Μεταγραφές Ιανουρίου
Οι μεταγραφές τελείωσαν και τα... βαριά ονόματα βρίσκονται ακόμα στις ομάδες τους. Η Λάρισα ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια, οι βόρειοι δούλεψαν σωστά και οι άλλοι έμειναν στα ΘΑ...
The oscar goes to...
Πρωταθλήτρια στις μεταγραφές του Ιανουαρίου αναδεικνύεται η Λάρισα που κατάφερε να πείσει τον Γιαννακόπουλο από “Stelios” να γίνει και πάλι Στέλιος, να φέρει στον κάμπο τον Σάσα Ίλιτς με το πλούσιο βιογραφικό και να ολοκληρώσει με την απόκτηση του Γκουέλα. Η Θεσσαλική ομάδα ενισχύθηκε στα σημεία που... πόναγε και το έκανε με δύο μεταγραφικές βόμβες τηρουμένων των αναλογιών.
Το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου ήταν ανάλογο με τις κινήσεις αφού την τελευταία ημέρα επετεύχθη η μεγάλη επιστροφή του Τουμέρ Μετίν στην Λάρισα. Η ΑΕΛ προχώρησε σ' άλλη μια σημαντική προσθήκη, ενός παίκτη που ξέρει πολύ καλά. Ο Τούρκος μεσοεπιθετικός θα ξαναφορέσει την βυσσινί φανέλα και αναμένεται να δώσει σημαντικές λύσεις στο συγκρότημα του Μαρίνου Ουζουνίδη.
Η ποσότητα δίνει σωτηρία;
Το ρεκόρ σε ποσότητα (για την ποιότητα θα δούμε) ανήκει στον Πανσερραϊκό που ούτε λίγο ούτε πολύ απέκτησε 7 ποδοσφαιριστές. Το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο καθώς η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου είναι για προσθήκες και όχι για ολοκληρωτικό λίφτινκ.
Στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο ΟΦΗ που πραγματοποίησε 6 μεταγραφές, αλλά έχασε τον Εντόι δεδομένο που μάλλον γέρνει την πλάστιγγα προς αρνητικό πρόσημο.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Πανσερραϊκός όσο και ο ΟΦΗ παλεύουν για την παραμονή στην κατηγορία και τον Ιανουάριο προσπάθησαν να κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να διορθώσουν τις προφανώς λάθος κινήσεις του καλοκαιριού.
Σε... κρίση οι μεγάλοι
Οι “μεγάλοι” του πρωταθλήματος δεν τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας καθώς δεν επιβεβαίωσαν τα διθυραμβικά πρωτοσέλιδα. Η οικονομική κρίση μάλλον χτύπησε τα μεγάλα πορτοφόλια και οι φίλαθλοι έμειναν με τα όνειρα.
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πραγματοποίησε μόλις μία προσθήκη και αυτή είναι ερώτημα αν θα γινόταν. Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς σταμάτησε ξαφνικά το ποδόσφαιρο αναγκάζοντας την διοίκηση των ερυθρολεύκων να ψάξει για αντικαταστάτη. Ο Ματ Ντάρμπισαϊρ ήρθε για έξι μήνες στην Ελλάδα από την Μπλάκμπερν με ενθουσιώδες βιογραφικό αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει το βάρος του Ντάρκο του οποίου θα κληθεί να καλύψει το κενό. Οι ερυθρόλευκοι θεωρητικά έψαχναν και για αμυντικό χαφ αλλά ουσιαστική διάθεση για ενίσχυση δεν υπήρξε ενόψει UEFA. Προφανώς ο αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ δεν ήταν αρκετός για να γίνει το πάθημα μάθημα.
Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός επηρεασμένος ίσως και από την μεγάλη διαφορά από την κορυφή αρκέστηκε στον ελπιδοφόρο Ντάβιντ και τον διεθνή Βαβρζίνιακ για την άμυνα την ώρα που τα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν σαφώς μεγαλύτερα. Τα εκατομμύρια έπεφταν βροχή αλλά μόνο στα λόγια. Οι “πράσινοι” έψαξαν και για επιθετικό αλλά η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου τελείωσε με τον Μάντζιο και τον Πετρόπουλο να μην βρίσκουν τον τρίτο της παρέας μετά και την φυγή του Σόουζα.
