X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Μέχρι και η Έιμπαρ έχει Ultras

Μετά τη δολοφονία του οπαδού της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια το ισπανικό κοινό θυμήθηκε πως σχεδόν και οι είκοσι σύλλογοι της Πριμέρα Ντιβισιόν διαθέτουν φανατικούς, ακραίους οπαδούς.

Η Ισπανία, μιας χώρας που παραμένει ενωμένη παρά τη διαφορετικότητα των πληθυσμώ της, μαστίζεται από τη βία στον αθλητισμό.

Η δολοφονία του "Τζίμι", του οπαδού της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια από τους Ultras της Ατλέτικο, υπενθύμισε στο ισπανικό φίλαθλο κοινό πως ακραίους, φανατικούς οπαδούς δεν διαθέτουν μόνο οι σύλλογοι της Γαλικίας και της Καστίλλης, αλλά και οι είκοσι σύλλογοι που αγωνίζονται φέτος στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Την τραγική διαπίστωση έκανε η Marca στο φύλλο της Δευτέρας (1/12) το οποίο φιλοξενεί ένα infographic της Έλενα Πόου και συστήνει σε αρκετούς που δεν γνωρίζουν όχι μόνο τους Ultras Sur της Ρεάλ Μαδρίτης και τους Herri Norte της Αθλέτικ Μπιλμπάο, αλλά και την Εσκόσια λα Μπράβα της Έιμπαρ, της πόλης των 27,439 μόνιμων κατοίκων.

Ας δούμε ποιοι είναι οι ακραίοι οπαδοί των 20 συλλόγων:

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια

Οι Riazor Blues συστάθηκαν το 1987, σε αυτούς ανήκε ο "Jimmy". Έχουν αλλάξει ιδεολογική θέση και από ακροδεξιοί έχουν γίνει ακροαριστεροί. Θεωρούνται υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Μανουέλ Ρίος Σουάρεθ τον περασμένο Μάρτιο, οπαδός της Ντεπορτίβο το θύμα επιτέθηκε φραστικά σε μέλος των Riazor Blues.

Θέλτα Βίγκο

Οι Celtarras πρωτοεμφανίστηκαν το 1987. Ανήκουν στην άκρα αριστερά και είναι φανατικοί εθνικιστές στηρίζοντας την ανεξαρτητοποίηση της Γαλικίας.

Αθλέτικ Μπιλμπάο

Η περίφημη Herri Norte Taldea αποτελείται από Βάσκους εθνικιστές. Πρωτοεμφανίστηκε το 1981. Η ιστοσελίδα τους αναφέρει πως είναι "101% εναντίον του φασισμού και του ρατσισμού". Στα τέλη της δεκαετίας του 80' χωρίστηκαν στους "Rojos" και στους "Ultrillas". Βρίσκονται σε διαμάχη με τους Boixos Nois (Μπαρτσελόνα), Ultras Sur (Ρεάλ Μαδρίτης), Riazor Blues (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια) και συμμαχούν με τους Celtarras και τους Μπουκανέρος της Ράγιο Βαγιεκάνο.

Έιμπαρ

Η Εskozia la Brava πρωτοακούστηκε στην πόλη το 2001. Δεν διαθέτουν προς το παρόν πολιτική ιδεολογία.

Ρεάλ Σοθιεδάδ

Η Pena Mujika έφερε πρώτη στο Ανοέτα τη σεζόν 1979-80 την Ικουρίνια, τη σημαία της Χώρας των Βάσκων στα πρότυπα των αγγλικών συλλόγων. Θεωρείται σημαντικό κομμάτι του συλλόγου, τα μέλη της είναι φανατικοί Βάσκοι και ως επι το πλείστον ακροαριστεροί. Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα με τη Frente Aτλέτικο μετά το θάνατο ενός οπαδού το 1998 στην πρωτεύουσα.

Εσπανιόλ

Brigadas blanquiazules είναι οι φανατικοί υποστηρικτές του καταλανικού συλλόγου. Το 1985 έκαναν την πρώτη εμφάνιση τους στο γήπεδο Σαριά, ωστόσο δεν τους επιτράπηκε να ακολουθήσουν την ομάδα στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μονζουίκ και σήμερα στο Κορνεγιά. Τα μέλη της ανήκουν στην ακροδεξιά.

