X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

Μεταγραφές: Οι ιστορίες του φετινού καλοκαιριού που βρήκαν "δοκάρι"

24 MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Πέραν όσων έγιναν, αξία έχουν και όσα deals δεν έγιναν στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Και το SPORT24 παρουσιάζει το παρασκήνιο μερικών εξ αυτών: το μυθικό συμβόλαιο που πρόσφερε ο Αγιαξ στον Βλαχοδήμο, o τραυματισμός του Λημνιού που ματαίωσε τη μεταγραφή του στην Τραμπζονσπόρ, η ελληνική επιμονή της πρωταθλήτριας Τουρκίας με τον Μασούρα, οι… τρεις του κλέφτη του Παυλίδη, οι… περισσότερες του Χατζηδιάκου και το ντόμινο του Νικολάου.

Η ιστορία, λένε, δεν γράφεται με τα αν. Συχνά όμως καθορίζεται. Και σίγουρα, σε αρκετές περιπτώσεις, προδιαγράφεται. Το αποτέλεσμα ενός μεταγραφικού παζαριού είναι ορατό, μετρήσιμο. Για κάθε ομάδα, για κάθε ποδοσφαιριστή, για κάθε παράγοντα. Τόσοι ήρθαν, αυτοί ήρθαν. Τόσοι έφυγαν, αυτοί έφυγαν. Τόσο το κόστος, τόσο το έσοδο.

Μέρος όμως του όλου. Μέρος, πολύ μικρό, της συνολικής εικόνας των +100 ημερών που κάθε ομάδα του πλανήτη, σε καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, απασχολείται είτε εκούσια είτε ακούσια, είτε ενεργά συμμετέχοντας είτε όχι, με προσθήκες και αποχωρήσεις.

Και δαύτο, το πάντα περισσότερο, αυτό που τελικά δεν γίνεται και δεν είναι εμφανές στα μάτια της κοινής γνώμης και που δεν καταγράφεται στον τελικό λογαριασμό, είναι που επίσης επηρεάζει, που ανάλογα διαμορφώνει ιστορικό πλαίσιο. Γιατί αφενός αναδεικνύει αξίες και αφετέρου προδιαγράφει τα μελλούμενα.

Γι’ αυτό και τα "δοκάρια", τα deals δηλαδή που για λεπτομέρειες και συγκυρίες δεν ολοκληρώθηκαν το φετινό καλοκαίρι, που αφορούσαν Ελληνες διεθνείς μπορούν, άνετα, να γίνουν γκολ το επόμενο. Και αν δεν γίνουν, η φωτογραφία της στιγμής καταγράφει στάτους πολυεπίπεδα βελτιωμένο για κάθε έναν εξ αυτών.

Ο Τεν Χαχ και τα 14 εκατομμύρια ευρώ στον Βλαχοδήμο

Ο Ερικ Τεν Χαχ πριν φύγει για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε προσδιορίσει ως βασική του επιλογή για την εστία του Άγιαξ τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Δεν είναι τυχαίο που μετά τη μετακόμισή του Ολλανδού τεχνικού στο "Όλντ Τράφορντ", το όνομα του Ody ενεπλάκη σε μεταγραφικά σενάρια των "κόκκινων διαβόλων".

Την επιλογή του πρώην, πλέον, προπονητή τους, οι ιθύνοντες του "Αίαντα" την κράτησαν. Από την στιγμή που υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη του Έντβιν βαν ντερ Σαρ, αθλητικού διευθυντή των πρωταθλητών Ολλανδίας, τι άλλο να χρειάζονταν άλλωστε;

Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου λοιπόν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης ρεκόρ του Άντονι στη Γιουνάιτεντ, ο Άγιαξ επισημοποίησε αυτό που ήταν αποφασισμένο τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, καταθέτοντας επίσημη πρόταση στην Μπενφίκα για τον διεθνή Ελληνα τερματοφύλακα, πρόταση που άγγιζε τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Το εντυπωσιακό όμως δεν ήταν αυτό, αλλά η προσφορά στον Ody. Τετραετές συμβόλαιο με συνολικές, "καθαρές" αποδοχές, 14 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό… μυθικό, τελείως εκτός οποιουδήποτε κανόνα οικονομικής πολιτικής του Άγιαξ, ποσό που θα καθιστούσε τον Βλαχοδήμο ως τον δεύτερο πλέον ακριβοπληρωμένο στο ρόστερ πίσω από τον Τάντιτς.