Η ΑΕΚ δεν μπήκε ποτέ στο γαϊτανάκι των μεταγραφών του Ιανουαρίου. Η διοικητική αστάθεια και το μηδενικό ταμείο δεν επέτρεπαν βλέψεις για προσθήκες στο ελλειμματικό ρόστερ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Στέλιος Μανωλάς ζήτησαν παίκτες αλλά ακόμα και οι φτηνές επιθυμίες των δύο αντρών έπεσαν στο κενό. Στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο οι φίλοι της Ένωσης δεν ξύπναγαν κάθε πρωί με την αγωνία ενός νέου ονόματος αλλά με την αγωνία μήπως κάποιο από τα πρωτοκλασάτα ονόματα της ομάδας αποχωρήσει. Ο δικέφαλος της Αθήνας ήταν η μοναδική (!) ομάδα της Σούπερ Λιγκ που δεν ενισχύθηκε όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τη στιγμή μάλιστα που ήταν από τους συλλόγους που χρειαζόταν τα μεγαλύτερα μπαλώματα.
Μυαλωμένες κινήσεις τα... καρντάσια
Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην έκανε το “μπαμ” αλλά κάλυψε τις επιθυμίες του Φερνάντο Σάντος, όντας η μοναδική από τις... μεγάλες ομάδες που έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε. Ο Πορτογάλος αλλά και όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα έβλεπε πως ο καλοδουλεμένος ΠΑΟΚ πόναγε στις πτέρυγες. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν σφύριξε αδιάφορα και απέκτησε Λίνο και Σορλέν για την αριστερή πλευρά ενισχύοντας τον δικέφαλο του Βορρά σε σημείο που να είναι σχεδόν πλήρης. Παράλληλα ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύθηκε την φυγή του Λάμπρου Χούτου από τον Πανιώνιο και απέκτησε τον Έλληνα επιθετικό προσθέτοντας ακόμα μία λύση στην επίθεση.
Ο μεγάλος αντίπαλος στην Θεσσαλονίκη κινήθηκε ακριβώς όπως και ο συμπολίτης. Ο Άρης παίζει όμορφο ποδόσφαιρο αλλά αυτό δεν φτάνει καθώς η ουσία του αθλήματος είναι το γκολ και οι κίτρινοι το βρίσκουν με το σταγονόμετρο. Γι αυτό το λόγο ο Άρης προχώρησε στην απόκτηση του Αργεντινού Κάμπορα και του Σταύρου Λαμπριάκου που επιθυμούσε να μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη. Σίγουρα δεν πρόκειται για ονόματα αεροδρομίου ή για μεταγραφές που στα χαρτιά μπορούν να κάνουν την διαφορά αλλά μπορούν να αποδειχθούν λίρα εκατό. Άλλωστε ο Άρης τα τελευταία χρόνια έχει βρει ουκ ολίγα λαβράκια.
Οι... φευγάτοι
Η μεταγραφική περίοδος δεν έχει ποτέ ένα δρόμο. Εκτός από αυτούς που έρχονται υπάρχουν και αυτοί που φεύγουν "λεπτομέρεια" που επηρεάζει αρκετά τις ομάδες. Ο μεγάλος "χαμένος" της συγκεκριμένης κατηγορίας φαίνεται να είναι ο ΟΦΗ που έχασε τον Εντόι και πλέον η παραμονή του στην κατηγορία φαντάζει γολγοθάς. Ο πρώην "πράσινος" με τα τέρματα του έδινε βαθμό/ους στους Κρητικούς που δύσκολα θα βρουν πλέον. Ακόμα μία φυγή που προκάλεσε αίσθηση είναι η αποχώρηση του Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή. Ο "γηραιός" που δεν διανύει μία από τις καλύτερες εποχές του, κατάφερε να φέρει πίσω το... θωρηκτό του, αλλά όταν αυτός άρχισε να ανεβάζει στροφές άρχισε να ετοιμάζει και βαλίτσες.
Η ΑΕΚ που δεν ενισχύθηκε, την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου έχασε τον Άγγελο Μπασινά που βρήκε την πρόταση που έψαχνε από το καλοκαίρι. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος υπέγραψε στην Ένωση όταν δεν βρήκε ομάδα στο εξωτερικό και έξι μήνες μετά κατάφερε να πάρει το αεροπλάνο για την Αγγλία και την Πόρτσμουθ.