Μπαρτσελόνα

Οι Boixos Nois έχουν μεγάλη κόντρα με τους Ultras της Εσπανιόλ. Ο πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Τζουάν Λαπόρτα απαγόρευσε την είσοδο στο Καμπ Νόου και αρκούνται σε επεισόδια στα εκτός έδρας παιχνίδια. Από χέρι μέλους τους χτυπήθηκε με κέρμα στο κεφάλι ο Ζεράρ Πικέ στο Βαγιαδολίδ.

Βιγιαρεάλ

Δεν είχε οργανωμένους φανατικούς οπαδούς και απέκτησε αργότερα από όλους το 2011. Οι Colectino Aldeano δεν είναι φανατικοί και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας τους.

Βαλένθια

Oι Ultra Yomus δημιουργήθηκαν το 1983 και ενώθηκαν το 2012 με την Gol Gran για να δημιουργήσουν την Curva Nord. Υπάρχουν εσωτερικές διαταραχές δύο χρόνια μετά την ένωση.

Λεβάντε

Οι Ultras Levante έκαναν την εμφάνιση τους το 1985 και το 2013 καλωσόρισαν νέα μέλη. Ο σύλλογος έχει δημιουργήσει ένα δεκάλογο καλης συμπεριφοράς τον οποίο οφείλουν να τηρούν οι οπαδοί.

Γρανάδα

Το 2005 συστήθηκε η Seccion Kolokon και τα μέλη της διαβεβαιώνουν πως δεν έχουν γέρνουν ούτε δεξιά, ούτε αριστερά.

Μάλαγα

Στην Frente Bokeron δεν κρύβουν πάλι πως είναι ακροδεξιά στοιχεία. Είναι μόλις 100 ή 200 και η ένωση χρονολογείται το 1986. Συναντιούνται σε χώρο μέσα στο Ροζαλέδα.

Έλτσε

" Γεννηθήκαμε (το 1982) για την Έλτσε", υποστηρίζουν στη Jove Elx. Ακροδεξιοί που έχουν πρωταγωνιστήσει σε ουκ ολίγα επεισόδια στη δεύτερη κατηγορία.

Αλμερία

Η Grada Joven υπάρχει μόνο για να στηρίζει την ομάδα. Τα μέλη της δεν ανήκουν σε καμιά ακραία παράταξη και δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα.

Σεβίλλη

Με έτος ίδρυσης το 1975 οι "Biris Norte" μπορούν να παινεύονται πως ανήκουν στις παλαιότερες ευρωπαϊκές φατρίες οπαδών. Με ακροαριστερές πεποιθήσεις τους συναντάμε στο βόρειο τμήμα του "Σάντσεθ Πιθχουάν". Είναι εναντίον του φασισμού και κατά του ρατσισμού.

Κόρδομπα

Brigadas blanquiverdes. Εκατό... ψυχωμένοι ακροδεξιοί. Από το 1993 έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, συμμετεχοντας σε διάφορα επεισόδια.

Ράγιο Βαγιεκάνο

Περισσότεροι από 700 βρίσκονται εγκατεστημένοι στο Βαγιέκας. Ακροαριστεροί κατηγορούνται πως συμμετέχουν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, δημιουργώντας επεισόδια. Είναι οι Μπουκανέρος που καταφέρονται συχνά εναντίον του συστήματος.

Χετάφε

Είκοσι χρόνια ζωής μετρούν οι Comandos Azules. Από την τρίτη κατηγορία ανέβηκαν με το σύλλογο στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Μόλις εκατό τους συναντάμε κοντά σε μια πελώρια ισπανική σημαία.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Το 1982 συστάθηκε η Frente Atletico. Στόχος είναι να πάνε... μπροστά οι "ροχιμπλάνκος" και δεν διστάζουν να επιδείξουν βίαιη συμπεριφορά. Οι 4.000 οπαδοί στο "Βιθέντε Καλδερόν" τραγουδούν για τις ακροδεξιές πεποιθήσεις τους.

Ρεάλ Μαδρίτης

Δύο χρόνια νωρίτερα γεννήθηκαν οι Ultras Sur της "βασίλισσας". Ο Φλορεντίνο Πέρεθ άνοιξε πόλεμο και τον κέρδισε. Δεν αναγνωρίζονται ως επίσημος σύνδεσμος οπαδών, ενώ αρκετοί εκ των οποίων δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". Πανό εναντίον του Πέρεθ βρίσκονται κρεμασμένα σε κεντρικά σημεία, ενώ βεβήλωσαν και τον τάφο της γυναίκας του, γράφοντας συνθήματα.

Πηγή: Marca

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