Με γκολ στο 91' η Ισπανία, 2-2 με το Μαρόκο
Η Ισπανία ισοφάρισε σε 2-2 το Μαρόκο στο 91', εξασφάλισε ως πρώτη την πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον 2ο όμιλο και το απόγευμα της Κυριακής (1/7) θα παίξει κόντρα στη Ρωσία. (VIDEO)
Με γκολ που σημείωσε στο 91' ο Ιάγο Άσπας, η Ισπανία ισοφάρισε σε 2-2 το Μαρόκο στο "Kaliningrad Stadium" και πέρασε ως πρώτη στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από τον 2ο όμιλο (δεύτερη έμεινε η Πορτογαλία). Η ομάδα του Φερνάντο Ιέρο, που προβλημάτισε έντονα με την απόδοσή της, θα παίξει την Κυριακή (1/7) με τη Ρωσία.
Το Μαρόκο, που είχε αποκλειστεί πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι με τους Ισπανούς για την 3η αγωνιστική, έδειξε σε ένα ακόμα ματς ότι είναι ποιοτική ομάδα και δεν της άξιζε να ολοκληρώσει τον όμιλο με μια ισοπαλία και δύο ήττες.
Πάμε να δούμε τα πέντε πράγματα που μάθαμε από τον αγώνα...
1. ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ, ΑΜΥΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ
Όσο εντυπωσιακή είναι όταν κάνει επίθεση η Ισπανία, άλλο τόσο ευάλωτη είναι στην άμυνα. Ένα ακόμη παιχνίδι σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο που αποδείχθηκε ότι όταν ο αντίπαλος φεύγει ταχύτατα στην αντεπίθεση, στο transition game, οι Ίβηρες έχουν σοβαρό πρόβλημα. Οι Μαροκινοί μπήκαν φουριόζοι στο ματς και αιφνιδίασαν την ομάδα του Ιέρο, η οποία δεν είχε σε καλή μέρα Ράμος και Πικέ. Ο πρώτος φέρει ευθύνη στο γκολ των Αφρικανών, καθώς δεν συνεννοήθηκε με τον Ινιέστα, που επίσης έχει μερίδιο ευθύνης, και ο Μπουταΐμπ "εκτέλεσε" τον Ντε Χέα στο 14'.
Ο Πικέ, μάλιστα, έκανε πολύ σκληρό τάκλιν στον Μπουταΐμπ στο 8'. Απερίσκεπτη ενέργεια που θα μπορούσε να του κοστίσει.
Στο 25' ο στόπερ της Μπαρτσελόνα δεν λειτούργησε καθόλου σωστά, "κοιμήθηκε" η άμυνα της Ισπανίας και πάλι καλά για την ίδια ο Ντε Χέα απέκρουσε το πλασέ του Μπουταΐμπ. Αυτή ήταν η πρώτη επέμβαση του γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην εφετινή διοργάνωση, ύστερα από 205 λεπτά! Στο 49' ο Πικέ έκανε και χέρι εντός περιοχής το οποίο δεν είδε ο ρέφερι.
2. Ο ΙΣΚΟ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΔΕΚΑΔΑ
Μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν ως ένας από τους πιο αδικημένους ποδοσφαιριστές του υψηλού επιπέδου. Μετά την καθιέρωσή του στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ίσκο δεν πρέπει να ξαναβγεί από την ενδεκάδα της Ισπανίας. Αυτό όχι μόνο επειδή έβαλε το γκολ με το οποίο η "φούριο ρόχα" έκανε το 1-1 ύστερα από καταπληκτική επιθετική προσπάθεια (Ινιέστα, Ίσκο, Κόστα, Ινιέστα, Ίσκο).
Ο 26χρονος, που στα τελευταία 15 παιχνίδια με την εθνική του έχει 10 γκολ και 2 ασίστ, είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Ισπανία. Ένα φανταστικό πρώτο μέρος με 1 γκολ, 1 σουτ στον στόχο, 1 επιτυχημένη ντρίμπλα, 2 ευκαιρίες που δημιούργησε ο ίδιος, τρία επιτυχημένα τάκλιν, 50 πάσες με ποσοστό επιτυχίας 92%.
3. ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Η Ισπανία ήταν συνολικά ανώτερη από τη Μαρόκο αλλά ο λόγος που δεν πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ, είναι διότι οι πάσες εντός περιοχής δεν ήταν καθόλου καλές. Οι Ίβηρες άλλαξαν 347 πάσες στο 45λεπτο (92 το Μαρόκο), αλλά μέσα στην περιοχή αυτές που έγιναν ήταν όχι μόνο ελάχιστες, αλλά δεν έφεραν και αποτέλεσμα. Ο Ντιέγκο Κόστα δεν τροφοδοτήθηκε παρά ελάχιστα. Τον έπαιζε man to man ο πρώην στόπερ του Ολυμπιακού, Ντα Κόστα, ο οποίος έκανε πολύ καλή εμφάνιση.
Ο φορ της Ατλέτικο με τα τρία γκολ στα πρώτα δύο παιχνίδια, δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Λογικό ότι αντικαστάθηκε στο 74' από τον Άσπας. Η συνεργασία Ινιέστα - Ίσκο ήταν εξαιρετική, χαιρόσουν να τους βλέπεις να συνεργάζονται. Θα περίμενε κανείς, όμως, να είναι πιο παραγωγικοί οι παίκτες του Ιέρο, που τα χαλούσαν στην τελική προσπάθεια. Ενδεικτικό ότι ολοκλήρωσαν το 45λεπτο με ποσοστό κατοχής μπάλας 70%!
4. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΑΗΤΤΗΤΟ
Οι Ισπανοί στάθηκαν πολύ τυχεροί στο 55', όταν το τρομερό σουτ του Αμραμπάτ προσέκρουσε στη συμβολή των δοκών. Ο Ντε Χέα δεν μπορούσε να κάνει τίποτα εκεί που πήγε η μπάλα. Φοβερός ποδοσφαιριστής ο εξτρέμ της Λεγανές, αλλά και απερίσκεπτος κάποιες στιγμές, καθώς ενώ είχε δεχτεί κάρτα, πραγματοποιούσε στη συνέχεια μαρκαρίσματα που θα μπορούσαν να επιφέρουν δεύτερη και αποβολή.
Οι Ισπανοί, που πραγματοποιούσαν ένα ακόμα μέτριο ματς μετά από αυτό με το Ιράν, δεν πήραν το μάθημά τους. Συνέχιζαν να κυκλοφορούν τη μπάλα δίχως να μπορούν να φτάσουν με αξιώσεις στην εστία του Ελ Κατζουί. Όπως στο πρώτο μέρος, έτσι και στο δεύτερο η ισπανική άμυνα προβλημάτισε. Στο 81' ο Σέρχιο Ράμος νικήθηκε στον αέρα από τον Ελ Νεσίρι και ο 21χρονος στράικερ της Μάλαγα, που είχε στον αγώνα στο 72', με κεφαλιά - δυναμίτη έδωσε το προβάδισμα στο Μαρόκο. Βλέποντας την προβληματική εικόνα της Ισπανίας ο Ιέρο, λίγο πριν από το δεύτερο γκολ των Αφρικανών, ρίσκαρε, ρίχνοντας στον αγώνα Άσπας και Ασένσιο.
Εντέλει και δεύτερος παίκτης που είχε γίνει αλλαγή έμελλε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Ο Άσπας με τακουνάκι έσωσε την παρτίδα για την Ισπανία στο 91', κατόπιν χρήσης VAR, καθώς αρχικά είχε υποδειχθεί σε θέση οφσάιντ από τον Ουζμπέκο διαιτητή (η φάση ξεκίνησε από κόρνερ, που εκτελέστηκε τελικά από την άλλη πλευρά, λανθασμένα). Οι Ίβηρες, έτσι, αφού γλίτωσαν την ήττα, επέκτειναν το αήττητο στα 23 παιχνίδια. Ο Άσπας στα τελευταία του οκτώ ματς με την Ισπανία, έχει πέντε γκολ και τρεις ασίστ.
Η "ρόχα" κατάφερε να ολοκληρώσει αήττητη όμιλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 2006, καθώς στα δύο που μεσολάβησαν είχε γνωρίσει από μία ήττα στο γκρουπ που συμμετείχε.
5. ΟΧΙ... ΔΑΚΡΥΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ
Το Μαρόκο αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη 2η αγωνιστική και τις δύο ήττες από Ιράν και Πορτογαλία. Οι εμφανίσεις που έκανε η ομάδα του Ερβέ Ρενάρ αδικούσαν την προσπάθεια που γινόταν στο γήπεδο. Αυτό είδαμε και στο τρίτο ματς, με την Ισπανία. Μια ομάδα με ποιότητα, που στερήθηκε ποιότητας και ουσίας στη γραμμή κρούσης. Και ενώ αυτή τη φορά είχε αποτέλεσμα και στην επίθεση, "πληγώθηκε" στο φινάλε από τον Άσπας. Μια ομάδα, βέβαια, που έπαιζε και σκληρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μέρος δέχτηκε τέσσερις κίτρινες κάρτες. Από το 1966, μόνο μία ομάδα είχε δει περισσότερες κίτρινες σε πρώτο μέρος; Ποια; Το Μαρόκο! Το 1994 είχε δεχτεί 5 σε αγώνα με την Ολλανδία. Η Ισπανία δεν πήρε καμία κίτρινη κάρτα.
Γήπεδο: Kaliningrad Stadium Διαιτητής: Ραβσάν Ιρμάτοβ (Ουζμπεκιστάν) Βοηθοί: Αμπντουκαμίντουλο Ρασούλοβ, Γιαγκονγκίρ Σαΐντοβ (Ουζμπεκιστάν) ΙΣΠΑΝΙΑ: Ντε Χέα, Καρβαχάλ, Πικέ, Ράμος, Τζόρντι Άλμπα, Σέρχιο Μπουσκέτς, Ινιέστα, Τιάγκο (74' Ασένσιο), Ίσκο, Σίλβα (84' Ροντρίγκο), Ντιέγκο Κόστα (74' Άσπας). ΜΑΡΟΚΟ: Ελ Κατζουί, Χακίμι, Ντα Κόστα, Σαΐς, Ντιράρ, Ζιγιάς (85' Μπουχαντούζ), Ελ Αχμάντι, Μπελχαντά (63' Φαζρ), Μπουσουφά, Ν. Αμραμπάτ, Μπουταϊμπ (72' Ελ Νεσίρι). Γκολ: 14' Μπουταΐμπ, 81' Εν Νεσίρι - 19' Ίσκο, 90'+1 Άσπας Κάρτες: 21' Ελ Αχμάντι, 29' Αμραμπάτ, 31' Ντα Κόστα, 31' Μπουσουφά, 88' Ελ Κατζουί, 93' Χακίμι - |
AP Photo/Petr David Josek
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ GROUP B:
1. Ισπανία 5(6-5)
2. Πορτογαλία 5(5-4)
3. Ιράν 4 (2-2)
4. Μαρόκο 1 (2-4)