Από τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λιγκ αρκετές επιχείρησαν "εκκαθάριση" του έμψυχου δυναμικού τους. Ο Θρασύβουλος έδειξε την πόρτα σε έξι ποδοσφαιριστές, ο Πανσεραϊκός σε επτά, ενώ ρεκόρ έκανε ο Πανιώνιος που κούνησε μαντήλι σε οκτώ παίκτες του.
Τρία πράγματα αξίζει να σημειωθούν σε αυτό το σημείο. Ο Πανσερραϊκός που έκανε ρεκόρ στις προσθήκες με επτά ποδοσφαιριστές έδιωξε και τον αντίστοιχο αριθμό ενώ συνολικά αποχώρησαν πολλοί περισσότεροι ποδοσφαιριστές από όσους ήρθαν στην Σούπερ Λιγκ. Τέλος, ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχε κανένα παίκτη δείγμα της καλής δουλειάς που έγινε το καλοκαίρι.
Αναλυτικά οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων της Σούπερ Λιγκ ΕΔΩ
Όνειρα χειμερινής νυκτός
Μεταγραφική περίοδος χωρίς ονοματολογία είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι. Τα πρωτοσέλιδα στον Τύπο έφεραν αρκετούς ποδοσφαιριστές στην χώρα μας. Υπάρχουν πολλοί που αποχαιρέτησαν πάνω από δύο φορές την ομάδα τους για να έρθουν στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν εμφανίστηκαν. Υπάρχουν αρκετοί που ήθελαν διακαώς να έρθουν να παίξουν στα σαλόνια της Σούπερ Λιγκ αλλά ποτέ δεν έμαθαν που είναι αυτή η χώρα. Υπάρχουν αρκετοί που “οικογενειακοί” και “προσωπικοί” λόγοι δεν τους επέτρεψαν να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα συμβόλαιο με ελληνική ομάδα. Η 11άδα που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε θα έπαιρνε το πρωτάθλημα με διαφορά που θα έκανε αυτή του Ολυμπιακού να μοιάζει γελοία.
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πρωταγωνίστησαν σε αυτή την κατηγορία αλλά οι πράσινοι κερδίζουν με διαφορά αφού τα ονόματα που ακούστηκαν για την επίθεση του τριφυλλιού θα έριχναν όχι μόνο τα τσιμέντα του “Ελ Βενιζέλος” αλλά και την Ακρόπολη. Παλάσιο και Κρέσπο μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και στο άκουσμα των ονομάτων τους τα όνειρα ξεπέρναγαν κάθε προηγούμενο. Ο πρώτος έφτασε ως και μία ανάσα από τον Παναθηναϊκό αλλά στην ουσία η διαφορά -ίσως να- ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο δεύτερος τείνει να γίνει το στάνταρ όνομα κάθε μεταγραφικής περιόδου με τον μνηστήρα να αλλάζει από κόκκινο σε πράσινο και τούμπαλιν. Το μεγάλο όνομα που ακούστηκε για τους ερυθρόλευκους που δεν είχαν ρέντα σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο ήταν ο Μοριέντες (που ακούγεται χειμώνα καλοκαίρι).
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, μπορεί να πήρε το βραβείο στην συγκεκριμένη κατηγορία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ήταν ο μόνος που “έφερε” πολλούς και απέκτησε λιγότερους, όπως και τα τρία παραπάνω ονόματα μπορεί να είναι τα ηχηρότερα αλλά όχι τα μοναδικά.
Μπορείτε να πάρετε απλώς μία γεύση και να... ονειρευτείτε την Dream Team του Ελληνικού πρωταθλήματος:
Τετέι, Ελμ, Σοκολόφσκι, Νιχάτ, Γκέκας, Άλεξ (Φενέρ), Ντ'Αλεσάντρο, Γκιγέρμο Ροντρίγκεζ, Χακάν Μπαλτά, Μπάριος, Άλεξ (Τσέλσι), Ροντόλφο, Ονιέβου, Ζόνεφελντ, Παλάσιο, Βολκάν, Λεονάρντο (Άγιαξ), Ιβάν Ελγκέρα, Νιλμάρ, Λοβ, Μπραντάο, Άλεξ Ολιβέιρα, Όλα Τοϊβόνεν, Νιλμάρ, Γκιγέρμε, Κεϊρίσον, Μπραντάο, Μοριέντες, Σοσίν, Ούτσε, Ζίγκιτς, Σεβαντόν, Κρέσπο, Φαρίας, Μάξι Λόπεζ, Σολάρι, Πορτίγιο, Γέστε, Ιβάνοβιτς, Οντεμβίγκι, Αντριάνο, Κρέσπο, Μουσλίμοβιτς, Φαλκάο, Κεϊρίσον, Ντάτολο, Λεβαντόφσκι, Φρεντ, Τζεμπούρ, Ολιβέιρα, Κλάσνιτς.
