. Τώρα βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που ξεχωρίζουν ατομικά, έχουμε μείνει στον Μέσι και τον Κριστιάνο”.
Για τον ανταγωνισμό που υπάρχει στο πρωτάθλημα: “Ο στόχος και η αγωνία του Ολυμπιακού είναι να σταθεί στο υψηλό επίπεδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να βελτιωθεί η εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Νομίζω ότι είμαστε στο μεταίχμιο όσον αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η ώρα να μπουν οι βάσεις γιατί δεν πάει πιο κάτω”.
Ποια άλλη ελληνική ομάδα θεωρεί ότι επενδύει στις ακαδημίες: “Όλες οι ομάδες προσπαθούν να κάνουν δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το θέμα είναι πως επενδύουν στις ακαδημίες, τι στόχο έχουν και τι όραμα. Αν έχουν σωστές βάσεις θα δουν τα αποτελέσματα στην πορεία. Ο Παναθηναϊκός όταν είχε τις ακαδημίες στην Παιανία γεύτηκε την επιτυχία της δουλειάς του εκείνη την περίοδο. Τώρα για τον Ολυμπιακό είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί γνωρίζω το υλικό και έχουμε κοινό στόχο. Οι παροχές είναι υψηλού επιπέδου και θα έχουμε αποτύχει παταγωδώς αν δεν μπορέσουμε να εντάξουμε παιδιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.
Για την αγωνία που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους: “Δεν πρέπει να παρεξηγήσουμε την αγωνία που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους, αυτό είναι λογικό. Το κακό είναι οι γονείς που θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα”.
Η άποψη του για τον Ιντέγε: “Υπάρχει η εικόνα του πρώτου γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έδειξε ότι είναι υψηλού επίπεδου και υπάρχει το φινάλε του πρωταθλήματος που δεν ήταν καλή η εικόνα. Υπάρχουν άνθρωποι στην επαγγελματική ομάδα που ξέρουν καλύτερα από μένα”.
Αν ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει “μεράκι”: “Δεν με ενοχλεί να είναι δουλειά, φτάνει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Η χαρά είναι μέσα στη δουλειά. Νομίζω ότι ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έχει υπομονή να γευτεί πράγματα, θέλει γρήγορα να γίνει σπουδαίος και πρωταγωνιστής”.
Η πρόβλεψη του για το Euro: “Θέλω να έχει έκπληξη. Η Αγγλία μπορεί να είναι έκπληξη γιατί έχει άλλο ποδόσφαιρο. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς θα δούμε, γιατί είναι περισσότερες ομάδες οπότε η ποιοτική διαφορά είναι μεγάλη. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα δούμε γρήγορο ποδόσφαιρο, μάλλον θα πάμε σε τακτικά κομμάτια με χαμηλά σκορ”.
Αν οι παίκτες αντέχουν αυτούς τους αγωνιστικούς ρυθμούς: “Ένας παίκτης της Ρεάλ αν παίξει και στο Euro και φτάσει τα 65-70 ματς, είναι πολλά για μια σεζόν”.
Ποια είναι η ηλικία που δείχνει ένα παιδί αν έχει προοπτικές: “Η ηλικία για να βελτιώσει ένα παιδί την τεχνική του είναι 8-12 ετών, ενώ για να δεις αν μπορεί κάνει κάτι παραπάνω είναι στην ηλικία 13-14 ετών, εκεί φαίνονται ορισμένα πράγματα”.
Ποιο γκολ θυμάται από την καριέρα του: “Αυτό που σημείωσα κόντρα στον Παναθηναϊκό και στην Γαλατάσαραϊ”.
Για τον Ζιοβάνι: “Ήταν ένα ταλέντο ξεχωριστό. Πανηγυρίζουμε για το γκολ που σημείωσε ο Μανιάτης, όμως το έχουμε δει τόσες φορές από τον Ζιοβάνι σε αγώνες και προπονήσεις”.
Για ποιον παίκτη είπε ότι θα παίξει μπάλα και δεν έπαιξε: “Ο Ζάχοβιτς ήταν απογοήτευση για όλους, γιατί έδειξε ότι δεν ήθελε. Όπως και ο Μπερμούδες. Από την άλλη, υπάρχουν και παίκτες που δεν τους περίμενες και εντυπωσίασαν, όπως είναι ο Τουρέ”.
Για τον Ομάρ: “Αθλητικότατος, με πολλά τρεξίματα, πατάει περιοχή και δημιουργεί φάσεις. Λίγο να βελτιώσει το αμυντικό κομμάτι και θα είναι top”.
Τι πρέπει να κάνουν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στην Ελλάδα για να τον κοντράρουν: “Το θέμα δεν είναι να φτιάξουν ομάδα για να αντισταθούν στον Ολυμπιακό. Αν μια ομάδα χτίσει μια βάση με Έλληνες παίκτες που θα μπορούν να κάνουν την διαφορά θα είναι ανταγωνιστική. Αυτή την στιγμή θεωρώ ότι είναι δύσκολο να κοντράρουν τον Ολυμπιακό, γιατί ο τρόπος που λειτουργεί είναι πέρα από τα ελληνικά δεδομένα”.
Αν ξεχωρίζει κάποια ομάδα στο Euro: “Το Βέλγιο είναι πολλά χρόνια μαζί και δείχνουν να είναι ομάδα. Η παράδοση παίζει ρόλο σε τέτοιες διοργανώσεις”.
Αν το αγγλικό πρωτάθλημα θα έχει την μερίδα του λέοντος του χρόνου: “Αν του χρόνου μιλάμε για Μουρίνιο, Κλοπ και Γουαρδιόλα θα είναι λάθος του προϊόντος. Ο ποδοσφαιριστής είναι πάντα ο πρωταγωνιστής και αυτό δεν αλλάζει κατά την άποψη μου”.
Η άποψη του για τον Ρανιέρι και το μέλλον της Εθνικής: “Αποτύχαμε παταγωδώς σαν ποδόσφαιρο. Δεν εκμεταλλευτήκαμε την εμπειρία και την ικανότητα αυτού του προπονητή. Πιθανό να μην τον προσεγγίσαμε όπως έπρεπε. Δεν είχε γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, του ήρθαν μαζεμένα και τα αρνητικά αποτελέσματα που δεν τον βοήθησαν. Τώρα ελπίζουμε ότι θα ξαναβρούμε τον δρόμο μας. Δεν είναι εύκολος ο όμιλος για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου”.
Οι αλλαγές που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο προφίλ των Ελλήνων παικτών: “Τα τελευταία 10 χρόνια το πρώτο που μαθαίνουν τα παιδιά είναι η τεχνική. Όσο μεγαλώνουν αυτό εξελίσσεται. Υπάρχουν παιδιά στην Ελλάδα όπως ο Φορτούνης και ο Μάνταλος που έχουν την φαντασία για να κάνουν την διαφορά”.
Στο φινάλε, η κουβέντα… επέστρεψε στο μπάσκετ με τον Δημήτρη Μαυρογενίδη να δίνει την πρόβλεψη του για τους τελικούς του ΝΒΑ: “Νομίζω το Γκόλντεν Στέιτ έχει περισσότερο ταλέντο”.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Μαυρογενίδη: