Μεγάλη ποιοτική αναβάθμιση μεσοεπιθετικά για τον Παναθηναϊκό, μοναδικό "έλλειμμα" στην αριστερή πλευρά
Η απόκτηση των Παλάσιος, Βιτάλ και Λούντκβιστ στο φινάλε των μεταγραφών που δίνει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να αλλάξει... ταχύτητα μεσοεπιθετικά, τα 5,8 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν στην απόκτηση των 8 νέων ποδοσφαιριστών και η μελέτη της αγοράς των ελεύθερων για τη θέση του αριστερού μπακ
Μετά την περσινή, εφιαλτική -απ’ όλες τις απόψεις- σεζόν το βασικό ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό το εφετινό καλοκαίρι ήταν να... καταλάβει τι ακριβώς ομάδα ήθελε να φτιάξει. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε εξαρχής ξεκάθαρες ιδέες για το πράσινο ρόστερ, θέλοντας πρώτα (και πάνω απ’ όλα) να ξεκαθαρίσει το υλικό που είχε στα χέρια του, πριν μπει στη διαδικασία των μεταγραφών.
Γνωρίζοντας πως θα χρειαζόταν να κάνει υπομονή ως το φινάλε του μεταγραφικού "παραθύρου" για να βρει τους παίκτες που θα του έκαναν τη... διαφορά, προσφέροντας την απαιτούμενη ποιοτική αναβάθμιση σε θέσεις, όπου ο Παναθηναϊκός "υπέφερε" τα τελευταία χρόνια και πολύ περισσότερο την περασμένη χρονιά.
Και μολονότι σε ένα μεγάλο κομμάτι της μεταγραφικής περιόδου, οι πράσινοι έδειχναν υπερβολικά "αδρανείς" στο παζάρι, το φίνις των μεταγραφών ήταν αν μη τι άλλο πολύ ικανοποιητικό.
Ο Παναθηναϊκός "μπόλιασε" το ρόστερ του με παίκτες από πιο ψηλά ράφια μεσοεπιθετικά, κάλυψε το κενό στο δεξιό άκρο της άμυνας με την απόκτηση του Κώτσιρα και την επιστροφή του Βαγιαννίδη -ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να γίνει ο επόμενος βασικός δεξιός μπακ του τριφυλλιού- πρόσθεσε εμπειρία και ηρεμία στον άξονα της μεσαίας γραμμής με την έλευση του Ρούμπεν των 11 χρόνων σε La Liga (10) και La Liga 2 (1) κι αύξησε τον ανταγωνισμό κάτω απ’ τα γκολπόστ με την απόκτηση του Μπρινιόλι, ενός γκολκίπερ γαλουχημένου στην ιταλική σχολή τερματοφυλάκων, την καλύτερη του κόσμου.
Μετά από χρόνια έπεσαν λεφτά...
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως αυτό το καλοκαίρι, μετά από πολλά χρόνια έπεσαν... λεφτά στον Παναθηναϊκό. Με προοπτική να γίνουν ακόμη μεγαλύτερη επένδυση πάνω στους συγκεκριμένους παίκτες, αν ενεργοποιηθούν το επόμενο καλοκαίρι οι οψιόν αγοράς του Λούντκβιστ (800.000 ευρώ) και του Βιτάλ (4 εκατ. ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του). Ο Παναθηναϊκός έβγαλε συνολικά 5,8 εκατ. ευρώ από το ταμείο του για να επενδύσει πάνω στις 8 μεταγραφές που έκανε (συμπεριλαμβανομένου και του Βαγιαννίδη), πληρώνοντας ομάδες και υψηλά συμβόλαια παικτών.
Μην πάμε μακριά... Μόλις τρία καλοκαίρια πίσω, το 2018, ο Νίκος Νταμπίζας έκλεινε παίκτες για να καλύψει τα κενά του πράσινου ρόστερ με "60άρια", "70άρια" και "80άρια" συμβόλαια. Πλέον η απομείωση του χρέους που έπνιξε για μία τριετία τον Παναθηναϊκό, αλλά και τα πολύ μεγαλύτερα έσοδα (9 εκατ. ευρώ μόνο απ’ το τηλεοπτικό συμβόλαιο), προσέφεραν μία μεγαλύτερη ασφάλεια στο τριφύλλι για να κινηθεί πολύ πιο δυναμικά στην αγορά, ξαναφτιάχνοντας σιγά-σιγά το όνομά τους που είχε "τσαλακωθεί" πολύ τη σεζόν 2017/18.
Ο Αϊτόρ δεν έφερε κι άλλον εξτρέμ
Μεσοεπιθετικά ο Παναθηναϊκός "γέμισε" στο φινάλε των μεταγραφών με την απόκτηση των Λούντκβιστ, Βιτάλ και Παλάσιος, προσδοκώντας να αλλάξει επίπεδο σε δημιουργία κι εκτέλεση με την παρουσία και των Χατζηγιοβάνη, Βιγιαφάνιες, Μακέντα, Καρλίτος.
Ορισμένοι εκφράζουν ενστάσεις για το γεγονός ότι δεν αποκτήθηκε ακόμη ένας εξτρέμ ως back-up πίσω απ’ τους Παλάσιος και Χατζηγιοβάνη, όμως απ’ τη στιγμή που δεν υπήρξε συμφωνία με ομάδα για τον δανεισμό ή την πώληση του Αϊτόρ, δεν θα μπορούσε να προσθέσει κι άλλον παίκτη το "τριφύλλι" στα άκρα.
Με τον Γιοβάνοβιτς να δείχνει προς τον Καταλανό ότι τον υπολογίζει, αρκεί κι ο ίδιος κάποια στιγμή να βρει την αγωνιστική και πνευματική ισορροπία για να γίνει "κανονικό" μέλος της ομάδας και να μην περιορίζεται σε εκλάμψεις επίδειξης του (δεδομένου) ταλέντου του.
Μπορεί να "αλλάξουν" και τους φορ
Η έτερη ένσταση αρκετών φίλων της ομάδας, εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν αποκτήθηκε κι ένας φορ περιοχής που θα προσφέρει το εύκολο γκολ που έχει... ξεχάσει ο Παναθηναϊκός από το 2017, όταν και πωλήθηκε ο τελευταίος μεγάλος γκολτζής του Μάρκους Μπεργκ. Κι εδώ το νόμισμα έχει δύο όψεις. Η μία πλευρά λέει πως απ’ τη στιγμή που υπάρχουν στο ρόστερ (και δεν έφεραν προτάσεις αποχώρησης) οι Μακέντα (600.000 ευρώ συμβόλαιο) και Καρλίτος (550.000 ευρώ συμβόλαιο), αλλά και ο Ιωαννίδης που έδειξε πως μπορεί να σταθεί στον Παναθηναϊκό, δεν θα μπορούσε να "φορτωθεί" το "τριφύλλι" και με ακόμη ένα "βαρύ" συμβόλαιο 500.000-600.000 ευρώ.
Η άλλη όψη του νομίσματος λέει, πως ο Καρλίτος που αποκτήθηκε μετά πολλών επαίνων τον Ιανουάριο του 2020, αλλά είχε μία υπό του μετρίου πρώτη σεζόν στον Παναθηναϊκό, έπρεπε να "επιβιώσει" και να λάμψει πέρσι σε μία σεζόν, όπου οι "πράσινοι" (με ευθύνη κυρίως του προπονητή τους), δεν έφτιαχναν φάσεις ούτε με αίτηση. Έχοντας πλέον από πίσω του μία πλειάδα πολύ πιο δημιουργικών ποδοσφαιριστών, ίσως πλέον "ξυπνήσει" αγωνιστικά και μπορέσει να φανεί περισσότερο. Κι ο Ισπανός, αλλά κι ο Μακέντα, που μέχρι τώρα απ’ την έναρξη της προετοιμασίας είναι σκιά του εαυτού του.
Ο σταθερός σχηματισμός πίσω κι ο Σάρλια
Στην άμυνα η απόκτηση του Σάρλια δεν... γέμισε το μάτι στους περισσότερους, με τη γκρίνια να πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα, όταν με μόλις τρεις προπονήσεις στην πλάτη ο Κροάτης αμυντικός έκανε ένα αβίαστο λάθος στο φιλικό με τη Λοκομοτίβα που κόστισε την ισοφάριση. Στις τελευταίες 10-15 ημέρες ωστόσο και ο Σάρλια αρχίζει να πατάει καλύτερα και ο Γιοβάνοβιτς θεωρεί πως θα μπορέσει να πάρει πράγματα κι απ’ αυτόν.
Σίγουρα δεν είναι το... τανκ που θα "γεμίσει" όλη την περιοχή, όμως δεν είναι και για Super League 2, όπως βιάστηκαν να κρίνουν ορισμένοι. Στην άμυνα πάντως θα χρειαστεί να βρει έναν σταθερό σχηματισμό ο Σέρβος τεχνικός, ειδικά όταν επιστρέψει απ’ τον τραυματισμό του κι ο Σένκεφελντ, έχοντας πάντα στο μυαλό του και την προοπτική της χρησιμοποίησης του Κουρμπέλη στα μετόπισθεν σε μεγάλα κομμάτια της σεζόν.
Το θέμα στο αριστερό άκρο της άμυνας
Αν κάπου φαίνεται να υπάρχει (εμφανές) "έλλειμμα", αυτό αφορά το αριστερό άκρο της άμυνας, όπου πίσω απ’ τον Χουάνκαρ υπάρχει... θέμα. Ο Χατζηθεοδωρίδης δείχνει σ’ αυτή τη φάση της καριέρας του να μην μπορεί να υποστηρίξει το ρόλο ακόμη και του αναπληρωματικού μπακ και γι’ αυτό κι ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να καλύψει το κενό με την απόκτηση του Φράνκο Φεράρι, αλλά δεν μπόρεσε να βρει την άκρη με το Βόλο λόγω της άρνησης του Κατερινιώτη μπακ να ανέβει δανεικός στο Βόλο και της θεσσαλικής ομάδας να βρει άμεσα αντικαταστάτη του Αργεντινού.
Δεν αποκλείεται πάντως να μην έχει κλείσει ακόμη το... κεφάλαιο "αριστερός μπακ" στην παρούσα φάση. Ο Παναθηναϊκός τσεκάρει ήδη την αγορά των ελεύθερων για αριστερούς μπακ που έμειναν πρόσφατα χωρίς ομάδα.