* Από όλα τα παραπάνω ονόματα που ακούστηκαν για ΟΣΦΠ, ΠΑΟ στην Ελλάδα ήρθαν: Ντάρμπισαϊρ, Βαβρζίνιακ, Ντάβιντ. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Η ουσία είναι πως κανένα από τα ηχηρά ονόματα δεν ήρθαν αλλά σίγουρα οι περιπτώσεις τους θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στην επόμενη μεταγραφική περίοδο. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία και όσο υπάρχουν περιπτώσεις (Ριβάλντο) με τις οποίες ΟΛΟΙ γελούσαμε και έπειτα μείναμε με το στόμα ανοιχτό, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε όνειρα για παίκτες παγκόσμιας κλάσης στα γήπεδα μας.
Όνειρα χειμερινής νυκτός ακόμα και αν δεν ήταν του βεληνεκούς που συνηθίζουν να είναι τα ονόματα σε αυτή την κατηγορία είναι και όλοι οι παίκτες που είχε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Στέλιο Μανωλά στο μπλοκάκι τους. Κουτσιανικούλης, Μανιάτης, Μάκος, Μονιάκης, Λεονάρντο και παίκτες από την Λατινική Αμερική θα φορέσουν τη φανέλα της Ένωσης βελτιώνοντας την εικόνα της ομάδα μόνος στο μυαλό του “Ντούσκο”. Οι επιλογές του Σερβοέλληνα τεχνικού δεν ήταν ακριβές, δεν θα έκαναν το γνωστό “μπαμ” αλλά για τον ίδιο ήταν απλά όνειρα χειμερινής νυκτός αφού η ΑΕΚ δε είχε ούτε ευρώ στο ταμείο της.
Πρωταθλήτρια στις μεταγραφές του Ιανουαρίου αναδεικνύεται η Λάρισα που κατάφερε να πείσει τον Γιαννακόπουλο από “Stelios” να γίνει και πάλι Στέλιος, να φέρει στον κάμπο τον Σάσα Ίλιτς με το πλούσιο βιογραφικό και να ολοκληρώσει με την απόκτηση του Γκουέλα. Η Θεσσαλική ομάδα ενισχύθηκε στα σημεία που... πόναγε και το έκανε με δύο μεταγραφικές βόμβες τηρουμένων των αναλογιών.
Το κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου ήταν ανάλογο με τις κινήσεις αφού την τελευταία ημέρα επετεύχθη η μεγάλη επιστροφή του Τουμέρ Μετίν στην Λάρισα. Η ΑΕΛ προχώρησε σ' άλλη μια σημαντική προσθήκη, ενός παίκτη που ξέρει πολύ καλά. Ο Τούρκος μεσοεπιθετικός θα ξαναφορέσει την βυσσινί φανέλα και αναμένεται να δώσει σημαντικές λύσεις στο συγκρότημα του Μαρίνου Ουζουνίδη.
Η ποσότητα δίνει σωτηρία;
Το ρεκόρ σε ποσότητα (για την ποιότητα θα δούμε) ανήκει στον Πανσερραϊκό που ούτε λίγο ούτε πολύ απέκτησε 7 ποδοσφαιριστές. Το νούμερο είναι αρκετά μεγάλο καθώς η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου είναι για προσθήκες και όχι για ολοκληρωτικό λίφτινκ.
Στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο ΟΦΗ που πραγματοποίησε 6 μεταγραφές, αλλά έχασε τον Εντόι δεδομένο που μάλλον γέρνει την πλάστιγγα προς αρνητικό πρόσημο.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο Πανσερραϊκός όσο και ο ΟΦΗ παλεύουν για την παραμονή στην κατηγορία και τον Ιανουάριο προσπάθησαν να κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να διορθώσουν τις προφανώς λάθος κινήσεις του καλοκαιριού.