Και με τα περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ο 28χρονος κίπερ θα εξασφάλιζε 100% αύξηση στις απολαβές του και θα γίνονταν αυτόματα ο δεύτερος πλέον ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής στην ιστορία πίσω μόνο από τον Κώστα Μανωλά στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του στη Νάπολι (κοντά στα 4 εκατ. ευρώ), έχοντας υπερδιπλάσιες απολαβές από οποιονδήποτε άλλον νυν Ελληνα ποδοσφαιριστή.

Τελικά όμως, η αδυναμία των Λουζιτανών να βρουν ισάξιο ή έστω επαρκή για τα "θέλω" του προπονητή τους Ρόγκερ Σμιντ τερματοφύλακα, αποδείχτηκε καταλυτική στο να μην ολοκληρωθεί η μεταγραφή και να προκύψει deal. Ο Άγιαξ (εννοείται πως) τερματοφύλακα δεν πήρε. Όπως και η Λέστερ, η οποία επίσης είχε τον Βλαχοδήμο στην κορυφή της λίστας της, αλλά λόγω οικονομικών περιορισμών δεν προχώρησε επίσημη πρόταση.

Οι ελληνικές ματιές της Τραμπζονσπόρ: Λημνιός και Μασούρας

9 Ιουνίου. Βόλος, Πανθεσσαλικό. Στην τελευταία φάση του αγώνα της Εθνικής με την Κύπρο, σε ανύποπτη στιγμή, ο MVP των καλοκαιρινών αναμετρήσεων της "γαλανόλευκης" στο Nations League, Δημήτρης Λημνιός σοκάρει τους πάντες. Τραυματίζεται σοβαρά, αποχωρεί κλαίγοντας, με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να επιβεβαιώνουν την παγωμάρα που προκάλεσαν οι αντιδράσεις όλων όταν τον είδαν να σωριάζεται στο έδαφος.

Ρήξη χιαστών, πολύμηνη απουσία. Στην καλύτερη του στιγμή. Στην πιο καίρια στιγμή. Το επόμενο κιόλας πρωινό, είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Ελληνα εξτρέμ, με τον προπονητή της Τραμπζονσπόρ, Αμπντουλάχ Αβτσί και τους υπευθύνους του μεταγραφικού σχεδιασμού της πρωταθλήτριας Τουρκίας. Ο λόγος; Το… know us better, μιας και ουσιαστικά αυτό ήταν που απέμενε προκειμένου να οριστικοποιούνταν η μετακόμιση του 24χρονου μεσοεπιθετικού στην Τραπεζούντα.

Η Τραμπζονσπόρ – με την αυτονόητη έγκριση και του νυν ελληνικού διδύμου του ρόστερ της - θα αποκτούσε δανεικό τον Λημνιό από την Κολωνία, με τη συμφωνία να προβλέπει υποχρεωτικό buy out το καλοκαίρι του 2023, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και τον Λημνιό να υπογράφει έξτρα διετές (ή τριετές) συμβόλαιο που θα του απέφερε κατ’ ελάχιστο 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως. Η κακιά στιγμή όμως δεν επέτρεψε την τελεσφόρηση της συμφωνίας.

Δεν πτόησε την Τραμπζονσπόρ και τους ιθύνοντες της ομάδας. Διαχρονική η επιθυμία του κόουτς Αβτσί για τον Γιώργο Μασούρα, επισημοποιήθηκε εκ νέου και εντατικοποιήθηκε στο τέλος του καλοκαιριού, με τους πρωταθλητές Τουρκίας να φτάνουν ως και τα 5 εκατ. ευρώ την προσφορά τους στον Ολυμπιακό για τον διεθνή εξτρέμ, δίνοντας στον ίδιο τριετές συμβόλαιο, με το οποίο θα υπερδιπλασίαζε τις τρέχουσες απολαβές του, μπαίνοντας έτσι και αυτός στην κατηγορία των εκατομμυριούχων.

Κάτι όμως ο τρόπος πληρωμής – όχι ικανοποιητικός για τους πρωταθλητές Ελλάδας – κάτι η συγκυρία με την αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου αντικαταστάτη, αλλά και η εκτίμηση του Κάρλος Κορμπεράν στον 28χρονο εξτρέμ, τον κράτησαν στο "Καραϊσκάκης", αποτρέποντας – για τώρα τουλάχιστον – τη διάθεση των πρωταθλητών Τουρκίας για διεύρυνση της ελληνικής παροικίας της Τραπεζούντας.

Ούτε με τις τρεις του κλέφτη

Άκρως επιμορφωτικό και ρηξικέλευθο το φετινό καλοκαίρι για τον Βαγγέλη Παυλίδη και τον Παντελή Χατζηδιάκο. Τόσο σε επίπεδο επαγγελματικών συνεργασιών μιας και ο πρόωρος χαμός του ατζέντη τους, Μίνο Ραϊόλα, οδήγησε αμφότερους σε αλλαγή εκπροσώπου όσο και σε επίπεδο… επαναπροσδιορισμού (και καθορισμού συγκεκριμένου πλαισίου) της σχέσης τους με την ΑΖ.

Καταλυτική γι’ αυτό, η μεταγραφική πέραση των δύο Ελλήνων διεθνών. Η Σαλερνιτάνα προσέφερε 12 εκατ. ευρώ στον ολλανδικό σύλλογο για τον αρχισκόρερ της, δίνοντας στον ίδιο συμβόλαιο που ξεπερνούσε το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Η απάντηση του τεχνικού διευθυντή, Μαξ Χάουμπερτς, αρνητική.

Και μονότονη. Την ίδια, ουσιαστικά, εισέπραξε η Μπριζ όταν επισημοποίησε το δικό της ενδιαφέρον. Οι Φλαμανδοί, παρότι πίεσαν, δεν είδαν ανταπόκριση και έτσι στράφηκαν στον Ρόμαν Γιάρεμτσουκ, αγοράζοντας τον 26χρονο Ουκρανό διεθνή από την Μπενφίκα έναντι 16 εκατ. ευρώ, με δαπάνη ρεκόρ στην ιστορία τους και ανάλογη των όσων είχαν βάλει στο τραπέζι ώστε να δελεάσουν την ΑΖ για τον Παυλίδη.

Ούτε και η… τρίτη του κλέφτη στάθηκε ικανή για να… τσακώσει τη μεταγραφή για τον 24χρονο φουνταριστό. Η Στουτγάρδη, μετά την πώληση του Σάσα Κάλαϊτζιτς, χτύπησε την πόρτα της ΑΖ. Αυτό που άκουσε ξέφευγε από τις δυνατότητές της, χωρίς και ο τραυματισμός του Έλληνα επιθετικού στον αστράγαλο – τραυματισμός που θα τον αφήσει εκτός δράσης ως και τις αρχές Οκτωβρίου – να διευκολύνει επιδιώξεις, με αποτέλεσμα οι Σουηβοί να στραφούν στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου στον Αφρικανό Σερχού Γκιρασί, τον οποίο και απέκτησαν δανεικό από τη Ρεν.

Η κατάσταση για τον έτερο των Ελλήνων στο Άλκμααρ ήταν διαφορετική, με σαφώς μεγαλύτερη… κατανόηση (αρχικά τουλάχιστον) ως προς το ενδιαφέρον που προξένησε, αλλά τελικά, ίδια έκβαση. Οι δύο προτάσεις που έφτασαν από τη Λέτσε, αρχές Ιουλίου (δανεισμός με πολύ χαμηλή option αγοράς) και αρχές Αυγούστου (δανεισμός, με option αγοράς 1,5 εκατ. ευρώ) απορρίφθηκαν χωρίς πολλά πολλά, η Μπολόνια δεν επισημοποίησε ποτέ το ενδιαφέρον της, ενώ ΑΕΚ και Ολυμπιακός, που κατά σειρά χτύπησαν την πόρτα της ΑΖ και του Ελληνα στόπερ, δεν μπήκαν σε διαδικασία να ικανοποιήσουν τις τελικές απαιτήσεις του ολλανδικού συλλόγου, με βάση τα 2 εκατ. ευρώ.