Σε... κρίση οι μεγάλοι
Οι “μεγάλοι” του πρωταθλήματος δεν τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας καθώς δεν επιβεβαίωσαν τα διθυραμβικά πρωτοσέλιδα. Η οικονομική κρίση μάλλον χτύπησε τα μεγάλα πορτοφόλια και οι φίλαθλοι έμειναν με τα όνειρα.
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πραγματοποίησε μόλις μία προσθήκη και αυτή είναι ερώτημα αν θα γινόταν. Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς σταμάτησε ξαφνικά το ποδόσφαιρο αναγκάζοντας την διοίκηση των ερυθρολεύκων να ψάξει για αντικαταστάτη. Ο Ματ Ντάρμπισαϊρ ήρθε για έξι μήνες στην Ελλάδα από την Μπλάκμπερν με ενθουσιώδες βιογραφικό αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει το βάρος του Ντάρκο του οποίου θα κληθεί να καλύψει το κενό. Οι ερυθρόλευκοι θεωρητικά έψαχναν και για αμυντικό χαφ αλλά ουσιαστική διάθεση για ενίσχυση δεν υπήρξε ενόψει UEFA. Προφανώς ο αποκλεισμός από το Τσάμπιονς Λιγκ δεν ήταν αρκετός για να γίνει το πάθημα μάθημα.
Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός επηρεασμένος ίσως και από την μεγάλη διαφορά από την κορυφή αρκέστηκε στον ελπιδοφόρο Ντάβιντ και τον διεθνή Βαβρζίνιακ για την άμυνα την ώρα που τα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν σαφώς μεγαλύτερα. Τα εκατομμύρια έπεφταν βροχή αλλά μόνο στα λόγια. Οι “πράσινοι” έψαξαν και για επιθετικό αλλά η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου τελείωσε με τον Μάντζιο και τον Πετρόπουλο να μην βρίσκουν τον τρίτο της παρέας μετά και την φυγή του Σόουζα.
Η ΑΕΚ δεν μπήκε ποτέ στο γαϊτανάκι των μεταγραφών του Ιανουαρίου. Η διοικητική αστάθεια και το μηδενικό ταμείο δεν επέτρεπαν βλέψεις για προσθήκες στο ελλειμματικό ρόστερ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Στέλιος Μανωλάς ζήτησαν παίκτες αλλά ακόμα και οι φτηνές επιθυμίες των δύο αντρών έπεσαν στο κενό. Στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο οι φίλοι της Ένωσης δεν ξύπναγαν κάθε πρωί με την αγωνία ενός νέου ονόματος αλλά με την αγωνία μήπως κάποιο από τα πρωτοκλασάτα ονόματα της ομάδας αποχωρήσει. Ο δικέφαλος της Αθήνας ήταν η μοναδική (!) ομάδα της Σούπερ Λιγκ που δεν ενισχύθηκε όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό, τη στιγμή μάλιστα που ήταν από τους συλλόγους που χρειαζόταν τα μεγαλύτερα μπαλώματα.
Μυαλωμένες κινήσεις τα... καρντάσια
Ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην έκανε το “μπαμ” αλλά κάλυψε τις επιθυμίες του Φερνάντο Σάντος, όντας η μοναδική από τις... μεγάλες ομάδες που έκανε αυτό ακριβώς που έπρεπε. Ο Πορτογάλος αλλά και όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα έβλεπε πως ο καλοδουλεμένος ΠΑΟΚ πόναγε στις πτέρυγες. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν σφύριξε αδιάφορα και απέκτησε Λίνο και Σορλέν για την αριστερή πλευρά ενισχύοντας τον δικέφαλο του Βορρά σε σημείο που να είναι σχεδόν πλήρης. Παράλληλα ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύθηκε την φυγή του Λάμπρου Χούτου από τον Πανιώνιο και απέκτησε τον Έλληνα επιθετικό προσθέτοντας ακόμα μία λύση στην επίθεση.