Το τρίγωνο Φιορεντίνα, Μαγιόρκα, Σπέτσια δεν ευνόησε τον Νικολάου

Δεν είναι σύνηθες, είναι όμως δηλωτικό προόδου. Δύο μεταγραφές σε ισάριθμα καλοκαίρια. Πέρυσι, ο Δημήτρης Νικολάου παραχωρήθηκε από την πρωταθλήτρια Serie B και νεοπροβιβασθείσα στη Serie Α Εμπολι στην Σπέτσια. Ολοκλήρωσε την χρονιά αναντικατάστατος και έτσι τσέκαρε ουσιαστικά το εισιτήριο για το επόμενο, ανώτερο επίπεδο του καμπιονάτο.

Και όχι μόνο δηλαδή, αφού πρώτη τον διεκδίκησε η Μαγιόρκα. Οι νησιώτες πρόσφεραν βελτιωμένες απολαβές στον 24χρονο στόπερ, δεν μπόρεσαν όμως να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Σπέτσια. Έτσι κι αλλιώς, η προοπτική της Φιορεντίνα ήταν αυτή που επισκίαζε τα πάντα. Ο τεχνικός των "βιόλα", Βιτσέντσο Ιταλιάνο ζητούσε την αναβάθμιση του rotation των κεντρικών αμυντικών προσδοκώντας στην αγορά του Νικολάου.

Η Φιορεντίνα, ως και το παρά πέντε του κλεισίματος της μεταγραφικής περιόδου, πάλευε να βρει φόρμουλα για να ικανοποιήσει την απαίτηση του προπονητή της. Τα χρήματα δεν ήταν θέμα – 6 εκατ. ευρώ προσφορά στην Σπέτσια, διπλασιασμός απολαβών στον Νικολάου, ο οποίος έτσι θα έφτανε στα όρια του εκατομμυρίου -, ανυπέρβλητά όμως εμπόδια αποδείχτηκαν τόσο το timing όσο (κυρίως) ο συγκερασμός των προτεραιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Η Σπέτσια είχε προνοήσει, αποκτώντας διάδοχο του Νικολάου και έτσι δεν ήθελε τον Ματίγια Νάσταζιτς, τον οποίο έβαζε στο deal η Φιορεντίνα, η οποία επέμενε να προχωρήσει για τον Έλληνα αμυντικό μόνο αν αποδεσμεύονταν από τον (ανενεργό ουσιαστικά) Σέρβο στόπερ. Αυτό έγινε, αποζημιώθηκε και ελεύθερος μετακόμισε στη… Μαγιόρκα στο παρά πέντε του καλοκαιρινού παζαριού, αλλά πλέον, ο χρόνος δεν έφτανε για να ολοκληρωθεί η απόκτηση και του Νικολάου.

Τα προαναφερθέντα προφανώς και δεν είναι τα μόνα… δοκάρια του καλοκαιριού. Ηταν όμως μεταξύ των πλέον ξεχωριστών. Και σε κάθε περίπτωση ενδεικτικών του αναβαθμισμένου στάτους των διεθνών Ελλήνων στην ποδοσφαιρική αγορά. Και αυτή, ανεξαρτήτως τυπικοτήτων, δεν κλείνει ποτέ. Ισα ίσα μάλιστα που οτιδήποτε και οποτεδήποτε προκύψει σε κάποιο μεταγραφικό παράθυρο, ακόμη και αν δεν οδηγήσει σε deal, κατοχυρώνεται, αποτελώντας τη βάση πλέον για το επόμενο.

Ηδη λοιπόν, σε αναμονή για τα γκολ που ακολουθούν…

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ SERIE A ΑΓΙΑΞ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΣΤΕΡ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ PREMIER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