Ο μεγάλος αντίπαλος στην Θεσσαλονίκη κινήθηκε ακριβώς όπως και ο συμπολίτης. Ο Άρης παίζει όμορφο ποδόσφαιρο αλλά αυτό δεν φτάνει καθώς η ουσία του αθλήματος είναι το γκολ και οι κίτρινοι το βρίσκουν με το σταγονόμετρο. Γι αυτό το λόγο ο Άρης προχώρησε στην απόκτηση του Αργεντινού Κάμπορα και του Σταύρου Λαμπριάκου που επιθυμούσε να μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη. Σίγουρα δεν πρόκειται για ονόματα αεροδρομίου ή για μεταγραφές που στα χαρτιά μπορούν να κάνουν την διαφορά αλλά μπορούν να αποδειχθούν λίρα εκατό. Άλλωστε ο Άρης τα τελευταία χρόνια έχει βρει ουκ ολίγα λαβράκια.
Οι... φευγάτοι
Η μεταγραφική περίοδος δεν έχει ποτέ ένα δρόμο. Εκτός από αυτούς που έρχονται υπάρχουν και αυτοί που φεύγουν "λεπτομέρεια" που επηρεάζει αρκετά τις ομάδες. Ο μεγάλος "χαμένος" της συγκεκριμένης κατηγορίας φαίνεται να είναι ο ΟΦΗ που έχασε τον Εντόι και πλέον η παραμονή του στην κατηγορία φαντάζει γολγοθάς. Ο πρώην "πράσινος" με τα τέρματα του έδινε βαθμό/ους στους Κρητικούς που δύσκολα θα βρουν πλέον. Ακόμα μία φυγή που προκάλεσε αίσθηση είναι η αποχώρηση του Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή. Ο "γηραιός" που δεν διανύει μία από τις καλύτερες εποχές του, κατάφερε να φέρει πίσω το... θωρηκτό του, αλλά όταν αυτός άρχισε να ανεβάζει στροφές άρχισε να ετοιμάζει και βαλίτσες.
Η ΑΕΚ που δεν ενισχύθηκε, την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου έχασε τον Άγγελο Μπασινά που βρήκε την πρόταση που έψαχνε από το καλοκαίρι. Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος υπέγραψε στην Ένωση όταν δεν βρήκε ομάδα στο εξωτερικό και έξι μήνες μετά κατάφερε να πάρει το αεροπλάνο για την Αγγλία και την Πόρτσμουθ.
Από τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λιγκ αρκετές επιχείρησαν "εκκαθάριση" του έμψυχου δυναμικού τους. Ο Θρασύβουλος έδειξε την πόρτα σε έξι ποδοσφαιριστές, ο Πανσεραϊκός σε επτά, ενώ ρεκόρ έκανε ο Πανιώνιος που κούνησε μαντήλι σε οκτώ παίκτες του.
Τρία πράγματα αξίζει να σημειωθούν σε αυτό το σημείο. Ο Πανσερραϊκός που έκανε ρεκόρ στις προσθήκες με επτά ποδοσφαιριστές έδιωξε και τον αντίστοιχο αριθμό ενώ συνολικά αποχώρησαν πολλοί περισσότεροι ποδοσφαιριστές από όσους ήρθαν στην Σούπερ Λιγκ. Τέλος, ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχε κανένα παίκτη δείγμα της καλής δουλειάς που έγινε το καλοκαίρι.
Αναλυτικά οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων της Σούπερ Λιγκ ΕΔΩ
Όνειρα χειμερινής νυκτός
Μεταγραφική περίοδος χωρίς ονοματολογία είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι. Τα πρωτοσέλιδα στον Τύπο έφεραν αρκετούς ποδοσφαιριστές στην χώρα μας. Υπάρχουν πολλοί που αποχαιρέτησαν πάνω από δύο φορές την ομάδα τους για να έρθουν στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν εμφανίστηκαν. Υπάρχουν αρκετοί που ήθελαν διακαώς να έρθουν να παίξουν στα σαλόνια της Σούπερ Λιγκ αλλά ποτέ δεν έμαθαν που είναι αυτή η χώρα. Υπάρχουν αρκετοί που “οικογενειακοί” και “προσωπικοί” λόγοι δεν τους επέτρεψαν να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα συμβόλαιο με ελληνική ομάδα. Η 11άδα που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε θα έπαιρνε το πρωτάθλημα με διαφορά που θα έκανε αυτή του Ολυμπιακού να μοιάζει γελοία.
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός πρωταγωνίστησαν σε αυτή την κατηγορία αλλά οι πράσινοι κερδίζουν με διαφορά αφού τα ονόματα που ακούστηκαν για την επίθεση του τριφυλλιού θα έριχναν όχι μόνο τα τσιμέντα του “Ελ Βενιζέλος” αλλά και την Ακρόπολη. Παλάσιο και Κρέσπο μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και στο άκουσμα των ονομάτων τους τα όνειρα ξεπέρναγαν κάθε προηγούμενο. Ο πρώτος έφτασε ως και μία ανάσα από τον Παναθηναϊκό αλλά στην ουσία η διαφορά -ίσως να- ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ο δεύτερος τείνει να γίνει το στάνταρ όνομα κάθε μεταγραφικής περιόδου με τον μνηστήρα να αλλάζει από κόκκινο σε πράσινο και τούμπαλιν. Το μεγάλο όνομα που ακούστηκε για τους ερυθρόλευκους που δεν είχαν ρέντα σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο ήταν ο Μοριέντες (που ακούγεται χειμώνα καλοκαίρι).
Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, μπορεί να πήρε το βραβείο στην συγκεκριμένη κατηγορία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ήταν ο μόνος που “έφερε” πολλούς και απέκτησε λιγότερους, όπως και τα τρία παραπάνω ονόματα μπορεί να είναι τα ηχηρότερα αλλά όχι τα μοναδικά.
Μπορείτε να πάρετε απλώς μία γεύση και να... ονειρευτείτε την Dream Team του Ελληνικού πρωταθλήματος:
Τετέι, Ελμ, Σοκολόφσκι, Νιχάτ, Γκέκας, Άλεξ (Φενέρ), Ντ'Αλεσάντρο, Γκιγέρμο Ροντρίγκεζ, Χακάν Μπαλτά, Μπάριος, Άλεξ (Τσέλσι), Ροντόλφο, Ονιέβου, Ζόνεφελντ, Παλάσιο, Βολκάν, Λεονάρντο (Άγιαξ), Ιβάν Ελγκέρα, Νιλμάρ, Λοβ, Μπραντάο, Άλεξ Ολιβέιρα, Όλα Τοϊβόνεν, Νιλμάρ, Γκιγέρμε, Κεϊρίσον, Μπραντάο, Μοριέντες, Σοσίν, Ούτσε, Ζίγκιτς, Σεβαντόν, Κρέσπο, Φαρίας, Μάξι Λόπεζ, Σολάρι, Πορτίγιο, Γέστε, Ιβάνοβιτς, Οντεμβίγκι, Αντριάνο, Κρέσπο, Μουσλίμοβιτς, Φαλκάο, Κεϊρίσον, Ντάτολο, Λεβαντόφσκι, Φρεντ, Τζεμπούρ, Ολιβέιρα, Κλάσνιτς.
* Από όλα τα παραπάνω ονόματα που ακούστηκαν για ΟΣΦΠ, ΠΑΟ στην Ελλάδα ήρθαν: Ντάρμπισαϊρ, Βαβρζίνιακ, Ντάβιντ. Τα συμπεράσματα δικά σας...
Η ουσία είναι πως κανένα από τα ηχηρά ονόματα δεν ήρθαν αλλά σίγουρα οι περιπτώσεις τους θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στην επόμενη μεταγραφική περίοδο. Η ελπίδα άλλωστε πεθαίνει τελευταία και όσο υπάρχουν περιπτώσεις (Ριβάλντο) με τις οποίες ΟΛΟΙ γελούσαμε και έπειτα μείναμε με το στόμα ανοιχτό, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε όνειρα για παίκτες παγκόσμιας κλάσης στα γήπεδα μας.
Όνειρα χειμερινής νυκτός ακόμα και αν δεν ήταν του βεληνεκούς που συνηθίζουν να είναι τα ονόματα σε αυτή την κατηγορία είναι και όλοι οι παίκτες που είχε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Στέλιο Μανωλά στο μπλοκάκι τους. Κουτσιανικούλης, Μανιάτης, Μάκος, Μονιάκης, Λεονάρντο και παίκτες από την Λατινική Αμερική θα φορέσουν τη φανέλα της Ένωσης βελτιώνοντας την εικόνα της ομάδα μόνος στο μυαλό του “Ντούσκο”. Οι επιλογές του Σερβοέλληνα τεχνικού δεν ήταν ακριβές, δεν θα έκαναν το γνωστό “μπαμ” αλλά για τον ίδιο ήταν απλά όνειρα χειμερινής νυκτός αφού η ΑΕΚ δε είχε ούτε ευρώ στο ταμείο της.